(14.40 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

To znamená, abych se vrátil k tomu, o čem já tady hovořím, takže místo abyste - takže vy posíláte 82letého člověka na dávky! Vy ještě doporučíte v televizi zoufalé paní, která je tam v zimě v jedné místnosti: běžte si pro dávky. Vy posíláte lidi, kteří celý život pracovali, paní, které je 82, která ještě tam říkala, že je sama - pozor, sama - a pracovala celý život, tak vy řeknete: běžte si žádat o dávky. To je hnus teda, to je šílený! To je šílený, to jsem v životě neviděl, takovouhle aroganci, takovouhle přehlíživost. Vy nemáte špetku empatie. To je opravdu otřesný, kdo tady zastupuje Českou republiku, kdo vůbec tady zastupuje Poslaneckou sněmovnu. Vy byste se měla stydět, paní předsedkyně, a měla byste se omluvit veřejně za tyhlety vaše nehorázné výroky vůči lidem, kteří celý život pracovali!

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Vy byste mě měl oslovovat prostřednictvím předsedajícího. Byť je to zajímavé, zvláštní, ale měl. Takže dodržujte jednací řád.

 

Poslanec Tomio Okamura: Tak ta je dobrá, ta vaše vsuvka. Protože já si myslím, že kdo si toto poslechne... Já jsem myslel, že chcete vystoupit a že chcete uvést vaše slova na pravou míru.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Což moc dobře víte, že nemohu. Takže prosím, pokračujte prostřednictvím a držte se jednacího řádu.

 

Poslanec Tomio Okamura: Tak vaším prostřednictvím, paní předsedkyně, můžete se hned přihlásit s přednostním právem a asi pátá v pořadí, protože jsme čtyři, jestli jsem to poslal dobře. Můžete vystoupit a svá slova na tu pravou míru uvést. Takže já vím, že můžete. Ne že nemůžete. Takže nevím, jestli teď neznáte jednací řád, nebo co tady vykládáte, vaším prostřednictvím. S přednostním právem se můžete hned přihlásit a budete pátá v pořadí. Respektive já jsem ten první, takže jsou tři po mně, takže budete v pořadí. Takže to můžete uvést, je to jenom na vás. Tak tady nevykládejte, že nemůžete. Já to znám dobře, tyhlety věci. Takže krátce řečeno. Ale vy nevystoupíte samozřejmě, abyste to uvedla na pravou míru, protože vás znám. Takže jestli vystoupíte, tak budete jenom zase útočit na ostatní a budete zase jenom všechny osočovat, jaké je SPD špatné a jak jsem já špatný. To vy vždycky s oblibou říkáte.

Na Primě jste řekla tuhle, že vláda tady není pro lidi a tak dále. To jsou ta vaše vyjádření, aby si lidi vzali dva svetry. Takže 82leté paní, to je ta vaše rada. To jste tam zapomněla říct teď v neděli - vezměte si dva svetry. Toto by byla ta vaše rada vůči zoufalé paní, která nemá ani na ten otop, musí to tam nosit soused. Takovýchto příběhů je tady v České republice mnoho a mnoho. No, to jste tam ještě mohla říct, vaším prostřednictvím, aby si vzala dva svetry. No hrůza, hrůza, hrůza. Místo abyste to vyřešili.

To znamená i z tohoto pohledu, jak už jsme říkali dneska i na tiskové konferenci, my hnedka následně, až skončí ten služební zákon a to, jak vy chcete, aby se tady cvičili ti ukrajinští vojáci za miliardu v České republice, tak začne nová schůze. My tam navrhneme mimořádný bod ohledně řešení energií, protože ta situace je opravdu neúnosná v České republice. Lidé už opravdu začínají být mimořádně... nebo už jsou. Už jsou a teď to eskaluje, teď jim začínají přicházet ještě ty další drahé zálohy, dalším lidem, a ta situace už začíná být úplně neúnosná. Ne začíná, ona už je neúnosná celý letošní rok. Ale teď už to začíná ještě více eskalovat, ta situace je neudržitelná.

Takže navrhneme mimořádný bod mimochodem ohledně těch energií. V případě, že nám ten mimořádný bod jako SPD neschválíte, tak se budeme snažit sesbírat podpisy pro mimořádnou schůzi, abychom tohle prostě projednali. Samozřejmě je plně namístě, že další fáze bude, že se pokusíme sesbírat zase podpisy pro vyvolání o nedůvěře vládě. Protože taková vláda, která není schopna vyřešit drahé energie a skutečně uvádí doslova už miliony občanů do neřešitelných situací, tak přece taková vláda musí podat demisi. Vy prostě musíte odejít, protože už je jasné, že nejste schopni těm občanům pomoct.

Já nestačím zírat, co tady předvádí třeba pan ministr průmyslu Síkela s panem premiérem Fialou. Oni už půl roku, tři čtvrtě roku říkají, že čekají na nějaké unijní řešení. Unijní řešení nepřichází, ani nepřijde samozřejmě a jenom ztrácíme čas. A vy dál a dál uvrhujete prostě miliony lidí do energetické chudoby, do finanční chudoby. Na druhou stranu si tady sami sobě dáváte politické trafiky za stamiliony. To přece není normální.

Proto jsem chtěl říci, že hnutí SPD bude proti tomu, že si chcete zřídit neomezený počet politických náměstků. My s tím prostě nesouhlasíme, protože je potřeba tyhlety peníze dávat na slušné lidi a pomáhat prostě českým občanům a českým firmám, které jsou v obrovských problémech. Ti vaši političtí exponenti, které chcete upíchnout na tyhlety politické trafiky, vždyť si můžou jako každý občan jít hledat zaměstnání na trh práce. Děkuju za pozornost. (Potlesk z řad poslanců SPD.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní jsem přihlášena s faktickou poznámkou, takže poprosím o vystřídání v řízení schůze pana místopředsedu. (Střídá ji místopředseda Skopeček.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Dobré odpoledne. Paní předsedkyně, prosím, vaše dvě minuty. Máte slovo.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji za slovo. Tak ten klasický teatrální výstup tady máme za sebou. Je to taková už klasika při každé schůzi. Nicméně prostřednictvím předsedajícího já se, pane Okamuro, omezím jenom na fakta, což vám dělá běžně problém. Takže fakta k té reportáži.

Víte, já jsem se pak obrátila na televizi Prima, protože jsem chtěla vidět, jak bychom mohli právě té zmiňované stařence pomoci. Co mi sdělila prostřednictvím mého spolupracovníka televize Prima? Že tato paní již právě díky pomoci neziskové organizace řeší tu situaci. Za prvé, zálohy má už snížené právě proto, že je zastropování cen, které zavedla naše vláda. Dávka v hmotné pomoci, která je tady přesně pro ty lidi, i když vy se to tady snažíte jakýmkoliv způsobem bagatelizovat, napadat, že je to nehorázné, že si lidé žádají o sociální dávky. Představte si, že tady vždycky tací byli, jsou a asi i vždycky budou, kteří prostě potřebují pomoc sociálního systému. Od toho tady ten sociální systém je a tato paní právě díky němu již má uhrazený i ten nedoplatek. Tato paní i díky němu bude mít možná další pomoc od státu. O tom se teprve s ní jedná. Tak jenom abychom si tady říkali ta fakta.

Víte mě ten její příběh skutečně zajímal a nechtěla jsem ho tady jenom takhle použít v té politické kanonádě, tak jako to děláte vy. Zjistila jsem, že holt bohužel televize uvedla jenom půlku toho příběhu a nikoliv už ten celek, což už si o tom můžeme udělat obrázek každý sám. Ale co se týče toho vašeho, že já tady vždycky jenom chrlím nějaký buďto hnus a já nevím, co jste to všechno říkal, to platí o vás, ne o mně. (Potlesk z pravé strany sálu.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Další v pořadí k faktické poznámce je pan poslanec Jakob. Prosím, pane poslanče, vaše dvě minuty, máte slovo.

 

Poslanec Jan Jakob: Děkuji, pane místopředsedo. Vážené dámy, vážení pánové, teď jsme před chvílí tady viděli, jak se chovají mí dva předřečníci. Jediný, kdo z nich je arogantní, tak to není paní předsedkyně Pekarová Adamová, ale jste to, prostřednictvím předsedající, vy, pane předsedo SPD Tomio Okamuro. Vy se tady chováte arogantně. A nejenom to. Vy nejste ani za mák gentleman. Velmi se omlouvám, ale chováte se tady jako hulvát.

Teď k podstatě toho problému. Co to tady vytváříte za atmosféru ve společnosti? Situace je nelehká, je tíživá, samozřejmě to všichni víme. Ale já prosím všechny občany, kteří se dostanou do nelehké situace, ať se neostýchají, ať se nebojí, ať si řeknou o pomoc, ať jdou na městské úřady, na sociální odbory. Všichni jim rádi pomůžou a pomůžou jim najít tu správnou cestu, jak se z té tíživé situace dostat. To není ostuda. Jsme v těžké situaci, prosím, neváhejte se na stát, na městské úřady, obrátit. Moc vám za to děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní je s faktickou poznámkou přihlášen pan předseda Okamura. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Tomio Okamura: Tak, z vystoupení předsedkyně Sněmovny paní Pekarové Adamové jsme se dozvěděli, že je tady jeden případ, kdy má tedy jeden člověk problémy s drahými energiemi. Proto se šla paní Pekarová prý individuálně zeptat po pořadu. Vždyť vy jste se úplně usvědčila. Vždyť těch lidí je statisíce, miliony. Takže práce vaší vlády je taková, že vždycky jednoho člověka půjdete řešit? Kde je systémovost? Kde je nějaká systémová pomoc? Vždyť vy jste se sama svým vystoupením usvědčila z totální nekompetentnosti, a že vůbec nevíte, která bije a jaký je stav ve společnosti. Takže předsedkyně Sněmovny jde řešit individuální případ. Prosím vás, vždyť tady jsou přece miliony lidí, co mají problémy, vy to nevíte? Je tady tisíce firem, které mají problémy.***




Přihlásit/registrovat se do ISP