(11.40 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Pane poslanče, eviduji váš návrh, o kterém budeme hlasovat, že bychom zamítli předložený bod v prvém čtení.

Jsme v obecné rozpravě. S faktickou poznámkou se hlásí pan kolega Benešík. Pane poslanče, prosím, vaše dvě minuty k faktické poznámce.

 

Poslanec Ondřej Benešík: Děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, byla to právě vláda Miloše Zemana, za které bylo bombardováno Srbsko, a ty výmluvy, které tady padají, považuji za naprosto scestné. V té vládě seděl pan Jaroslav Bašta, uvědomme si to, takže jsou to jenom prostě výmluvy a obcházení reality. KDU-ČSL se postavilo proti uznání Kosova, protože jsme považovali v tehdejší době Kosovo za integrální součást Srbska. Ale byla to právě vláda Miloše Zemana, v době jejího působení Česká republika vstupovala do NATO a v této době jsme umožnili taktéž intervenci NATO v Kosovu. V této vládě seděl Jaroslav Bašta.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: To byla faktická poznámka pana kolegy Benešíka. Do obecné rozpravy se opětovně hlásí pan poslanec Foldyna. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Jaroslav Foldyna: Já si vždycky kolegy Benešíka vážím, ale já bych se ho chtěl zeptat, co tím chtěl teď říct? Co to mělo být? Je to součást voleb, nějaké diskuse o volbách?

Já tady znovu opakuji, ano, byla to vláda Miloše Zemana, byla to vláda sociální demokracie, která přivedla tuto zemi do NATO, a za pár dní NATO vybombardovalo Jugoslávii. Prezident republiky, tehdejší premiér Zeman, se za to omluvil. Omluvil se za to. To, že dneska Bašta kandiduje a má na to také svůj názor, není nic.

To znamená, já se ptám pana kolegy Benešíka, tak co? Změnili jste názor? Už je Kosovo o. k.? Už vám řekli, že to je o. k.? Tak mi pojďte říct... Řekněte, že jste změnili názor. Já tomu rozumím.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: K další faktické poznámce se hlásí pan kolega Benešík. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Ondřej Benešík: Náš názor je úplně stejný, neměnný, a samozřejmě reflektujeme současnou realitu, která existuje. Každopádně ten názor prostě musel změnit pan prezidentský kandidát Bašta a pan současný prezident Zeman. Myslím si, že je načase, aby sepsal druhý díl knihy Jak jsem se mýlil v politice.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Pan poslanec Foldyna se hlásí.

 

Poslanec Jaroslav Foldyna: Pane kolego Benešíku, prosím, prosím, prostřednictvím pana předsedajícího, abych tady všechno neporušoval, tak budete hlasovat proti? Neuznáváte Kosovo? Já vám za to skláním hlubokou poklonu.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: V tuhle chvíli neeviduji žádnou faktickou poznámku, ani nikdo další se do obecné rozpravy nehlásí. Faktická poznámka pana poslance Okamury Hayata. Pane poslanče, prosím, vaše dvě minuty k faktické poznámce.

 

Poslanec Hayato Okamura: Vážené kolegyně, vážení kolegové, chci jenom vydat malé svědectví. Kosovo jsem navštívil vloni na podzim s oficiální delegací, s ministrem zahraničních věcí Janem Lipavským, s kolegou Petrem Beitlem, Markem Ženíškem, a chci připomenout, že Kosovo, otázka západního Balkánu, to není jenom minulost sto let stará, ale že to je i budoucnost. Je to země, která má velmi mladou populaci. Osobně jsme se tam setkali se skupinou mladých lidí, kteří velice touží přiblížit se Evropské unii a NATO. Je to země, která je na hranici vlivu kremelského Ruska. Všichni víme, že kremelský vliv i v současnosti je v Srbsku velmi silný, a právě té naší demokratické západní civilizace. Takže mějme tohle na paměti. Realita je velmi složitá. Drtivá většina obyvatel Kosova jsou etničtí Albánci, to taky víme. Nejsou to Srbové, ale lidé, kteří používají albánštinu. A je tam silná touha přiblížit se našemu západnímu demokratickému společenství, takže já budu hlasovat pro přijetí této smlouvy. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. To byl zatím poslední přihlášený s faktickou poznámkou a rovněž neeviduji nikoho přihlášeného do obecné rozpravy. Obecnou rozpravu tedy končím.

Ptám se, zda je zájem v tuto chvíli o závěrečná slova? Není.

Budeme tedy hlasovat o přednesených návrzích. V obecné rozpravě zazněl návrh pana poslance Foldyny, abychom tento návrh zamítli v prvém čtení.

Ano, eviduji žádost o odhlášení. Všechny vás odhlásím a poprosím, abyste se přihlásili identifikačními kartami opětovně.

Mezitím načtu omluvy. Pan poslanec Bartošek se od 11 hodin omlouvá do 13 hodin z pracovních důvodů a pan poslanec Vondrák Ivo se od 14.30 do 9 hodin ráno omlouvá z pracovních důvodů.

 

Protože se počet poslanců v sále mezitím ustálil, znovu zopakuji, o čem budeme hlasovat. Budeme hlasovat o návrhu předneseném v obecné rozpravě ze strany pana poslance Foldyny, a sice abychom tento návrh zamítli v prvém čtení.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro takový návrh? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 57, bylo přihlášeno 137 poslanců, pro hlasovalo 19, proti 85. Návrh byl zamítnut.

 

Budeme se tedy zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání zahraničnímu výboru. Má někdo jiný návrh na garanční výbor?

Pokud tomu tak není, zahájím hlasování a ptám se, kdo je pro to, aby garančním výborem byl výbor zahraniční? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 58, bylo přihlášeno 144 poslanců, pro hlasovalo 133, proti 2. Konstatuji, že organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání zahraničnímu výboru.

 

Je někdo, kdo navrhuje ještě další výbor k projednání? Není tomu tak. Tím tedy končím projednávání bodu číslo 88.

 

Jako další bod, kterým budeme pokračovat, je bod číslo

 

18.
Vládní návrh zákona o ochraně oznamovatelů
/sněmovní tisk 352/ - prvé čtení

Z pověření vlády předložený návrh uvede ministr spravedlnosti Pavel Blažek, kterého prosím, aby se ujal slova.

 

Ministr spravedlnosti ČR Pavel Blažek: Dobrý den. Děkuji za slovo. Na úvod řeknu, že body 18 a 19 spolu souvisejí a přivítal bych návrh na sloučení rozpravy.

K zákonu jako takovému bych rád řekl zhruba toto: jsou to dva návrhy zákonů, které Ministerstvo spravedlnosti připravilo v souladu s plánem legislativních prací vlády na zbývající část roku 2022 a které současně naplní programové prohlášení vlády a transponují evropskou směrnici, jejíž lhůta pro implementaci uplynula již dne 17. prosince 2021. Jedná se o návrh zákona o ochraně oznamovatelů a o návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o ochraně oznamovatelů. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP