(17.40 hodin)
(pokračuje Lubomír Metnar)

Bezprecedentní ruská agrese na Ukrajině vedla ke koordinaci společného postupu Evropské unie a Aliance v bezpečnostně-politických otázkách a urychlila další posilování kolektivní obranyschopnosti Aliance podél její východní hranice. Mezi zeměmi Aliance a Evropské unie panuje shoda v pokračování další pomoci Ukrajině v celé řadě oblastí. Členské státy Evropské unie schválily, jak již zaznělo, 17. října letošního roku asistenční misi pro Ukrajinu zaměřenou na výcvik ukrajinských vojáků na území členských států EU.

Příspěvek České republiky Ukrajině v případě vojáků navrhuje Ministerstvo obrany realizovat - taktéž zaznělo - ve dvou částech. Já to jenom shrnu. Podle informací z výboru by v první části mělo být vyčleněno do 55 osob českého personálu. Jde zejména o vysílání do velitelských struktur této mise, případně o instruktory a malé výcvikové týmy, které by působily na území EU. Druhá část by spočívala ve zde diskutovaném výcviku ukrajinských vojáků na území České republiky v celkovém počtu do 800 osob, a to na dobu ode dne schválení Parlamentem do konce roku 2023. Nejedná se o nepřetržitou přítomnost 800 vojáků, ale o maximální počet osob v jednom přibližně čtyřtýdenním výcvikovém cyklu.

Dále bych vám ještě chtěl říct, že celkovým cílem unijní asistenční mise je poskytnout výcvik až 15 000 ukrajinských vojáků především na základně v Polsku a Německu. Do výcviku se chtějí zapojit až dvě desítky unijních zemí.

Navrhovaný rozsah působení v zahraničních operacích je opakovaným důkazem naší spolehlivosti a připravenosti se nadále aktivně zapojovat a zajišťovat mezinárodní bezpečnost.

Nebudu se opakovat, co se týče těch nákladů. Za mě - já tuto misi podpořím. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Z místa se hlásil do obecné rozpravy ještě pan kolega Králíček. Pane poslanče, máte slovo. Než dorazíte k řečnickému pultu, omluvím paní poslankyni Válkovou Helenu od 18 hodin z pracovních důvodů. Pane poslanče, prosím, máte slovo.

 

Poslanec Robert Králíček: Vážený pane místopředsedo, vážená paní ministryně, vládo, kolegyně, kolegové, já myslím, že tu zaznělo mnoho věcí, nicméně mně tu chyběla ta zásadní. A sice - nejenom já, ale i moji kolegové dostáváme spoustu emailů od našich spoluobčanů a prosím, neoznačujme je za prokremelské živly. Jsou to občané, kteří se prostě bojí. Bojí se toho, protože podle mě nemají dostatek informací, nejsou tady s námi, a já se přiznám, že i mně chybí ty zásadní informace. Občané prostě nevědí, jak to cvičení ukrajinských vojáků bude probíhat, jak je zajištěna bezpečnost a další. Prostě se bojí, nemají ty informace a já bych se za ně chtěl zeptat, využít toho, že je tu paní ministryně. Chtěl bych se jenom zeptat, jestli nám může říct, jak bude zajištěna bezpečnost, jak bude zajištěna bezpečnost při transportu těch vojáků, jak se budou pohybovat, nějaké informace, které by naše občany uklidnily, abychom předcházeli dezinformacím, které šíří někteří další naši spoluobčané, někteří lidé, že to bude vypadat tak či onak, že se můžeme stát terčem teroristického útoku a tak dále a tak dále. Tato obava našich spoluobčanů, kteří nám píšou, podle mého názoru vychází prostě z neznalosti, z nedostatku informací, a protože věřím, že toto vystoupení ve Sněmovně je sledováno občany a pravděpodobně bude i vysíláno v televizi, tak bych poprosil paní ministryni v rámci toho, co může říct, protože věřím tomu, že některé věci mají být utajeny, aby nám řekla, jak bude zajištěna bezpečnost jednak ukrajinských vojáků jako takových, jednak bezpečnost našich spoluobčanů. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji pěkně. Ptám se, jestli se ještě někdo hlásí do obecné rozpravy. Pokud tomu tak není, tak obecnou rozpravu končím. Ptám se na zájem o závěrečná slova. Ano, paní ministryně.

 

Ministryně obrany ČR Jana Černochová: Děkuji, pane místopředsedo. Začnu hned od konce. Budu reagovat na pana poslance Králíčka. Ano, samozřejmě, všechno bude kontrolovat Vojenské zpravodajství. Vy jste předsedou stálé komise pro kontrolu Vojenského zpravodajství, takže i po dohodě s panem generálem Berounem určitě je možné, abyste měli na této stálé komisi průběžné informace. Co se týče dohledu na samotném místě toho výcviku, tam samozřejmě celou tu dobu bude přítomna i vojenská policie, jak to tak bývá v těchto vojenských prostorách, takže z tohoto pohledu skutečně žádné obavy nikdo mít nemusí.

Ráda bych reagovala i na dotaz paní poslankyně Válkové, který byl dvojí. Za prvé jsem říkala v úvodním slově, že ten výcvik organizujeme na základě bilaterálních jednání. Ne dohod, ale jednání. Tady předpokládáme převedení pod asistenční misi Evropské unie. To jsem řekla. Ale tady není opravdu důvod to usnesení rozdělovat, paní kolegyně, prostřednictvím pana místopředsedy, protože už v tom velkém mandátu, který jsme tady schvalovali v létě, tak byl schválen pobyt spojeneckých vojáků na území České republiky, takže to není vlastně nic nového. A myslím, že jste, paní kolegyně, v tomto volebním období, že to už je vaše třetí volební období v této Sněmovně, a za vaší vlády se schvalovaly zcela běžně mise, kde jsme vyčleňovali vojáky do takzvaných pohotovostních sil NATO a Evropské unie. Takže to je naprosto běžný způsob a to, že jste si toho všimla teď, je možná prostě zvláštní, že zrovna teď jste na to poukázala, ale jinak je to tady v této Sněmovně naprosto běžná věc a nikdy se to nestala předmětem nějakých sporů právních ani jiných. Například už myslím přes dvě dekády tady takto cvičí i v rámci takzvaného BMATT britští vojáci, takže se neděje opravdu nic mimořádného.

Ale jestli dovolíte, kolegyně, kolegové, už to částečně zmínil pan poslanec Žáček, ale mě velmi zaujalo vystoupení pana poslance Kobzy, a to si myslím, že by možná i voliči SPD si měli pustit ze záznamu, protože to, co tady pan poslanec Kobza říkal, to vlastně bylo vyvolání války zatažením členského státu Severoatlantické aliance do této války. Pan kolega Kobza tady řekl, že máme ukrajinské vojáky cvičit na Ukrajině. Jsme členskou zemí Severoatlantické aliance, celou dobu říkáme, že nechceme, aby v tomto válečném konfliktu byla Severoatlantická aliance, že nechceme, aby v tomto válečném konfliktu figurovala ani Evropská unie, a pan poslanec Kobza si přeje přesný opak. Přeje si, aby NATO tedy prostřednictvím České republiky jako jednoho z členských států se do tohoto konfliktu zapojilo přímo na území Ukrajiny. Tak to tedy voličům SPD gratuluji!

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji pěkně. To bylo závěrečné slovo paní ministryně. Ptám se, zda má zájem o závěrečné slovo pan zpravodaj. Není tomu tak. Přistoupíme k rozpravě podrobné. Hlásí se někdo do podrobné rozpravy? Není tomu tak. Podrobnou rozpravu tedy končím. O závěrečná slova asi není zájem, byla v rámci obecné rozpravy.

Přistoupíme tedy k hlasování. Budeme hlasovat o dvou bodech. Připomínám, že u jednoho bodu je potřeba kvorum 101, u druhého bodu budeme hlasovat nadpoloviční většinou přítomných poslanců. Poprosím pana zpravodaje, aby ještě jednou ta usnesení načetl, aby kolegyně a kolegové věděli, o čem budeme hlasovat.

 

Poslanec Josef Flek: Děkuji. Usnesení výboru pro obranu z 19. schůze ze dne 22. listopadu 2022 k návrhu na působení sil a prostředků rezortu Ministerstva obrany na území členských států Evropské unie, v Iráku, Kuvajtu a Kosovu do roku 2024 s výhledem na rok 2025 a na pobyt příslušníků ozbrojených sil Ukrajiny a členských států Evropské unie na území České republiky do roku 2023. Je to sněmovní tisk číslo 339.

Výbor pro obranu Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky po úvodním vystoupení ministryně obrany Mgr. Jany Černochové, velitele velitelství pro operace Armády České republiky generálporučíka Ing. Josefa Kopeckého, MSc., náčelníka Vojenské policie plukovníka Mgr. Otakara Foltýna, zpravodajské zprávě místopředsedy výboru pro obranu Mgr. Josefa Fleka a po rozpravě doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky, aby přijala následující usnesení:




Přihlásit/registrovat se do ISP