(17.50 hodin)
(pokračuje Josef Flek)

I. Vyslovuje souhlas

1. s působením sil a prostředků rezortu Ministerstva obrany

a) v asistenční misi Evropské unie pro Ukrajinu na území členských států Evropské unie v celkovém počtu 55 osob, a to na dobu ode dne schválení Parlamentem České republiky do 31. prosince 2024,

b) v operaci Globální koalice pro boj s Daeš v Iráku a Kuvajtu a ve výcvikové misi Organizace Severoatlantické smlouvy v Iráku v celkovém počtu do 20 osob, a to na dobu od 1. ledna 2023 do 31. prosince 2024,

c) v operaci Organizace Severoatlantické smlouvy Joint Enterprise v rámci sil KFOR (Kosovo Force) v Kosovu v celkovém počtu do 40 osob, a to na dobu od 1. července 2023 do 31. prosince 2024,

2. s pobytem příslušníků ozbrojených sil Ukrajiny a členských států Evropské unie za účelem výcviku na území České republiky v celkovém počtu do 800 osob, a to na dobu ode dne schválení Parlamentem České republiky do 31. prosince 2023.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: A ještě je tam bod číslo dvě, jestli se nemýlím, římská dvě: žádá vládu, aby...

 

Poslanec Josef Flek: Ano. II. Žádá vládu, aby informovala Poslaneckou sněmovnu jedenkrát ročně, a to vždy do 30. června, o nasazení sil a prostředků rezortu Ministerstva obrany na území členských států Evropské unie, v Iráku, Kuvajtu a Kosovu a o pobytu příslušníků ozbrojených sil Ukrajiny a členských států Evropské unie na území České republiky v předchozím roce, a to v rámci informace o nasazení sil a prostředků rezortu Ministerstva obrany v zahraničních operacích za příslušný kalendářní rok.

Pověřuje zpravodaje výboru, aby s tímto usnesením seznámil Poslaneckou sněmovnu Parlamentu České republiky, a ještě za III. ukládá předsedovi výboru, aby předložil toto usnesení předsedkyni Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji, pane zpravodaji. Čili budeme hlasovat dvě hlasování. První bude římská jedna - vyslovuje souhlas, to, co jste přečetl. To budeme hlasovat takzvaně stojedničkou a já poprosím, aby se nastavilo správné kvorum, a pak přistoupíme k hlasování bodu římská dvě, kdy žádáme vládu, aby informovala Poslaneckou sněmovnu jedenkrát ročně a tak dále. Ano, zaznamenal jsem žádost o odhlášení. Já vás všechny odhlásím a poprosím, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami opětovně. Tak, kvorum je nastaveno na 101.

 

Počet poslanců se pomalu ustálil, a já tedy zahájím hlasování a ptám se, kdo je pro návrh usnesení bodu číslo jedna, tak jak byl načten, ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 6 bylo přihlášeno 161 poslanců, pro hlasovalo 144, proti bylo 13. Návrh byl přijat.

 

Přistoupíme k hlasování o bodu číslo dvě. Nyní už bude postačovat nadpoloviční většina přítomných poslanců. Vidím, že kvorum je nastaveno správně.

Takže já zahajuji hlasování o tomto druhém bodu usnesení a ptám se, kdo je pro návrh usnesení, tak jak byl načten, ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 7 bylo přihlášeno 161 poslanců, pro hlasovalo 143, proti 13 a i tento návrh usnesení byl přijat. (Upozornění pro předsedajícího, aby se opravil.) 146 hlasovalo pro, proti 13, návrh byl přijat. Čili první i druhé usnesení jsme přijali a já končím projednávání sněmovního tisku 339.

 

Paní poslankyně, páni poslanci, projednali jsme stanovený pořad 47. schůze Poslanecké sněmovny, kterou tímto končím. (Předsedkyně PSP Pekarová Adamová se hlásí o slovo.) Ano, paní předsedkyně se hlásí asi k hlasování. Tak prosím, máte slovo.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Omlouvám se, ale k hlasování k tomu prvnímu usnesení jsem na sjetině měla zdržela se. Hlasovala jsem pro a nezpochybňuji hlasování.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, takže pro záznam. Děkuji pěkně. A já tedy ještě jednou konstatuji, že jsme projednali stanovený pořad 47. schůze Poslanecké sněmovny, kterou tímto končím, a připomínám, že za deset minut budeme pokračovat v přerušené 45. schůzi Poslanecké sněmovny.

 

(Schůze skončila v 17.55 hodin.)***




Přihlásit/registrovat se do ISP