(16.30 hodin)
(pokračuje Radek Vondráček)

Takže já bych opravdu chtěl slyšet od jednotlivých stran pětikoalice, ať se k tomuto materiálu jednoznačně vymezí, ať nám řeknou, k čemu ten KRIT má sloužit, čeho je vlastně součástí, když jednotlivá oddělení mají vznikat na všech ministerstvech, minimálně na těch silových. A opravdu tady poukazuji na to, že se dostáváme do bezprecedentní situace, kterou tato republika od roku 1989 nezažila. Trápí mě to, budu o tomto tématu diskutovat i nadále, nenechám ho být, ale je jenom na vás, představitelé vládní koalice, zda se dokážete tady před nás postavit a odpovídat nám na naše otázky, nebo jestli paradoxně ještě přispějete k té dezinformační scéně, jak vy říkáte, protože tím, že mlčíte, mlžíte, odmítáte nám zařadit ty body, těm jednotlivým fámám akorát pomáháte a k nim přispíváte. Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Nyní je přihlášen pan poslanec Hendrych a připraví se paní poslankyně Hanzlíková. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Igor Hendrych: Děkuji, paní místopředsedkyně. Vážené dámy, vážení pánové, já bych si dovolil navrhnout zařadit na program dnešního jednání bod číslo 3, bod pod názvem Informace o výsledcích činnosti pracovní skupiny zabývající se možným snižováním počtu odsouzených osob ve výkonu trestu v České republice. Bohužel, omlouvám se, neznám úplně přesný název, protože činnost téhleté pracovní skupiny nebo komise jsem zaregistroval pouze v médiích a tam si myslím, že přesný název nebyl uveden. Nicméně o tom, že takováto pracovní skupina byla zřízena a že existuje, jsem se přesvědčil a mám informace, že skutečně tomu tak je.

V obecné rovině tuhletu záležitost kvituji, jsem rád, že se vládní koalice tímhle problémem hodlá zabývat, protože je to problém v České republice poměrně dlouhodobý a hluboký. Trošku mě tedy překvapuje, že až na doporučení, údajné doporučení Národní ekonomické rady vlády, takzvaného NERVu, který doporučil vládní koalici, aby se pokoušela snižovat náklady státního rozpočtu, tak doporučil, že by se mohl snížit počet odsouzených v České republice. Myslel jsem si, že to bude spíše na základě vládního prohlášení v této oblasti, kde je zhruba nějakých šest bodů, které se této oblasti věnují už z loňského roku, ale to není podstatné. Myslím si, že je to důležitá věc, protože jsme na tom špatně. Máme dvakrát větší počet vězňů, respektive odsouzených, než je obvyklé v Evropě, jsme na úplné špičce, tuším, že pouze Litva je v Evropské unii v přepočtu na obyvatele, on se počítá počet odsouzených na 100 000 obyvatel, aby se mohly srovnávat menší země s většími, tak pouze Litva je na tom v Evropské unii hůře, a potom samozřejmě další země, které patří do takzvané velké Evropy, jako jsou bývalé země Sovětského svazu a Turecko. Ale všechny civilizované země jsou na tom lépe než Česká republika. Máme 70-75% recidivu trestné činnosti. Máme permanentně věznice na hraně jejich kapacit, což se může v dohledné době i změnit - pokud tady bude ekonomická recese, obvykle trend je takový, že se bohužel zvyšuje i počet odsouzených ve výkonu trestu, ale to nechci strašit, nechci předjímat.

A o co mi jde? Jde mi o to, že na půdě Poslanecké sněmovny jsou zřízeny dva podvýbory, které se touto problematikou zabývají - podvýbor pro vězeňství, zřízený pod výborem pro bezpečnost, a podvýbor pro sociálně vyloučené lokality a začleňování lidí po výkonu trestu, který je zřízený pod výborem sociálním, tedy pod výborem pro sociální politiku, omlouvám se. Ani jeden z těchto výborů o této činnosti nebyl informován a v podstatě tahleta komise nebo pracovní skupina zatím tyto parlamentní orgány vůbec nebere jako partnery.

Takže já bych si dovolil zařadit tento bod právě proto, abychom tyhlety věci, o kterých opozice vůbec není informovaná, projednali tady na půdě Poslanecké sněmovny a abychom si vysvětlili některé věci, které právě v těch médiích zazněly, a to je to, že v podstatě jediným tématem nebo jediným nosným bodem jednání této komise je, že by se za účelem snížení počtu lidí ve výkonu trestu měla změnit trestní politika tak, aby těch vězňů bylo méně. Ale já si nemyslím, protože se touto problematikou zabývám poměrně intenzivně a dlouhodobě, že je to pouze jediný faktor toho, proč je Česká republika z hlediska počtu odsouzených osob na počet obyvatel na tom tak špatně, jak jsem charakterizoval před chvíli. Takže ještě jednou apeluji na to, abychom bod, já ho ještě přečtu - Informace o výsledcích činnosti pracovní skupiny zabývající se možným snižováním počtu odsouzených osob ve výkonu trestu odnětí svobody v České republice - zařadili jako třetí bod dnešního jednání. A budu doufat, že získá podporu. Děkuju za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Nyní vystoupí paní poslankyně Hanzlíková, připraví se pan poslanec Tureček. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Hanzlíková: Děkuji za slovo, vážená paní předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já bych si dovolila požádat o zařazení nového bodu, který se nazývá Riziko zpoždění výplaty dotací v oblasti rodinné politiky, v oblasti seniorů a sociálně-právní ochrany dětí. V podstatě tímto bodem navazuji na své dva kolegy, ale situace na MPSV ohledně systemizace je natolik závažná, že tento bod považují za velmi důležitý, a navíc cílím především na další dotační tituly, ne přímo na dotaci pro sociální služby. Z jakého důvodu? V posledních dnech se na mě totiž obrátil poměrně velký počet organizací, které poskytují služby právě buď v oblasti dětských skupin, nebo služby v oblasti rodinné politiky nebo sociálně-právní ochrany dětí. Musím říct, že tyto organizace mají za sebou nesmírně náročný rok, kdy se musely potýkat se zvýšením cen energií a dalších komodit, ale i dalších vstupů, a nyní jsou opravdu hluboce znepokojeny informacemi z MPSV o termínech vyplácení u jednotlivých dotačních titulů, ale vůbec i o samotném dění na MPSV právě v sekci rodinné politiky a sociálních služeb. Informace, kterými disponuji, jsou opravdu natolik závažné, že bych mohla hovořit o rozpadu některých fakt zásadních agend ministerstva, a to tedy všechno v souvislosti se systemizací od 1. 1. 2023.

Jak už tady pan kolega poslanec Juchelka zmínil, my jsme na rizika na sociálním výboru paní náměstkyni, teď vlastně od ledna paní vrchní ředitelku, i paní státní tajemnici opravdu důrazně upozorňovali. Bylo to jednání sociálního výboru 7. 12. a po opravdu dlouhé diskusi jsme přijali usnesení, v kterém výbor nesouhlasil s touto systemizací a požádal pana ministra, aby ji pozastavil o šest měsíců z toho důvodu, aby byl čas na to opravdu se podívat a když tak ještě zanalyzovat důvody, které vůbec k té systemizaci vedly. Bohužel, přes veškerá varování a i přes znění toho usnesení číslo 81 byla tato systemizace provedena a už nyní pár dní v novém roce vidíme, že veškeré to varování bylo skutečně platné, protože dochází k výraznému ohrožení výplaty všech dotací. Kolegové tady především hovořili o nadregionálních sociálních službách, ale týká se to i menších dotací, které se možná v objemu finančních prostředků mohou zdát jako malé, ale jsou velmi důležité, protože se jedná o menší organizace, pro které je finanční zabezpečení ještě složitější než pro organizace, které jsou zařazeny v síti sociálních služeb. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP