(16.00 hodin)
(pokračuje Jana Mračková Vildumetzová)

A opravdu musím říct, že se jakoby pozastavuji vůbec nad tím, že s takovým zákonem přijdete, a především i s tím, že v první fázi se tady v Poslanecké sněmovně ohledně odpolitizování státní správy schvaloval zákon o úřednících, který se dotýká měst, obcí a krajů. Takže tam je to v pořádku. Tam ředitel krajského úřadu nemá funkční období, vedoucí odboru prakticky může být, nemůže být v uvozovkách, odvolán, musí to být s nějakým udáním důvodu a tak dále, tak já si osobně myslím, že pokud - a mluvila jsem, i jsem tady říkala v rámci Marka Bendy, že pokud tedy tady chcete schválit, a v tuto chvíli už jste schválili, služební zákon, byť tady dnes máme veto, tak by měl ministr vnitra přijít i s novelou zákona o úřednících, která se tedy dotýká měst, obcí a krajů. Já si myslím, že by to v souvislosti se služebním zákonem bylo spravedlivé.

Pan Výborný tady na mě se snažil gestikulovat, že mluvím relativně nahlas. Ono se tady velmi špatně mluví, když je tady velký hluk. Musím říct, že teď tedy v tuto chvíli takový hluk určitě není, ale musím říct, že při tom svém vystoupení a při tom svém projevu se velmi špatně mluví, pokud tady hovoří ostatní kolegové.

Já si myslím, že služební zákon je zákon, který tady vůbec neměl být. Jsem přesvědčená o tom, že bychom měli řešit úplně jiné sněmovní tisky, které trápí lidi, ale pro současnou koalici a pro současnou vládu je to klíčový zákon. Já bych to přirovnala k tomu, že máme hodně slimáčků a málo kapustičky, a proto musíme takovýto služební zákon co nejdříve schválit, abychom si přivedli ještě další politiky na jednotlivé rezorty v podobě politických náměstků.

Já bych vás tady prosila, abyste to ještě přehodnotili. Tak to jsem zkoušela už několikrát, zkusím to i teď. Jsem přesvědčená o tom, že pokud opravdu toto schválíte a budete na těch ministerstvech aplikovat, to znamená, že si přivedete nespočet těch politických náměstků, tak bych vám chtěla říct, že opravdu v roce 2014 lidem vadili dva, a pokud jich bude více, bude jich pět, šest na těch rezortech, tak neříkejte prosím pak lidem, aby šetřili, a myslím si, že když někdo tohle říká, tak by v první řadě měl začít u sebe. A to byste si vy jako koalice měli především uvědomit. Když něco chcete po lidech, začněte to dělat vy a pak to chtějte po ostatních. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. S faktickou poznámkou je přihlášen pan předseda Výborný. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Vážená vládo, kolegyně, kolegové, vaším prostřednictvím k paní kolegyni Vildumetzové. Já nechci tady rozpoutat žádnou přestřelku, ale dvě poznámky si nemohu úplně odpustit.

Za prvé, opravdu ten zákon zní jasně a od 1. ledna tady nebudeme mít žádné politické náměstky. Ani jednoho. Budou to náměstci, jak jste mě správně citovala z mého ranního mediálního vystoupení, tak to bude právě ta úroveň politicko-manažerského řízení rezortu a vaši ministři si také ten tým přivedli.

A druhá věc. A prosím pěkně, někdy je poctivé přiznat chybu. Ano, ten úmysl, se kterým jsme schvalovali tehdy ve společné vládě v roce 2014 služební zákon, depolitizovat státní službu, tak ten se nepovedl. Je to tak a my to vlastně v tuto chvíli napravujeme. A chcete-li znát, kde a jak se nepovedl, tak jeden chodící důkaz sedí tamhle v lavici a to je kolega Tom Philipp, který, ač byl náměstek, tak vy jste, vaše vláda, jste ho vyhodili z této pozice a soud dal jemu za pravdu, nikoliv vám. Takže to je jasný důkaz toho, že naopak došlo k politizaci státní služby tak, jak k tomu nemá docházet. Kolega Tom Philipp je toho jasným důkazem. A přesně proto my tady jasně oddělujeme ty dvě roviny a k tomu by do budoucna už docházet nemělo. Tak to jenom na vysvětlenou. Děkuji pěkně.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. S další faktickou se přihlásila paní poslankyně Mračková Vildumetzová, poté paní poslankyně Berenika Peštová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo. Já bych pouze chtěla, protože se tady pořád říká, a řekl to tady pan Výborný, že náměstci. Ano, ale vy z těch náměstků uděláte vrchní ředitele, takže například, protože už nevím, jak to mám vysvětlit, pokud dnes na Ministerstvu vnitra je pět odborných náměstků, tak z pěti odborných náměstků udělám vrchní ředitele, kteří budou řídit a dělat to, co dělali doposud, a přivedu si dalších pět politických náměstků, možná tři, to je jedno, kteří prakticky podle služebního zákona nemůžou nikoho řídit, za nic nezodpovídají. Tak co to je jiného? Politický náměstek rovná se trafika. Jinak to není. Takový je fakt a tak to prostě je.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Paní poslankyně Peštová stáhla svoji faktickou poznámku. Paní předsedkyně Schillerová také. Nyní paní ministryně Jana Černochová s faktickou poznámkou. Prosím, paní ministryně, vaše dvě minuty.

 

Ministryně obrany ČR Jana Černochová: Já bych chtěla poprosit kolegyně a kolegy, aby přestali urážet politické náměstky. Já mám na rezortu Ministerstva obrany dva náměstky. Ani jeden z těchto dvou politických náměstků není člen žádné strany. Jeden má zkušenosti z rezortu Ministerstva obrany, kdy v minulosti dělal ředitele kabinetu, a druhý je kariérní diplomat, který pracoval na Ministerstvu zahraničních věcí. Ani jeden není člen žádné politické strany. Pracují dobře a jsem velice ráda, že tyto dva náměstky na našem rezortu mám. Takže je přestaňte urážet!

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Paní poslankyně Ožanová se přihlásila s faktickou poznámkou. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji, paní místopředsedkyně. Já se domnívám, paní ministryně, prostřednictvím paní předsedající, nikdo neuráží. To, že je situace u vás takováto, tak pokud víte, tak na jiných ministerstvech tomu opravdu tak není. Jsou tam lidé, kteří tam jsou dosazeni, protože jsou ve správné politické straně.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. S další faktickou se přihlásil pan místopředseda Havlíček. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Dobrý den. Paní ministryně, to není nic proti několika nebo třeba i vícero schopným politickým náměstkům. Vůbec nic proti tomu. A dovedu si představit, že tam třeba fakt máte kvalitní lidi. A řekla jste správně, dva lidi. Tak to u toho nechme.

Ten problém, který já dneska vnímám, nebo my vnímáme, je v tom, že se uvolní stavidla pro to, aby to nebyli dva, ale aby to byli tři, pět, sedm, deset. Já vím, můžete říct, je to přehnané. A potom si nalijme čistého vína. Je to jednoznačně na úkor těch odborných náměstků, kteří, abych to řekl úplně stejně jako vy, jsou mezi nimi nepochybně rovněž velmi schopní, a ti dnes pomašírují na pozice vrchních ředitelů a nad nimi budou ti političtí. A to je to, co nám vadí. Kdyby to bylo tak, jak jste řekla, máte tam dva kvalitní, všechno v pořádku, mějte tam tyto dva kvalitní. Ale ne že uvolníme stavidla pro další desítky a desítky. To si myslím, že už není správné.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Paní ministryně chce reagovat s faktickou poznámkou.

 

Ministryně obrany ČR Jana Černochová: Děkuji. Pane místopředsedo, prostřednictvím paní místopředsedkyně, já dokonce mám méně náměstků, než měl můj předchůdce, pan bývalý ministr Metnar. A mimochodem, když tady kolegyně Ožanová říkala, že tady hrála roli, nebo hraje roli, nebo bude hrát roli nějaká stranická knížka, tak ano, na rezortu Ministerstva obrany byl zástupce Komunistické strany Čech a Moravy pan Müller, který skončil v rezortu Ministerstva obrany po mém nástupu jako politický náměstek jako první. Takže ano, měl správnou stranickou knížku ve vaší koalici.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. S faktickou poznámkou je přihlášena paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Prosím, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP