(18.00 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Jako další paní poslankyně Zuzana Ožanová, připraví se pan poslanec Jaroslav Foldyna. Prosím.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji, vážený pane místopředsedo. Já trochu budu - navážu na kolegy, že se jedná o bezpečnost státu.

No, já vím, že to máme do března, když se zkrátí lhůty. Já se domnívám, že standardnímu legislativnímu procesu vůbec nic nebrání a není důvod pro legislativní stav nouze, že všechno lze stihnout. My jsme byli k tomu připraveni, stačilo se spolu bavit, možná je to také trošku o komunikaci. Bylo by dobré navzájem komunikovat. Ale potom by ve stavu legislativní nouze, jak říkal pan ministr, který je, zde mluvím za předkladatele, to by byly snad všechny zákony, které projednáváme na hospodářském výboru. Všechno se dotýká hospodářství této země, toho, jak budou podnikatelé podnikat, jaké budou mít zisky, o zaměstnanosti. Řeší se to, jak budeme zaměstnávat cizince v České republice, a podobně. Já si nepamatuju, že by tyhlety zákony byly ve stavu legislativní nouze. A tady se dozvídám, že to je důvod pro legislativní stav nouze. Pokud použijeme tuto rétoriku, tak je legislativní stav nouze úplně vše. Prosím, zkusme zvážit, nedělat to v legislativním stavu nouze, domluvit se na zkrácení lhůt. A domnívám se, že by této Sněmovně prospěla trochu demokracie a trochu bavení se o tom, že by bylo vhodné připravit třeba pozměňovací návrhy a zabývat se tím, jak kvalitně je tento návrh zákona připraven, anebo to, jestli to není legislativní stav nouze jenom proto, protože to ministerstvo nestihlo připravit včas.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Já jen pro pořádek podotýkám, že jednání probíhá podle jednacího řádu včetně diskuse, kde mají všichni možnost se vyjádřit k danému tématu. Prosím, pane poslanče, dvě minuty.

 

Poslanec Jaroslav Foldyna: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já bych se chtěl obrátit tentokrát nikoliv na koaliční poslance, já bych se chtěl obrátit na své kolegy v opozici.

Vy tady rozebíráte neustále nějaké detaily, vy se chcete přít. Máte proti sobě 108 poslanců koalice, kteří se rozhodli tak, jak se rozhodli. Přátelé, čím víc budete situaci brzdit, zdržovat, tím méně toho koaliční vláda a koaliční poslanci projednají. Ale vy si neuvědomujete, že čím více toho projednají, tím lepší bude váš volební výsledek, protože veřejnost už je tak napjatá, že jim - že prostě už jim to - podívejte se, když chodí na ta náměstí, kde ještě tam pozve, kdekdo je pozve na náměstí, přijde jich sto tisíc. Tady jsou lidi jakoby v klidu. Přece už vnímáte politiku, jste v politice dlouho a víte, že když někdo dělá chyby a je to, není to zrovna váš přítel - říká se nepřítel, já to v politice nerad používám - prostě nerušit. Nechte kolegy a vládu, ať tady prohlasuje, co prohlasuje, ona to stejně prohlasuje. Víte sami dobře, podívejte se, přivezli Ukrajince, bohužel pro mě je to naprosto nedůstojné, když je ubytovali v naší zotavovně a teď se přátelům chce lyžovat, tak je vystěhovali. No, pánové, to bych neudělal nikdy. Já je tedy nepozval, ale nikdy bych, kdybych je pozval, tak je nikdy nevystěhuji, protože to je nedůstojné. Já jsem s těmi ženami měl možnost mluvit na Slovensku. Ti lidé jsou opravdu ve strašné nouzi, já to velmi cítím, a jsou prostě nedůstojné ty dohady tady. Nechte tu věc běžet tak, jak běží, vláda ví, co dělá. No a vy věřte, že prostě ty volby budou o něčem jiném. Já vám děkuju, poslouchejte mě.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní tedy jsme vyčerpali všechny faktické poznámky a nyní přednostní práva. Jako první pan ministr Šalomoun a poté paní předsedkyně Schillerová. Prosím, pane ministře.

 

Ministr pro legislativu ČR Michal Šalomoun: Vážený pane předsedající, vážené dámy, vážení pánové, já ještě k tomu stavu legislativní nouze. Jak o tom byla diskuse na vládě, primární důvod je opravdu ten bezpečnostní, koneckonců ten materiál je z Ministerstva vnitra. Ten bezpečnostní problém se spatřuje v tom, že vlastně pořád se bavíme o dočasné ochraně. Dočasnost končí a pobytové statusy lidí z Ukrajiny končí 31. března a potom se může stát, že pokud bychom neudělali nic, tak tady budou možná statisíce prostě lidí bez řádného pobytového oprávnění, což opravdu může destabilizovat celou společnost, a mohl by to být potom velký vnitřně bezpečnostní problém.

A proč se využívá stav legislativní nouze? Protože ono se zdá, že vlastně by to počkalo až do toho 31. března, ale to se opravdu jenom zdá. Pokud se podíváte na ten návrh, on je koncipován tím způsobem, že je potřeba - nebo Ministerstvo vnitra vlastně potřebuje - mít přehled o lidech, kteří budou mít tu dočasnou ochranu prodlouženou, a proto se je snaží vlastně donutit registrovat se před tím 31. březnem, což samozřejmě zabere nějaký čas. Takže je důležité mít schválený tento zákon pokud možno co nejrychleji, samozřejmě schvalování ve Sněmovně, schvalování v Senátu. Takže pokud se to dobře povede, tohleto může mít někdy v polovičce ledna a potom jenom ten měsíc a půl na to, donutit těch 400 000 nebo 300 000 lidí, kolik tady vlastně je, aby se vlastně registrovali do toho systému a byl o nich přehled, tak i to bude docela dost velký problém. A proto se zvolil tento způsob projednávání tohoto návrhu.

Pokud zde byla výtka na to, že vláda se třeba úplně nevyhraní vůči některému ministerskému návrhu, věřte tomu, že tomu tak je. A pokud byste si srovnali materiál, který šel na vládu a který z vlády odcházel sem, zjistíte, že leccos z toho materiálu vypadlo. A opravdu po diskusi vlády vláda poslala návrh zákona v legislativní nouzi jenom opravdu v částech, o kterém měla za to, že by tímto procesem mohl úspěšně projít.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: V současné době nemám žádnou další přihlášku, protože další přihlášení s přednostním právem své přihlášky stáhli, a tak se ptám, zda někdo další se ještě hlásí do rozpravy? Pokud se již nikdo nehlásí, rozpravu končím a přikročili bychom k hlasování.

Nejprve přednesu návrh usnesení, o kterém dám potom následně hlasovat: "Poslanecká sněmovna konstatuje, že nadále existují podmínky pro projednání vládního návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 65/2022 Sb., o některých opatřeních v souvislosti s ozbrojeným konfliktem na území Ukrajiny vyvolaným invazí vojsk Ruské federace, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony." Je to sněmovní tisk 351, ve zkráceném jednání.

Než dám hlasovat, tak vás všechny odhlásím. Požádám vás, abyste se opět přihlásili svými kartami.

A ještě přečtu omluvu. Od 16.45 z pracovních důvodů se dnes omlouvá pan ministr zahraničních věcí Jan Lipavský.

 

Počet přihlášených se ustálil a předpokládám, že usnesení nemusím číst znovu.

Tedy zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro tento návrh? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Je to hlasování s pořadovým číslem 25, přihlášeno je 149 poslankyň a poslanců, pro 80, proti 3. Konstatuji, že s návrhem byl... nebo tento návrh usnesení byl schválen.

 

Nyní tedy otevírám vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 65/2022 Sb., o některých opatřeních v souvislosti s ozbrojeným konfliktem na území Ukrajiny vyvolaným invazí vojsk Ruské federace, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony, sněmovní tisk 351, zkrácené jednání. Předložený návrh uvede místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. A prosím, pane ministře, abyste se ujal slova. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP