(15.50 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Poslední přihlášenou je prozatím paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo, vážená paní předsedající. Vážení členové vlády, vážené kolegyně, kolegové, já jsem vystupovala při projednávání služebního zákona prakticky ve všech čteních, a protože služební zákon spadá pod rezort Ministerstva vnitra, byť náměstek pro státní službu je nezávislý, ale vždy má tam své místo, chodí na porady k panu ministrovi a i kompetenčně služební zákon pod rezort Ministerstva vnitra spadá.

Co mě tedy trochu mrzí, že tady v tuto chvíli není pan ministr vnitra, protože jsem ho tady viděla, tak jsem si říkala: Asi ten služební zákon ho zajímá, když ho tedy nezajímalo rušení datových schránek, když ho nezajímalo zřizování Digitální informační agentury, to, že si chce tyto agendy z Ministerstva vnitra jako ministr vzít. Ale teď ke služebnímu zákonu.

Já bych určitě pominula některé věci a určitě bych nad některými věcmi zamhouřila oči, co se týká výběrových řízení a dalších věcí. Ale u čeho nemůžu nikdy zamhouřit oči a s čím opravdu nemohu souhlasit, je zřízení neomezeného počtu politických náměstků. Byť tady v tuto chvíli není skoro z koalice nikdo, tak bych jim chtěla říct, že lidé, kteří se na nás dívají a říkají si, že dnes tady se nám vrací veto služebního zákona - já si myslím, že to je dobře - tak si musí říkat: Co to v té Poslanecké sněmovně schvalujete, čím se tady zabýváte? Vy nevíte, jaké problémy mají dnes občané České republiky? Vy nevíte o tom, že máme jednu z nejvyšších inflací v rámci EU? Vy nevíte, jak jsou drahé energie, jak jsou drahé pohonné hmoty, potraviny a co ty lidi trápí? Vy těm lidem říkáte, aby netopili, aby šetřili, aby nosili svetry, a z druhé strany si chcete vytvořit několik desítek trafik na jednotlivých ministerstvech v podobě politických náměstků. Je to opravdu výsměch lidem, obyčejným lidem, kteří dnes bojují s každou korunou v jednotlivých regionech. A jestli jste z Prahy, jeďte do těch strukturálně postižených regionů. Když tady dneska paní Pekarová mluvila o té paní z Karlovarského kraje, tak ona tam není jediná, těch lidí jsou tam stovky, které potřebují pomoct. A vy jim říkáte šetřete, a z druhé strany si vytvoříte nespočet politických náměstků.

Kdybych to srovnala s tím poradcem, tak pokud se podíváme na poradenské smlouvy, které jsou uzavřené na jednotlivých rezortech, tak ty částky v rámci poradenství se pohybují, a nechci někoho urazit, ale třeba od 10 000 do 50 000. Nemyslím si, že jsou vyšší. Víte, jaká je odměna politického náměstka? V řádech 100 až 150 tisíc! Taková je realita. Tak si prosím nalijme čistého vína. Je neskutečné, že chcete odborné náměstky transformovat do pozic vrchních ředitelů, to znamená, že oni budou vykonávat stejnou práci, kterou vykonávali, a přivedete si politické náměstky za 100 až 150 tisíc, kteří nemohou nikoho řídit a nebudou mít žádnou zodpovědnost. Tak tohle řekněte obyčejným lidem. To nemůže přece nikdo pochopit a nemůže to být nikdy obhajitelné.

Já jsem dneska poslouchala velmi pečlivě pana Výborného, prostřednictvím paní předsedající, když dneska hovořil ráno na Radiožurnálu, kde jasně řekl: Chceme oddělit tu politicko-manažerskou a tu odbornou část. A on moc dobře ví, že oni byli, KDU-ČSL, v roce 2014 s námi ve vládě a s námi jste schvalovali ten služební zákon. S námi jste pro něj zvedli ruku. A ten služební zákon se musel schválit v této podobě, abychom mohli čerpat evropské peníze. A právě ten důraz, který se tam kladl, byl na to odpolitizování.

Kdybyste mě přesvědčili, že je to odpolitizování... to odpolitizování to v žádném případě není a vracíme se prakticky k tomu, co tady bylo před tím rokem 2014, protože také v tu dobu byli pouze náměstci, kteří byli političtí, to znamená, že když přišel nový ministr, tak si všechny tyto náměstky vyměnil. Takže my se vracíme k těm starým pořádkům a vracíme se k tomu tak, jak to bylo. Co vůbec nechápu, a jsem přesvědčena o tom, že Evropská komise toto nemůže nikdy schválit. My jsme byli v tom roce 2014 pod obrovským drobnohledem, aby právě ten důraz na to odpolitizování, na tu profesionalizaci státní správy, aby to tam bylo zahrnuto. A byli jsme opravdu pod velkým drobnohledem. A pokud by tam tyto prvky nebyly, tak jsem přesvědčena o tom, že by to čerpání těch evropských peněz nebylo.

Je mi strašně líto odborných náměstků, kteří se budou transformovat do pozice těch vrchních ředitelů, že budou mít to pětileté funkční období. Já si myslím, že je to vůči lidem, kteří jsou na těch ministerstvech, velmi nefér. Já bych mohla třeba zmínit na Ministerstvu vnitra - pan Henych, nejdéle sloužící tam vedoucí odboru voleb, a tak dále. Když toto se zavede, tak i tato sféra...

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Já se omlouvám, paní poslankyně, že vás přerušuji. Vážené kolegyně, kolegové, prosím o ztišení. Děkuji. Prosím, můžete pokračovat.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Tato sféra, jsem přesvědčena o tom, že pokud tam dáte pětileté funkční období, tak právě tam - a mluvím teď prosím k Markovi Výbornému, prostřednictvím paní předsedající, že tím, že z odborných náměstků se stanou vrchní ředitelé, kteří po pěti letech budou muset projít výběrovým řízením, tak jsem přesvědčena o tom, že i tady nebude to odpolitizování, protože může prakticky dojít k tomu, že ministr přijde na své ministerstvo, a samozřejmě je tam to pětileté funkční období, ale po pěti letech může říct: já už o takového vrchního ředitele v uvozovkách nemám zájem, samozřejmě řekne, že se přihlásil někdo lepší. Ale já si myslím, že dneska to povede i k tomu, že se do těch pozic ti odborníci nebudou hlásit. Takže myslím si, že vůči nim je to, i vůči těm lidem, kteří jsou na těch rezortech, tak si myslím, že je to vůči nim opravdu velmi, velmi nefér.

A když se tedy teď hovoří o tom, že - a sdělil to tady pan Brabec, můj kolega Richard Brabec, který tady řekl, že se tedy hovoří o tom, že se přivedou popřípadě další tři političtí náměstci. Prosím vás, já bych vám chtěla říct, že se ten zákon schvaloval v tom roce 2014 a dali se tam dva političtí náměstci do toho zákona o státní službě, tak i tak to bylo veřejností velmi kritizováno a velmi špatně bráno. Pro každého politický náměstek rovná se trafika. A vy teď přicházíte s tím, ne že tam budou dva, a na většině rezortů dneska už ti političtí náměstci dva jsou. Já nechci říkat, že za minulé vlády Andreje Babiše nebyli ti političtí náměstci. Nebyli v žádném případě v takové míře, jako jsou dnes, a to je prostě fakt a je to pravda. Ano, neříkám, že nebyli, ale nebyli v takové míře. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP