(11.20 hodin)
(pokračuje Berenika Peštová)

Opravdu, já vás prosím, poslechněte si ten stenozáznam nebo si to přečtěte, diskuse byla na hospodářském výboru výživná a ve finále pro to hlasovali vaši poslanci, vaši, kteří teď říkají, že se bojí. Pojďte do toho. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji, paní poslankyně, a s faktickou poznámkou se hlásí pan poslanec Adamec. Pane poslanče, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Ivan Adamec: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, kolegyně, kolegové, jsme v zimních měsících, tak teď se nikdo odpojovat nebude, proto jsem říkal, zkusme to zhojit jinou cestou, a prosil jsem tady pana ministra, aby veřejně tady udělal příslib, že to uděláme jinou cestou. Jinak na kolegyni, ctěnou kolegyni Veroniku... Bereniku, pardon, Bereniku Peštovou bych chtěl říct, že já se nebojím. Já se bojím jenom lidské hlouposti, ta je tedy opravdu nebezpečná. Ale jinak se nebojím ničeho a nikoho. Takže to jenom, abychom si to tady řekli. Ale skutečně já jsem to vnímal tak, ten pozměňovací návrh, tu podporu, abychom tu diskusi opravdu rozpoutali, protože problém nastane v jarních měsících. To si řekněme na rovinu, to prostě přijde. A právě tady možná kolikrát hraje roli lidská hloupost, protože já jsem to zažil historicky, když se odpojovaly obce z retenčka jenom proto, že jim plynaři nabídli levnější plynovou kotelnu, a zapomněli jim říct, že každý rok budou dělat revize, že budou dělat servis a že je to v důsledku vyjde dráž, než když byly napojené na horkovod, který je nestál žádnou údržbu, nic, prostě měly ten servis stoprocentně, takzvaný full servis. Takže jenom jsem na to chtěl upozornit, a jinak jsem rád, že paní kolegyně Berenika Peštová je hrdá na to, že je členkou hospodářského výboru. Bereniko, děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji a s další faktickou poznámkou je přihlášena paní poslankyně Peštová. Paní poslankyně, vaše dvě minuty. Máte slovo.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Ne, já jsem ráda, co tady řekl pan předseda, pan předseda Adamec, prostřednictvím paní předsedající. Já bych tedy chtěla slyšet pana ministra. Vám se ho nepodařilo rozmluvit, možná, že ho teď rozmluvíme, a řekne nám tady na mikrofon ne sliby, ale co od té doby, jak byl hospodářský výbor, jak jsme si to tam všichni krásně řekli, odsouhlasili jsme pozměňovací návrh, co se od té doby stalo, a jestli ten materiál, který měl doputovat na vládu, doputoval na vládu. Požádám pana ministra, jestli by byl tak hodný a zrekapituloval mi od toho hospodářského výboru, co všechno se stalo do dnešního dne. A jestli tam není žádný progres, tak vás prosím, pojďme do toho a schválíme ten pozměňovací návrh. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času a další s faktickou poznámkou pan poslanec Kubíček. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Roman Kubíček: Děkuji za slovo, paní předsedající. Dámy a pánové, no, centrální vytápění teplem je fenomén České republiky, to si musíme uvědomit. Není země na světě, která by měla tuto soustavu tak rozšířenou. Dneska zásobujeme 4,5 milionu lidí a snahy o odpojování a blokové kotelny jsme tady zažili. Slibem neurazíš, všichni naslibovali nižší ceny, dneska se všichni chtějí připojit zpátky na centrální vytápění teplem. A máme tady takový ten fenomén řetězové reakce.

Když budu chodit a budu vyprávět stylem, jak tepelné čerpadlo je to nejlepší na celém světě, a budu vám k tomu dávat stará data, tak mně to tak vyjde. Když vám dám nová data a udělám novou aproximaci, tak už vám to nevyjde. Jestliže cena tepla v republice se pohybuje v uhelných teplárnách cca kolem 700 korun, v plynových někde na úrovni 1 400, 1 500 korun. Externality, které jste zaregistrovali, ty se řeší, do toho bych nějakým způsobem nefungoval. Ale co se stane, když se ti lidé začnou odpojovat? Fixní náklady vám zůstanou, lidé ubudou a teplárny to na ně rozpočítají. Argumentace, že kogenerační výroba tepla je sebespasitelná a žádnou podporu nepotřebuje, neobstojí. Pochopitelně, existují ještě jiné nástroje, ono by to nemuselo být přímo tím, že zakážeme v této mimořádné situaci odpojení, ale musela by to být i nějaká podpora. Třeba pan ministr vystoupí, řekne nám, jak tu podporu vyřeší, a my budeme všichni spokojení. Já jsem tuto argumentaci dával starostům, a když se s těmi starosty, kteří provozují výtopny tepla, ty centrální a tak dále, když se nad tím hluboce zamyslí, tak musím říct, že mi všichni dali za pravdu. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času a jsou zde další tři faktické poznámky. První prosím pana poslance Krále, připraví se paní poslankyně Peštová a pak pan poslanec Munzar. Pane poslanče, vaše dvě minuty. Máte slovo.

 

Poslanec Václav Král: Já jenom, aby nedošlo k mýlce. Tady nikdo nechce nic zakazovat, proboha. Odpojení probíhá v situaci, kdy ten řekněme alternativní způsob, decentrální způsob je technicky proveditelný, ekologicky výhodnější a ekonomicky výhodnější. A o to se teď hraje, že jsou města, kde dnes díky tomu, že centrální zdroje jsou diskriminovány různými způsoby na rozdíl od decentrálních, tak cena tepla se dostává nad magickou hranici, pod kterou dočasně díky zastropování ceny elektřiny a plynu alternativní řešení, decentrální řešení jsou levnější. Takže tady nechceme nic zakazovat, ale v rámci této mimořádné tržní situace máme za to, že musí dojít k dohodě v místě, kdy někdo chce změnit způsob vytápění, s provozovatelem té soustavy.

A neřekl jsem tady jednu věc a na tom to jde hezky vysvětlit - ono zdánlivě se to té fotovoltaiky netýká, ale není to pravda, je to pouze zdánlivé, protože v situaci, kdy přebytky ze sluníčka řekněme se ukládají do akumulace do tepla, tak v ten okamžik by to provozovatel soustavy měl minimálně vědět, protože se mu začne účinnost jeho soustavy zhoršovat vzhledem k tomu, že se od ní začnou odpojovat zdroje, které například budou vyrábět teplo ze sluníčka. A to není nic strašného, jistě v tom místě se lidé, v těch obcích a městech, umí domluvit na tom, že v těchto případech teplárna souhlas dá. A myslím si, že pokud by Ministerstvo průmyslu a obchodu chtělo, může k tomu napsat velice elegantní metodický pokyn, kde tyto věci dá na stav a dovysvětlí. Bohužel, žijeme v době (Předsedající: Čas, pane poslanče.), kdy chod státu je řízen metodickými pokyny, ne zákony, takže si myslím, že v tomto případě tomu nemusí být jinak. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: S další faktickou poznámkou je připravena paní poslankyně Peštová. Paní poslankyně, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo. Já se ještě jednou vrátím. Pane ministře, prosím vás, já vás prosím, abyste vystoupil ještě před závěrečným slovem, protože vy si potom vezmete závěrečné slovo a my už nemůžeme reagovat. Takže jestli můžete opravdu, řekněte to teď tady na mikrofon, zrekapitulujte, co jste udělal od té doby, co byl poslední hospodářský výbor, jestli ten materiál, který měl jít na vládu, nešel záměrně na vládu, nebo půjde na vládu, prostě jenom abyste nás ubezpečil, co všechno se pro to udělalo. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji a s další faktickou poznámkou je pan poslanec Munzar. Pane poslanče, vaše dvě minuty. Prosím.

 

Poslanec Vojtěch Munzar: Děkuji, paní předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, možná zareaguji tady na jedno vystoupení paní kolegyně Peštové, protože jsem také na hospodářském výboru hlasoval pro ten pozměňovací návrh a řekl jsem přesně na hospodářském výboru tuto větu, kterou zopakuji, že i když třeba ve finále na konci přesně tato formulace, kterou podal pan kolega Král, neprojde, že to hlasování na hospodářském výboru je upozornění velmi vážné pro ministerstvo, aby se touto věcí zabývalo velmi systémově, a to proto - a chápu snahu pana kolegy Krále, že on se obává jedné věci - čím více lidí se postupně začne odpojovat od centrálního zásobování teplem, tím ty fixní náklady, které tyto systémy mají, budou rozpočítávány pro méně domácností. To povede ke zvyšování (ceny?) tepla z centrálního zásobování, což zase povede k dalšímu odpojování, a můžeme se tak dostat skutečně k destrukci těchto systémů. Takže já bych taky chtěl poprosit pana ministra, aby před tím závěrečným hlasováním - a připojuji se k výzvě pana kolegy Adamce - aby pan ministr tady nám řekl, že se tím ministerstvo bude zabývat a je pro to příležitost v OZE II. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Nemám už žádnou faktickou poznámku přihlášenou, tak se znovu ptám, zda se někdo hlásí do obecné rozpravy? (Hlas mimo mikrofon.) Do obecné rozpravy? Pane ministře, máte tedy slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP