(15.50 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

"Spotřební daně budou zohledňovat škodlivost." Jasně. Takže těch věcí, které tady jsou...

"V Evropě budeme prosazovat jadernou energetiku." Ano, to jsme prosazovali.

Teď tady máte slib: "Česká republika také musí nakročit mezi inovační lídry a dále ve svůj prospěch rozvinout potenciál digitálních a nových technologií. Proto budeme klást důraz na kvalitní vzdělávání, podporu výzkumu a vývoje, zavádění inovací a na nezbytný přechod k udržitelné a digitální ekonomice." A jaký je výsledek? Vy jste se distancovali od značky Country for the Future. Ano, inovační strategie, Havlíček s tím přišel, je to do roku 2030. My jsme zrušili celé oddělení, co tam měl místopředseda vlády Bělobrádek, propojili jsme ta ministerstva, fungovalo to, navyšovali jsme rozpočet a vy jste to zkrátka šmahem ruky zrušili, bohužel.

Sociální politika. Co je strašně zajímavé, že zdravotnictví - já nevím vlastně, co tedy zdravotnictví. Já jsem měl pod sebou tolik agend. My jsme udělali plán České republiky, reformy psychiatrické péče. Četli jste ten článek v iRozhlasu, co se děje v dětské psychiatrii, jak je to peklo, že nejsou? Co my jsme prosazovali - já jsem o tom mluvil i v tom mém pořadu, nebudu to tady opakovat. Ale nechápu, proč tedy pan ministr, který samozřejmě všechno zrušil, co jsme prosazovali - národní boj proti rakovině, nejmodernější onkologickou nemocnici v České republice, možná v Evropě, měla stát tady v Praze. Pražáci chodí na Žluťák, to je Masarykův onkologický ústav v Brně. Tam jsme alespoň prosadili - a doufám, že postaví - za miliardu pavilon prevence. A teď slyším, že z těch 15 miliard, které jsem vybojoval pro národní boj proti rakovině, se údajně má dělat nějaká propojovací chodba, za miliardu nebo kolik. To je neuvěřitelné, to snad nemyslíte vážně. Zakázali jste ten prospekt, který jsem tady propagoval. Pan Jurečka křičel, že to je kampaň. No, teď ho rozdáváme, protože to byl náš výmysl. A já jsem na to hrdý, že jsme to dělali, že jsme říkali: Lidé, musíte chodit na prevenci, protože bohužel dneska zemře na rakovinu 75 lidí v České republice a 200 lidí onemocní. O tom to je. Ale vy v rámci politického boje i tohle jste teď řekli VZP, že nesmí dávat ten prospekt.

Pan Okamura se tady vlomil do naší strategie stomatologie. Já jsem byl v těch Hustopečích, vy jste tam byla s námi. (Obrací se na poslankyni Schillerovou.) Tam 200 lidí čekalo na registraci k zubaři, v Hustopečích. Proč? Protože jedna zubařka odešla. Proč? Protože údajně starosta Velkých Pavlovic jí řekl: Potřebujeme vás tady, ty klienty tam nechte. Ano, my jsme měli projekt 45 stomatologických center 24/7, protože u nás 40 % lidí zkrátka chodí k zubaři jenom, když je něco bolí, a jenom vlastně, když je akutní stav. A to jsme chtěli pro ty lidi zdarma. Ano, to jsme chtěli. A co řeší pan ministr? Řeší to? Já myslím, že ne, že na to kašle a nedělá nic.

Takže kapitola zdravotnictví - fakt nevím. Máte v Národním investičním plánu 164 miliard do zdravotnictví: nová porodnice Bohunice, nová porodnice u Apolináře. Ano, díkybohu jsme stihli, a staví se, nejmodernější pavilon na transplantace v IKEMu. Praha, Vídeň, Berlín, nejlepší transplantační centra v Evropě, my máme nejlepší lékaře na světě. My jsme chtěli to všechno doinvestovat, ale kolik teď má pan ministr peněz na investice? Já jsem slyšel, že téměř nic. Takže zdravotnictví, reforma psychiatrické péče, doufám, že bude pokračovat. Strategie byla nezavírat lidi do Bohnic, ale poskytnout jim péči doma. Ty problémy se samozřejmě ještě zvýšily v rámci covidu a dnes pro mládež je to skutečně obrovský problém. O tom jsme se chtěli s vámi bavit, ale samozřejmě není zájem.

Sport. Dneska jsme měli velkou debatu na klubu ohledně Národní sportovní agentury. Ano, sportovci chtěli mít své ministerstvo, ale toto je de facto jako ministerstvo. Kdysi se peníze rozdělovaly v baru v Intercontinentalu a za ČSSD to bylo v bytě, za nás to bylo transparentní. My jsme to dotáhli na 1,5 miliardy, rozpočet sportu. A teď? Vždyť ta agentura je pod premiérem. Já jsem tam poslal kontrolu z Ministerstva financí, když jsem měl nějaké pochybnosti, my jsme tam poslali auditora. A teď, kdo to bude řešit, kdo to bude řídit vlastně? To bude zase, tam budou politici nebo budete to zase rozdělovat podle toho, kde kdo má kamarády, nebo jak? Nerozumím tomu, nerozumím tomu.

Kapitola Kultura. No, tak ano. Já jsem rád, že se nám podařilo zrekonstruovat Národní muzeum, Státní operu. Teď jsem byl na Louskáčku, tak jsem se ptal: Bude ta Nová scéna, pane ministře? Není tu. To bych byl rád, kdybychom zrekonstruovali Novou scénu, to byl náš projekt. Invalidovna, Císařské lázně. Ano, i věznice v Uherském Hradišti byl projekt, u kterého jsem stál s ministrem Hermanem, ale pan premiér tam byl, takže je naděje, že se bude pokračovat. My jsme byli 5. prosince v Náchodě. Tam naše vláda dala 250 milionů na rekonstrukci zámku. My jsme to prosazovali, protože obnova našich kulturních památek je samozřejmě strašně důležitá pro turistiku. Takže to jsou všechno tyhle věci.

Kapitola Obrana. Tam musím říct, že paní ministryně se snaží, a snaží se plnit ty sliby. Já jí fandím. No, HDP stoupá. Jestli se dostane na 2 %, já jsem slíbil, že pokleknu, a to platí. Tak uvidíme. Samozřejmě je potřeba ale říct, jestli skutečně potřebujeme ty F35, jak bude zapojen náš průmysl a jak to bude. Nevím, já tedy detaily o tom nemám. Ale je jasné, že musíme zbrojit, že musíme dovybavit naši armádu, a já osobně držím paní ministryni palce, aby se jí to povedlo. Já myslím, že ona má tah na branku, tak snad i vláda ji podpoří, protože v dnešních časech samozřejmě je to strašně důležité.

Já tady toho mám strašně moc, nechci už zdržovat, asi jsem mluvil dlouho. Když jste tedy říkali, že nechodím do práce, tak i když jsem vypárovaný, jsem tady. Snad jsem splnil vaše očekávání. Mohl bych tady číst dlouho.

Ale programové prohlášení vlády, proč ho máte, když ho ani nebilancujete, ani ho neplníte? Vlastně za rok jste řekli... A kde je ta nová situace, co se tady změnilo? My jsme měli covid, to bylo x-krát těžší než dopad... Znova opakuji, my nejsme ve válce. I šéf nebo náčelník generálního štábu říká, že nejsme ve válce. Zkrátka, ty dopady jsou, jsou ekonomické a vy jste to mohli krásně vyřešit, jednoduše zastropováním cen elektřiny u výrobců anebo snížením cen, DPH na potraviny, ano, jako to řešili v Polsku. Otázka je, jak donutit řetězce, aby zkrátka tu DPH, kdyby se to snížilo na nulu - my máme nejvyšší DPH v Evropě, 15 % - aby si to nenechaly v kapse. Takže o tom to bylo. Samozřejmě čekáme, s čím tedy vláda teď přijde, protože pokud ani jednou nebylo vyhodnoceno programové prohlášení vlády, a vlastně nevíme, jestli bude nové, nebo na základě čeho, nebo... Nechápu, proč to není vyhodnoceno, a měli byste tedy lidem říct pravdu. A říct: Ano, před volbami jsme vám lhali, do programového prohlášení vlády jsme lhali méně, ale my stále lžeme a zkrátka z toho, co jsme vám slíbili, nebude nic. To by bylo fér.

Takže děkujeme a těšíme se, že konečně někdy budeme slyšet, jak vláda vyhodnotí programové prohlášení vlády. Děkuji za pozornost. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP