(17.50 hodin)
(pokračuje Marek Výborný)

Druhá věc: školní rok začal 1. září 2022. Teprve na základě této zkušenosti se do tohoto zákona implementuje například zjednodušení zápisů ukrajinských dětí do mateřských a základních škol. Opět je to na základě zkušenosti teď aktuální. Já myslím, že to snad všichni soudní dokážou pochopit stejně tak, jako je otázka naopak zjednodušeného výpisu z rejstříku v případě, že ty rodiny se vrací na Ukrajinu, aby ředitelé škol nebyli zatěžováni tím správním kolečkem, které jim správní řád dneska nařizuje. To jsou konkrétní věci, na které ta novela reaguje. Prosím, vezměme to v potaz. (Předsedající: Čas!) Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní tedy paní poslankyně Berenika Peštová, potom pan poslanec Ivo Vondrák, Alena Schillerová a další. Prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji ještě jednou za slovo. Slibuji, že dneska naposled, nebo respektive teď k tomu budu naposled. Já bych chtěla na pana ministra. Pane ministře, prosím vás, oprostěte se už od toho pana Babiše, vždyť podívejte se, kdo sedí za vámi. Máte tady vládu? Máte tady tři ministry. (Ministr Válek se hlásí ze sálu.) Čtyři ministry. A vy stále toho Babiše! Vždyť už je to trapné. Je to zbytečné, je to trapné! Prostě starejte se o svoji vládu, ta nechodí do práce a nevím, proč... Babiš tady... (Poznámky ministra Jurečky.) Pan Babiš tady byl.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vás poprosím, nepokřikujte po sobě navzájem. Na mikrofon, pouze na mikrofon!

 

Poslankyně Berenika Peštová: Pan Babiš tady byl, teď tady není. Ale kde máte svoji vládu?

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Pan poslanec Ivo Vondrák, potom paní poslankyně Alena Schillerová. Prosím.

 

Poslanec Ivo Vondrák: Omlouvám se, pane ministře, ale já jsem nekritizoval pana ministra vnitra, že tu není. Já jsem kritizoval vás, že jste za tu dobu, co tady máme ukrajinské uprchlíky, pro jejich integraci neudělali téměř nic. A je to pravda! A myslí si to všichni hejtmani. Oni to samozřejmě neřeknou nahlas, protože se za to stydí, ale problém je v tom, že sociální systém není nastaven tak, aby ti lidé tady žili jako standardní ostatní lidé. Je to tak! Neudělali jste nic a styďte se za to! Děkuji. (Potlesk poslanců ANO 2011.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Paní předsedkyně Alena Schillerová, potom paní poslankyně Zuzana Ožanová. Prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já už si myslím, že jsem se k té vánočce vyjádřila dostatečně minulý nebo předminulý týden. Ráda vám to zopakuji, pane vicepremiére, ale prosím, uvědomte si, že jste ve vládě, vy už nejste v opozici! Chápu, že se tady do řadového poslance Andreje Babiše rádi strefujete, že patříte - já děkuju, poděkovala jsem vám - že patříte k více než 800 000 sledujících na všech jeho sociálních sítích, odtud víte o vánočce. Řekla jsem vám, že ji pekl v sedm hodin ráno, a pak se věnoval pracovním povinnostem, byl řádně omluven. A jenom odvádíte pozornost od toho, že jste nebyli schopni zajistit lex Ukrajina včas, že jste nebyli schopni prosadit včas, a ještě tady nemáte ministra! Já ho tedy kritizovat budu, protože si to máte naplánovat tak - a celá vláda, celou vládu kritizuji - máte si to naplánovat tak, abyste to předložili za jeho přítomnosti, případně abyste s námi jednali - nikdy jsem to nevetovala - o zkrácení lhůt. Místo toho to sem pošlete, šoupnete to sem v legislativní nouzi a ještě se budete tvářit, jací jste strašní borci. Tak nejste, pro mě nejste. A uvědomte si, že jako člen vlády a členové vlády se musíte zpovídat této Poslanecké sněmovně! Děkuju. (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Jenom pro pořádek připomenu, než vám dám slovo, paní poslankyně, že jednáme o tom, abychom posoudili, zda jsou podmínky pro projednání zmíněného návrhu zákona ve zkráceném jednání. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, kolegyně, kolegové, já si dovolím se vrátit k § 99 odst. 1 a tady jsou jednoznačně stanoveny podmínky. Takže musí být zásadním způsobem ohrožena základní práva a svobody občanů. To nevím. Nebo musí tedy zásadním způsobem být ohrožena bezpečnost státu. Nebo musí státu hrozit značné hospodářské škody. Kterou z těchto podmínek legislativní stav nouze, ve kterém chcete projednávat tento zákon, vlastně naplňuje? Víte, už toto volební období jsme začali s tím, když vládní koalice zmrazila platy politiků a dalších činitelů, bylo to v legislativním stavu nouze. Už tehdy, přestože jsme hlasovali pro tento návrh, bylo jasné, že už došlo ke zneužití tohoto institutu. V této chvíli považuji toto rovněž za zneužití institutu legislativního stavu nouze a dovoluji si pro pamětníky z minulého volebního období připomenout, zvláště těch, co byli na ústavně-právním výboru, že to nebylo automaticky, když naše vláda řekla, že chce, nebo některý ministr, něco v legislativním stavu nouze, že jsme s tím hned souhlasili. Byly případy, kdy poslanci vládní koalice za hnutí ANO řekli, že ne, že tohle legislativní nouze není. Týkalo se to zákona o exekucích. Řekli, že to nenaplňuje podmínky a že to také nechtějí v legislativním stavu nouze. My jsme měli odvahu jako vládní poslanci se postavit své ministryni. Vy tu odvahu nemáte!

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji i za dodržení času. Nyní pan předseda Josef Cogan, potom pan ministr Marian Jurečka. Oba s faktickou poznámkou. Prosím.

 

Poslanec Josef Cogan: Tak já nejdřív asi k té relevantní diskusi o legislativní nouzi. Je podle mě zjevné, že pokud se týká prodloužení té ochrany, tak to má poměrně velký vztah k bezpečnosti státu. A pokud se má prodloužit vlastně z března, tak ten tisk je v tomhle smyslu velmi významný. My máme za to, že ta legislativní nouze je splněna.

Pokud se týká toho zbytku, jak tady bylo řečeno, že tady ministr není a nemůže být přítomen a že to je špatně, ano, ministr Rakušan tady chtěl být. To, že ale máme my nějaký plán v podstatě Sněmovny, který schvalujeme také v nějakém čase, to, že tahleta akce, kdy on na formátu Evropská unie versus USA jedná v Americe o vnitřní bezpečnosti obou těch řekněme států, to znamená, jak Evropské unie, tak USA, tak vytýkat mu, že tady v téhle chvíli nemůže být, to mně přijde opravdu nekorektní.

A já ještě na kolegyni. Pokud jsem musel mluvit o tom hyenismu, nemyslel jsem to vůbec ve vztahu k legislativní nouzi, to jsem myslel k tomu vztahu, že tady bylo upomínáno na jeho zdravotní stav, a opravdu, jeho zdravotní stav o víkendu nebyl v nějakém dobrém stavu a on se snažil dostat do lepšího stavu tak, aby mohl absolvovat tu velmi důležitou cestu z pohledu českého státu i Evropské unie.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní pan ministr s faktickou poznámkou a připraví se paní poslankyně Zuzana Ožanová. Prosím.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí a ministr životního prostředí ČR Marian Jurečka: Já už tady pana poslance a hejtmana Ivo Vondráka nevidím, asi odběhl, ale musím říct, že když tady slyším, že nezvládáme proces adaptace a integrace, já tedy se přiznám, nevím, po kterých zemích třeba on cestuje, ale máme dneska ze všech zemí v Evropě největší množství lidí, kteří přišli z Ukrajiny a jsou zapojeni aktivně na trhu práce. Žádná země, žádná země nemá 115 000 pracujících uprchlíků z Ukrajiny na svém pracovním trhu! První poznámka.

Druhá. O všechny tyto lidi je v rámci mezinárodního práva i našeho postaráno, je jim vyplácena humanitární dávka, počet žadatelů o humanitární dávku výrazně klesá, mají tito lidé zajištěno ubytování a pracujeme ještě na úpravě pro zvlášť zranitelné skupiny obyvatel. A i tento návrh nám pomůže ještě lépe zpřesnit to, abychom měli jistotu, že tito lidé, kteří o tuto pomoc požádají, na území České republiky jsou, a máme o nich maximum informací.

Dovolte mi ještě poznámku, tady paní poslankyně Ožanová, vy jste přečetla pěkně ty tři zásadní důvody pro stav legislativní nouze. Když se nad tím zamyslíte, jedná se tady o otázku bezpečnostní, jedná se tady o otázku zásadních hospodářských dopadů pro Českou republiku v okamžiku, kdyby 115 000 lidí mělo na konci března opustit tuto zemi a přestat v této zemi pracovat, tak pro mnohé podniky je to opravdu zásadní problém. Zásadní problém s hospodářskými dopady! Dneska máme i firmy, které svoji výrobní kapacitu dokážou naplno realizovat a uspokojovat poptávku od svých odběratelů, včetně oblasti bezpečnosti a výzbroje a výstroje pro armádu, dneska tato kapacita firem stojí právě i na lidech, kteří přišli z Ukrajiny, kteří tady pracují. Takže i tyto podmínky legislativní nouze jsou z mého pohledu naplněny, a pokud někdo s tím nesouhlasí, tak jediný, kdo nás může ve finále rozsoudit, je Ústavní soud. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP