(16.50 hodin)
(pokračuje Zbyněk Stanjura)

Měla jste zřejmě na mysli zahrnutí těchto opatření do meziměsíčních cen, a ne meziročních, pouze v měsících říjen. To ovšem vyplývá z logiky indexu meziměsíčních a meziročních, takže z tohoto pohledu byla ta meziměsíční pouze v říjnu. Nicméně já se ptám, když byla stejná metodika použitá loni, když nezákonným způsobem byla snížena DPH na nulu u cen energií, tak jsem si nevšiml, že by poslanci ANO napadali statistiku Českého statistického úřadu a říkali: Pozor, pozor, proč ta cena je tam uměle nižší, když DPH je nula? Takže to samé bylo aplikováno už vloni, je to správně a je to rozhodnutí nezávislého Českého statistického úřadu. Není to rozhodnutí ani Babišovy vlády, ani vlády Petra Fialy.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a táži se paní poslankyně, jestli chce položit doplňující dotaz? Ano, máte slovo.

 

Poslankyně Margita Balaštíková: Děkuji, pane ministře, za vysvětlení, a prosím, neberte to tak osobně. Já vím, že za vlády Andreje Babiše byla podobná metodika použita. Chtěla jsem to vysvětlení, takže myslím si, že ten tón a to nasazení bylo zcela zbytečné. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Pan ministr bude chtít reagovat.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Poruším jednací řád, stejně jako paní poslankyně. Já se chci zeptat vás, pane místopředsedo: Kde byla ta otázka?

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Nikde. (Předsedající se krátce zasmál.)

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Takže máte vést k pořádku poslance, že mají položit otázku. Já pak nemám na co odpovídat. Takže já jsem aspoň položil otázku vám, ale tím také porušuji jednací řád. Jsem si toho vědom.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Máte pravdu, ale já jsem musel nechat paní poslankyni domluvit, protože jsem nevěděl, jestli tam přijde ta otázka, nebo nepřijde. Ale máte pravdu, samozřejmě. A všechny prosím ostatní, aby, když budou reagovat, aby ty otázky kladli.

Pojďme na dalšího přihlášeného, a to je pan poslanec Radek Vondráček, kterého zde... (Poslanec Vondráček už stojí za řečnickým pultíkem.) Ano, pardon. Máte slovo.

 

Poslanec Radek Vondráček: Pane místopředsedo, děkuji za slovo. Začnu netradičně. Vážený pane ministře vnitra, já vás normálně rád vidím. Já jsem rád, že jste tady. Ono je vždycky lepší interpelovat konkrétní osobu než tady mluvit do zdi. Minule se mě jeden zájezd dětí tady ptal, jestli ti poslanci nejsou divní, že mluví na někoho, kdo tam vůbec není.

Já už jsem vás jednou interpeloval. Já vás chci ujistit o tom, že ačkoli to třeba budete popírat, tak česká veřejnost je skutečně znepokojena jednotlivými kroky vlády a speciálně Ministerstva vnitra v oblasti boje s dezinformacemi a obávají se, že se vydáváme cestou takzvaného ministerstva pravdy. Můj dotaz k vám bude směřovat na ten váš tým KRIT, Krizový informační tým, a je poměrně jednoduchý. Pan Hanousek, který je zřejmě ředitelem toho útvaru, tady podal určité vysvětlení, že "KRIT je součástí celku, který je řízen z Úřadu vlády, kde vznikají na jednotlivých ministerstvech konkrétní oddělení, a my jsme jeho součástí," vysvětluje Petr Hanousek, tedy že tady vzniká celý systém úřednický. A já jsem se vás chtěl zeptat, protože vládní koalice odmítla transparentní projednání této problematiky, nedovolili nám zařadit tyto body, takže mám konkrétní otázky: Kdo a kdy rozhodl o zřízení tohoto odboru? Jaké je jeho personální složení? Kolik lidí v současné době představuje? Jsou to lidé na plný pracovní úvazek? Jsou to lidé pod služebním zákonem, nebo se jedná o externisty? Jak byli vybíráni? Kdo schvaluje jejich výstupy? Jak jsou účelně vynakládány veřejné prostředky? Co je pravda na tvrzeních, že se plánuje 100 milionů pro spřátelená média, 50 milionů pro neziskové organizace, 50 milionů na zakoupení veřejného mediálního prostoru? Které všechny oblasti sleduje KRIT? Domácí politiku? Zahraniční politiku? Co představují jednotlivá doporučení? (Předsedající: Já vás přeruším...) Jak se budou tato doporučení využívat? Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Když jsem vyzýval poslance, aby kladli otázky, to jsem netušil, že pan poslanec Vondráček bude mít takovouhle smršť otázek. Pan vicepremiér se s tím určitě popere a do pěti minut dostane všechny odpovědi. Máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Děkuji vám, pane místopředsedo, za slovo a dnešní den si dám s kytičkou do deníčku: Radek Vondráček mě poprvé v životě rád viděl. Toho si určitě vážím. A stejně jako jsem vytýkal panu kolegovi Kotenovi, že vlastně jeho interpelace neobsahovala žádnou otázku, vy jste přistoupil k druhému extrému, kdy bych měl využít služby stenografů. Asi jsem si ne všechno stačil, pane kolego, prostřednictvím pana předsedajícího, poznamenat.

Ale já jsem za tyto dotazy vlastně rád, protože i z nich vyplývá nerozlišování dvou věcí. Je tady akční plán, který se připravuje a projednává, boje proti dezinformacím, za který není zodpovědné Ministerstvo vnitra. Proč to říkám? Protože ve vaší interpelaci se objevila informace o tom, že plánujeme, a spojujete to s Ministerstvem vnitra, vydávat nějaké finanční prostředky neziskovým organizacím, že jako Ministerstvo vnitra plánujeme vydávat nějaké finanční prostředky médiím a podobně, jsem správně zachytil v té rychlosti, kterou jste ve dvou minutách musel ve svém příspěvku uplatnit. To prostě nesouvisí s tím, co připravuje Ministerstvo vnitra. Ministerstvo vnitra na základě rozhodnutí právě vyplývajícího z tohoto plánu a z analýzy, kterou už zahájila vaše vláda, to znamená z analýzy stavu připravenosti České republiky čelit dezinformacím - znovu říkám, to už zahájila vaše vláda, my jste to zdědili, dokončili jsme analytický materiál, který popsal tu situaci - která dobře nevyšla. Ukázalo se, že Česká republika není připravena čelit velkým dezinformačním vlnám a na základě toho vzniká akční plán, který nemá pod sebou Ministerstvo vnitra. Je pouze jedním z připomínkových míst jako ostatní rezorty a má to pod sebou vládní zmocněnec pro boj s dezinformacemi. V materiálu, který připravuje Ministerstvo vnitra, nejsou žádné finanční prostředky pro neziskový sektor. To se nás nijak v tomto ohledu netýká. My připravujeme zákon o omezení šíření obsahu ohrožujícího národní bezpečnost on-line.

Nevím, zda jste poslouchal moji odpověď na interpelaci panu kolegu Kotenovi, tady jsem to jasně vysvětloval, že se jedná pouze a jen o situace, stejně jako je to například na Slovensku, ve chvíli, kdy je ohrožena bezpečnost nějaké skupiny obyvatel. Někdo řekne, že nějakou skupinu obyvatel, ať jsou to obyvatelé podle nějaké rasy, etnika a podobně, anebo skupina nějakých poslanců z nějaké politické strany, ať už jakékoliv, takže jsou určeni k tomu, aby byli zlikvidováni násilnou cestou. Tahle informace se začne šířit, začne vyzývat veřejnost, aby vtrhla do Parlamentu, stejně jako se stalo ve Spojených státech amerických, a v té chvíli, a to je jediný účel toho zákona - národní bezpečnost - máme možnost zamezit šíření takové informace. Nikoli šíření běžných dezinformací, což je nějaká lež toho typu, že paní Pekarová volí Babiše, anebo že já ho také podporuji v prezidentské volbě, to je lež, ale tu nikdo nikde stahovat nebude a takový web nikdo zavírat nebude. To je prostě lež, která holt ve veřejném prostoru je, a někdo lhářem je, někdo není, někdo ty lži šíří, někdo nešíří. Ale tady nemůže mít proboha žádný stát ambici, aby zamezoval šíření prosté lži. Lidé prostě lžou, někteří dokonce více.

Pokud se ptáte na KRIT, pan Hanousek je bývalý novinář, marketér, a oddělení strategické komunikace KRIT, a to je asi stěžejní odpověď na vaši otázku, je organizačně zařazeno do kabinetu ministra vnitra. Informoval jsem se na postupy u minulé vlády, zda moji předchůdci ministři vypisovali výběrová řízení na pozice v politických kabinetech. Bylo mi řečeno, že tak nečinili téměř vůbec. Naopak je zcela běžné, že tyto pozice jsou obsazovány právě na základě rozhodnutí vedení Ministerstva vnitra. Je tam v současné době pět lidí na úvazky, kteří nejsou pod služebním zákonem, jejichž pozice spadají pod zákoník práce, nikoli pod zákon o státní službě. Jsou to lidé, kteří patří pod kabinet ministra. Je to oddělení strategické komunikace, není to žádný odbor, pod kabinetem ministra. Výstupy samozřejmě primárně kontroluje ministr a vedení ministerstva na pravidelných poradách, a pokud pan Hanousek hovořil o tom, že je KRIT nějakou součástí, ano, i jiná ministerstva mají oddělení strategické komunikace. To je KRIT.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Pan poslanec má zájem ještě o doplňující dotaz. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP