(11.00 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám také, paní poslankyně. Tím jsme vyčerpali všechny přihlášené do rozpravy. Ještě paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Prosím. (V sále je hluk.)

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Vážený pane místopředsedo, vážení členové vlády, vážené kolegyně, kolegové, já bych pouze v obecné rozpravě se ráda zeptala na jednu věc, se kterou si myslím, že školský zákon souvisí, protože všichni víme, že -

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já se omlouvám. Tentokrát poprosím v levé části sálu... v levé části sálu poprosím o ztišení... Prosím, pokračujte.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Protože všechno začíná a končí u peněz. Víte, že my jsme v minulém funkčním období velmi usilovali o to, aby došlo k navýšení platů učitelů. A my jsme minulý týden v Karlovarském kraji schvalovali rozpočet na rok 2023 a mě velmi překvapilo, že částka, kterou nám Ministerstvo školství do kraje poslalo, tak je úplně stejná jako v tomto roce. To znamená, že v rozpočtu třeba pro Karlovarský kraj jsou to 4 miliardy 800 milionů a na rok 2023 tam máme taky 4 miliardy 800 milionů. Tak jenom jestli by bylo možné, pane ministře, až budete vystupovat a odpovídat na všechny dotazy, které do této chvíle zazněly, zda byste mohl odpovědět i na tento dotaz? Protože jestli tedy se mají od 1. ledna popřípadě navýšit platy pedagogům, tak z čeho se tedy budou navyšovat, když tu finanční částku jsme v kraji dostali úplně stejnou? Nebo jestli budete ještě teda nějaké finanční prostředky posílat? Určitě nemusím připomínat, že prakticky přes kraje ty finanční prostředky jenom přejdou, protože kraje ty finanční prostředky pak posílají do mateřských školek, do základních škol, do středních škol, které zřizují, do domovů mládeže a dalších školských zařízení. Ale velmi mě to překvapilo. Musím říct, že jsem se na tom v zastupitelstvu i toho radního pro školství ptala a nedokázal mi na to vůbec odpovědět, tak bych byla moc ráda, kdybyste mi na to odpověděl vy, pane ministře. Moc děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Vladimír Balaš: Děkuji, pane předsedající. Děkuji za tu otázku. Jenom bych potřeboval upřesnit, jestli myslíte prostředky na letošní rok ještě, nebo už na příští? Na příští. Ty prostředky jsou rozdělovány automaticky podle PHmaxu, podle počtu žáků v těch školách. Nevím, jestli se vám nesnížil počet žáků, ale určitě jsme přidávali. Všude obecně v tom schváleném zákonu o rozpočtu to je. Ale ještě se na to určitě podívám. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám, pane ministře. V tento moment už není nikdo přihlášený. Ptám se tedy ještě jednou, jestli se někdo hlásí z místa do rozpravy? Nikoho nevidím, končím obecnou rozpravu. Chci se zeptat pana ministra a pana zpravodaje, zda chcete závěrečné slovo? Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Vladimír Balaš: Děkuji, pane předsedající. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, rád bych vám všem poděkoval za velmi konstruktivní diskusi. Je vidět, že školství a budoucnost České republiky je zájmem všech našich poslanců bez rozdílu politické příslušnosti, napříč politickým spektrem. A jenom doufám, že budeme stejně konstruktivně pokračovat v druhém kole, a děkuji vám za to.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji, pane zpravodaji. Chcete závěrečné slovo? Není tomu tak. Vzhledem k tomu, že nepadl návrh na vrácení nebo na zamítnutí, budeme se zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. (Výkřiky z pléna, že návrh padl.) Omlouvám se, nemám to poznamenáno. To znamená, v rozpravě tedy padl návrh na vrácení předloženého návrhu k dopracování. Děkuji za upozornění.

Nechám hlasovat, přivolám kolegy a kolegyně z předsálí. Eviduji žádost o odhlášení. Já vás odhlásím, požádám vás, abyste se opět přihlásili. Přečtu ještě omluvu. Dnes od 10.30 do 18 hodin ze zdravotních důvodů se omlouvá paní poslankyně Zuzana Ožanová.

 

Tak já ještě jednou zopakuju návrh, o kterém dám hlasovat. Padl návrh na vrácení předloženého návrhu navrhovateli k dopracování.

Já zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro tento návrh, ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 68, přihlášeno je 140 poslankyň a poslanců, pro návrh 11, proti 126. Konstatuji, že s tímto návrhem nebyl vysloven souhlas.

 

Nyní se budeme zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Nejprve rozhodneme o přikázání garančnímu výboru.

 

Předsedkyně Poslanecké sněmovny svým rozhodnutím navrhla přikázat předložený návrh k projednání výboru pro vědu vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu jako výboru garančnímu. Navrhuje někdo přikázání jinému výboru jako garančnímu? Žádný návrh nevidím.

V tom případě zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro tento návrh, ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování s pořadovým číslem 69, přihlášeni jsou 142 poslankyně a poslanci, pro návrh 142, proti nikdo. Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu jako garančnímu výboru.

 

Předsedkyně Poslanecké sněmovny nenavrhla přikázat tento návrh dalšímu výboru. Ptám se, zda máte návrh na přikázání dalším výborům k projednání? Žádný návrh nevidím, není tedy v tom případě o čem hlasovat. Nepadl ani návrh na zkrácení či prodloužení lhůty. Já vám děkuji a končím projednávání tohoto tisku.

 

Otevírám další bod dnešního jednání a tím je

 

5.
Vládní návrh zákona o některých opatřeních proti šíření teroristického obsahu online
/sněmovní tisk 285/ - druhé čtení

Předložený návrh uvede za navrhovatele místopředseda vlády a ministr vnitra Vít Rakušan. Pan ministr se omlouvá, místo něj návrh zákona přednese pan ministr školství. Prosím.

 

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Vladimír Balaš: Vážený pane předsedající...

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Kolegyně, kolegové v pravé i v levé části sálu, jestli chcete diskutovat, poprosím vás, abyste odešli diskutovat do předsálí. (Zvoní pro uklidnění v sále.)

 

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Vladimír Balaš: Ježíšek učitelům děkuje ještě jednou za přijetí. (Předsedající: Prosím, pane ministře, pokračujte.)

Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, návrh zákona o některých opatřeních proti šíření teroristického obsahu online vám byl představen již v rámci prvního čtení. Připomenu, že tento typ trestného obsahu se v České republice vyskytuje relativně málo, ale v některých jiných členských státech Evropské unie je situace odlišná. Proto hrozí, že když se v jednom členském státu informační platformy teroristického obsahu zbaví, přesune se tento obsah na platformu státu jiného a bude se dále veřejně šířit. Evropská unie proto minulý rok přijala nařízení číslo 784, aby zavedla efektivní a jednotné postupy proti teroristickému obsahu ve všech členských státech. Podstatou je, že pokud policie označí nějaký konkrétní obsah za teroristický, má hostingová služba povinnost jej stáhnout, a to obvykle do jedné hodiny.***




Přihlásit/registrovat se do ISP