(15.00 hodin)
(pokračuje Jana Mračková Vildumetzová)

Pane premiére, máte sedmnáct ministrů, máte už teď třináct vládních zmocněnců, máte nový služební zákon, který vám dává nespočet politických náměstků. Vy jste zodpovědný za fungování vlády, vy jste si tu vládu vybral. Proč - a to je moje otázka - jako vláda nejezdíte do regionů, jako tomu bylo v minulosti, kdy k nám celá vláda se všemi ministry přijela a díky tomu máme v Karlovarském kraji policejní, vojenskou školu, máme tři úseky D6, opravují se po dvaceti letech Císařské lázně, přišel k nám investor BMW?

Za druhé, když chodíte na inspekční návštěvy na ministerstva, proč ty inspekční návštěvy jsou v kanceláři, u kávy a u stolu, proč nejsou přímo v terénu? Proč nejsou na úřadech práce, proč nejsou v nemocnicích, proč nejsou u konkrétních problémů?

A poslední: Jak jako premiér řešíte a jak apelujete na ministra zdravotnictví, který není schopen zajistit dostatek léků pro naše děti a občany? Já bych chtěla říct, že léky nejsou nejenom v lékárnách, ale ony nejsou ani v nemocnicích, a ten stav je opravdu vážný, věřte mi. Děkuju za odpovědi.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji a slovo má pan předseda vlády. Pane předsedo, pět minut.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Vážená paní poslankyně, jistě se vám nemusí líbit to, co vám na vaše interpelace odpovídám, ale odpovídám tak, jak to považuji za vhodné, a není to interpelace na prezidentského kandidáta, já žádný prezidentský kandidát nejsem, já prostě reaguji na dotazy. A jestli je dotaz, který se týká dezinformací, tak musím tady popisovat to, co se v oblasti dezinformací děje, abychom si vysvětlili některé pojmy a některé postupy a mohli společně - a to si myslím, že je náš úkol - proti dezinformacím bojovat.

Pokud jde o výjezdy vlády do regionu, nevím úplně přesně, co máte na mysli, protože naši členové nebo členové naší vlády do regionu jezdí, jezdí i do jednotlivých institucí a mluví s jejich reprezentanty, baví se s občany a dělají spoustu takových kroků.

Pokud máte na mysli, a to předpokládám, takzvaná výjezdní zasedání vlády v jednotlivých regionech, tedy aby celá vláda vyjela do regionů a tam v nějakém místě uspořádala schůzi vlády, tak to jsme nedělali i z důvodu toho, čemu vláda čelila v minulém roce, a taky proto, že jsme měli předsednictví, které je tedy velmi náročné na aktivity ministrů a na to, aby mohli všichni být v České republice v tu správnou chvíli, což u výjezdního zasedání pokládám za rozumné.

Chci vás ujistit, že v letošním roce už plánujeme výjezdní zasedání vlády, protože stejně jako vy považuji to, že se vláda sejde nikoliv jenom v Praze, ale několikrát do roka v některém z regionů, a má možnost tedy nejenom se zavřít do kanceláře anebo do nějaké jednací místnosti a mít zasedání vlády, ale také mluvit s reprezentanty toho regionu z různých úrovní, to považuji za užitečné. Takže ano, v tomto směru vláda v tomto roce výjezdní zasedání bude realizovat. Nemyslím si úplně, že rozvoj regionu závisí na tom, jestli se tam koná zasedání vlády, nebo ne, a to už je věc názoru a o tom jistě můžeme diskutovat jinde.

Dotknu ve své odpovědi nebo zaměřím svou odpověď také na aktuální problém léků. Chci všem říct, že v oblasti antibiotik v tuto chvíli nehrozí, že by pacient nedostal léčbu, kterou potřebuje. V případě chybějícího primárně předepisovaného přípravku jsou dostupné účinné alternativy. Zlepšila se i situace kolem dětských antipyretik, v minulých týdnech byly dodány tisíce balení a statisíce balení a do konce ledna by měly dorazit další desítky tisíc.

Situace nedostatku penicilinových antibiotik se také daří stabilizovat, v příštím týdnu přijde mimořádná dávka a během tohoto týdne už došly, přišly do České republiky některé dodávky jiných léčiv. Nedostatek antibiotik je objektivně existující problém, je z velké části dán vyšší nemocností, než je v těchto měsících zpravidla běžné. Zčásti je nedostatek antibiotik dán výpadkem výroby a chybějících komponentů léčiv nebo obalového materiálu, zejména v jihovýchodní Asii, a ten nedostatek je nakonec v celé Evropě.

Co dělá Ministerstvo zdravotnictví? Ministerstvo zdravotnictví velmi intenzivně jedná s výrobci o uspíšení dodávek, i které jsou plánovány na pozdější období. Jedná s distributory, aby bylo možné dovézt léčiva z jiných států Evropské unie, ale také ze Spojených států, z Kanady a z Austrálie. Probíhá jednání se společnostmi, které dodávají léčiva na český trh.

Ministerstvo zdravotnictví samozřejmě má mnohem menší prostor, úplně minimální prostor k zásahu u volně prodejných léčiv, tam může skutečně pouze apelovat na zodpovědné chování všech a nevytváření zbytečných zásob u občanů. Výroba léčiv se plánuje dlouho dopředu a nelze ji navýšit ze dne na den nebo z týdne na týden. Nicméně u léků, jak jsem o nich mluvil, antibiotika a další důležité věci, tam ty kroky učiněny byly. (Čas, pane premiére.) Ten problém je, že bohužel se týká celé Evropy.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Táži se paní poslankyně, zda má zájem o doplňující otázku? Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za odpovědi, pane premiére. Musím tedy říct, že ohledně výjezdního zasedání vlády do regionů, a to, že si nemyslíte, že když se do regionu jezdí, že by to mělo mít nějaký vliv na rozvoj, tak s tím v žádném případě nemohu souhlasit, protože když jsem byla i v pozici hejtmanky, tak za námi celá vláda přijela, a musím říct, že právě premiér byl ten, který poslouchal problémy toho regionu, a pak se rozdávaly popřípadě i úkoly jednotlivým ministrům a ty výsledky se opravdu dostavily. Takže myslím si, že vím, že jste měli předsednictví, přesto si myslím, že je to smutné, že už jste ve vládě více jak rok a že jste jako vláda ještě nezavítali ani do jednoho regionu. Ty regiony potřebují pomoc, potřebují konkrétní pomoc, a měli byste tam jezdit.

Ohledně léků - já jsem tady vystupovala ve Sněmovně a musím vám říct, že mám zahlcený mobil všech léků, kterých je v dnešní době nedostatek. (Předsedající: Čas, paní poslankyně.) Takže je to velký problém (Předsedající: Paní poslankyně...) a myslím si, že byste to s ministrem zdravotnictví měl neprodleně řešit.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Pan premiér má zájem o odpověď. Prosím, pane premiére.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Nerad bych vedl nějakou nedůstojnou diskusi, abychom se chytali za slova. Znovu opakuji, výjezdní zasedání vlády v jednotlivých regionech na tento rok plánuji a považuji to za užitečné. Na druhé straně jsem přesvědčen o tom, že rozvoj regionů a naslouchání potřebám regionu není závislé na tom, jestli je tam výjezdní zasedání, nebo není. My jsme s hejtmany, reprezentanty regionu ve styku, ale nejenom s nimi, i s reprezentanty jiných institucí, občanů, a jsme si celkem dobře vědomi toho, co jsou problémy jednotlivých regionů. Nakonec jedním z cílů naší vlády je i to, abychom dokázali vyrovnávat velké rozdíly, které mezi regiony v České republice v některých oblastech existují, a i namátkou třeba v oblasti vzdělávání nebo i v jiných věcech, protože to do budoucna může ohrožovat kvalitu života, konkurenceschopnost České republiky.

Ale já opravdu chápu a přiznávám i ten symbolický význam, i praktický do jisté míry výjezdního zasedání v konkrétním kraji. Nakonec je to i výraz toho, že vláda se o situaci jako celek intenzivně zajímá. Proto, jak vám říkám, na letošní rok jsou plánována zasedání vlády v některých regionech. Uděláme to několikrát do roka. Myslím si, že to bude pro všechny užitečné.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Nyní je s interpelací na řadě paní poslankyně Pošarová a připraví se pan poslanec Kukla. Paní poslankyně, vaše dvě minuty. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP