(10.50 hodin)
(pokračuje Ivan Adamec)

Takže to je jeden problém, o kterém se dalo hovořit, že hospodářský výbor sice dal na to palec, ale my to nepodpoříme většinově, protože to nejde takhle implementovat do našeho českého právního řádu.

A pak tady byl problém, když jsme se bavili o těch veřejných zájmech, tak pozměňovací návrh C2 hovoří o takzvaném výrazně převažujícím zájmu, veřejném zájmu. Já si myslím, že se tomu neubráníme, že nám to přijde v nejbližší době s evropskou legislativou, ale přes to, protože jsme učinili dohodu, tak bych navrhl slovutné Sněmovně tady, jestli by nebyla tak laskava a neodhlasovala stažení pozměňovacího návrhu pod písmenem C2, který toto řeší. Prosím vás o to, abychom to udělali. Budu chtít slyšet od pana ministra, že tento problém vyřešíme se zákonem, který pracovně nazýváme OZE II, stejně jako to odpojování od těch teplárenských soustav.

Takže já si myslím, že nakonec jsme k nějaké dohodě došli, využili jsme ten čas podle mě dobře. A já bych si přál, aby... a ještě mě trošku nadzvedlo to, že se - protože jsem autorem pozměňovacího návrhu, který řeší ty zdroje ve veřejném zájmu - že bych podporoval něco jako ničení zemědělského půdního fondu. Fakt ne, to je přece odstrašující případ, jak se to nemá dělat. Tady je spousta možností, jak tomu zabránit, a je tady velký problém v tom, že někteří provozovatelé nebo i dodavatelé OZE prostě soutěží mezi sebou a mají pocit, že když tam bude fotovoltaika, tak tam nebudou moct pěstovat kukuřici pro bioplynky, ale takhle to fakt nefunguje, takhle to fakt není. Takže já bych poprosil...

A navíc všechny připomínky, které přišly, tak jsem očekával, že autoři těch připomínek přijdou na hospodářský výbor. Mimochodem, ten pozměňovací návrh tam byl od prvního čtení, byl tam, byl vypořádán ministerstvy, tam a mohli přijít diskutovat. Nikoho bych v ten okamžik nevykázal z jeho diskusí, protože naopak, čím víc to prodiskutujeme, tím lépe pro naši veřejnost. Takže já beru ty dopisy typu Agrární komory za trošku podraz a neférové jednání, protože za prvé to není pravda, a když se podíváte ten tón, že se mu chtělo zvracet z mých pozměňovacích návrhů - no, tak já bych zase řekl, že se mi chce zvracet z formy toho dopisu. Fakt jo, takhle se to prostě nesmí dělat! Nesmí. A já tady z tohoto místa vyzývám všechny, kteří se zajímají o energetiku, když budou mít problém, budete tady mít otevřený jakýkoliv zákon, který se bude týkat energetiky, ať přijdou na projednání hospodářského výboru, je to veřejná záležitost, ať řeknou své připomínky, své návrhy. Samozřejmě neříkám, že je budeme akceptovat, to ani nejde, ale aspoň uslyšíme názory těch lidí z praxe. Takže já bych poprosil, abychom si to takhle uvědomili. A věřme tomu a věřte i mně, že bych nikdy neudělal něco takového, co se tady stalo v počátku našeho tisíciletí, kdy tady vznikl nekontrolovatelný boom fotovoltaik na polích a přineslo to problémy typu solárních baronů.

Dámy a pánové, projevil jsem tady dvě přání: veřejně příslib na ty dva body, to bych si hrozně přál, kdyby mi pan ministr na toto odpověděl, a jinak bych vás chtěl požádat, abychom vyjmuli z dnešního hlasování pozměňující návrh pod písmenem C2. A jinak pro všechny: kromě pozměňovacího návrhu - bohužel - Václava Krále hlasovali podle usnesení hospodářského výboru. Já vám moc děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji, pane poslanče. Já si chci jen ujasnit, že o hlasování o pozměňovacím návrhu C2 budeme až u závěrečné procedury k hlasování. Jako první bod bychom se vypořádali s tím stažením. Dobře, děkuji.

Vaše vystoupení vyvolalo tři faktické poznámky, takže poprosím pana poslance Kučeru. Pane poslanče, vaše dvě minuty. Máte slovo.

 

Poslanec Michal Kučera: Dobrý den, děkuji za slovo. Oceňuji, že vystoupení mého předřečníka, pana předsedy hospodářského výboru Adamce, ta tematika - respektive bych se chtěl dotknout tematiky zemědělské půdy, protože ta je samozřejmě velmi senzitivní, zvláště po zkušenostech z let uplynulých, kdy fotovoltaika skutečně končila mnohdy na místech, kde být prostě neměla, to znamená, třeba na zemědělské půdě nejvyšší bonity, a pokud je tam nějaká pochybnost, že právě ten pozměňovací návrh při nějakém extenzivním vysvětlení by mohl třeba znamenat toto rozšíření, je dobře, že dojde k jeho stažení a k tomu, že se vypořádá v další novele k obnovitelným zdrojům.

Nicméně bych chtěl říct, že téma umisťování fotovoltaických elektráren, respektive obnovitelných zdrojů, na zemědělské půdě, zemědělských objektech, je samozřejmě velké téma. Je to téma, které se řeší v celé Evropě. Téma agrivoltaiky u nás v republice zatím ještě není úplně tak rozvinuto, jak by mělo být. Já si myslím, že to je téma, které by mělo uchopit nejenom Ministerstvo průmyslu a obchodu, Ministerstvo zemědělství, ale samozřejmě i sněmovní výbory. Já bych chtěl avizovat, že jako zemědělský výbor se tím budeme aktivně zabývat hned v prvním pololetí příštího roku. Oceňuji to, že členem zemědělského výboru je i předseda hospodářského výboru. Já jako předseda zemědělského výboru jsem zase členem hospodářského výboru, takže je to krásně i provázáno a věřím, že o to bych chtěl i požádat tady přítomného pana ministra průmyslu a obchodu, aby se tematice agrivoltaiky velmi vážně věnoval s tím, aby byla jasně definovaná (Předsedající: Čas, pane poslanče.) a jasně za svým termínem, kdy bude spuštěna. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji a další faktickou poznámku má pan poslanec Bernard. Pane poslanče, prostor je váš a vaše dvě minuty. Máte slovo.

 

Poslanec Josef Bernard: Děkuji za slovo, paní předsedající. Já jsem se chtěl vyjádřit k názoru pana Havlíčka, prostřednictvím vás paní předsedající, já jsem trošku nepochopil ten jeho vstup. Kdyby přišel a řekl: Tato země totálně selhala v oblasti obnovitelných zdrojů energie od roku 2013 do současnosti, pokles OZE relativní na energetickém mixu je fatální selhání předchozích vlád. A teď tento řečník kárá ministra, který konečně zjednává nápravu této věci. Já tomu vůbec nerozumím a prosím vás, čtyři čísla: v roce 2013 podíl sluneční energie na našem energetickém mixu 1,96 %, rok 2021 podíl 1,65 %. Pokud se podíváme na OZE jako celek, v roce 2013 to bylo 5,68 % a v roce 2021 5,56 %. Tomu se říká fatální selhání. Pane ministře, děkujeme, že zjednáváte nápravu. (Potlesk z pravé části sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji a s další faktickou poznámkou je připraven pan poslanec Kott. Pane poslanče, vaše dvě minuty, prosím.

 

Poslanec Josef Kott: Děkuji za slovo. Paní místopředsedkyně, pane ministře, kolegyně, kolegové, já asi navážu na slovo předsedy zemědělského výboru, protože i já vnímám stažení bodu C2 jako správné řešení. Děkuju za to jak panu ministrovi, tak panu předsedovi hospodářského výboru a věřím, že to přinese uklidnění nejenom mezi zemědělskou veřejnost, která nevím, jestli právem, či neprávem se obávala možného problému, který tam vyvstává, ale ono v konečném řešení se tímto problémem začali zabývat i jednotliví starostové, kteří naznali, že vzhledem k tomu, že by mohly růst v blízkosti obcí a měst neřízeně další parky, tak jim to nepřišlo úplně akurátní. Takže já za Agrární komoru děkuji, nemyslím si, že ten dopis měl být nějaký provokativní, ale určitá obava tam byla, a jak řekl předseda zemědělského výboru, přece naše priorita by měla být ta, že ty panely budeme dávat na zemědělské budovy, jsou na to zpracovány projekty ze strany zemědělských podniků i zpracovatelů, a myslím si, že toto by měla být cesta, která by měla být v České republice nastolena. Takže já za nás chci říct, že za to jsme rádi a že určitě pozměňovací návrh, tak jak je teď upravený, budeme podporovat. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji a s další faktickou poznámkou je připraven pan ministr Jurečka.

Než dorazí pan ministr k pultíku, načtu omluvy: omlouvá se pan Bělor Roman... pardon, pan Bělor Roman bere svou omluvu zpět od 10.30 do 12.30 a od 14.30 do 17 hodin.

Pane ministře, vaše dvě minuty. Máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP