(10.30 hodin)
(pokračuje Jana Černochová)

Možná bych ještě dodala jednu věc pro pana kolegu Metnara, aby třeba zkusil o tom přemýšlet. Jak moc by se vám, pane kolego, prostřednictvím paní místopředsedkyně, hodilo, kdybyste tuto novelu ústavy měl v době, kdy jste stahoval naše vojáky z Afghánistánu? Nemusel byste - a vy víte, že to komfortní s ústavou nebylo, nikdy v životě bych vám to nevyčetla, protože nejsem vy, a snažila jsem se naopak vás v tom podporovat - a přestože víme, že opravdu bylo hodně za hranicí práva to, co jste tehdy udělal, ten výsledek byl pozitivní v tom, že nikdo z našich vojáků nezemřel, naopak, všichni se dostali do České republiky. Ale to, jestli to bylo v souladu, nebo nebylo v souladu s ústavou, si vypořádejte vy se svým svědomím.

Pak bych chtěla ještě poprosit o jednu věc. Nestrašme se tady tím, že tady bude teď Česká republika vstupovat do nějakých konfliktů nebo že toho bude zneužívat ve vazbě na válku na Ukrajině. Nebude. Tady by pan bývalý ministr fakt neměl v tomto duchu strašit, protože určitě i on ví - nebo minimálně by to mohl vědět od kolegů ve vládě, kteří s ním působili v minulosti, protože tady se na tom nic nemění - že největším světovým problémem v tuto chvíli ve světě možná mimo region Východu jsou takzvané failed states, tedy zhroucené státy, a tyto zhroucené státy, kde se nedá vymoci spravedlnost, tam nějaké garance čehokoli jsou spíše směšné a v těchto případech je skutečně u těchto okolností zapotřebí ochránit naše občany, kteří tam jsou z nějakého důvodu, pracují tam nebo prostě cestují a můžou do těch zemí být uneseni. A o tom je přednostně tato norma.

Takže mě opravdu mrzí to, že největším kritikem této novely se stal někdo, pod jehož vedením jeho rezort tu novelu chystal, mně několikrát děkoval na výboru pro obranu, že ji předkládám jako opoziční poslankyně, protože mají nedostatek hlasů díky tomu, že jste vlastně vládli s podporou komunistů, a že vlastně jste mi velmi vděční za to, že jsem se rozhodla obejít kolegy poslance, sehnat ty podpisy. Takže opravdu, já vám, pane kolego Metnare, děkuji. Myslím si, že si každý, kdo vás poslouchal, udělal obrázek o vaší názorové pevnosti sám.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Vážené paní ministryně, vážení páni ministři, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vyměnili jsme se v řízení schůze a budeme pokračovat v projednávání tohoto bodu.

Mám zde jednu faktickou poznámku pana poslance Metnara, jinak zatím dál nikdo není přihlášen. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Lubomír Metnar: Já vám děkuji, pane předsedající, za slovo. V žádném případě ten svůj příspěvek, to vyjádření, nebudu tahat do osobní roviny - gingko biloba - ani tady tohle poděkování paní ministryni s kytkou - samozřejmě, kdybych ji měl, tak učiním - ale chci říct jedno. To, že bych nevěděl, že se něco takového připravuje na rezortu, je opravdu směšný argument. A to si řekněme: právě proto, že jsem to věděl, a právě proto, v jakém to bylo stavu, a právě proto, že to nebylo prodiskutováno, všechny aspekty tohoto návrhu na změnu ústavy, právě proto to nebylo připravováno a za mě se to nedostalo - to byla vaše aktivita, paní ministryně.

Takže já jenom bych chtěl říci, že co se týče tady toho, že to není o tom, že to je celá řada i dalších věcí, které jsou nedořešené, ale pojďme o tom diskutovat, nenechme to projít sedmidenním připomínkovým řízením, a potom si v pátek myslíme, že to projde za deset minut, že k tomu nikdo nebude mít připomínky. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. V současné době nevidím žádnou další přihlášku do obecné rozpravy. Je-li tomu tak, rozpravu končím.

Chci se zeptat paní ministryni a pana zpravodaje, zda chcete závěrečná slova? Prosím, paní ministryně.

 

Ministryně obrany ČR Jana Černochová: Děkuji. Já bych chtěla poprosit, protože pokud tady pan kolega argumentoval i nějakým posudkem, tak pokud je možné, a odvolává se na nějakého renomovaného ústavního právníka, tak by nebylo od věci, kdyby tady zaznělo jméno toho ústavního právníka, protože já mám celou řadu jiných posudků jiných ústavních právníků, se kterými samozřejmě ten návrh konzultován byl, tak možná by patřilo k nějakému bontonu této Sněmovny, pokud by se tedy zmínil ten konkrétní ústavní právník, pokud se tady na něj pan kolega Metnar v tom právním rozboru deset minut odvolává.

Já bych možná ještě i zmínila, že to nebylo pouze za pana Metnara, kdy tento návrh byl podporován rezortem Ministerstva obrany. Tento návrh podporoval i současný izraelský velvyslanec pan Martin Stropnický, který vlastně i dokonce byl prvním z ministrů, kteří po této změně volali. A jak už jsem říkala, byla to dvě volební období, bylo to osm let, byly to dvě vlády, vláda Bohuslava Sobotky i Andreje Babiše, která tuto normu chtěla. Rozhodně asi ten lepší zdroj byl právě výbor pro obranu, aby výbor pro obranu toto inicioval. Toto se odehrálo, výbor pro obranu po předložení návrhu z rezortu Ministerstva obrany od kolegů pana nyní poslance Metnara, předtím paní poslankyně Šlechtové i vlastně pana bývalého ministra Stropnického, tak měli jsme ty podklady, moc dobře jsme věděli jako členové výboru, proč ten návrh předkládáme. To opravdu nebyl nějaký plezír někoho z nás. My jsme chtěli pomoci vládě řešit tu situaci a chtěli jsme pomoci tu situaci řešit právě kolegům ministrům, kteří se skutečně mohou v nějakých nepříjemných situacích dostat na hranu nebo za hranu ústavy, jako se to třeba bohužel díky velmi rychlému stahování stalo v Afghánistánu, nebo v jiných případech. Takže jsem to brala tak, že tohle jsou věci, které jsou nadstranické, které jsou de facto nadvládní, protože pokud budeme na bezpečnosti a na obraně tady dělat nějakou politiku, tak je to vždycky špatně.

A proto jsem připravena k debatě, mileráda zoponuji to, co tady říkal pan kolega Metnar. Jenom jestli bych mohla poprosit, abych věděla, na jakého ústavního právníka a experta na ústavní právo se máme odvolávat, jestli by tady ještě pan bývalý ministr obrany Metnar, kolega poslanec Metnar, mohl říct jméno toho ústavního právníka. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Chci se zeptat pana zpravodaje, zda si chce vzít závěrečné slovo. Pane zpravodaji? Není tomu tak.

Než budeme hlasovat o jednotlivých návrzích, zavolám kolegy z předsálí.

Přečtu omluvy. Na celý jednací den ze zdravotních důvodů se omlouvá paní poslankyně Andrea Babišová, od 10 do 10.30 z pracovních důvodů se omlouvá pan poslanec Ondřej Benešík, od 12 hodin ze zdravotních důvodů se omlouvá pan poslanec Jan Lacina a dále od 11 hodin z pracovních důvodů paní poslankyně Marie Pošarová.

 

V průběhu rozpravy padl návrh na zamítnutí od pana poslance Vícha. Tento návrh budeme hlasovat jako první. Eviduji žádost o odhlášení, já vás tedy odhlásím a požádám, abyste se přihlásili svými kartami... Počet se ustálil, dám tedy hlasovat.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo souhlasí s návrhem na zamítnutí předloženého návrhu? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování s pořadovým číslem 73, přihlášeno je 165 poslankyň a poslanců, pro návrh 16, proti 93. Tento návrh byl zamítnut. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP