(17.10 hodin)
(pokračuje Olga Richterová)

Ještě jedna poznámka. Rovněž vítám zahrnutí mandátu pro působení ve výcvikové misi v Iráku, které je opět důležité z hlediska našich aliančních závazků. A to chci zdůraznit. Ten materiál je zkrátka zcela v souladu se zahraničními politickými zájmy České republiky, Evropské unie a NATO. A to chci vyzdvihnout. Obrana naší země stojí nejen na naší české armádě, na naší obranyschopnosti, ale právě i na členství v Evropské unii a v NATO. A protože prosazujeme odpovědný přístup k obraně i k našim spojencům, tak v tomto záměru jsme jednoznačně pro. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji, paní místopředsedkyně. Nyní vidím faktickou poznámku pana poslance Staňka, ale nevidím ho v sále. Načtu ještě tři omluvy, než se vrátíme do obecné rozpravy. Pan poslanec Havel Matěj Ondřej z pracovních důvodů od 17 hodin se omlouvá. Pan poslanec Hrnčíř se omlouvá od 17 hodin ze zdravotních důvodů. A pan Ondřej Kolář se omlouvá z pracovních důvodů od 18 hodin.

Budeme pokračovat obecnou rozpravou. Hlásí se pan poslanec Radovan Vích. Pan poslanec Foldyna se...? K faktické poznámce se hlásíte, tak prosím, máte dvě minuty.

 

Poslanec Jaroslav Foldyna: Díky, mně ty dvě minuty stačí. Já jsem poslouchal pečlivě paní ministryni. Ta slova byla zvláštní, taková, jako kdybych už je někdy slyšel, už to tady někdy bylo, takové ty pobyty těch vojsk a tak dále. Akorát ty osoby a obsazení byly jiné. No možná, že ti vojáci třeba, co tady budou na té Libavé, opráší ty kryty, co tam vykopali jejich dědečkové a otcové v minulosti, takže to mají dobrý, že se tam rychle najdou.

Poznámku k panu zpravodaji. Víte, vy si berete do úst Srbsko. Srbsku ukradlo veřejné... zahraniční politika států Evropské unie a Spojených států ukradla Srbsku území. Nejdřív byla takzvaná operace, která se jmenovala myslím Milosrdný anděl. Jamie Shea, mluvčí NATO, vždycky říkal, že to je operace. Nebylo to vyhlášení války. To je velmi podobné tomu, co se děje dneska na Ukrajině. Čili NATO nevyhlásilo válku Jugoslávii, ale vybombardovalo ji, zlikvidovalo její energetickou infrastrukturu grafitovými bombami, házelo na lidi kazetové bomby, střílelo střely s ochuzeným uranem a nikdo to dodneška z vás neodsoudil jako zločin válečný. A já bych to odsoudil, stejně jako se dějí dneska válečné zločiny na Ukrajině, tak já bych odsoudil i tento válečný zločin. To vás nenapadlo. Potom z jakéhosi rozhodnutí vznikl jakýsi stát Kosovo, jako bychom my severní Čechy vrátili Němcům a řekli, že tam budou zase Sudety.

Vy jste totiž strašní pokrytci. Promiňte mi to, že budu takhle upřímný, ale mně to prostě nedá. Já vám chci říct, že jste strašní pokrytci. A ono se vám to jednou vrátí.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Tak do obecné další faktická poznámka, pan poslanec Flek. Prosím.

 

Poslanec Josef Flek: Děkuji. Já bych chtěl jenom krátce zareagovat. Vlastně když to tak poslouchám, tak vlastně Rusko si taky bere svoje území zpět, které mu dřív patřilo. Nebo aspoň to tak tvrdí, schovává se za to. Takže vlastně každý, kdo si teď bude brát zpátky své území, tak to je v pořádku. A Srbsko s Kosovem můžou válčit, protože si chtějí přebírat svoje území. Trošku mně to přijde - dobře, vy říkáte pokrytecké, mně to přijde z vaší strany padlé na hlavu. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Tak s faktickou poznámkou se znovu hlásí pan poslanec Foldyna. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jaroslav Foldyna: Děkuju. Tak padlé na hlavu - padlé na hlavu to možná určitě je. Přestalo existovat mezinárodní právo. NATO v roce 1999 ho porušilo tím, že vybombardovalo cizí stát. Cizí stát bez vyhlášení války. A říkali tomu operace. Myslím, že dokonce tomu říkali chvíli i Milosrdný anděl. Úplně byli pošahaní a bombardovali lidi. Házeli grafitové bomby, aby vyzkratovali elektrárny, na stolech chirurgie zůstávali lidi, ale to vám tehdy bylo jedno. To prostě je toto padlé na hlavu. Na základě toho vznikla situace, že tomu Srbsku bylo uloupeno území v rozporu s mezinárodním právem, a vznikl jakýsi stát v roce 2008, kvazi stát Kosovo, který dodneška není přijat ani do OSN. A řada států světa ho neuznává. A vy prostě říkáte, že to je padlé na hlavu. Prostě jste porušili mezinárodní právo a teď jsme svědky porušování dalšího mezinárodního práva. Jistě že to je porušování mezinárodního práva. Ale je potřeba, abychom se k tomu postavili rovně a odsoudili, co odsouzeno má být, a postupovali v souladu prostě s tím, jak jsme na to byli zvyklí; že budou zasedat nějaké soudy, že se ty věci budou řešit, a ne že tady budeme jednostranné politické deklarované usnesení dělat, tak jako to dělali bolševici v minulosti!

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Vaše vystoupení vyvolalo faktickou poznámku ze strany poslance Žáčka. Pane poslanče, prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Pavel Žáček: Děkuju za slovo. Já nechci do podrobností srovnávat různé historické události, to je vždycky ošemetné. Já jenom bych připomněl, že to bylo v roce 1999, kdy zde byla vláda sociální demokracie, jejímž pan kolega, můj předřečník, byl členem, která v té době vstupovala do NATO a rozhodovala a podpořila ten útok, který byl veden na Srbsko. A teď to říkám bez jakkoliv emocí, bez jakýchkoliv konotací. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, děkuji. Faktickou poznámkou bude reagovat pan poslanec Foldyna.

 

Poslanec Jaroslav Foldyna: Děkuju, očekával jsem tuhle poznámku a je velice správná. Pan kolega Žáček má pravdu a fakticky se to naprosto shoduje s tím, co řekl. Ano, byla tady sociální demokracie a odsouhlasila. A byla to vláda Miloše Zemana. Toho Miloše Zemana, který teď sedí na Hradě a za ty věci se omluvil. Řekl, že pochybil, mýlil se. Mýlit se je lidské. Já jsem tehdy nelenil, byl jsem člen sociální demokracie a vzal jsem x poslanců a senátorů a jeli jsme do Bělehradu vyjádřit solidaritu, a že ne všichni se na tu věc díváme tak, jak díváme. Tehdy z 600 účastníků sjezdu 360 účastníků podepsalo dopis jugoslávskému velvyslanci Djoko Stojičičovi, který nesouhlasil s tím, co rozhodla vláda. Čili vláda Miloše Zemana rozhodla a Miloš Zeman se za to omluvil. Já přijímám vaši poznámku a byla velice správná. Je mi to dodneška líto. Já jsem proti tomu se snažil dělat, co jsem mohl, stejně jako teď. Já bych se jenom chtěl vrátit za ten stůl, aby začalo platit to mezinárodní právo. Ať platí pro Američany, pro Rusy, pro Ukrajince, pro Aboridžince, pro všechny. Ale tady je to pokrytectví, tady se dělají deklarace, jako když se pověsila Milada Horáková.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: To je konec faktických poznámek. Vracíme se do obecné rozpravy. Do ní je přihlášen pan poslanec Radovan Vích.

 

Poslanec Radovan Vích: Vážený pane předsedající, kolegyně, kolegové, paní ministryně, vše podstatné tady bylo řečeno v tom návrhu působení sil a prostředků sil Ministerstva obrany na následující roky. Já bych jenom chtěl zdůraznit některé věci, některé aspekty. V návrhu vlády, který není rozdělený na zahraniční operaci a výcvik ukrajinské armády na území členských států Evropské unie, se prostě projednává jako celek, což z mého pohledu je problematické. V tomto návrhu se mimo jiné plánuje cvičit na našem území až 4 000 ukrajinských vojáků v pětiměsíčních intervalech, což by mělo stát český státní rozpočet v letošním a příštím roce dohromady téměř jednu miliardu korun. Jedná se o takzvanou asistenční misi Evropské unie s pozdější částečnou refundací. To ale v době, kdy kvůli této vládě strmě roste zadlužení státu a českým občanům a firmám postiženým astronomickým růstem cen energií a veškerých dalších nezbytných nákladů se žádné pomoci nedostává. Prioritou současné vlády je ale podpora Ukrajiny a Ukrajinců v pokračování válečného konfliktu. Je to navíc nepřijatelné v době, kdy i nám aktuálně schází, jenom co mám z veřejných zdrojů, 3,5 tisíce vojáků jenom u pozemních sil na doplnění tabulkových stavů, ale je to i otázka bezpečnosti našich občanů. Máme mimo jiné vojáky v Pobaltí, máme vojáky na Slovensku plus máme posílení Policie České republiky na česko-slovenských hranicích a není v našem zájmu zapojovat se do konfliktu mezi Ukrajinou a Ruskem a nechceme také, aby se na našem území školili vojáci a jednotky z Ukrajiny. V České republice mají být naši vojáci a mají se připravovat na obranu území našeho státu. A proto já tento návrh nepodpořím. Děkuji za pozornost. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP