(11.30 hodin)
(pokračuje Hubert Lang)

Co se týče právní ochrany, tak opět schvalovaný zákon, zde se hovoří o tom, že nařízení zejména v článku 9 poskytuje záruky pro zachování základních práv a svobod - takže samozřejmě ctíme demokracii, ctíme základní práva a svobody. Je tedy zaručeno právo na účinnou právní ochranu, což - pro neznalé - je zakotveno v článku 19 Smlouvy o Evropské unii a v článku 47 Listiny Evropské unie, jakož i v článku 36 Listiny základních práv a svobod. Takže nemusíme mít opět obavu, že bychom měli problém s nějakými lidskými právy.

Jediná věc, která tady je trošku kontroverzní, je svoboda podnikání, kdy předkladatel v této důvodové zprávě, a proto si dovoluji z ní číst, protože to jsou věty, které když to opravdu nepřečtete celé, tak může vám to uniknout, takže tady dávám na zvážení, a tady bych byl rád, kdybyste mi dovolil, abych to mohl aspoň odcitovat, ten jeden odstavec - kdy z hlediska svobody podnikání - protože samozřejmě i poskytování hostingových služeb je určitá forma podnikání, lidé se tím živí, je to spojené s nějakým dalším obsahem, reklamou a podobně - zde se hovoří, na té stránce 17 důvodové zprávy: Nařízení a navrhovaná právní úprava dále může mít vliv na svobodu podnikání, která je zaručena podle článku 26 Listiny základních práv a svobod. Takže tady je první takový rozpor, kdy tam je něco negativního - jelikož povinnost reagovat na příkaz k odstranění do jedné hodiny může pro poskytovatele hostingových služeb znamenat zátěž a může pro něj znamenat nějaké zvýšené náklady. Tento dopad je však oproti původnímu návrhu Komise, která je v tomto případě přísnější než naše právní úprava, zmírněn skutečností, že příslušné orgány musí vždy provést důkladné právní posouzení před vydáním příkazu k odstranění, a poskytovatelé služeb tak nebudou nuceni takové posouzení sami provádět.

Tady bych chtěl požádat kolegy, protože jsme ve druhém čtení, aby si případně tady na stránce 17 přečetli tu svobodu podnikání, kdy tam je jediná taková věc, která by mohla někoho vést k tomu, že by pro uvedený zákon třeba odmítl hlasovat.

Já jsem to probral velice stručně, mohl bych se tedy klidně vrátit, protože jsem i jako zpravodaj pro klub hnutí ANO, k zprávě tedy, abyste neřekl, že tady čtu důvodovou zprávu, a nemáme k tomu zásadní připomínky. Moje doporučení pro členy našeho klubu bylo, že s tímto návrhem vládního zákona jaksi souzníme, nemáme s tím problém, a nenavrhuji ani já, a myslím si, že nebudou asi z naší strany ani navrženy žádné pozměňující návrhy. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji, pane poslanče. Žádnou další přihlášku do obecné rozpravy nevidím a já ji končím a chci se zeptat, zda pan ministr nebo pan zpravodaj - chcete závěrečné slovo? Není tomu tak.

Já zahajuji podrobnou rozpravu a připomínám, že pozměňovací a jiné návrhy přednesené v podrobné rozpravě musí být vždy odůvodněny. Zatím nevidím žádnou přihlášku do podrobné rozpravy. Je-li tomu tak, já končím podrobnou rozpravu. I zde se ptám na závěrečná slova, zda chcete závěrečná slova? Není tomu tak. Nepadl žádný další, jiný návrh, a já tedy končím druhé čtení tohoto návrhu. Děkuji panu ministrovi i panu zpravodaji.

Přečtu omluvy. Dnes na celý jednací den ze zdravotních důvodů se omlouvá pan poslanec Radim Fiala. Od 11 hodin z pracovních důvodů se omlouvá pan poslanec Robert Králíček. Od 12 do 12.30 z pracovních důvodů se omlouvá pan poslanec Tomio Okamura. Od 11.30 z rodinných důvodů se omlouvá paní poslankyně Jana Pastuchová. Od 12 do 14 hodin z pracovních důvodů se omlouvá pan poslanec David Pražák. A dále na celý jednací den ze zdravotních důvodů se omlouvá pan poslanec Radek Vondráček.

 

A já otevírám další bod dnešního programu a tím je

 

6.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 424/1991 Sb., o sdružování
v politických stranách a v politických hnutích, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 312/ - druhé čtení

I zde z pověření vlády tento návrh zákona uvede ministr školství, pan ministr Balaš. Prosím, ujměte se slova.

 

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Vladimír Balaš: Děkuji, pane předsedající. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovolte mi, abych pro potřeby druhého čtení stručně připomněl návrh novely zákona o sdružování v politických stranách a v politických hnutích. Tento návrh byl vypracován na základě vyhodnocení dosavadního fungování Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí, kdy se jako potřebné ukázalo přistoupit k výslovné úpravě nastavení pravidel vnitřního chodu úřadu. Materiál navazuje na materiály diskutované již v minulém volebním období, kdy k přesnějšímu vymezení vztahů uvnitř úřadu vyzval již v únoru 2021 tehdejšího ministra vnitra kontrolní výbor Poslanecké sněmovny.

Hlavním principem navrhovaných změn je posílení kolektivního prvku ve vedení úřadu. Za tímto účelem je navrženo vytvoření Kolegia úřadu jakožto vrcholného orgánu úřadu složeného z předsedy i členů úřadu. Ústřední manažerská role předsedy, který stojí v čele úřadu, řídí jeho činnost a považuje se za služební orgán, ale zůstává zachována.

Návrh zákona projednaly kontrolní výbor a ústavně-právní výbor a rád bych poděkoval jejich členům, že jej projednali ve zkrácené lhůtě, a doporučil bych Poslanecké sněmovně tento návrh v předloženém znění schválit. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji, pane ministře. Návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání kontrolnímu výboru jako výboru garančnímu a dále byl tisk přikázán ústavně-právnímu výboru. Usnesení výboru byla doručena jako sněmovní tisky 312/1 a 312/2. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj kontrolního výboru, pan poslanec Radovan Vích, informoval nás o projednání návrhu ve výboru a případné pozměňující návrhy odůvodnil. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Radovan Vích: Děkuji za slovo, pane předsedající, dobré dopoledne. Kontrolní výbor na své 12. schůzi 20. října projednal tuto novelu zákona o sdružování v politických stranách a v politických hnutích. V rámci rozpravy bylo navrženo usnesení, nicméně byl navržen protinávrh jiného usnesení, o kterém se hlasovalo a jehož znění bylo kontrolní výborem přijato. Já bych vás s tímto zněním usnesení seznámil. Jedná se o usnesení číslo 50 z 12. schůze ze dne 20. října 2022, kde kontrolní výbor Poslanecké sněmovny po úvodním výkladu náměstka ministra vnitra Petra Vokáče, zpravodajské zprávě poslance Radovana Vícha a po rozpravě

I. doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky, aby vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 424/91 Sb., o sdružování v politických stranách a v politických hnutích, ve znění pozdějších předpisů, sněmovní tisk 312, schválila;

II. pověřuje předsedu výboru, aby toto usnesení předložil předsedkyni Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky;

III. zmocňuje zpravodaje výboru, aby s tímto usnesením seznámil Poslaneckou sněmovnu Parlamentu České republiky.

Takže toto usnesení bylo přijato a pozměňovací návrhy ve výboru projednávány nebyly. To je ze strany mé jako zpravodaje všechno. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji, pane zpravodaji. A nyní prosím zpravodajku ústavně-právního výboru, poslankyni Ivetu Štefanovou, aby nás informovala o projednání návrhu ve výboru a případné pozměňovací návrhy... (Hlas mimo mikrofon.) Není zde přítomna, dobře. Děkuji. V tom případě se chci zeptat, zda někdo další z ústavně-právního výboru přednese zprávu tohoto výboru? Kdo se toho ujme? (Poslankyně Válková gestikuluje.) Jestli vás můžu požádat, paní poslankyně. Děkuji vám, že jste se toho ujala. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP