(9.40 hodin)
(pokračuje Radim Fiala)

Já tady nemluvím za kandidáta, kterého nominovalo hnutí SPD, ale za všechny, protože máme pocit, že se opravdu snižuje demokratický prostor, který všichni ostatní kandidáti v této debatě měli, nebo spíš neměli. Oni přece neměli stejný prostor pro vyjádření svých programových priorit na základě otázek kladených moderátorem pouze dvěma kandidátům.

Jsme přesvědčeni, že veřejnoprávní televize v tomto případě nepostupovala objektivně, vyváženě a nezaujatě a v souladu se zákonem o provozování rozhlasového a televizního vysílání a kodexem České televize a naopak upřednostňovala pouze dva kandidáty podle svého uvážení, a to na úkor ostatních. Proto připravujeme právní kroky, podání stížnosti na Radu pro rozhlasové a televizní vysílání - a teď jsme u toho: když to bude ovládat pětikoalice, tak to ta rada samozřejmě smete ze stolu, takže o toto tady jde, o nic jiného - pro porušení zákona ze strany veřejnoprávní televize s cílem ovlivňování výsledků prezidentských voleb ve prospěch jimi preferovaných kandidátů. Tyto právní kroky činíme z toho důvodu, aby v budoucnu - my víme, že už to nevrátíme zpět, ale musíme se ohradit, musíme mít nějaké lokty - aby v budoucnu nedocházelo ke stupňování výše popsaného a dle našeho názoru protizákonného jednání ze strany veřejnoprávní instituce, kterou Česká televize je.

Já se tímto obracím i na další kandidáty, kteří byli součástí této debaty, prezidentské debaty České televize, aby podali také stížnost, protože se nám v budoucnu může stát, že nám podle nějakého průzkumu Česká televize vybere prezidenta.

Tak a já mám poslední věc, kterou zde dneska ještě chci říct, a to, že samozřejmě z toho důvodu, že jsem všechno to, co jsem tady dnes zdůvodnil a řekl, tak SPD bude hlasovat proti této novele.

A ještě tady chci navrhnout paní předsedající návrh na zamítnutí ve třetím čtení této novely, abychom měli jistotu, že ten návrh na zamítnutí byl podán. Chcete ještě, abych s tím vystoupil v podrobné rozpravě, znovu to zopakoval a přihlásil se k tomu?

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Ano, měl byste takto učinit.

 

Poslanec Radim Fiala: Dobře, vystoupím s tím návrhem na zamítnutí ještě v podrobné rozpravě. Děkuji vám všem za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní vidím, že stále ještě není přítomen pan předseda Tomio Okamura, který má přihlášku s přednostním právem. Ale jsou tady další přihlášení, takže nyní vystoupí pan poslanec Kolovratník a následuje pan poslanec Juchelka, kteří jsou řádně přihlášeni. Prosím.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Dobrý den ještě jednou ode mě. Děkuji za slovo, paní předsedající. Teď tedy v rámci tohoto bodu nebo k tomuto bodu budu vystupovat ne jako zpravodaj, ale v rámci obecné rozpravy.

V úvodu toho svého vystoupení navážu na předřečníka, na pana poslance Radima Fialu, a chci být kritický vůči vládní koalici primárně ve smyslu toho pozadí a dění a priorit, které tady ve Sněmovně projednáváme ve vztahu právě k tomuto zákonu. Ono je to jak červená linka - řeknete, proč to znovu opakujeme, když jsme to říkali na výboru mediálním neboli volebním a když jsme to říkali také při prvním čtení tady na plénu, ale my to prostě musíme zopakovat, aby to zaznělo, aby to občané České republiky slyšeli.

Znovu v kontextu tohoto projednávaného zákona, z našeho pohledu nedůležitého a nepodstatného, co se týká času, tedy ve smyslu toho, jestli se to stane dnes, zítra, za týden nebo řekněme za dva, za tři měsíce, se tady znovu vracím k dění ve Sněmovně, k tomu včerejšímu dění. Všichni jste viděli, jaké priority opozice, jaké priority hnutí ANO definovalo, co považujeme za zásadní, aby tato Sněmovna projednávala, ať je to energetika, ať jsou to problémy v sociální oblasti, neskutečné osobní problémy lidí ve zdravotnictví, státní rozpočet, který, jak včera krásně popsala moje kolegyně, předsedkyně našeho klubu Alena Schillerová, prostě není hotový, není připravený a je potřeba se mu věnovat, protože se blíží v případě nedořešení těchto věcí ohromné problémy a ohromné hádky a diskuse tady ve sněmovně. Přesto vládní koalice stále trvá na tom, prosazuje, aby - když se to nestalo včera - aby dnes tedy tím prvním bodem byla pouhopouhá změna počtu členů jednotlivých mediálních rad. A zkuste si sami odpovědět a zkuste se zeptat i svých voličů, kteří vám dali před více než rokem důvěru, jestli tohle je věc, kterou potřebujeme řešit. My jsme přesvědčeni, že tohle dnes opravdu řešit nepotřebujeme.

Ten argument opírám i o to, že do jisté míry jsme s vámi, respektive s předkladatelem tohoto zákona, s panem ministrem Martinem Baxou, ve shodě, a to v tom smyslu, že vládní koalice si dala do svého programového prohlášení novelu těchto zákonů, říká: Připravíme velkou novelu, budeme se jí věnovat. A mohu kvitovat snad i jménem předsedy mediálního výboru Aleše Juchelky, že jsme měli včera řekněme nějaké úvodní, seznamovací nebo počáteční jednání se zástupcem, s panem náměstkem z Ministerstva kultury, a bylo avizováno, že zástupci opozice budou k projednání této velké novely přizváni - tak, jak jsme to dělali my ve vztahu k vám v minulém volebním období, ať už to byla novela liniového zákona, který funguje velmi dobře, není nad ním žádný spor, anebo ať to byla novela zákona stavebního, který sice teď vládní koalice mění, ale na kterém jsme také se snažili najít alespoň nějakou bazální míru shody a kterému jsme se trpělivě věnovali jenom mezi prvním a třetím čtením tady ve Sněmovně více než půl roku.

Znovu opakuji to, co jsem už řekl při prvním čtení: přece i takovou věc, jako je změna nebo nějaká úprava systému nominací do mediálních rad a poměru jednotlivých komor, nemusíme řešit teď, když bychom se už teď třeba od 9 hodin tři čtvrtě hodiny mohli věnovat třeba právě energetice nebo třeba právě personální krizi na úřadech práce, která je opravdu extrémní a opravdu šílená. Ale chápu, že máte mezi sebou nějaké koaliční sliby, koaliční dohody, že tady mezi malostranskými paláci, Úřadem vlády a dalšími budovami v centru Prahy běhá rudý, zarudlý pan senátor Smoljak, který se prozradil i tím, že na svůj Facebook po prvním čtení radostně napsal: Rady, mediální rady budou konečně v našich rukou! Tak myslím, že touhle větou pan senátor Smoljak přesně popsal, o co mu jde a jak ohromný ústupek museli kolegové z ODS v rámci pětikoalice udělat. A věřím, že i přes trochu odlišný názor pana ministra kultury zkrátka museli kývnout na to, že tahle věc se teď narychlo takhle projedná, aby pan senátor Smoljak to konečně měl ve svých rukou.

Teď se posunu k filozofii toho zákona, té změny, opět budu navazovat na Radima Fialu. Víte, že i my v minulém volebním období jsme občas byli k veřejnoprávním médiím kritičtí a že určitě by nebyla pravdivá věta, kdybych teď prohlásil: Všechno funguje perfektně, svět je ideální, nemusíme nic měnit. Ale ty změny musí být rozumné, musí být vážené na chemických vahách opravdu řeknu jak mikrogramy jednotlivých ingrediencí, nemohou být hektické a násilné, a hlavně musí být správně zargumentované. A já když se, vážení zástupci vládní koalice, podívám na vaše argumenty - už jsem citoval senátora Smoljaka, tak teď, když se podívám na včerejší tweet, veřejné vystoupení pana Ivana Bartoše, no tak to je něco, vicepremiéra této vlády. Pan Ivan Bartoš nás, přátelé, včera večer informoval o tom, že změna volby je blíž, a vysvětluje: "Do volby se zapojí Senát a zruší se možnost odvolávat radu jako celek Sněmovnou." O. K., nezpochybňuji. Ale další věta pana vicepremiéra Bartoše říká: "Nebudou se tak účelově nahrazovat členové rad pokaždé, když se vymění politická reprezentace. Rady budou stabilnější, nezávislejší, což demokracie potřebuje." Tak já bych se pana Bartoše - on tady někde pobíhá po sále - rád zeptal, kdy historicky se účelově nahradili členové rad nebo vyměnili členové všech rad pokaždé, když se změnila politická reprezentace. Přátelé, já jsem tady ve Sněmovně od roku 2013, předtím jsem byl třináct let v těch veřejnoprávních médiích, tedy někdy od roku 2000, 2001, po televizní krizi, a troufám si tvrdit, že nikdy se nezměnili členové rad nebo se nevyměnily ty rady účelově poté, co se vyměnila politická reprezentace. Tak prosím píáristy od Pirátů, když už takové věci píší, ať si to zkusí aspoň ze základů nastudovat. Vůbec té věci nerozumíte, Piráti. (Potlesk poslanců ANO.) Děkuji, ale ono to tak opravdu je. Pan Bartoš tady píše o něčem, kde je absolutně mimo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP