(15.00 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

My teď prostě - nebo vy a my vás k tomu vyzýváme - nesmíme dopustit, aby se do chudoby propadali i lidé ze střední třídy, a to se děje, už se to děje. A já myslím, že snad všichni, kdo jsme tady, chápeme, že nemůžeme dlouhodobě podporovat ze sociálních dávek stále větší a větší počet rodin. To prostě nejde, na to žádný státní rozpočet nestačí. Vláda se musí probrat a pochopit, že pokud neposkytneme lidem a podnikům a zaměstnavatelům a živnostníkům energii za ceny, které odpovídají jejím výrobním cenám, pak už ten rozjetý vlak do chudoby nikdy nezastavíme. Rodiny nezvládnou platit své účty, lidé budou přicházet o práci, protože podniky budou krachovat, a sociální systém už nebude schopen pomoci ani těm, kteří v něm jsou, a musí být, dlouhodobě, třeba rodinám s postiženými dětmi. Takže to řešení samozřejmě energie bylo jednoduché. K tomu se dostanu.

Teď, co se děje v rezortu ministra Jurečky. Pan ombudsman říká: přetížení sociálních pracovníků ohrožuje děti. V Česku hrozí kolaps orgánů sociálně-právní ochrany dětí, takzvaný OSPOD, a situace je tak vážná, že psal panu ministrovi. Takže nefunguje to. Sociální pracovníci pomáhají lidem ze sociálně slabých a jinak vyloučených rodin, spolu s tím řeší také jejich výchovné problémy a podle Křečka stát přidává sociální pracovníkům další a další povinnosti, což jejich práci ještě ztěžuje. Takže to je další věc, a mohl bych tady samozřejmě mluvit o dalších věcech.

No, já jsem na těch návštěvách obdržel takový dopis. Pan ministr Jurečka píše: "Vážení zaměstnavatelé" - už předtím poslal dopis všem důchodcům, já jsem taky důchodce, takže jsem dostal dopis a tam vlastně vykazuje práci, na které se nepodílel, protože samozřejmě zákon o navyšování důchodu o inflaci neprosadila tato vláda ani naše vláda, bylo to předtím a je to ze zákona. Takže pan ministr tady píše, on dělá takové dotazníkové šetření. On tady informuje, že navyšuje podporu částečných úvazků, nová pravidla pro home office, rekvalifikace v oblasti IT, a potom že připravil návrh na spuštění kurzarbeitu v případě, že by byl akutní nedostatek plynu. Tak to je skutečně neuvěřitelná, zajímavá informace.

Takže já si myslím, že zkrátka pan ministr to řeší tak, že sáhne řediteli na jeho odměny a že vede debaty s tím ředitelem. No, tak bylo by dobré možná jít do terénu a udělat ten mikromanagement, který jste vždycky u mě kritizovali. Takže já bych fakt doporučil, protože toto je hlavní problém Ministerstva práce a sociálních věcí, kolaps úřadů práce. Skutečně to řešení není v tom, že se omezují návštěvy pro lidi, ale to řešení bylo jednoduché. Vy jste měli unikátní, unikátní možnost zprivatizovat ČEZ, ano, ten, který jste dali do kuponky, ano, ještě jste měli tu nehoráznou drzost nás obviňovat, že bychom něco, naše vláda, zprivatizovali. Ne, my jsme zachránili ČSA, my jsme koupili vytunelované OKD za 70 milionů, dneska prosperuje, uhlí nad zlato. A jak jste to měli udělat? No, vy jste nebyli schopni totiž se domluvit ani, kdo bude sedět v té dozorčí radě. A já chápu, že návrhy Pirátů, které dali panu ministru Stanjurovi, skutečně byly zajímavé, ale ani na tom jste se nedomluvili. A co jste měli udělat? No, měli jste udělat to, že dnes ten podíl akcionářů v ČEZu podle stávající ceny na burze je cirka 120 miliard, nerozdělený zisk ČEZu je 200 miliard. Tak jste si měli zavolat Šnobra a spol. a říct mu: Hele, pojďme se domluvit, prodejte nám ty akcie, tak jak to udělal Macron u EDF - Électricité de France, to je francouzský ČEZ - protože zkrátka dnes vy ten ČEZ, my všichni ho potřebujeme jako stoprocentní firmu, jedinou státní firmu. Tedy ještě máme samozřejmě ČEPRO, naštěstí to jsem taky zachránil, protože to chtěli kluci taky zprivatizovat. Takže mohli jste vykoupit ten ČEZ a domluvit se: Vyplatíme si nerozdělený zisk 200 miliard. Tady ještě dokonce ČEZ mohl vykoupit vlastní akcie. Mohli jste získat 100 % ČEZu, ano, toho ČEZu, na který my jsme zaparkovali lithium a přesvědčili ČEZ, aby koupil lithium, ten podvodný projekt toho stejného pána, co vytuneloval OKD - a je to tam, lithium je v českých rukách. A samozřejmě, když se stále chlubíte, jak jste zařídil to LNG - ano, udělal to ČEZ. Vy jste podepsali s ČEZem pětiletou nájemní smlouvu v nizozemském přístavu Ems a je to dobré rozhodnutí, to já podporuji, určitě, ano, LNG, jasně. Ale měli jste zkrátka, a stále to můžete udělat - stále to můžete udělat, protože zkrátka minoritní akcionáři nemají zájem stavět Dukovany. Minoritní akcionáři mají zájem, aby ČEZ co nejvíc vydělal. A na kom vydělává ČEZ? Na nás všech, na všech občanech České republiky, na všech firmách, které kolabují. JUTA Dvůr Králové neví, co má dělat, jestli má vyrábět na sklad, nebo pustí lidi na 60 %. Český porcelán, karlovarský porcelán, všichni mají problém. Měli jste pomáhat tento rok, takže já vás žádám, abyste to udělali. Svolejte mimořádnou valnou hromadu, domluvte se se Šnobrem, vykupte to na 100 % a budete mít konečně zase jednu firmu, na které můžete všechno stavět. ČEZ má dneska 20 % distribuce plynu, ČEZ je největší výrobce elektřiny.

Windfall tax? A kdo ho zaplatí, ten windfall tax? Vypadne z toho 150 miliard, a co privátní výrobci elektřiny? No, ti optimalizují. Jeden odešel do Lichtenštejnska, a co ti druzí budou dělat? Nikdy jste nepodnikali, tak vy nevíte, jak se chovají podnikatelé. Ano, v rámci zákonů. Takže to může udělat a můžete to zastropovat na 1 500 korun (za) megawatt(hodinu) pro všechny a vyřídíte všechno, všichni občané České republiky budou mít 1 500 korun (za) megawatt(hodinu), tak jako Slováci. Proč máme platit všichni tady 6 000? Velké firmy, kolik mají v Německu? 3 700. Vy jste těm velkým firmám ani nic nedali. Vy stále říkáte: Malé, střední, jasně. A co by ty malé, střední podniky dělaly bez velkých firem, jako je JUTA nebo Preciosa nebo další, které dávají práci tisícům lidí?

Takže já vám to radím, udělejte to, všichni budou happy, Šnobr a spol. odejdou s balíkem, stát bude mít 100 % a na tom můžete budovat novou energetickou strategii. Vždyť pan premiér nám před časem říkal, že znárodní všechny výrobce. No, tak to nevím, jak to chce udělat, ale tady to máte na talíři. Tady to máte. Tam máte 70 %, tak to udělejte. Já vím, že tomu nerozumíte, ale tak se zeptejte těch, kteří tomu rozumí, protože tak to je a je to jedinečná příležitost, abyste to vyřešili, a budete za hrdiny. Všichni vám budou tleskat, všichni budou mít 1 500 korun. Proč my máme nejdražší elektřinu? Proč to Macron, a Macron to zastropoval na 46 eur, to je 1 150, proto má Macron nejnižší inflaci, teď je druhý za Španělskem, ale měl 6,5 %. Vy jste měli 18, potom 16, tedy 15, teď vám to skočilo zase, takže o tom to je a to je základ. To je všechno, co trápí všechny u nás - občany, zaměstnavatele, podnikatele - a dá se to jednoduše a nebude to stát rozpočet ani korunu, protože to bude státní firma, a mohli jste to udělat, ano?

Takže o tom to je, a když už o tom mluvím, prosím vás, minulý týden samozřejmě jste řešili Maďarsko, protože podle vás Viktor Orbán je můj jediný přítel. Ne, i Macron je můj přítel, i Wolfgang Schäuble, předseda německého Bundestagu, je můj... já mám plno přátel všude, všude, ano? A já chápu, proč to děláte, ale je skvělé, že nakonec došlo k dohodě. Došlo k dohodě mezi Evropskou komisí a Maďarsko podpořilo Ukrajinu. Nevyjednal to pan premiér, ale vyjednali to samozřejmě za něj jiní politici. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP