(14.50 hodin)

 

Poslanec Tomio Okamura: Děkuji. A jako pátý mimořádný bod dnešní schůze Poslanecké sněmovny bych chtěl navrhnout bod s názvem - já to řeknu pomaleji: Nedostatek základních léků na domácím trhu se prohlubuje. Nedostatek základních léků na domácím trhu se prohlubuje. A má to ještě druhou větu: Fialova vláda to neřeší a prosazuje další zhoršení zdravotní péče. Fialova vláda to neřeší a prosazuje další zhoršení zdravotní péče.

A teď bych tento mnou navržený pátý bod, mimořádný bod na program dnešní schůze Poslanecké sněmovny, krátce zdůvodnil. Nedostatek základních léků na domácím trhu se dále prohlubuje a Fialova vláda to evidentně nějak účinně neřeší. Nejvíce chybí antibiotika a léky a léčiva pro děti postižené horečkami a respiračními chorobami. Konkrétně chybí například penicilin na léčbu angíny, chybí například paracetamol neboli paralen, v závorce mám tady poznamenáno, to je na snížení teplot, chybí ibuprofen, Nurofen sirup pro děti na záněty horních a dolních dýchacích cest a podobně. Výpadky dodávek léků ženou pacienty a rodiče nemocných dětí do kritické situace. Přibývá nemocných a dle vyjádření zdravotnických expertů a praktických lékařů může tento krizový stav trvat ještě několik měsíců, protože prostě vláda Petra Fialy situaci podcenila, neřešila, nemonitorovala, to je ten důvod. A vymlouvat se na nějaký nedostatek na globálním trhu, to si už přestaňte dělat opravdu legraci u takto závažných problémů. Přece náběh na ten nedostatek už byl z loňského roku a vy jste to měli dávno vědět, jako to věděli všichni odborníci, ale vy jste se na to prostě ve vládě vykašlali.

Situaci komplikuje i to, že data o dostupnosti určitých léků v jednotlivých lékárnách nejsou centrálně dostupná. Lékaři a pacienti tak nemají k dispozici aktuální informace o tom, zda je daný předepisovaný lék aktuálně vůbec dostupný. A já si myslím, že je potřeba to tady probrat, aby občané dostali informaci, kdy se situace zlepší, jak to bude s těmito konkrétními léky, protože vy strkáte hlavu do písku ve vládě, občané tuto informaci nemají a velké množství občanů mi zoufale píše s těmito dotazy, aby se na to SPD zeptalo. My se tady na to ptáme ale už od loňského roku, ale vy nám odmítáte tento bod zařadit na program schůze a sami to neřešíte. Proto se vás znovu a znovu za SPD ptám jménem občanů, ať už konečně něco řeknete, jak to tedy bude a jak to vyřešíte? Jak to, že vám ujel vlak? To už jsem říkal, ale tak jako tak, když se tedy držíte ve vládě a chcete tam být - my taky, ale vy se tam držíte, vy jste se domluvili - tak samozřejmě žádám odpověď vás, protože samozřejmě je zcela jasné, že za to nese plnou odpovědnost vláda Petra Fialy z ODS a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek z TOP 09, který současnou lékovou krizi neřeší, a namísto toho dokonce připravuje zcela šílené plány na zúžení rozsahu zdravotní péče, která byla dosud hrazena plně ze zdravotního pojištění. Ostatně tady připomenu vyjádření místopředsedy Správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny, vládou dosazeného místopředsedy Správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny Miroslava Kalouska z TOP 09, který řekl, že chce, aby stomatologická péče přestala být hrazena z veřejného pojištění, ze současného systému veřejného pojištění, neboli aby si to lidi platili sami. A to jsou úplně šílené plány. Už dnes je stomatologická péče pro řadu občanů přece nedostupná. Takže místo aby vláda pracovala na zlepšení dostupnosti zdravotní péče, otevřeně pracuje ještě na jejím zhoršení. A my v SPD trváme na tom, že je nutné a nezbytné co nejrychleji přijmout opatření k zajištění plynulé dodávky léků pro české pacienty, aby nebyli závislí pouze na komerčních zájmech špatně fungujícího globálního trhu, farmaceutických firmách a na dalších soukromých subjektech. Ideální by bylo i obnovit domácí výrobu základních léků, které jsou nutně potřeba, protože já považuju základní léky také za strategickou komoditu, jako je voda, energetika, základní potraviny. Náš stát prostě podle mého názoru musí být v základních strategických oblastech, kam zdravotní a léková politika nepochybně patří, nezávislý.

Takže jenom zopakuji, navrhl jsem tady pět bodů mimořádných na dnešní schůzi Poslanecké sněmovny, takže jako pátý bod v pořadí navrhuju bod s názvem Nedostatek základních léků na domácím trhu se prohlubuje, Fialova vláda to neřeší a prosazuje další zhoršení zdravotní péče.

A úplně na závěr bych ještě jenom dodal, že je opravdu neuvěřitelné, že zatímco v České republice kvůli nečinnosti Fialovy vlády chybí základní léky, miliony lidí má existenční problémy, chystáte zdražení vodného, stočného, léků, piva, DPH na knihy, chystáte zadlužit Českou republiku o další stovky miliard, chystáte dokonce nový totalitní zákon s cílem zavést cenzuru, trestně stíhat vládě nepohodlné názory, a ještě to financovat z veřejných peněz, zdražují potraviny, že už je to pro mnoho občanů neúnosné, tak vy místo toho tady jste před chvílí navrhli jako hlavní bod dnešní schůze Poslanecké sněmovny, a to se tady scházíme po třech týdnech, tak navrhnete, že chcete politicky ovládnout Českou televizi. To je opravdu neuvěřitelné. To je neuvěřitelné, jaké jsou priority vlády Petra Fialy.

Takže děkuju za pozornost. A já vím, že všechny ty mnou navržené body zamítnete, protože vám je to úplně jedno, vaše priorita je politicky ovládnout Českou televizi a o tom se tady máme dneska celý den bavit. Děkuju za pozornost. (Potlesk poslanců SPD.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní načtu ještě došlé omluvy. V mezičase se omluvil pan místopředseda Jan Bartošek od 17 do 21 hodin z pracovních důvodů, Berki Jan od 17 hodin do konce jednacího dne z pracovních důvodů, Kettner Zdeněk od 16 do 17 hodin z pracovních důvodů, Lochman Ondřej od 18 do 21 hodin z pracovních důvodů a Wenzl Milan od 16 hodin bez udání důvodu. Nyní je přihlášená paní předsedkyně Schillerová a následuje pan místopředseda Havlíček. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Dámy a pánové, vidíme se poprvé, tak mi dovolte, abych vám popřála hodně zdraví a také trochu toho štěstí, ale to je asi tak to jediné, co teď pozitivního ode mě uslyšíte.

Dovolte, abych požádala o zařazení bodu na jednání schůze, a to jako bod číslo 1 dnešního jednacího dne, pokud mi nebude vyhověno, tak jako bod číslo 1 zítřejšího jednacího dne, a pokud ani poté mi nebude vyhověno, tak jako bod po třetích čteních v jednací den v pátek.

Ten bod se jmenuje Rozpočtový chaos ministra financí Zbyňka Stanjury a dovolte, abych ho odůvodnila. Zmatek nad zmatek, tak by se dalo popsat počínání této vládní pětikoalice. Vláda ještě v minulém roce, je to pár týdnů, představila a předložila novelu zákona o státním rozpočtu, který si tady schválila pětikoalice a kdy jako první vláda v historii České republiky předložila rozpočet, jehož výdaje překročily bezprecedentní hranici 2 bilionů korun. Hospodaření státního rozpočtu ke konci roku skončilo v deficitu 360,4 miliardy korun, a to i přesto, že vládě spadly do klína příjmy vyšší než 137 miliard korun. A výmluvy, že za to může konflikt na Ukrajině, jsou také liché, protože koneckonců jak doložil ministr financí Zbyněk Stanjura na konferenci k pokladnímu plnění za rok 2022, tak prezentoval, že pouze 0,9 % celkových výdajů bylo spojeno s válkou na Ukrajině. Takže vláda Petra Fialy zadlužila český stát za dvanáct měsíců o neuvěřitelných 429 miliard korun. Toto číslo překonalo i rok 2020, kdy byla téměř uzavřena celá česká ekonomika a kdy propad ekonomiky byl historicky nejvyšší v novodobé historii, minus 5,5 % HDP. Vláda nedodržela ani slib plánovaných investic, které byly nižší o 21,6 miliardy korun, než bylo plánováno, a to si tou novelou mohla ještě upravit a také snižovala v listopadu, než novelu dala ke konečnému schválení. Ale to jenom krátce ke konci roku 2022. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP