(14.40 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Fialova pětikoaliční vláda se touto kritickou situací dlouhodobě vůbec nezabývá, nechce zabývat, neřeší ji, přestože máme nejvyšší DPH na potraviny - 15 % - z okolních států. A vy ještě chcete na některé potraviny DPH zvyšovat, respektive například na pivo v restauracích. Ale bavme se i o lécích, bavme se i o dalších věcech. Ale to pivo je myslím docela důležité si zdůraznit, protože pivo je národní nápoj. A je potřeba opakovaně zdůrazňovat, že Fialova vládní pětikoalice chce zdražit občanům pivo. Je to potřeba opakovaně zdůrazňovat a opakovaně to říkat veřejně. To je podle mě velmi důležitý bod toho vašeho návrhu, který jsme četli, že ministr financí Stanjura chce to zvyšovat: léky, vodné, stočné a pivo v České republice. Je to potřeba si to říct úplně na rovinu. Já se přiznávám, mně pivo chutná a stejně jako myslím spoustě běžných lidí, nestydím se za to, rád si dám pivo. Je to v pořádku. A stejně já bych byl velmi nerad, aby se občanům zdražovalo pivo. A je potřeba říct, že Fialova vláda chce zdražit pivo občanům, je to velmi důležité, a stejně jako další komodity, o kterých jsem hovořil. Fialova pětikoaliční vláda se prostě touto situací ohledně drahých potravin dlouho nezabývá.

Tady bych připomněl, že my jsme opakovaně tady v SPD v loňském roce navrhovali mimořádný bod, aby se řešily drahé potraviny, protože Fialova vláda to neřeší, neudělali jste v tom dokonce vůbec nic. Ministr zemědělství pan Nekula - já myslím, že 99,9 % občanů, nevím, nemám na to průzkum - jméno toho ministra vůbec nezná. Je to ministr za KDU-ČSL, neřeší vůbec nic. Lidovci neřeší vůbec nic. On má na starosti řešit drahé potraviny. Premiér Fiala, tomu je to jedno. Předsedovi lidovců Marianu Jurečkovi je to jedno taky. A lidoveckému ministrovi panu Nekulovi - křestní jméno neznám, protože já jsem ho snad tady ani jednou neviděl mluvit, jestli jednou, tak jednou, nevím, nepamatuju si. Jenom si pamatuju, že jsem ho jednou vyzval mluvit tady, a dokonce mu to řekl tamhle mezi čtyřma očima, aby se šel vyjádřit k těm drahým potravinám. Sklopil zrak a mlčky odešel. Nemá co říct k tomuto tématu? Neví, o co jde? A už je to tedy mimochodem několik měsíců zpátky, a pak už jsem nad tím zlomil hůl, protože jsem věděl, že je to marné.

Takže já si myslím, že to, že jsou v České republice takhle drahé potraviny, tak to je opravdu jeden z mnoha důvodů a z vážných důvodů na to, aby Fialova vláda skončila, protože potraviny musí jíst každý, každý je potřebuje. A je to opravdu velký problém, že vy to odmítáte řešit.

Takže bod číslo 3, mimořádný bod ze strany SPD dnešní schůze Poslanecké sněmovny, jenom zopakuju, je bod s názvem Fialova vláda odmítá řešit drahé potraviny. Takže to říkám tady předsedajícímu, aby si to když tak poznamenal pro hlasování. Samozřejmě vím, že vy ten bod zamítnete, protože vy nechcete řešit drahé potraviny. Nechcete řešit ani to, že čeští občané, miliony, se dostali do problémů. I to zdražování řešit evidentně nechcete, protože zdražování potravin, léků, to vláda sama navrhuje, takže vy to chcete zdražit, to je opravdu problém.

Další mimořádný bod této schůze Sněmovny, který bych chtěl zařadit a jestli bychom ho mohli zařadit, je bod s názvem Fialova vláda chce novým totalitním zákonem zavést cenzuru, trestně stíhat za vládě nepohodlné názory a informace a ze státního rozpočtu financovat provládní propagandu.

Teď bych to zdůvodnil. Pod vedením premiéra Petra Fialy z ODS a ministra vnitra Víta Rakušana z hnutí STAN, je to zároveň vicepremiér a předseda hnutí STAN, vypracoval Úřad vlády a Ministerstvo vnitra plán takzvaného boje proti dezinformacím. Tento plán mimo jiné obsahuje možnost trestního stíhání šiřitelů vládě nepohodlných politických názorů a informací, odstřižení některých názorově opozičních webů od reklamy a finanční podporu v řádu až 150 milionů korun ročně ze státního rozpočtu, tedy z peněz všech daňových poplatníků včetně voličů opozičních stran a hnutí. Prosazuje tuto podporu v řádu až 150 milionů korun ročně ze státního rozpočtu provládním médiím a politickým neziskovým organizacím, které jsou názorově na straně Fialovy vlády.

V první polovině letošního roku by pak měl v rámci tohoto vládního projektu vzniknout zákon umožňující Fialově vládě zablokovat vybrané internetové stránky a trestně stíhat takzvané šíření dezinformací, aniž by bylo jasně definováno, co dezinformace je a co dezinformace není. Jinými slovy, současná Fialova vláda hodlá za peníze všech občanů budovat síť vlastních propagandistických médií a trestně stíhat opoziční politické názory včetně věznění jejich nositelů. To by byl konec svobody a demokracie. Ze strany vlády Petra Fialy z ODS se tak jedná o bezprecedentní útok na svobodu slova, projevu a myšlení, který nemá od roku 1989 obdoby. Jde o přehánění, o zavádění totalitních praktik, které jsou v rozporu s demokratickým charakterem našeho státu, v rozporu s českou ústavou i s Listinou základních práv a svobod, která je její součástí a ve které se mimo jiné v čl. 17 uvádí, že cenzura je nepřípustná.

Hnutí SPD proti této připravované vládní totalitě protestuje a bude svobodu a demokracii před současnou vládou hájit ze všech sil a všemi legálními demokratickými prostředky. Proto je důležité, aby se prezidentem republiky stal kandidát SPD Jaroslav Bašta, který jako jediný řekl, že v případě zvolení odvolá premiéra Petra Fialu a tím i současnou vládu. Jakým způsobem si vláda představuje, co jsou dezinformace a co ne, to jsme tady přece už zažili v loňském roce. Když někdo řekne i z občanů třeba, dokonce i z občanů, kteří demonstrují proti drahotě, protože mají zoufalí občané starost už o své každodenní živobytí, že to nezvládnou, premiér Fiala je označí, že jsou proruští. Přitom to nemá s tím vůbec (nic) společného. Ten, kdo řekne, že nesouhlasí s politikou Evropské unie, je pro ně proruský a Putinův agent. To přece vůbec nic nemá s tím společného. Ten, kdo chce mír a nechce válku na Ukrajině, je proruský nebo Putinův agent. Je to děsivé, děsivé, jakým způsobem se chová vláda Petra Fialy. Přitom to jsou úplně nesouvisející věci, ale tyto názory představitelé vládní pětikoalice perzekvují bez jakéhokoliv důkazu. Není žádný takový důkaz. Ale prostě to onálepkují, jako to dělal Goebbels, jako to dělali nacisti, jako to dělali v totalitním režimu, v normalizaci, například komunisti - ostatně náš Jaroslav Bašta by o tom mohl vyprávět, když ho v 21 letech odvedli do vězení v době normalizace jako studenta Karlovy univerzity a odsoudili na dva a půl roku. To znamená, tyhle neuvěřitelné praktiky, které si osvojila Fialova vládní pětikoalice, to je opravdu úplně neuvěřitelné. A mimochodem jsem si všiml, že i někteří rozumní poslanci, tedy jenom z jedné strany vládní pětikoalice, zaznamenal jsem v komentářích, že už se proti tomu začali i veřejně ohrazovat. Ovšem samozřejmě zůstalo to bez nějaké větší odezvy. Takže to je opravdu děsivý návrh a já bych chtěl požádat, aby mnou navržený další mimořádný bod číslo 4 s názvem Fialova vláda chce novým totalitním zákonem zavést cenzuru, trestně stíhat za vládě nepohodlné názory a informace a ze státní rozpočtu financovat provládní propagandu, aby to bylo zařazeno jako bod číslo 4 na program dnešní schůze Poslanecké sněmovny.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Pane předsedo, ještě jednou poprosím o ten název, trochu pomaleji, protože je opravdu velmi dlouhý. Fialova vláda chce novým totalitním zákonem zavést cenzuru, trestně stíhat za vládě nepohodlné názory a informace a ze státního rozpočtu financovat provládní propagandu. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP