(20.40 hodin)
(pokračuje Margita Balaštíková)

No a vy jste tedy řekl, že jste chtěli spolupracovat, řekli jste - společně pracovat pojďme. Kdyby to tak bylo, kdyby to byla pravda, tak by se nikdy nemusel stát dnešní den. My bychom tohle nevyvolávali. A řekla jsem to i v médiích. Já jsem tu byla a vím, jak jsme reagovali. My jsme reagovali na vaše postoje, na to, jak jste se chovali, jak někteří vaši zástupci se tomu ještě smáli. A naše paní předsedkyně klubu nás uklidňovala a říkala i, že vlastně vyvoláme reakci, že to budete vy zneužívat, že je to jakýsi aktivistický náš program na podporu našeho kandidáta na prezidenta. To byla reakce na vaše chování, byla to reakce spontánní. Na tom trvám, všichni mí kolegové to vědí. Vědí, jak jsme se na klubu o tom bavili, a bohužel i ti, kteří se vyjádřili z našich lavic třeba proti kandidatuře našeho kandidáta, tak i ti zvedli ruku, aby se dnešní den vyvolala nedůvěra vládě. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. A další s faktickou poznámkou je přihlášen pan poslanec Králíček. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Robert Králíček: Vážená paní předsedající, pane ministře, paní ministryně, kolegyně, kolegové, já musím reagovat na vystoupení mého předřečníka. Já myslím, že jeho vystoupení zapadlo do dalších vystoupení ministrů a místopředsedů a vládní poslankyně. Já tomu rozumím, bylo to vystoupení plné urážek a dehonestace. Rozumím i tomu, že se těšíte a předpokládáte, že na Hrad vyhraje váš kandidát. On se uzavře kruh. Kruh se uzavře v tom, že pětikoalice bude ovládat Hrad, Senát, Poslaneckou sněmovnu, Prahu a kraje. A vládu, samozřejmě. Omezíte nám slovo ve Sněmovně vaším návrhem jednacího řádu tak, aby opozice nemohla mluvit, nebo jí to omezíte na maximum. A pod rouškou boje proti dezinformacím budete regulovat informace. Budete mít totální moc. Totální moc nad touto zemí. Budete ji válcovat, stejně jako válcujete opozici v Poslanecké sněmovně. Ale neměl byste zapomenout, že stále skoro tři miliony vás nevolily. A já pevně věřím, že tito lidé vám to jednou dají důrazně najevo. A já si stoupnu do čelných řad.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. A další s faktickou poznámkou je přihlášen pan poslanec Kolovratník. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji za slovo. No, já musím na Ondru Lochmana reagovat. A musím říci, že popuzeně jako místopředseda hospodářského výboru, kde jsem víc než osm let, pane kolego. A do této chvíle jsem si, prostřednictvím paní předsedající, Ondřeje Lochmana jako předsedy podvýboru pro dopravu vážil jako kolegy, který se zajímá o dopravu, věnuje se dopravě a snaží se ji řešit. Ale prosím, pane kolego, když už vám vaši markeťáci ze STANu dají nějaký text, tak než ho začnete číst, tak si ho zkuste ověřit a neztrapňujte se tady na plénu Poslanecké sněmovny.

To vystoupení bylo absolutně trapné a komické. A budu konkrétní. Když se chlubíte za STAN úspěchy pana ministra Síkely, že sem přinesl zákon o komunitní energetice a tak dále - ten zákon tady měl být v létě. To jste slibovali někdy na jaře, že to tady bude do prázdnin. Přinesli jste to na konci roku a je to pozdě, už to mohlo půl roku fungovat. Když se chlubíte, pane poslanče, taxonomií a jádrem, tak tuhle věc nezařídila tato vláda, to zařídili vaši předchůdci, hnutí ANO, Andrej Babiš a Karel Havlíček, a vyjednali jsme to, že jádro je uznáváno v taxonomii Evropskou unii alespoň dočasně. Vy jste měli příležitost pracovat na tom, aby bylo jádro uznáváno dlouhodobě a trvale. Neudělali jste v tom absolutně nic. Když tady, pane kolego, mluvíte o ropovodu TAL, o plynovodu Stork - opět prosím něco si o tom načtěte. Poláci Stork nechtěli. Nebylo to na nás, bylo to na nich. A vy jako opozice v té době jste s námi souhlasili, že ty energie, ať už je to ropa, nebo plyn z Ruska, že jsou levné, že fungují, že zkrátka je to nějaký zdroj energie a infrastruktury, kterou tady máme. Nikdy, nikdy jsme od vás neslyšeli to, že bychom něco měli změnit.

A když už chceme jít do té historie - ještě mám pět vteřin - tak byl to váš koaliční partner ODS, která rozprodala v devadesátých letech infrastrukturu našeho státu. (Předsedající: Čas, pane poslanče.) A teď, teď ty následky sbíráme všichni. Společně s vámi.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. A jako další je přihlášen s faktickou poznámkou pan poslanec Kubíček. Pane poslanče, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Roman Kubíček: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vaším jménem k panu poslanci Lochmanovi. Já si ho velmi vážím a jeho práce v hospodářském výboru je vidět, nicméně několik dezinformací, které tady proběhly. Byla to dostavba Temelína. A víte, na čem skončila dostavba Temelína? Na způsobu financování, na ničem jiném. Tenkrát nebyl žádný odpor a rozpor oproti tomu, jestli se má soutěžit včetně Ruska, nebo ne. Druhá věc. Když se soutěžily Dukovany, tak už bylo přece předtím rozhodnuto o tom, že bude Rus z tendru vyřazen. To se nestalo za vaší vlády, to už bylo předtím.

Co se týká ropovodu Stork, ten skutečně skončil na polské straně jejich nesouhlasem k tomu, aby fungoval. A seděli jsme v tom hospodářském výboru všichni a já si velmi dobře pamatuji, a byli to především členové KDU-ČSL, jejich podpora levného plynu byla naprosto bezprecedentní v té době. Já jsem byl jeden z mála, který křičel o nějaké diverzifikaci a o tom rozdělení jednotlivých zdrojů. A pokud si pamatuji, tenkrát má ctěná kolegyně, prostřednictvím pana předsedajícího, Berenika Peštová, která tam chodila z pozice náměstkyně ministryně životního prostředí, to z mé strany slyšela mnohokrát, kdy jsem varoval před zařazením plynu jako bezemisního zdroje.

Pak tu máme ještě několik takových drobností. Co se týká ropy, přebytku ropy, teď byla nějaká reportáž, a nikdo asi nebude podsouvat Jankovi Kroupovi, že by nadržoval hnutí ANO, a bylo zjištěno, že mnoho ropy protékající těmito ropovody je původem z Ruska, akorát má jiné razítko, jinou zemi vytěžení, a nějakým způsobem se tady dostává i přesto, že jsou zavedené určité sankce. Já si myslím, že je třeba opravdu i nezapomínat na solární tunel. My jsme tady nebyli v té době, kdy se začaly utrácet neskutečné peníze za nesmyslné projekty fotovoltaické energetiky. A musím končit, já bych toho měl víc. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. A jako další je přihlášena paní poslankyně Peštová a pak se z místa hlásí pan poslanec Lang. Paní poslankyně, vaše dvě minuty. Máte slovo.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já děkuji za slovo. Já bych chtěla zareagovat na pana poslance Lochmana, i když teď asi zřejmě řeší něco důležitějšího, prostřednictvím paní předsedající. Už neřeší, dobře, děkuji. V každém případě, když jste tady říkal, jak tato vláda nejedná chaoticky, tak já jsem tady několikrát vystupovala a myslím si, že jste tady u toho byl taky a slyšel to, jakým způsobem jsou zde přijímány zákony. Jakým způsobem, ne řádným legislativním procesem, ale jakým způsobem jsou zde načítány, to znamená, přes poslance nebo jsou to senátní iniciativy a tak dále. V každém případě řádný legislativní proces tam neprobíhá. To znamená, nejde to do mezirezortního připomínkového řízení, ani vnitřního, ani mezirezortního, nejde to na Legislativní radu vlády, ani do komisí Legislativní rady vlády. Několikrát jsem tady držela v ruce to, co jsme tady dostali v den ráno, když jsme ten zákon měli probírat. Bavím se o energetickém zákonu, který byl několikrát novelizován. Bylo to několik pozměňovacích návrhů, ke kterým jsme měli uzavřít během několika dalo by se říct hodin stanovisko, a my jsme vůbec nevěděli, co budeme projednávat a co je meritem věci a těch pozměňujících návrhů.

Takže mi neříkejte o tom, že tato vláda nejedná chaoticky. Jedná neskutečně chaoticky. A vy to musíte vědět taky, protože jste členem hospodářského výboru, a já jsem na tom hospodářském výboru seděla a byly tam k tomu velké diskuse. Ale času na to bylo velice málo.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. A jako další z místa se s faktickou hlásí pan poslanec Lang. Pane poslanče, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuji, pane paní předsedající. Já také se chci připojit tady ke kolegům z pravé strany spektra. Máme 20.48 hodin a vidíte, že jsme tedy opravdu rádi, že jste nás pustili do rozpravy. Kdyby ta rozprava byla spuštěna dříve, třeba po vystoupení pana premiéra a po vystoupení ministrů, jako byla ministryně obrany, jako byl pan ministr vnitra, jako byl pan ministr zahraničí, tak určitě byste se dozvěděli, co je důvodem toho, proč my svoláváme tuto mimořádnou schůzi o vyjádření nedůvěry této vlády, a během vašich třinácti měsíců vlády už je to podruhé. Je to z toho důvodu, kolegové, že my nemáme žádné fňú a kňú, jak se teď začíná používat. My nekňučíme, my nefňukáme. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP