(15.10 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

A jenom pro připomenutí, my jsme navrhovali zastropování pohonných hmot, když byly přes 50 korun, když ty matky samoživitelky nechtěly jezdit s dětmi do školy. Ano, 36, proč? Protože to byla ta hranice, kdy ČEPRO funguje. A Maďaři udělali plno chyb. Zastropovali na 28, nepomohli importérům, ano, nezakázali tankovat cizincům, a nemají ČEPRO. ČEPRO je unikátní distribuční systém. Všude má trubky, všude má zásobníky a je propojeno i s bratislavskou rafinerií. Takže vy jste tady porovnávali věci, které jsou neporovnatelné, a já si za tím stojím, že jste to měli udělat. A mimochodem, příspěvek na mobilitu samoživitelek navýšit ze 600 myslím na 900 korun, to je skutečně ostudné. Ostudné!

Takže Ministerstvo práce a sociálních věcí. Vy tam máte v té kapitole v programovém prohlášení vlády - já nevím, jestli to teď tady nalistuji - důchodový systém. Kapitola sociální a rodinná politika, vy máte v programovém prohlášení vlády: "Podpoříme kratší pracovní úvazky včetně výhodného zdanění slevou na pojistných odvodech, celkově zvýšíme flexibilitu zákoníku práce v zájmu zaměstnavatelů i zaměstnanců. Veřejná správa a organizace půjdou příkladem v nabídce slaďování práce a péče pro své zaměstnance." Realita - částečně splněno. A co tento slib? "Cíleně se zaměříme na specifické potřeby samoživitelů, rodin s více dětmi a rodin s handicapovaným členem." Vy zvyšujete úhradovou vyhlášku ze 135 korun na 155, což pro některé pečující bude znamenat menší (počet) hodin péče o jejich člena doma. Dostáváte lidi do problémů. Ruku v ruce by k tomu mělo jít navýšení příspěvku na péči. Proč ho nenavýšíte, ten příspěvek? Tady dále: "Podpoříme ve spolupráci s Ministerstvem zdravotnictví rozvoj paliativní péče včetně terénní, dětské hospicové péče a profesionálního provázení pozůstalých rodin. Zpřehledníme a budeme podporovat síť poradenských zařízení pro rodinu v krizi, služeb a aktivit zaměřených na primární prevenci. Sjednotíme systém péče o ohrožené rodiny a děti ze tří rezortů do gesce MPSV. Název MPSV" - to je strašně důležité - "doplníme o tematiku rodiny." Tak to je fakt skvělý program! Realita - nesplněno. Nemáte nic.

A tady můžu číst, co všechno jste naslibovali v programovém prohlášení vlády, a je to celá stránka. Vy se tady chlubíte, že bonus, který mají dostat matky, které jsou v důchodu, za každé zaopatřené dítě, že jste prosadili. Ne, vy jste to neprosadili. To prosadila naše vláda se sociální demokracií, takže taková je pravda. Protože vy buď kritizujete naši vládu a a priori nechcete nic dělat podle nás, i když to byly dobré projekty, nebo vykazujete naši práci za vaši.

A teď je otázka, jak by vlastně Česká republika měla postupovat v otázce penzí. Vy mluvíte o tom, že budete realizovat nějakou důchodovou reformu. Ano, o tom mluvíme tady už od vzniku České republiky a naše vláda počítala s tím, že se zahájí důchodová reforma, a definovala praktické kroky, které by bylo vhodné udělat. Ministerstvo práce a sociálních věcí se však vydalo vlastní cestou a vytvořilo komisi pro spravedlivé důchody, kterou vedla paní profesorka Nerudová. Výsledkem práce této komise - a tam seděli všichni, tam byly zastoupeny všechny politické strany - byl naprosto nepoužitelný návrh, který sice přesně věděl, jak skokově zvýšit důchody všem důchodcům, ale vůbec se nezajímal o to, kde na takové nesmyslné zvýšení důchodů vzít peníze. Prostě zkrátka to byl ztracený čas. Takže ta reforma, ano, pojďme se o tom bavit. Vy se s námi nebavíte o ničem. Vy jste nás dvakrát pozvali na jednání ohledně Ukrajiny, ale nikdy jste nechtěli s námi diskutovat o ekonomických věcech. Takže proto jsem přesvědčen, že měnit systém důchodů, respektive důchodového pojištění, je nutno postupně a krok za krokem, odstraňovat jeho nerovnováhy a měnit jeho parametry. Dosavadní průběžný systém se osvědčil, protože tak funguje i v ostatních vyspělých zemích Evropy. A také jsme mluvili o tom, že nebudeme bránit tomu, že některé profese a někteří lidé mohou důchodové pojištění platit jen v základní sazbě, ale pak dostanou jen základní výměru. Ať si na důchod tedy vytvářejí rezervy nějakým jiným způsobem. Ale o tom je ta debata, ale pan ministr o tom nemluví. Pan ministr nám oznámil, že příští vláda - nechápu, proč mluví o příští vládě, já předpokládám, že vaše stoosmička se udrží do roku 2025, protože je jasné, že jste na vrcholu vašich kariér - tak pan ministr Jurečka nám řekl, že tedy příští vláda bude řešit pozdější odchod do důchodů. A proč? Proč? Vy máte peníze, vy stále se vymlouváte, že nemáte peníze. Za nás jsme měli skvělé ratingy, předstihli jsme v životní úrovni Španělsko a Itálii v poměru na HDP, a neříkejte, že jste zadlužení. Máme stále šesté nejlepší finance v Evropské unii.

A na závěr k rezortu Ministerstva práce a sociálních věcí. Prosím vás, já jsem navštívil obecní úřad Háj ve Slezsku a pan starosta už zrekonstruoval jeden z domovů seniorů, ano? Stálo ho to už 46 milionů a teď by chtěl zrekonstruovat další. A já tady mám, Ministerstvo práce a sociálních věcí - mimochodem, tenhle program a ty peníze ve vládě, kdy jsme rozhodovali peníze z Evropy na další programové období, těch 980 miliard, tak samozřejmě to byl obrovský boj mezi rezorty, ale my jsme prosazovali, protože z hlediska kapacit domovů seniorů jsme na tom velice špatně v poměru lůžka na počet důchodců, tak jsme prosadili, a já nevím, jestli to tam zůstalo, 3 miliardy na investice do domovů seniorů, Alzheimer center a tak dále. Proč o tom mluvím? Tady je vyhlášena výzva 1. 8. 2022 a je to realizace projektu pobytových služeb péče v rámci Národního plánu obnovy. A já vůbec nechápu, to se ptá ten starosta, proč vy diktujete majitelům domovů seniorů, a tady je to obec, to jsou samozřejmě kraje, že poměr jednolůžkových pokojů a dvoulůžkových ke kapacitě by měl být maximálně 30 % kapacity dvoulůžkových pokojů. Já nechápu, proč jim do toho mluvíte. Tak nechť se ti vaši úředníci odeberou do terénu, nechť navštíví a ať si to nechají vysvětlit, protože například tady pan starosta je připraven investovat, ale tady je de facto diskvalifikován, a bylo by dobré, když už tedy jsem často kritizován, že nechodím do práce - toto je moje práce, mluvit s lidmi, mluvit se starosty a potom říct tomu ministrovi, kdyby se laskavě na to mohl podívat.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Pane poslanče, já vás ale upozorním, že jsme v pořadu schůze, ne v interpelacích, takže vás poprosím o odůvodnění toho bodu. Už tak činíte čtyřicet minut zhruba, tak abychom se chýlili k nějakému závěru.

 

Poslanec Andrej Babiš: Já ho odůvodňuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP