(9.50 hodin)
(pokračuje Pavel Klíma)

Sami vidíte, že sport je věc, kterou nemají definovat úředníci nebo manažeři, ale je to politikum, to se shodněme tady. A nikdo tady netvrdí - a nepodsouvejte nám to - že by někdo chtěl vstupovat do jakýchkoli dotačních žádostí. To tak prostě není a nebude. A znovu říkám, ti lidé jsou ve fázi, že nemají vyplacený Můj klub v roce 2022. Doufejme, že se to změní, a doufejme, že dozorčí komise tohle nebude muset vůbec řešit a že to všechno poběží tak, jak má. To je celé. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Ještě s jednou faktickou pan poslanec Jan Richter a z místa potom. Prosím.

 

Poslanec Jan Richter: Děkuji. Já jsem se chtěl vyjádřit ke dvěma věcem. Jedna je ta, že jak tady předřečníci z tábora koalice hovořili, je pravda, že jste se potkali se svazy, potkali jste se s ČUS, potkali jste se s olympijským výborem, ale jejich připomínky jste nereflektovali. Tam není zakomponovaná ani polovina toho, co ty svazy chtěly. To je jedna věc.

A druhá věc - k tomu dozorčímu soudu můžu uvést pouze to: já jsem zároveň místopředsedou největšího svazu Fotbalové asociace České republiky a my máme své dozorčí orgány, my se řídíme pravidlem UEFA, a vy tady těmihle svými rozhodnutími zabíjíte autonomii těch svazů. Tak já tomu teda nerozumím.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji i za dodržení času. Ještě mám písemně přihlášeného pana poslance Radka Vondráčka, takže z místa je faktická až poté. (K poslanci Kubíčkovi, který se hlásí z místa.) Prosím.

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji. Já se ještě omlouvám, možná to z toho mého příspěvku nevyplynulo. Já jsem chtěl položit dotaz, co nás tak strašně tlačí, proč to musí být teď hned a proč nemůžeme problém toho rádoby soudu, který je nejednoznačný, který vzbuzuje různé interpretace... A my bychom měli dbát, aby ke každému zákonu, který přijmeme v téhle Poslanecké sněmovně, nebyl hned potřeba nějaký dodatečný výklad, jak to vlastně je. My bychom zákony měli dělat tak, že když si to někdo přečte, hned to pochopí - má to být jednoduché, má to být přehledné, nemá to být matoucí. Tak jsem se chtěl zeptat opravdu konstruktivně, co nám brání, kdybychom podle mě tu chybu opravili, a proč je to tak strašně důležité, aby se to jmenovalo soud a aby tam bylo riziko protiústavnosti, protože to v té disciplinární oblasti zasahuje do autonomie spolků, do zásady odloučenosti od státu a do toho, že se jedná v podstatě o samosprávné orgány a svobodu sdružování v téhle republice. Tak opravdu kladu pokorný konstruktivní dotaz, proč se to tak tlačí, proč se to dokonce protlačilo před čtrnácti dny, dneska je to bod číslo 1... Chápu, je to to gros toho sportovního prostředí, ale proč zrovna tohle nemůžeme opravit? Já si totiž myslím, že i ti, co to předkládají, musí vědět, že to v pořádku není, protože argument pana Brodce je, že ten soud byl vlastně zřízený vnitřním předpisem, takže teď už se to jen přepisuje do zákona, takže vlastně se ten soud nezřizuje zákonem. To tam je napsané v argumentáři pana Brodce. Ale já prostě říkám, že jestliže v loňské polovině roku vznikl exkrement, tak jestliže ho nyní dáme do zákona, tak to bude pořád exkrement. To znamená, je na čase to spravit. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. A z místa s faktickou pan poslanec Roman Kubíček. Prosím.

 

Poslanec Roman Kubíček: Děkuji za slovo, paní předsedající. Dámy a pánové, já bych se vrátil k tomu, proč byla Národní sportovní agentura založena. Byla založena tak, aby se velmi rychle v nějakých programech peníze dostaly k jednotlivým uživatelům jednotlivých dotací.

Co se týká té dozorčí rady, já jsem si nevšiml, že by to byla dozorčí rada německého typu, to znamená, je to dozorčí rada klasická, která kontroluje hospodaření Národní sportovní agentury. To je první. A já tady nechci předjímat, jestli tam mají, či nemají být politici - pokud to budou ekonomové, pro mě je to naprosto v pořádku. Můžu říct, že asi nebudu tady dalece od toho, že každý starosta obce svým způsobem musí být ekonom, takže v tomto případě nemám žádnou výhradu. Ale co mně teda úplně vadí, je suma peněz, která do Národní sportovní agentury přišla. Byl nějaký cíl, který říkal, že se budou ty prostředky navyšovat, a základem bylo to, aby se dostaly prostředky k těm nejmenším oddílům a aby se prostředky dostaly na velké investiční akce, které obce nejsou ze svých peněz schopné vůbec nějakým způsobem pokrýt. Trošku se od toho upustilo a já uznávám, protože jsem nějakým způsobem seděl v Národní radě pro sport a řešili jsme spoustu věcí, že to byl porod těžký a vlastně nedokonaný. Takže některé věci určitě kvituji a některé věci, hlavně týkající se přidělených financí, jsou pro mě hlubokým zklamáním. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji, toto vyvolalo další reakci a opět faktickou - pan poslanec Pavel Klíma. Upozorňuju, že jsme stále v obecné rozpravě. Prosím.

 

Poslanec Pavel Klíma: Jenom reakce na pana poslance Kubíčka. Mluvil jste několikrát o dozorčí radě. Nic takového tam nestojí. Je tam dozorčí komise. Úmyslně, je to termín. Dozorčí rada má svůj právní obsah, proto je tam dozorčí komise, a to bych chtěl, aby tady zaznělo na mikrofon. A jako reakce: jasně je tam napsáno, že členství v dozorčí komisi je veřejnou funkcí vykonávanou bezplatně. To jenom že se to tady zmiňovalo na začátku. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a ještě jedna faktická, pan poslanec David Šimek. Prosím.

 

Poslanec David Šimek: Já si dovolím, paní místopředsedkyně, prostřednictvím vás, reagovat na kolegu Kubíčka. Souhlasím s vámi, že český sport si zaslouží peněz více a věřím tomu, že v dalších letech tak bude. Ale musíme také najít nástroje, aby se peníze k cílovým žadatelům vůbec dostaly, protože zatím jsme ve fázi, že spíše zůstávají miliardy na účtech v agentuře a vůbec tam, kam měly přijít, v podstatě poslední dva roky vůbec nepřišly. Takže hlavním cílem asi teď bude, aby nové vedení agentury vůbec všechny peníze, které na účtě z posledních dvou let zůstávají, aby je poslaly všem žadatelům. Pak přichází ideálně příležitost, aby v rozpočtech dalších let se našly finance pro nové žádosti dalších žadatelů, a já věřím, že se finance určitě v budoucnu najdou.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji, a pokud se tedy již nikdo nehlásí, hlásí se pan navrhovatel. Prosím.

 

Poslanec Karel Haas: Děkuji mnohokrát za slovo, vážená paní předsedající. Kolegyně, kolegové, já jsem se snažil tu debatu nijak netříštit vstupováním faktickými, tak se teď pokusím reagovat na všechny body, které v debatě zazněly. Je to legitimní.

Začnu odzadu. Různost věcných názorů do politiky patří, ta mě vůbec nemrzí, za tu jenom děkuju, svět má být názorově barevný, ale jedna jediná věc mě tady zamrzela - připomínky svazů jste vůbec nezreflektovali. Takže já vám, prosím vás, tady od toho místa veřejně nabízím, jsem vám schopen přeposlat písemná potvrzení z října tohoto roku, kdy právě souhrnným pozměňovacím návrhem došlo k zapracování všech připomínek všech střešních sportovních organizací, které tu možnost neoficiálního připomínkování - ony nejsou součástí mezirezortního připomínkového řízení, nikdo na ně v tomto směru nemyslí, to znamená, byla to naše soukromá iniciativa, kdy jsme vlastně přes dohledatelný strukturovaný nástroj, který všichni znáte, přes Google Forms, umožnili sportovnímu prostředí, všem klíčovým sportovním svazům, všem střešním organizacím, připomínkovat ten návrh a cestou komplexního - souhrnného pozměňovacího návrhu, ne komplexního, to bych špatně označoval - souhrnného pozměňovacího návrhu jsme všechny připomínky zapracovali. Mohl bych vám tady citovat stanoviska České unie sportu z 10. 10., stanoviska Sdružení sportovních svazů, to je druhá největší střešní sportovní organizace po České unii sportu z 10. 10. tohoto roku, stanoviska České asociace univerzitních sportů, České asociace technických univerzitních sportů, Asociace školských sportovních klubů, to znamená, klíčových sportovních organizací, které děkují za to, že všechny jejich věcné připomínky byly do návrhu zapracovány. Takže to tady chci vyvrátit, to byla snad jediná zjevná nepravda, která tady zazněla. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP