(17.40 hodin)

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Děkuji, pane předsedající. Vážené poslankyně, vážení poslanci, vaším prostřednictvím, vážený pane poslanče Wenzle, ten úvod nebudu komentovat, to není důstojné ani mě, ani vás, navíc to není pravda, takže je zbytečné se v tom asi pitvat. A teď se pojďme bavit k těm konkrétním věcem.

Je samozřejmě nesmysl dělat jenom analýzy a situaci neřešit, to by nám určitě nezlepšilo situaci. A faktem je - a to je realita a to se krásně dá ověřit, krásně se to dá zjistit - před Štědrým dnem se nám podařilo mimořádným dovozem dovézt 340 000 balení Nurofenu. 340 (000) balení Nurofenu je takové množství, které v normálních letech, kdy tady máme virová onemocnění, stačí na čtvrt roku, dokonce možná půl roku, a další desítky tisíc, ne-li 100 000 těchto balení dovezeme v lednu.

Stejným způsobem řešíme penicilinová antibiotika. Není to tak, že chybí všechna penicilinová antibiotika, ale vždycky z té kategorie nějaká chybí. A nám se nejenom podařilo situaci částečně stabilizovat, ale z řady zemí jsme využili toho, že máme zákon schválený touto ctěnou Sněmovnou a Senátem a poté podepsaný prezidentem, který nám od 1. 12. loňského roku umožnil dovézt na mimořádné dovozy léky. My jsme se připravovali na tu situaci, proto jsme ten zákon do Poslanecké sněmovny dávali, a to jsme teď udělali. Dovezli jsme nejenom penicilinová antibiotika, ale amoxicilin. Ten jsme dovezli... poměrně velké množství, mezi 15. lednem a 20. únorem budou postupně docházet další dodávky v celkové síle až čtvrt milionu balení a samozřejmě v různých gramážích, v různých koncentracích.

Provádíme dovoz dalších antibiotik, bavíme se třeba o azitromycinu, teď na začátku ledna, v půlce ledna bude dalších 8 (tisíc) balení cílených penicilinových antibiotik, do konce týdne přijde 37 000 balení běžně registrovaných léčiv z Evropské unie, která jsme poptali a nakoupili. Na vládě samozřejmě ten problém pravidelně řešíme, na příští vládu ponesu několik léků, kde budu chtít speciální schválení. Budeme pokračovat dál, už teď máme domluvený na začátek února azitromycin v počtu 100 000 kusů balení, další dodávku od dalšího distributora.

My jednáme nejenom s výrobci, ale i s distributory, a přesné počty a přesná množství budu vědět v pátek, takže všechno zazní na tiskové konferenci. Samozřejmě budu také koordinovat nějakým způsobem distribuci těch antibiotik, proto jsme vytvořili tu skupinu, které se účastní i zástupci nebo respektive prezident lékárnické komory, protože tam je obrovsky nutná spolupráce s lékárníky. Tady je potřeba poděkovat lékárníkům, protože oni jsou vystaveni neskutečnému tlaku a stresu, to všichni víme, ale oni jsou v tom zcela nevinně. Konečně do půlky ledna tady bude dalších 86 000 balení Nurofenu, ale to už jsem řekl.

Je potřeba si říct, že ta situace je problém v celé Evropě. Je potřeba si říct, že v celé Evropě chybí antibiotika, a já tedy nebudu lhát. Tady je potřeba si říct, že byť mohu garantovat, že nikdy nebudou ohroženy životy našich pacientů, protože by léky chyběly, tak budeme muset být daleko flexibilnější v předepisování antibiotik. Budeme trošičku muset porušovat zaběhnutá paradigmata a budeme muset mít vždy předepsaná ta antibiotika z penicilinových řad, která budou k dispozici.

Ale budou k dispozici. I proto jednáme s praktickými lékaři, s příslušnými asociacemi, i proto je potřeba podávat co nejpřesnější on-line informace - zase je to úkol té skupiny, kterou jsem vytvořil již před letošním rokem, na konci loňského roku, která musí tyto informace podávat daleko srozumitelnější formou a daleko přístupnější formou, než se to dařilo SÚKLu. Není možné, aby lékaři zjišťovali komplikovaně na stránkách SÚKLu, co kde je, a nevěděli úplně, v které lékárně to je.

Tady bude potřeba - a to si jsem plně vědom - velmi úzké spolupráce s odbornými společnostmi, s lékárnickou komorou, s dalšími, kteří se na tom podílí, včetně distributorů. Já jsem si jistý, že tu situaci se dobře daří zvládat. Rozhodně neplánuji, že bych se triumfálně fotil, jak to někteří moji předchůdci - a nejenom ministři - dělali u různých krabic, které jsem sem dovezl, a určitě neplánuji žádná prohlášení, kam poletím za svými kamarády, abych jim koupil léky. Já budu opravdu pracovat na tom, aby ty léky tady byly, ony tady jsou a je potřeba poděkovat týmu pana náměstka Dvořáčka... (Předsedající: Čas.) a jeho kolegům. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Je zájem ještě o doplňující dotaz? Ano.

 

Poslanec Lubomír Wenzl: Děkuji, pane ministře, za odpověď, ale ještě bych s dovolením se vrátil k tomu svému prvnímu příspěvku - zkusit využít sklady Správy státních hmotných rezerv, protože jsem přesvědčen, i kdyby tam nějaké věci byly, došlo by k expiraci, nikdo nebude toto vytýkat vládě, protože je to přece jenom nějaký balík něčeho, který by sloužil pro případ potřeby. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Pan ministr ještě má zájem reagovat.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Omlouvám se a děkuji za ten dotaz. Vážený pane předsedající, vaším prostřednictvím, k panu poslanci. Tím, že jsme oba dva zdravotníci, asi si uvědomíme ten kámen úrazu. Hmotné rezervy nemohou ty léky distribuovat, to znamená, v tom je zásadní problém. Proto v návrhu zákona, který přijde, doufám, v prvním čtvrtletí do Poslanecké sněmovny nebo v druhém čtvrtletí, chceme, aby tyto zásoby léků v jednotlivých kategoriích - a teď snad budou dokončeny už v dohledné době analýzy všech těch kategorií - drželi distributoři. To znamená, já chci, aby u všech léků, u kterých se cyklicky objevují nedostatky, měli distributoři zásoby. Já bych chtěl aspoň na tři měsíce, ale jsem ochoten debatovat třeba o dvou měsících, a uvidíme, co na to Poslanecká sněmovna, co na to distributoři.

Druhá věc, co chci, aby v situacích, které jsou podobné jako tato, jsme mohli dělat to, co některé ostatní státy, a s některými z vás jsem o tom diskutoval napříč politickým spektrem, abychom mohli zabránit skupování a pak obchodování na internetu. Ne proto, že by mně vadilo podnikání, ale protože je to neetické, nemorální, a hlavně extrémně riskantní. Pokud ty léky nejsou opravdu kvalitně uschovány, může dojít k velkému poškození pacientů. Proto bych v zákoně chtěl mít možnost v případě, že vypadne některý volně prodejný lék, abychom mohli regulovat i u toho volně prodejného léku například to, že bude vydáván jenom potřebným a jenom množství balení, které opravdu je nutné, aby nedocházelo ke skupování, protože to se bohužel na konci loňského roku stalo, a to je jeden z důsledků, který dneska máme.

Nicméně nemá smysl plakat nad rozlitým mlékem, toto jsou legislativní změny, které jsou nachystané, a kroky, které teď děláme.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a poprosím dalšího z řádně přihlášených, což je pan poslanec Igor Hendrych, který bude interpelovat řádně omluveného ministra Blažka.

 

Poslanec Igor Hendrych: Děkuji, děkuji za slovo. Pane místopředsedo, vážení členové vlády... a teď se rozhlížím kolem (Předsedající: Je zde pan ministr.), aha, vidím ještě pana ministra, ten tady ještě je, dobře, počkám si na písemnou odpověď od pana ministra Blažka.

Má interpelace směřuje k informacím o výsledcích činnosti pracovní skupiny, která měla snad být na bázi koalice ustavena k tomu, aby se zabývala snižováním počtu lidí ve výkonu trestu odnětí svobody v České republice. Já už jsem o tom tady jednou tento týden mluvil. Tuhle aktivitu kvituji, protože jsme jako Česká republika na tom v tomhle ohledu poměrně špatně. Jsme tuším za Litvou v Evropské unii druhým státem, který má nejvyšší počet lidí ve výkonu trestu. Před námi jsou potom v rámci celé Evropy snad jen země bývalého Sovětského svazu a Turecka. Je třeba tady s tímhle problém něco dělat, protože je dle mého názoru velmi hluboký.

Já jsem to zaregistroval z médií, bylo mi to potvrzeno tady v kuloárech některými kolegy, že tahle skupina skutečně funguje nebo začala fungovat, tak by mě skutečně zajímaly výsledky její činnosti, respektive její programová náplň. Neptal bych se na to, kdyby se tahle skupina spojila s orgány, které fungují v rámci Poslanecké sněmovny, jako je podvýbor pro vězeňství, respektive podvýbor, který se zabývá začleňováním lidí po výkonu trestu. K tomu zatím nedošlo, takže na to se ptám, jak tahle skupina funguje, jaký má program, jaké má výsledky?

To je za mě v tuto chvíli všechno. Děkuji za pozornost a za odpověď pana ministra.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Jak už jsem sdělil, pan ministr Blažek je řádně omluven, takže poprosím pana poslance Janulíka, aby interpeloval pana vicepremiéra Válka ve věci nedostatku léků. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP