(15.40 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

To byla taková novinka této vlády, že bylo Polsko na prvním místě. Ono je pravda, že už Matovičem to začalo tak, že Slováci řekli, že i Češi nejsou na prvním místě. A pan premiér mohl v Polsku navštívit s panem Morawieckým Biedronku, to je velký polský řetězec, kde údajně můžete vidět dvě ceny. Jedna cena je stávající prodejní cena a cena předtím, než polská vláda snížila DPH na nulu.

No, takže co tady máme ještě dál v tom programovém prohlášení vlády? Tady to máme pro pana ministra zahraničních věcí. V programovém prohlášení: "Budeme rozvíjet co nejužší přátelské vztahy na všech úrovních s našimi sousedy a strategickými partnery v rámci EU. Spolupráce ve Visegrádské skupině bude součástí našich vazeb na všech úrovních." Tak super. Já jsem rád, že tedy TOP 09 a Piráti nakonec povolili panu premiérovi, aby se zúčastnil V4. On od samého začátku měl z toho strach, tak teď v Košicích si konečně popovídali. (Ministr zahraničí dodává mimo mikrofon: Já jsem tam byl taky.) No super, za rok jednou. Já jsem to svolával na esemesky, víte, ten protokol byl z toho úplně šílený, protože přes protokol než jste svolal čtyři premiéry na místo, tak já jsem jim psal esemesky. Fungovalo to perfektně. Ale každý máme ten jiný styl práce. Takže zahraniční politika.

Jasně, bakalovci už dneska pějí ódy, jak to bylo všechno úžasné, jak to bylo fantastické, to předsednictví. Škoda, je to jednou za třináct let. Bylo to o mnoho úspěšnější, než jsme měli Promopro a pád vlády, ale my jsme vám to dali na talíři. I ten Pražský hrad jsem vybojoval, protože úředníci chtěli Kongresové centrum, takže stačilo. Když jsme měli neformální summit v Portu ve sportovní hale nebo někde jinde, tak jsem věděl, že Pražský hrad, tím bude vyhráno, a Macron nám udělal ten summit, takže super. Škoda, že jste něco víc neprosadili. A já jsem zvědav, tedy pan Síkela už má pátou nebo šestou radu, co vlastně, jestli skutečně tomu věří. Pan ministr tady taky vlastně deklaroval s panem Síkelou, že když nebude plyn, tak Němci budou takoví kámoši, že přestanou vyrábět a nám pošlou ten plyn. Ale k tomu se asi nechceme vracet.

No, jaký další slib tady je? "Zodpovědné hospodaření a ekonomický růst podpoříme předvídatelnou mírou investic" - takže prosím vás, realita je, že celkové investice v roce 2023 klesají oproti roku 2022, ty byly 204,3 miliardy a v roce 2023 budou jenom 202,8. A je neuvěřitelné, jak pan ministr financí dokáže vlastně manipulovat ten rozpočet, protože SFDI, to je organizace, která financuje samozřejmě ŘSD a Správu železnic a dálnice, železnice, jim chybí 30 miliard. On těch 30 miliard nedává do deficitu, a financuje to de facto mimo rozpočet, protože, jak je známo, stát nemá podrozvahu. A zkrátka se tváří, že tam jsou ty peníze, ale přitom je v rozpočtu nemá.

Potom tam máte slib "ozdravení veřejných financí a obnovení důvěry občanů ve spravedlivý a férový stát. Jsou dva klíčové úkoly, které stojí před vládou České republiky v oblasti ekonomiky." Realita je, že vláda rezignovala na svoje sliby ohledně konsolidace veřejných financí, a celkový dluh má nárůst o více než 1 200 miliard za celé volební období. Výhled dluhu sektoru vládních institucí má dosáhnout v roce 2025 3 726 miliard a v roce 2021 to bylo 2 567 miliard. Ale vy jako vláda, vy máte neuvěřitelné štěstí, a víte, v čem? Tím, že je inflace, tak vám stoupá HDP, to znamená, i to procento dluhu vůči HDP ještě máte stále fajn, jo? My jsme to neměli, nám HDP kleslo 2020, a i tak jsme skončili koncem roku 2021 s nižším dluhem vůči HDP, než jsme začínali v roce 2014. Proto stále se víc vymlouvat na to, že nejsou peníze, skutečně asi není pravdivé. Strukturální saldo 2022 je -3,1, 2023 -3,3, 2024 -3 a 2025 -2,9. Já myslím, že paní Schillerová, když byla ministryně, měla plán konsolidace do roku 2025.

A hlavně váš problém je, že vy vůbec neřešíte příjmy, vy vůbec neřešíte příjmy! Vy jste slibovali, že snížíte o 100 miliard, úspory. EET, to byla strašná sláva. Všichni se těší, všichni zase nebudou vykazovat tržby. Lidi dobře vědí, že kde nejsou platební karty, tam asi to nebude úplně v pořádku. Takže příjmy vůbec, to je neznámá, kdy pan premiér - a já jsem vždycky chtěl od svých ministrů, aby předložili, kolik stát financuje, předfinancovává evropské dotace, protože ten nenormální systém - místo toho, aby se čekalo, než Evropa zaplatí, a potom se to dalo českým subjektům, ano, tak je to naopak, takže se to předfinancovává a potom se to žádá. A tam za nás vždycky to saldo skákalo 60 miliard, 70. Mě by zajímalo, kolik tam toho máte teď, jestli vůbec to řešíte, jestli vůbec pan ministr ví, že evropské dotace je zdroj a příjem státního rozpočtu? No, já si tím nejsem úplně jistý. Zrušili jsme EET, ano. "Budeme bránit daňovým únikům" - a realita, že zrušili jste EET. To byl základní zákon proti daňovým únikům, jo, šedá ekonomika.

"Budeme řešit otázku odlivu dividend do zahraničí s cílem zvyšovat atraktivitu a investování v České republice znevýhodněním (zvýhodněním?) reinvestic zpět do české ekonomiky." Prosím vás, já bych chtěl vidět nějakého investora, který četl vaše předvolební programy, vaše programové prohlášení vlády, a teď vy přijdete, a normálně přijdete s windfall tax, pan Stanjura teď mluví, že navýší DPH. Mimochodem, díky EET jsme snížili DPH v restauracích - nejen v restauracích: vodné, stočné, vlastně jídlo, nealko, točené pivo z 21 % na 10 %, a ještě to vynášelo peníze. Takže já nevím, kdo by chtěl tady investovat, když v průběhu vládnutí zjistí, že vláda zkrátka neříkala pravdu. Takže jak vyřešíte otázku odlivu dividend, to by mě strašně zajímalo. Ratingy my jsme měli skvělé. Teď už investoři, když to vidí, co se tady děje, skutečně jste je znejistili.

"Tvrdě zakročíme proti nelegálnímu hazardu" - no, to jste mě pobavili. My jsme udělali zákon o hazardu, my jsme likvidovali ty automaty. Kolik to bylo práce! a to, že hazard je vlivný, to jsem samozřejmě tady zažil jako ministr financí, když jsem chtěl navyšovat daně a všichni mě přehlasovali. Tady jeden z vašich kolegů tady přišel, že chce snižovat daně pro pana Komárka, který zprivatizoval Sazku. Ta nikdy neměla být zprivatizovaná, měla zůstat v rukou sportovců, pro které nemáte teď peníze. To jsou jedny z nejnižších daní tady v Evropě. A ještě tady byl nějaký pokus snížit tu daň o 1,3 miliardy, no, tak to je fakt zvláštní.

Potom tady máte další věci: "Zvýšíme limit pro povinnou registraci DPH na 2 miliony a na stejnou hranici se posune možnost využití režimu paušální daně." Já myslím, že to začínala ještě paní ministryně Schillerová. My jsme prosazovali tu novelu, vy jste to převzali od nás, teď je to zkomplikované a v podstatě jsou tam vytvořena nějaká pásma. Nevím, jestli se v tom někdo vyzná.

Váš slib: "Snížíme sociální pojištění na straně zaměstnavatelů o 2 procentní body za předpokladu, že je konsolidované dlouhodobé udržení veřejných financí." To samozřejmě už víme, že je to jenom slib, který nebude nikdy naplněn.

"Zavedeme daňové prázdniny za zastropování výše příjmů rodin, které čerpají rodičovský příspěvek nebo mají tři a více dětí." Vůbec se tato problematika neotevřela.

Rozpočty obcí a krajů, ano: "Obce a kraje získají díky zdanění těžby více peněz z dobývání nerostných surovin na svém území. Pamatovat budeme i na přilehlé obce." No, tak to jsem začal dělat, když jsem nastoupil jako ministr financí. Nevím, kdy to začnete, už konečně. Rok je pryč a nic se neděje. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP