(9.50 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Pan poslanec Mašek vystoupí s faktickou poznámkou.

 

Poslanec Jiří Mašek: Vážená paní předsedající, kolegyně a kolegové, s nonšalancí sobě vlastní tady řekl to, co jsem chtěl říct, můj předřečník, prostřednictvím pan předsedající, pan poslanec Vondráček. Já to ještě doplním: vzpomínáme na deset let zpátky, na dvě jiné vlády, na úplně jiné období a na úplně jinou situaci ve světě. Tam jsme mohli skutečně argumentovat tím, že potřebujeme rychle zareagovat a okamžitě poslat nějakou jednotku zachraňovat dvě nebohá děvčata v zahraničí, ale v současnosti, kdy na východ od nás zuří konflikt mezi Ruskou federací a Ukrajinou, a právě v osobě paní ministryně obrany - a tady chci říct, je to ministryně obrany, my se máme starat o obranu České republiky, není to ministerstvo války - tak v tuto chvíli je velmi důležité, aby Parlament si uchoval svoji kontrolu v této věci vysílání vojsk. A jak už tady bylo některým z předřečníků řečeno, jsme ochotni v řádu hodin se okamžitě dostavit, tuto svoji zákonnou pojistku splnit a potvrdit vyslání vojsk, pokud to bude nutné. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Prosím pana poslance Metnara o strpení, máme tu ještě jednu faktickou, pan ministr Jurečka. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí a ministr životního prostředí ČR Marian Jurečka: Děkuji moc. Já bych chtěl poprosit, protože tady mluvíme o velmi zásadním tématu, které nemá být vztaženo na výhrady, které tady teď zazněly vůči současné paní ministryni Janě Černochové, ale my se bavíme o nastavení principu, kdy v těchto věcech nerozhoduje ministryně obrany nebo ministr obrany, ať by tam byl kdokoliv, rozhoduje o tom vláda, to je potřeba si uvědomit. A jestliže tady paní ministryně logicky popsala ty důvody, popsala i celý příběh přípravy této novely ústavy, tak si myslím, že je celkem logické, že tady nedochází k nějaké změně, která by znamenala nutnost pohlížet na ty principy. Bavíme se o principech z pohledu současné situace. Já si myslím, že když nás tady v debatě poslouchali lidé, vysvětlení a logické argumenty paní ministryně, pak na to byl argument "jednou měř, dvakrát řež", tak si myslím, že člověk, kdo sleduje tu debatu, vnímá, že logika i s ohledem na to, že jsme se tady o tom bavili u předchozích dvou vlád, je jasná ve prospěch bezpečnosti občanů této země, větší operativy, protože jsou momenty, kdy i hodiny mohou hrát roli. A svolat Sněmovnu, to má také nějaké předpoklady, ta není svolatelná úplně takhle na základě opravdu velmi krátké a časové naléhavosti.

Takže byl bych rád, abychom si nechali určitý prostor pro to, jakým způsobem o těchto věcech přemýšlíme, jak o nich i teď veřejně mluvíme, protože jsou příliš závažné na to, aby se tady změnil odborný pohled jenom proto, protože jsme se prohodili, někdo je v současnosti v koalici a někdo, kdo byl v koalici, je nyní v opozici. Velmi o to prosím. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní s faktickou poznámkou je přihlášen ještě pan premiér Fiala. Prosím, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Na příkladu této debaty je vidět, proč je populismus tak nebezpečný pro společnost a pro stát. A to, co vy tady předvádíte, kdy vlastně jste schopni změnit názor na dost podstatný instrument, nástroj, který pomáhá záchraně lidských životů českých občanů, bezpečnosti České republiky, jenom proto, že zrovna nejste vládní stranou, jste opoziční stranou, a jenom proto, že máte dojem, že tato změna názoru vám přinese další voličské hlasy, je přesně příkladem toho, proč je potřeba bojovat s populismem a proč musíme lidi přesvědčovat, aby populistickým stranám a názorům nenaslouchali a nedávali svůj hlas

Za obzvlášť nevhodné - ale možná slovo nevhodné není namístě, co se mně zdá zvlášť od vás nekolegiální - jsou narážky na činnost paní ministryně obrany, protože tak, jak Jana Černochová jako opoziční poslankyně se snažila vytrvale domlouvat s vládou a přesvědčovala svoje kolegy z opozice, že je potřeba podpořit vládní návrhy právě proto, že jsou v zájmu České republiky a že tady musíme zapomenout na vnitrostranické střety nebo mezistranické střety, tak stejně tak postupuje jako ministryně obrany. Naplno od rána do večera se snaží zajistit bezpečnost České republiky a posílit naši obranyschopnost. Vaše poznámky v této věci - a to nejsou kritiky, to jsou takové jenom tak na bok řečené poznámky, jenom abyste prostě tak jako jedovatě se paní ministryně dotkli - pokládám za nevhodné a opravdu nekolegiální. (Tleskají poslanci pětikoalice.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: S další faktickou je přihlášen pan poslanec Benda. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Marek Benda: Vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové, oni už toho hodně tady řekli představitelé vlády. Pokládám opravdu pokus posuzovat novelu ústavy podle toho, jestli jsem nebo nejsem spokojen se stávající ministryní, za dětinský a nehodný této Sněmovny. Jestli fakt takhle přemýšlíte, tak je to nešťastné. Já myslím, že ano, máme ministryni obrany, která po letech byla vystavena do mimořádně složitých situací, obstála v nich. Nevyčítám předchozím ministrům, kteří v tak složitých situacích nebyli, ale tohle se mi zdá dětinské.

Já jsem se přihlásil z jiného důvodu. Přece ve všech těch debatách, které běžely, hlavní důvod vkládání písmene d) byla skutečnost, že o některých věcech nechceme, aby se vědělo veřejně. Pokud chci zasáhnout na nějakém území, na moři, kdekoliv, nějakými vojenskými silami, tak přece to nemůžu nechávat hlasovat v Parlamentu, kde vím, že to bude všechno veřejné, že jsem to předem vykecal a že s žádným teroristou bojovat nebudu. A tohle úplně opomíjíte. Připadá mi to fakt nefér najednou do toho začít tahat válku, kterou rozpoutal Putin v Rusku, a zapomenout na ty skutečné důvody, které jsme tady diskutovali asi tak osm let.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní s faktickou je přihlášena paní poslankyně Peštová.

A než jí udělím slovo, přečtu omluvy. Omlouvá se Kubík Jan od 10 hodin do 9 z pracovních důvodů, Julius Špičák do 10 hodin z pracovních důvodů a Vladimír Zlínský od 12 do 9 z pracovních důvodů. Toliko omluvy. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo. Budu velice stručná. Pane premiére, to od vás taky nebylo velice férové. Mí kolegové tady řekli svoje určité obavy a vy místo toho - vy ty hlasy jejich potřebujete, vy nemáte tu ústavní většinu - a místo toho, abyste si vyslechl jejich obavy, tak jim tady začnete říkat něco o populismu. Vždyť je to přece zbytečné, nezdá se vám?

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Pan poslanec Brabec vystoupí s faktickou poznámkou, zatím je to poslední faktická poznámka.

 

Poslanec Richard Brabec: Děkuju. Není to úplně moje téma, ale tohle jsem nemohl oslyšet, tu atmosféru. A já, jak znám pana premiéra, který má tendenci občas ty věci nebo většinou ty věci uklidňovat, tak teď si myslím, že vystoupil s mimořádným talentem, jak přilít olej do ohně.

Za prvé myslím, že paní ministryně obrany, všichni ji tady známe za ty roky, není křehká květinka, která by se neuměla ubránit sama, takže určitě to dokáže a určitě se k tomu vyjádří. Ale milé kolegyně, vážení kolegové, my jsme opravdu v prvním čtení zásadní věci a mě se také dotýká, když to, že si vůbec dovolíme to diskutovat, i kdybychom třeba měli v minulosti na to nějaký názor a teď ho měníme - já myslím, že politici vládní koalice i tohleto také zažili mnohokrát, že se prostě věci mění. Protože se mění atmosféra, tak jsme okamžitě obviňováni z populismu a z toho, že si to prostě vůbec nemůžeme dovolit. No, kde to jsme? ***




Přihlásit/registrovat se do ISP