(9.40 hodin)
(pokračuje Helena Válková)

To je z mé strany všechno. Dneska jsem se opravdu nepustila do žádných komplikovaných právnických zdůvodnění, protože tady je to spíše otázka politická, bezpečnostní, byť právní aspekty samozřejmě s ohledem na přání myslím nás všech, aby ústava platila dlouhodobě v podobě, v jaké ji nyní máme, abychom do ní zasahovali po zralé úvaze, to jistě platí stále. A na druhé straně situace, která teď je, někdy vyžaduje opatření i toho typu, který navrhuje paní ministryně obrany, takže pojďme do té debaty. Osobně možná ještě vystoupím jednou, až si vyslechnu argumenty vás ostatních. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní je do rozpravy přihlášen pan poslanec Vondráček. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Vážené kolegyně, vážení kolegové, nestává se každý den, abychom tu projednávali změnu Ústavy České republiky. Nechci zacházet do jednotlivých právních argumentů, od toho je debata ve druhém a poté třeba i ve třetím čtení, ale přece jenom cítím potřebu k tomu říct několik slov.

Je pravda, že podobný tisk jsme tu měli vlastně v 7. I v 8. volebním období. Já si dokonce myslím, že někde najdete můj podpis pod těmito návrhy. Dvakrát to byl poslanecký návrh, nyní je to návrh vládní. Jenže z mého soukromého pohledu se za těch deset let změnil svět, změnila se naprosto celková situace ve světě a to zmocnění, o kterém se budeme bavit a diskutovat pro exekutivu, pro vládu na 60 dnů, je poměrně obecné a široké. My si musíme uvědomit, že ohrožení života, zdraví a majetku už je v současné době ve světě trvalé, a důsledky mohou být obrovské. A my tu vyvažujeme dva zájmy - zájem na nějakém pružném a efektivním fungování, který jsem podporoval, a pak je tady zájem určité demokratické parlamentní kontroly v naší parlamentní demokracii.

Proto postoj hnutí ANO si myslím, že bude více rezervovaný, než možná předkladatelé předpokládali. Chceme se bavit právě o šířce toho zmocnění, co všechno nám to může přinést. A neodpustím si drobnou poznámku. Ta naše určitá skepse taky pramení z toho, co tady dosavadní vládní koalice za poslední rok předvedla. My jsme si tady zažili opakované bezprecedentní zneužívání stavu legislativní nouze. My jsme tady zažili, když vlastně vláda vypnula parlament, když odešli všichni ministři ze sálu. A člověk si tady v těchto souvislostech uvědomí, jak strašně důležitá je parlamentní kontrola a kontrola parlamentní menšinou, a tohle je jedna z mála oblastí, kde skutečně parlamentní menšina má možnost výrazně ovlivnit legislativní proces, protože je potřeba 120 hlasů, že nás nemůže koalice převálcovat silou.

Tak já bych tady řekl na úvod, že se těším na tu debatu, těším se na ústavněprávní rozměr debaty, a prosím, vezměte všichni v potaz, že svět se změnil, situace se změnila a široké zmocnění vlády je pro nás možná větší problém, než by byl před několika lety. Děkuji za pozornost. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní se přihlásila do rozpravy paní ministryně Černochová a připraví se pan poslanec Metnar. Prosím, paní ministryně, máte slovo.

 

Ministryně obrany ČR Jana Černochová: Ještě jednou za mě dobrý den. Možná na začátku jedno povzdechnutí. Byla jsem to já v obou volebních obdobích jako opoziční poslankyně a se mnou moji kolegové, kteří jsme chtěli dát zmocnění vaší vládě, pane poslanče Vondráčku, prostřednictvím paní místopředsedkyně, paní kolegyně, bývalá ministryně spravedlnosti Válková. Byli jsme to my, opoziční poslanci, kteří, přestože jsme na tom mohli dělat politiku, tak jsme ji nedělali, a chtěli jsme, aby vláda v těchto otázkách to zmocnění měla a aby to byla každá vláda, protože je to změna ústavy, je to skutečně změna zásadního právního předpisu naší země. A vy se teď vlastně dostáváte do pozice, že nevíte, jak se z té situace, kdy jste se mi podepsali dvakrát pod návrh, máte dostat, a argumentujete zcela iracionálně zhoršenou bezpečnostní situací. No však! Když se bezpečnostní situace zhoršila, tak přece potřeba toho, aby v některých otázkách mohla reagovat vláda rychle, ta potřeba, potřebnost toho kroku je mnohem naléhavější.

Takže jestli vás, kolegyně a kolegové, opravdu můžu poprosit, zvažte to, protože možná v příštím volebním období tady zase budete vy. Možná tady bude i nějaká poslankyně Černochová, která nadčasově bude pořád bojovat za tu stejnou věc, aby v případech, kdy opravdu jde o záchranu rukojmí, o ohrožené životy našich občanů v zahraničí, aby nemusely obě komory parlamentu, oba výbory Parlamentu rozhodovat o tom, že tam ty lidi pojede někdo zachránit.

Uvedu vám případ nebo příběh, který si možná vybavíte - je to příběh těch dvou ztracených děvčat někde na hranicích s Pákistánem. Pokud bychom vysílali vojáky na záchranu těchto děvčat, tak bychom o tom podle stávající úpravy museli rozhodovat veřejně ve výborech Parlamentu, obou komorách Parlamentu, takže vlastně nějaká možnost záchrany by se snížila. Tento návrh umožňuje to, aby tam vláda, ale pouze po dobu 60 dnů, vyslala na jejich záchranu, pokus o jejich záchranu, někoho z ozbrojených složek a aby v případě, že to bude vyžadovat delší čas, aby o tom samozřejmě následně rozhodovala Sněmovna. Tady vám nikdo žádnou pravomoc, kolegyně a kolegové, nebere. Je to skutečně v ústavě, pouze v tom taxativním výčtu, rozšířená možnost o další případ, kdy o tom rozhoduje vláda.

Mě trošku překvapuje, protože myslím si, že s kolegou Víchem jsme tyhlety věci diskutovali na výboru v minulém období docela často, a tady skutečně nejde o žádné odebrání pravomoci moci zákonodárné. Vláda pravomoc vysílání už dnes má v těch ostatních případech a nebude moci vysílat do jakékoliv operace. Zákonná moc bude mít nadále kontrolu a bude moci kdykoliv vysílání zrušit, takže současná úprava rozhodně nevyhovuje, jak jsem tady zmiňovala tento případ třeba těch dvou ztracených děvčat. A my neděláme nic jiného, než to rozšiřujeme, a jako nerozšiřujeme to teď pro vládu Petra Fialy. Chtěli jsme a byli jsme připraveni to rozšířit pro vládu Bohuslava Sobotky i pro vládu Andreje Babiše. A mimochodem, to je i ten důvod, proč mi váš předseda tuto normu podepsal, protože on to tak vnímal, že to je věc, která je potřeba a která je potřeba pro jakoukoliv vládu, nejenom že teď zrovna, když jste v opozici, budete tvrdit něco jiného, než co jste tvrdili před dvěma lety. Je mi z toho smutno. (Potlesk zprava.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji a nyní s faktickými poznámkami vystoupí nejprve pan poslanec Vondráček, poté pan poslanec Mašek a pak přihlášený do rozpravy pan poslanec Metnar. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji. Paní ministryně, nebuďte smutná. To se prostě stává v parlamentu, že tu diskutujeme. Já to tedy řeknu možná trochu víc naplacato. Víte, určitým motivem naší zdrženlivosti je i vaše působení na rezortu Ministerstva obrany a my si mnohem více teď uvědomujeme důležitost té zásady "dvakrát měř a jednou řež". Děkuji. (Potlesk z lavic ANO.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP