(17.40 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám. Nyní tedy pan poslanec Josef Cogan s faktickou poznámkou a potom pan poslanec Hubert Lang. Prosím.

 

Poslanec Josef Cogan: Já bych jenom k tomu běhu času, spíše jenom fakticky, že institut dočasné ochrany byl formulován na jednání ministrů vnitra Evropské unie až dne 14. října 2022, takže se nebavíme o nějakém jarním termínu. A potom bych možná chtěl říct k tomu vztahu, jak tady bylo řečeno, vůči ministrovi. Ministr se omluvil, momentálně je na pracovní cestě, kde hájí zájmy České republiky i Evropské unie. A to, že tady padly třeba útoky na jeho zdravotní stav, to mně přijde tak trošku jako hyenismus. Pravdou je, že Vít Rakušan byl ve stavu, že mu nebylo velmi dobře o víkendu, v podstatě i díky tomu se snažil dostat lépe do formy.

To, že i v tomto případě odjel na plánované jednání, které je plánováno už od léta, vyčítat mu, mně přijde opravdu ne úplně korektní. Zároveň bych právě chtěl poděkovat kolegovi ministrovi, že tu věc za něj vzal, protože také jednáme všichni za zájmy České republiky. To, co je v tom zákoně, se domnívám, že když si odečteme tyhle naše názory, je věcně správné, tak nevím, proč to takhle hrotíme.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Je zde řada faktických poznámek. Nejprve pan poslanec Hubert Lang, potom paní poslankyně Berenika Peštová a další. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuji, pane předsedající. Já tedy jsem přihlášen potom do obecné rozpravy, kde rozkomentuji ten zákon i za hnutí ANO. My jsme se třikrát k lex Ukrajina vždycky přidali a to, co tady zaznívá - není to pravda, pane poslanče, který jste hovořil přede mnou. Prostě je tam nějaký termín do března... (Předsedající: Mým prostřednictvím, prosím.) Prostřednictvím pana předsedajícího, omlouvám se. Není to tak jednoduché, opravdu, a abychom toto řešili bez přítomnosti ministra vnitra se zastupujícím ministrem, který samozřejmě také má k tomu co říct, protože se to dotýká i MPSV - tady jde opravdu o bezpečnost České republiky, jedná se o velké finanční prostředky a prostě není to tak jednoduché. A řešit to ve stavu legislativní nouze takto v zkráceném řízení, kdy my opravdu z bezpečnostního aspektu i přes bezpečnostní výbor máme k tomu celou řadu otázek, ty lex Ukrajina, postupně některé ty věci, na které my upozorňujeme prakticky od počátku března, dubna, tak se tam začínají zapracovávat. Ale kolik těch lex Ukrajina ještě bude takovouto salámovou metodou, ano? Takže já za chviličku budu hovořit a budu tam mít celou řadu věcí, budu poukazovat na to, v čem vidíme určité ještě nedostatky. A přítomnost ministra vnitra jako člověka, který opravdu za to zodpovídá? Nelíbí se mi, že tu není přítomen, je to opravdu špatně. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní paní poslankyně Berenika Peštová, připraví se pan poslanec Jiří Mašek a potom pan ministr Marian Jurečka. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já bych chtěla zareagovat na pana poslance. On to není žádný hyenismus. Tady si myslím, že to krásně shrnul pan poslanec Vondráček, kdy řekl, co to je stav legislativní nouze, co se má v stavu legislativní nouze projednávat. A tady jde o to, že každá ta legislativa má mít nějaký proces. Ten proces je jasně daný, ale vy tady něco tlačíte. To, že tady nemáte ministry - vždyť se podívejte, kdo za mnou sedí. Vždyť je to směšné. Sedí tady ministr práce a sociálních věcí, rozumím tomu, v současné době zastává ještě funkci ministra životního prostředí, ale ještě bere práci za další. Pokud to je daného ministerstva, které je gestorem, tak by tady ten ministr měl sedět.

Rozumím, že k tomu máte spoustu další práce, nebo má ministerstvo, ministři mají spoustu další práce, ale toto je zákon, který je pro ně klíčový, aspoň to stále všude říkají. Takže pokud předkládám zákony - a je vás tady spousta právníků a koukám na vás - tak je snad logické, že ten, kdo má předkládat, tak to má být gesční ministr. A ne, že to vezme někdo a ještě k tomu to bude protlačovat ve stavu legislativní nouze. A říkám, krásně to shrnul pan poslanec Vondráček, který řekl, proč nechceme, aby to šlo tímto tempem. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní faktická poznámka pan poslanec Jiří Mašek, po něm pan ministr Marian Jurečka. Prosím.

 

Poslanec Jiří Mašek: Chtěl bych jenom zareagovat na pana poslance Cogana, vaším prostřednictvím. Pane poslanče, institut dočasné ochrany tady je od jara tohoto roku. Od zmiňovaného konce října se jenom projednala možnost prodloužení těch lhůt, nic víc, nic míň, a všechny podrobnosti ohledně registrace a ty věci, co konečně ten zákon zčásti přináší, a říkám, jenom zčásti, ten lex Ukrajina IV, o tom se bavíme od jara. A to nové, co tam je, je jenom možnost prodloužení o jeden rok a za jakých podmínek. Ale proboha, víme to od října. Proč s tím přicházíme teď v legislativní nouzi, když všechno jsme tam mohli mít už připravené, ty ostatní věci, který ten zákon řeší, o kterých jsme se informovali vzájemně s panem ministrem a s jeho úředníky na bezpečnostním výboru opakovaně? A kdybychom do toho jenom naimplementovali prodloužení lhůt, tak je to legrace, mohli jsme to naprosto řádně projednat a mohli jsme ten zákon udělat takový, abychom neměli lex Ukrajina V, VI, VII, VIII, protože když to budeme dělat tímhle způsobem, tak to tak dopadne. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní faktická poznámka pan ministr a po něm faktická poznámka pana poslance Kobzy. Prosím.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí a ministr životního prostředí ČR Marian Jurečka: Děkuji. Já si běžně vážím pana poslance hejtmana Ivo Vondráka, ale myslím si, že on jak začal s tím úvodem své faktické poznámky, tak si myslím, že to fakt není fér. Vy tady chodíte jako poslanci za hnutí ANO, kritizujete Vítka Rakušana, který je pracovně jako ministr České republiky a také zároveň člověk, který dneska ještě stále v rámci předsednictví reprezentuje Evropskou unii, na pracovní cestě v USA. Vy - předseda vašeho hnutí peče vánočku, když tady se projednávají návrhy zákonů, které jsou klíčové pro tuto zemi. Jak vy si dovolujete, prosím pěkně, s máslem na hlavě chodit k tomuto mikrofonu a kritizovat Vítka Rakušana, který je pracovně v USA? Pracovně! Nepeče tam vánočku! (Důrazně.)

A teď znovu se vracím k tomu důvodu, a to jsem tady říkal i panu poslanci Vondráčkovi. V polovině října padlo rozhodnutí o možnosti prodloužit dočasnou ochranu pro uprchlíky z Ukrajiny. Jsme měsíc a zhruba deset dnů od tohoto rozhodnutí, máme zde návrh zákona, který na toto rozhodnutí reaguje, návrh zákona, který zároveň, pokud ho neschválíme, bude znamenat významné hospodářské škody a dopady do národní hospodářství. Bavíme se o 115 000 lidí, kteří tady na základě tohoto rozhodnutí dočasné ochrany pracují na pracovním trhu, a všichni ti lidé, kteří tady dneska u nás na území České republiky jsou do 31. března, musí projít mechanismem registrace. Jestli tomu někdo nerozumí z diváků, kteří nás sledují, z majitelů firem, u kterých tito lidé pracují, od lidí, kteří pomáhají těmto lidem, tak nevím, jak to jinak říct. To je přece logické. Ty termíny jdou za sebou v takovémto logickém posloupném postupu. I já jako ministr práce a sociálních věcí potřebuji některé komponenty tohoto návrhu. A říkat, že to děláme salámovou metodou? Ano, děláme to, protože reagujeme na vývoj situace, která tady od druhé světové války nebyla.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní pan poslanec Kobza s faktickou poznámkou, potom pan poslanec Výborný, paní poslankyně Berenika Peštová. (Poslankyně Schillerová signalizuje z lavice.) A jen se chci zeptat, paní předsedkyně Schillerová, vy se hlásíte s přednostním právem? Tak já vás dám do pořadí, jste třetí s přednostním právem potom. Prosím, pane poslanče, dvě minuty.

 

Poslanec Jiří Kobza: Děkuji, pane předsedající. Dámy a pánové, dobrý večer. Nechci dlouho zdržovat, ale nemůžu se ubránit, abych nepoložil jednu otázku kolegům z pětikoalice, vaším prostřednictvím, všem. Jak je možné, že koalice, která ovládá Sněmovnu, ovládá vedení Sněmovny, ovládá vládu, má tam své ministry, jak je možné, že není skloubený časový program, aby ten zákon se projednával v době, kdy pan ministr vnitra je tady přítomen? To mi opravdu hlava nebere, tohle. To je takový problém se dohodnout, aby tady byl, když se jedná o tak důležitý zákon, který, jak pan ministr Jurečka tady před chvílí zmínil, se týká tolika stovek tisíc lidí? A není možné se dohodnout, aby prostě byl v termínu, kdy tady budou všichni přítomní? Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Postupujeme v řadě faktických poznámek. Nyní pan předseda Marek Výborný, paní poslankyně Peštová, pan poslanec Vondrák a další. Prosím.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vážení kolegové, kolegyně, já cítím potřebu zastat se vlády pana ministra Jurečky i pana ministra Rakušana. K tomu, co tady zaznělo. Vaším prostřednictvím, pan kolega Mašek říkal, proč neuděláme jenom prosté prodloužení lhůt a jdeme od toho. No, protože samozřejmě musíme implementovat zkušenosti, které za ten rok jsme nabyli. Možná že to uniklo, protože se vám to mohou zdát jako drobnosti, ale součástí tohoto zákona lex Ukrajina IV je například i ta věc, která umožní jednodušší uznání kvalifikace psychologů, protože nechceme zatěžovat, už tak je nedostatek psychologů u nás v České republice, tak právě proto, abychom mohli využít pro tu službu psychologů Ukrajinky či Ukrajince, kteří sem přijdou, tak to je také součástí tohoto zákona. Myslím, že všichni, kteří učí ve školách, vědí, jak situace na Ukrajině, kdy děti ukrajinských rodin sem přicházejí s často pro nás neuvěřitelnými zkušenostmi - bombardování, ztráty nejbližších členů rodiny, se zkušeností, kterou si nikdo z nás nepřeje zažít, a potřebují odbornou psychologickou pomoc. To je jedna věc. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP