(16.40 hodin)
(pokračuje Jana Hanzlíková)

A jak říkám, přesně podle předpokladů a varování tedy způsobila kolaps financování nadregionálních sociálních služeb, kde teď už víme, že finance budou vyplaceny možná někdy v květnu, ale také to, že hrozí kolaps financování dětských skupin, financování výkonu agendy sociálně-právní ochrany dětí nebo sociální práce, ale i menších dotací, které se týkají činností ve prospěch seniorů a zdravotně postižených.

Co je úplně jasné, z odůvodnění systemizace rozhodně nedošlo k žádnému zvýšení efektivity, právě naopak - byla zničena logická provázanost odborné složky s výplatou dotací u stěžejní agendy sekce a veškeré rozhodování o dotacích v objemu přes 30 miliard se kumuluje pod vedení jednoho ředitele odboru. A co je také negativní, a myslím si, že to pan ministr pocítí až v budoucnu, je to, že byly rozmetány opravdu sehrané týmy pracovníků, kteří svoji agendu zvládali na profesionální úrovni, a myslím si, že to bude ještě negativně znát především v metodické činnosti.

Musím říci, že za mého působení na MPSV už jeden pokus sloučit takto dotace byl, a musím říci, že v té době ekonomický náměstek, který to navrhoval, skutečně provedl veškeré analýzy a před datem, ke kterému měla být tato změna provedena, byly nastaveny všechny procesy, což v současné době na MPSV vůbec není, a proto dochází k tomu, že jsou nyní nastavena oddělení, která nemají vůbec nastaveny konkrétní procesní činnosti a podobně. A zdůrazňuji, že se jedná o agendu, která vyplácí, jak už jsem říkala, více než 30 miliard, a zdůrazňuji, že v minulých letech, v podstatě od roku 2007, kdy vstoupil v platnost zákon o sociálních službách, včasné vyplácení dotací bylo vždycky naprostou prioritou MPSV.

Důležité je si říct, jaké organizace jsou tímto ohroženy - to jsou ty, které se skutečně věnují těm nejzranitelnějším cílovým skupinám, dětem, rodinám, seniorům - a kolik uživatelů se tím dostává do existenční nejistoty. Už to tady bylo řečeno, takže jen krátce. Jedná se o 20 000 dětí, o které se starají v dětských skupinách, nebo o 50 000 klientů, kterým se věnují nadregionální sociální služby.

Pro mě je naprosto nepochopitelné, že ani usnesení výboru pro sociální politiku a varování všech poslanců, kteří tam byli přítomní, nevedlo MPSV k tomu, aby přehodnotilo rozhodnutí provést tuto, řekla bych, až devastační systemizaci. Proto bych chtěla zařadit tedy tento nový bod a prosím o zařazení jako třetí bod dnešního dne, anebo případně jako třetí bod zítřejšího dne. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní poslankyně. Nyní je přihlášen pan poslanec Tureček, připraví se pan poslanec Babka. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Karel Tureček: Děkuji, paní předsedající, za slovo. Kolegyně a kolegové, já bych se chtěl na vás obrátit s žádostí a prosbou o možnost zařazení nového bodu na jednání Poslanecké sněmovny, a to je Informace vlády České republiky k aktuální nákazové situaci u hospodářských zvířat.

V rámci prostoru ve střední Evropě je současná nákazová situace nejhorší jednak v chovu prasat, a dále v chovu drůbeže. Tady bych chtěl zmínit známou kauzu ohledně chovu drůbeže na Tachovsku. Jenom tady zrekapituluji, že všichni se zaštiťují potravinovou soběstačností, a tady bych chtěl zdůraznit, že v České republice se vyrobí ročně přibližně 2 460 000 000 kusů vajec a spotřebuje se 2 850 000 000 vajec. To znamená, že v tuto chvíli Česká republika dosahuje relativně slušného procenta soběstačnosti, jsme někde na úrovni 86 % soběstačnosti, a v tomto směru je při aktivní zemědělské politice jenom krůček k tomu, aby Česká republika byla stoprocentně soběstačná v chovu drůbeže a v produkci vajec. Takže bohužel vláda v tomto směru nekoná a dělá úplně pravý opak, naopak tuto soběstačnost posouvá směrem dolů, a v případě nečinnosti hrozí to, že Česká republika v chovu a produkci vajec sníží toto procento z 86 % na nějakých 50 %, takže dělá pravý opak, tak jako v jiných oblastech, tak i v tomto směru. Já bych chtěl ještě zdůraznit, že právě zmíněný chov na Tachovsku produkuje 15 % celkové produkce vajec, takže jenom jednoduše při likvidaci tohoto chovu dojde už k snížení z 86 na nějakých 71 %.

Chtěl bych ještě zdůraznit, že bych byl rád, aby v této informaci jsme byli v rámci Poslanecké sněmovny seznámeni i s tou skutečností, jak vláda hodlá řešit tyto kompenzace, protože podle informací z médií, které jsou k dispozici, jenom náklady na likvidaci jednoho chovu drůbeže na Tachovsku si vyžádají náklady 175 až 220 milionů korun. V tuhle chvíli v příslušné kapitole Ministerstva zemědělství je k dispozici na řešení nákazové situace a na likvidaci nebezpečných nákaz pouze 50 milionů korun, takže je jasné, že vláda v tuhle chvíli nemá finanční prostředky. A mě by zajímalo tedy i v rámci této informace, jak se s tímto deficitem hodlá vypořádat.

Jenom připomenu, při projednávání národních dotací jsme důrazně žádali o navýšení prostředků Nákazového fondu. Nebyli jsme vyslyšeni, nebylo tady schváleno ani usnesení, které prošlo zemědělském výborem hlasy poslanců vládní koalice. I když poslanci vládní koalice na zemědělském výboru pro toto usnesení hlasovali, na plénu Poslanecké sněmovny se hlasování zdrželi, takže prakticky hlasovali proti navýšení prostředků Nákazového fondu.

A já jenom zdůrazňuji, že v tuhle chvíli v Nákazového fondu takovým odhadem, když vezmu, že v tuhle chvíli je v České republice jenom v chovu drůbeže evidováno čtrnáct ohnisek a ta situace se ještě bude neustále zhoršovat, tak prakticky je tam deficit zhruba 300 až 400 milionů korun, takže bych byl rád, aby se vláda informací zabývala, předložila a navrhla řešení, jak tuto nákazovou situaci v České republice zvládnout.

Takže navrhuji zařazení bodu s tím, že bych byl rád, aby to byl první bod zítřejšího jednání Poslanecké sněmovny, to znamená ve středu, a to je Informace vlády České republiky k aktuální nákazové situaci u hospodářských zvířat. V případě, že nebudu vyslyšen, tak bych to navrhl jako první bod v pátek po třetích čteních. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Nyní vystoupí pan poslanec Babka a připraví se pan poslanec Brabec. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Ondřej Babka: Vážená paní předsedající, děkuji za slovo. Kolegyně, kolegové, já bych zde na tomto místě chtěl dát protinávrh k návrhu pana kolegy Jakoba, který tady přednesl jako první na pořad této schůze, a to je... týká se to tisku číslo 263, zákona o České televizi a Českém rozhlase, a můj návrh - protinávrh - je na vyřazení tohoto tisku z pořadu této schůze. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP