(20.50 hodin)
(pokračuje Hubert Lang)

My jenom chceme předkládat svoje návrhy a využili jsme celé spektrum možností, které jsme měli. Chtěli jsme zařazovat body do programu schůzí. Měli jsme několik mimořádných schůzí. Nic z toho jste nám neumožnili. Prostě vaše dominantní postavení, vás 108 poslanců, kteří spolu držíte v té vaší pětikolce, neumožňuje vlastně opozici vykonávat řádně svoji práci. My máme velké spektrum našich voličů. Naši voliči se na nás obracejí. A chceme řešit také v rámci možností své věci. A to, jestli tady pobrekáváte, že nemáte plněny vaše nějaké kvóty, že jste prakticky neschválili skoro žádné zákony, to je váš problém. A vy byste si to měli s námi nějakým slušným způsobem domluvit a vyříkávat, a ne nás takto tady přejíždět.

Dneska jsme opravdu neměli možnost vystupovat. Já sám budu přihlášen do řádné rozpravy zítra. Ale kdybychom otevřeli rozpravu dříve, což nechápu, že jste nám teda milostivě vlastně na naší schůzi, kterou jsme vyvolali k nedůvěře vládě, dovolili otevřít rozpravu až po sedmi hodinách, kdy jsme tady vlastně poslouchali, jak je to všechno výborné, jak je to ideální, logicky, protože samozřejmě média to nějakým způsobem snímají, vy jste si to odříkali na zprávy. A dneska kam jsme se dostali? Zůstala vám tady jedna paní ministryně (Langšádlová) a všichni ostatní ministři odkráčeli pravděpodobně domů. Děkuju. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Mám zde další faktickou poznámku - paní poslankyně Ožanová. Paní poslankyně, vaše dvě minuty. Prosím.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji. Vážená paní předsedající, vážená jediná paní ministryně, pokud se dívám, ano, počet je správný. Já jsem se domnívala, že budu reagovat, poslouchala jsem kolegu Lochmana velmi pozorně, domnívala jsem se, že budu reagovat na dopravu. Nicméně k tomu nedošlo. Takže budu reagovat na energetiku. Víte, ta chvála energetiky, pana ministra Síkely, jak všechno dělal dobře a jak je to všechno skvělé... Víte, já si pamatuju na jeden moment z hospodářského výboru, kdy jsme měli schvalovat v legislativní nouzi další z energetických zákonů a já jsem požádala velmi nespisovně, když jste chtěli, ať už hlasujeme o těch pozměňovacích návrzích, že si je chci aspoň přečíst. To si pamatuju, to bylo pro mě velmi zajímavé - protože jaká spolupráce? Vy jste chtěli po opozici a i po vlastních lidech, ať zvednou ruku pro něco, co nikdo neměl k dispozici a nikdo nečetl, jenom proto, že to dalo ministerstvo. Prosím vás, takhle spolupráce, nejen spolupráce, takhle práce ve Sněmovně vypadat nemá. Poslanec má právo vědět, o čem hlasuje, byť je koaliční. Vy jste to tehdy nedali přečíst ani koaličním poslancům. Takže takhle vypadá ta práce skvělého pana ministra Síkely. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Pokračujeme v obecné rozpravě, do které je přihlášena paní poslankyně Voborská. Paní poslankyně není přítomna. Další na řadě je pan poslanec Bělor. Než vám dám slovo, ještě načtu jednu omluvu. Omlouvá se od 17 hodin pan Richter z rodinných důvodů.

Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Roman Bělor: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, poslanci a poslankyně, mám krátký příspěvek, ale myslím, že to musí zaznít, s tím, že jsem se chtěl prostřednictvím paní předsedající obrátit na pana předsedu Okamuru a vrátit se k 10. lednu, kdy tady v polemice o svobodě slova, kdy jsem celkem chápal, že asi není úplně jednoduché vytvořit právní normu, která by bránila moderní stát před šířením hoaxu a fake news, najít takovou normu, která by zároveň respektovala zásady svobodného šíření názorů, svobody slova a tak dále. Nicméně tady zazněla od pana předsedy Okamury slova: Ale prostě to onálepkují, jako to dělal Goebbels a jako to dělali nacisti. A nezlobte se na mě, já vůbec nechápu, jak může někdo využít tuto terminologii na půdě demokratického státu, a ještě na půdě Poslanecké sněmovny. A proti tomu jsem se chtěl důrazně ohradit.

Kromě toho bych doporučil těm, kteří mají tendenci v této polemice používat takové názory, aby se podívali například na zákon na ochranu republiky, je to zákon č. 50/1923 Sb. A tam zjistíte, že ten zákon byl poměrně velmi striktní. A zajímalo by mě, jestli by někdo našel odvahu nazvat první republiku republikou goebbelsovskou nebo notabene nacistickou.

A tady se dostávám k podstatě věci, a to je kultura politická, a k definici toho, co je to teda urážka. My asi jsme schopni jaksi definovat, co je to urážlivé slovo ve smyslu argotické, lidové mluvy nebo toho, co říkají popeláři nebo lidská spodina. Ale nezlobte se na mě, také existují urážlivá slova kulturněhistorická. A slovo nacistický prostě nemá zaznít na půdě Poslanecké sněmovny. A to mě velmi rozčiluje kvůli mně, a věřím, i kvůli všem kolegům z vládní koalice, ale do jisté míry je potřeba o těchto věcech hovořit i ve smyslu ochrany členů opozice, protože to se může stát i vám, že vás bude někdo srovnávat s nacisty. Proti tomu se velmi ohrazuji a chci poprosit, aby v budoucnu každý, kdo řídí toto jednání, a zazní tato slova, upozornil mluvčího, že taková slova se prostě na půdě Poslanecké sněmovny říkat nebudou.

Já sám za sebe jsem připraven, pakliže se to bude opakovat - a musím říct, že pan Okamura slovo nacistický nepoužil poprvé, použil ho za tu dobu, kdy jsem měl sílu a chuť poslouchat jeho nekonečné výlevy, nejméně třikrát. A nevím, proč bychom nemohli v této situaci využít jednací řád Poslanecké sněmovny, který v § 13 přesně říká, jak se má postupovat. A můžeme postupovat i tím, že já velmi rád jako uražený podám návrh mandátnímu a imunitnímu výboru, aby konal.

Úplným závěrem chci ovšem říct ještě jednu věc. Chtěl bych poděkovat hnutí ANO za mimořádně vzácnou příležitost promluvit v rámci situace, která je skutečně bezprecedentní, kdy Poslanecká sněmovna byla vmanévrována do toho, aby se stala součástí marketingového plánu, jehož cílem je zvolit slovenského Berlusconiho za českého prezidenta. To je vpravdě bizár. Děkuji. (Náhlý hukot v levé části sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Vaše vystoupení vyvolalo faktickou poznámku. Prosím k pultíku paní poslankyni Peštovou. Paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, paní předsedající. Tak hezky to začalo a tak jste to musel dokončit tedy. (Potlesk z lavic ANO.)

Nechápu, proč ten Babiš vám prostě furt leží v žaludku. Vy si bez něj nedokážete ten den představit? On je řádně omluvený. Nevidím kolegu, který mluvil, omlouvám se, už ho vidím, pardon, omlouvám se. On je řádně omluvený. Kdyby tady byl, tak zase budete mít řeči, že dělá kampaň. Když tady není, tak vám to zase vadí, tak si tady dáte aspoň jeho fotku. Vždyť vy nejste normální! To už přece není normální tohleto! (Potlesk z lavic ANO.) My vám nestačíme? Vždyť je nás tady 72, nebo 71 bez něj. Tak vám snad stačíme jako opozice? Nebo ne? Děkuji. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. A další s faktickou poznámkou je přihlášen pan poslanec Králíček. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Robert Králíček: Děkuji. Nebudu dlouze hovořit. Já bych jenom panu poslanci a ke kolegům ze STANu, až tady budou mluvit o tom, že je někdo osobní, že tu někdo někoho uráží, že ta debata je nekonstruktivní, tak si jenom uvědomte, kdo to začal.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. A další s faktickou poznámkou je přihlášen pan poslanec Vondráček. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji za slovo. Já jsem to poslouchal z kanceláře a neslyšel jsem ten konec, co zmiňuje paní kolegyně Peštová, takže já vás mám jenom hezkého, pane kolego, prostřednictvím paní předsedající. (Smích v sále.) Já jsem slyšel jenom tu výzvu k lepší politické kultuře. K tomu já se samozřejmě přidávám. Ale v přátelském duchu, už tady něco pamatuju. Tady stál Miroslav Kalousek a na nás tady ukazoval prsty a říkal, že jsme nacisti a Andrej Babiš je führer. Takže pracujme na té kultuře. Ale opravdu já si pamatuju věci... A můžeme si o tom dlouho povídat. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Další s faktickou poznámkou je přihlášena paní poslankyně Válková. Paní poslankyně, vaše dvě minuty, máte slovo.

 

Poslankyně Helena Válková: Děkuji. Tak já myslím, že na neformálním setkání před Vánoci, kde jsme se setkaly s poslankyněmi napříč politickým spektrem, jsme se shodly na tom, že my většinou tedy hovoříme tak, aby to toho druhého neuráželo. Dneska jsem se o tom opět přesvědčila.

Jinak mně se taky ten začátek velmi líbil, že máte důvěru v mandátový a imunitní výbor, pane poslanče, prostřednictvím paní místopředsedkyně. Obraťte se na nás, my to jistě rádi posoudíme, pokud se vás to tak dotklo. A ten dovětek mě speciálně od vás také velmi překvapil. Ten asi tedy na tom mandátovém a imunitním výboru probírat nebudeme, protože předpokládám, že z naší strany taková potřeba nebude. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP