(17.10 hodin)
(pokračuje Igor Hendrych)

Dlouhodobě se nedaří naplňovat stavy městských policistů, a to přes stabilizační příspěvky, přes možnost užívat obecní byty a tak dál. Ti lidé těžko mohou v současných podmínkách vykonávat tu profesi řekněme déle než do 60 let, protože to je práce náročná, netýká se jenom samotné náplně činnosti městské policie, ale je to i o tom, že samozřejmě se slouží víkendy, noční a tak dál. Toto ne vždy umožňuje zdravotní stav člověka, který už je ve vyšším věku.

Takže apeluji na to v kontextu tady toho projednávání a tady tohoto zákona, aby se na městskou policii pamatovalo, až se bude připravovat zákon o náročných profesích a jejich důchodovém zabezpečení. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. Nyní tedy vystoupí pan poslanec Drahoslav Ryba a připraví se pan poslanec Radek Koten. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Drahoslav Ryba: Vážený pane předsedající, já si dovolím také přispět několika poznámkami v tomto bodě. V prvé řadě musím říct, že jsem trošku smutný z toho, že se nepovedlo opravdu ten zákon opravit tak, aby zůstaly zachovány základní parametry, které dnes platí, protože jsme ho opravili, nebo opravil se, ale bohužel pro záchranáře je opravdu o něco horší.

Na druhou stranu jsem rád, že Senát zahrnul do okruhu pracovníky v jednotkách hasičských záchranných sborů podniků, protože oni opravdu odvádějí rovněž velice těžkou a rizikovou práci. Jen pro vaši informaci, máme zde 79 těchto jednotek, ve kterých pracuje něco přes 2 000 hasičů. Nemysleme si, že to pro ně je něco obrovského, ale je to jakýsi signál, že si té práce - ostatně jako u zdravotnických záchranářů - vážíme, protože nepůjde o stovky lidí, kteří by tohoto institutu využili, ale bude se to pohybovat maximálně v řádu několika desítek, možná i jednotek. Takže i to je ale signál k tomu, že si jejich práce vážíme, a já tedy budu tento senátní návrh podporovat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji, pane poslanče. Nyní tedy vystoupí pan poslanec Radek Koten, je poslední přihlášený. Pane poslanče, máte slovo, a poté faktická poznámka paní poslankyně Pastuchové. Prosím.

 

Poslanec Radek Koten: Děkuji, vážený pane předsedající. Dámy a pánové, vážený pane senátore, vážený pane předsedající, my jsme v minulém volebním období diskutovali o tom, jakým způsobem pomoci lidem, kteří zachraňují životy. Samozřejmě na to musí mít fyzickou kondici a musí to zvládat. Vzhledem k tomu, jak se tady posouvá hranice odchodu do důchodu, asi nikdo z nás by tady nechtěl, aby pro něj přijel záchranář, který by třeba už opravdu vzhledem k věku, kam se to posunulo, třeba nemohl chodit, anebo by nebyl schopen to povolání vykonávat tak, aby vás zachránil, anebo aby třeba uhasil ten požár.

Co se týká těch podnikových hasičů. Já jsem se byl podívat v několika provozech a musím opravdu říct, že jak počet výjezdů, tak i enormní zatížení a nebezpečnost, tam skutečně hasiči musí být ve velmi dobré formě. To, že se snižuje možnost odchodu do důchodu na 60 let u těchto profesí, je samozřejmě krok dobrým směrem, protože asi nikdo nechce, aby nám tady umírali záchranáři nebo hasiči přímo při zásahu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Ještě tedy faktická poznámka paní poslankyně Jany Pastuchové, potom řádně přihlášená paní poslankyně Richterová. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji, pane předsedající. Jako záchranář se také ráda vyjádřím. Znovu se vyjádřím k tomu, že mě velice mrzí věc, kterou vlastně jsme navrhli my jako naše vláda, naši poslanci, v minulém volebním období a technickou chybičkou se to nemohlo implementovat. Snažili jsme se to zachránit, to už tady zaznělo. Ať je to systematické, nebo není, jsem ráda, že tam přibyl senátní pozměňovací návrh, protože kdybychom tento pozměňovací návrh dali my jako poslanci za hnutí ANO v pozměňovacím návrhu, tak si myslím, že tento zákon by vůbec, ale vůbec neprošel.

My jsme se snažili dělat, co jsme mohli. Navrhovali jsme 20 let z 30 vašich. Dávali jsme kompromis, všichni jsme vás prosili o 25 let. Vy prostě ne, ne a ne. Ti záchranáři si to pamatují a pamatovat budou. Takže váš slib, že to bude od nového roku platné, sice je, ale záchranáře jste moc nepotěšili.

Takže i já budu hlasovat pro senátní pozměňovací návrh. My jsme měli připravený i pozměňovací návrh, kde tam byly všechny složky IZS, ale vzdali jsme se toho, protože jsme věděli, že by to touto koalicí neprošlo.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní paní poslankyně Richterová. Prosím, máte slovo.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Dobrý den, vážené kolegyně, vážení kolegové, vážený pane ministře, trošku na vážné notě, už to tady dnes zaznívalo. Já bych ještě ráda, abychom si připomněli u této věci, která navazuje na něco, co už jsme tady měli, bylo to v minulém období. Zaznívalo tady, že bylo prostě třeba opravit legislativní problém. To je vše zřejmé a ráda bych, abychom si jenom připomněli ještě jednu skutečnost, a sice že musíme zohledňovat i to, že stávající důchodový systém je tak, jak je dnes nastaven, neudržitelný, a to kvůli demografickému vývoji.

My všichni, jak jsme tady, jak se o tom dnes bavíme, si můžeme snadno dohledat, jak jsme v minulosti hlasovali. My jsme jako Piráti podpořili ten návrh, jak tady byl v minulém období, podpoříme ho znovu i dnes. Já ale jenom chci připomenout, že toto je pro ty lidi sice důležité, ale jsou to jednotlivosti. Ale to, co se týká celého systému, je prostě komplexní důchodová reforma, něco, co potřebujeme, chystá se na příští rok. Potřebujeme dlouhodobou udržitelnost a funkčnost našich důchodů.

Je samozřejmě jasné - a zase jsme se tomu, myslím úplně všichni, kdo tady jsme, věnovali v našich volebních programech a v našich odborných skupinách - že ten, kdo pracuje v rizikové, náročné profesi, v ní nemůže mnohdy setrvat až do dnes stanoveného důchodového věku, že tam je důležité to řešit. Obtížnost hledání zaměstnání je také všem naprosto zřejmá.

My jsme proto vždycky chtěli komplexní systémová řešení, ale současně jsem tady jen proto, abych zdůraznila, že nás prostě čeká větší systémové řešení, něco, co nebude třeba vůči zase jiným jednotlivcům vlastně svým způsobem spravedlivé.

Proto jenom poznámka závěrem. Samozřejmě se budeme velmi aktivně podílet na hledání takového řešení v rámci skutečné důchodové reformy, které zohlední postavení lidí z rizikových a náročných profesí, ale prostě komplexně - protože nyní jsou takoví, kteří se mohou myslím oprávněně ptát, proč nejsou zahrnuti. Vlastně by se jim člověk ani nedivil.

Jenom opakuji, že my budeme podporovat tak, jako jsme podporovali i v minulosti, tento principiální návrh, ale upozorňujeme, že nás stejně nemine nutnost se s tématem důchodů popasovat komplexně. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji, paní poslankyně. Ptám se, zda se ještě někdo další hlásí do rozpravy? Nikoho nevidím, v tom případě rozpravu končím.

Chci se zeptat pana ministra nebo pana senátora na závěrečná slova. (Ne. Ne.) Není tomu tak.

Přistoupíme k hlasování podle § 97 odst. 4 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. K přijetí následujícího usnesení je zapotřebí souhlasu nadpoloviční většiny přítomných poslanců. Ještě zagonguji a přivolám kolegyně a kolegy z předsálí.

Eviduji vaši žádost na odhlášení. Odhlásím vás a požádám, abyste se přihlásili.

Přečtu omluvy. Dnes od 17.30 z pracovních důvodů se omlouvá pan poslanec Marek Benda a od 17.30 hodin z pracovních důvodů se omlouvá paní poslankyně Taťána Malá. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP