(22.30 hodin)
(pokračuje Lucie Potůčková)

První hlasování proběhlo 23. listopadu 2018, a to kvůli kauze Čapí hnízdo, s níž souvisel údajný únos Andreje Babiše mladšího na Krym. Nedůvěra tedy vyslovena nebyla, ale došlo k jiné politické lapálii, kdy poslanci koaliční - opakuji, koaliční, ČSSD - při hlasování opustili sál. Jakou důvěru si dokáže vybudovat premiér u svých vlastních koaličních poslanců, když mu při nejdůležitějším hlasování odejdou z místnosti a dají tak najevo, co si o spolupráci s ním vlastně myslí?

Podruhé vyvolala opozice hlasování o nedůvěře také přesně po roce jako teď, 27. června 2019, mimo jiné na základě masových občanských demonstrací a evropského auditu premiérova střetu zájmů. I tentokrát vládní koalice tolerovaná komunisty hlasování ustála.

Pro srovnání uvádím, že během jediného roku vlády Petra Fialy došlo k hlasování o nedůvěře již dvakrát. Poprvé 1. září jako dárek k narozeninám panu premiérovi a podruhé tedy dnes. Jednou během českého předsednictví v Radě Evropské unie navzdory slibu a čistě za účelem narušení mezinárodního postavení České republiky a podruhé dnes před druhým kolem prezidentské volby. V obou případech se celá Evropa nachází v bezprecedentní situaci, kdy na jejích hranicích probíhá ostrý válečný konflikt. To myslím o konstruktivnosti opozice leccos vypovídá, byť se samozřejmě jedná o legitimní demokratický instrument.

A proč věřím naší vládě? Protože je nejen úspěšná a dokáže s klidem a bez chaosu, ale samozřejmě s chybami zvládnout bezpečnostní krizi, a to jak uprchlickou, tak i energetickou, a vybudovala si svým konzistentním jednáním velkou a pevnou důvěru svých partnerů v EU a v Severoatlantické alianci.

Protože zvládá umění kompromisu, protože je daleko a daleko obtížnější hledat kompromis mezi pěti subjekty, kde musí velmi často ustoupit ego jednotlivých aktérů a je třeba naopak zdůraznit společné hodnoty a cíle.

Protože prokázala jednoznačnou odvahu a její premiér se jako jeden z prvních mezinárodních politiků vypravil do Kyjeva a svou osobní návštěvou tak jednoznačně podpořil Ukrajinu napadenou ruským agresorem.

Protože si dokáže udržovat vnitřní důvěru a působí konzistentně. Její ministři se vzájemně nenapadají, neosočují, nepomlouvají a neponižují. Premiér nikomu neříká - nestyď se, řekni jméno. Celkově vystupuje důstojně a kompetentně a i v nepříjemných situacích dokáže držet pohromadě a nenaskakuje na mediální honby nebo nepoložená obvinění.

Protože dokáže prosazovat i za cenu, a přiznávám se, pro všechny z nás fyzicky a psychicky náročných obstrukcí zákony, které podporují základní zásady právního státu, což je (nesrozumitelné) a já jsem za to ráda. A zde musím na druhou stranu upřímně přiznat, že některé z těchto legislativních aktů byly velmi kvalitně rozpracovány a připraveny předchozí garniturou. Slovo důvěra, a to vnější i vnitřní, je základním kamenem, tmelem každé vlády. Je odvozeno od slova víra a věřit. A ano, od stejného slova je odvozeno i jiné slovní spojení, a to je svěřenský fond, což je zase slovní spojení, které zná důvěrně předseda hnutí ANO.

Tedy na závěr. Mou důvěru tato vláda má. Já děkuji opozičním poslancům, že nám vyvoláním této mimořádné schůze dali příležitost ji takto veřejně znovu podpořit a našemu premiérovi a ministrům důvěru potvrdit. Děkuji za pozornost všem zbylým přítomným v sále a i posluchačům v kuloárech a restauracích.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Vaše vystoupení vyvolalo několik faktických poznámek. Nyní je přihlášena paní poslankyně Peštová s faktickou poznámkou a následuje pan poslanec Králíček. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já děkuji, paní předsedající, za slovo. Já tedy děkuji, že jste krásně shrnula minulé volební období. Rozumím tomu, nechápu, co má společného s tímto. Teď se bavíme o této vládě, která, jak vidíte, tady nesedí. Ale já mám takovou poznámku, jsem si napsala. Vy jste tam krásně řekla: rudé mloky. Rudé mloky. Můžete mi vysvětlit, co to jsou ti rudí mloci? To je... KSČM máte na mysli, ano? Takže to je KSČM a to jsou ti komunisti a to je ten komunista, kterého taky budete volit tedy, to je taky rudý mlok, jo? Tak to jsem se chtěla zeptat. A potom, když už tedy hodnotíte a říkáte, kdo je demokrat a není demokrat, která strana je demokratická a není demokratická, prosím vás, mohla byste mi vysvětlit, proč těchto pět stran je demokratických a minule ta koalice, kde byla dvě uskupení, nebyla demokratická? Kde je ten rozdíl tedy? Jestli byste byla tak hodná. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Opět poprosím oslovovat se prostřednictvím předsedající. (Hlas mimo mikrofon.) Oslovovala. Nebudeme si tady hrát na to, kdo oslovuje nebo ne, ale toto už opravdu nešlo chápat jinak. Nicméně nyní je přihlášen pan poslanec Králíček s faktickou poznámkou, připraví se pan poslanec Hendrych. Prosím.

 

Poslanec Robert Králíček: Já bych se chtěl předem veřejně omluvit paní předsedkyni, že minule měla pravdu, já jsem kolegyni oslovil. Takže ještě jednou se omlouvám veřejně, že jsem udělal chybu, nicméně teď tedy oslovím paní poslankyni Potůčkovou prostřednictvím paní předsedkyně.

Já se přiznám, že úplně nevím, jak začít, protože vás nechci urážet a dehonestovat, tak jak to děláte vy, ale já jenom nevím, kam až se svými projevy vlastně chcete zajít. My, aniž bychom dostali prostor pro jakoukoliv kritiku vaší vlády, tak vy jste ještě předtím, než jsme měli možnost vás kritizovat, začala kritizovat předchozí vládu. To znamená, vy jste zaútočila. A já jsem překvapen tím, že vy jako demokratické hnutí a demokratická starostka, jak to o sobě píšete, že ani nepřijímáte kritiku. Vy, pokud byste tu kritiku přijala, bavila se o ní konstruktivně, ale vy zaútočíte protikritikou minulé vlády. Takže my se tu bavíme a chceme říct náš názor na současnou vládu a jediné, co vy uděláte, tak ještě předtím, než vůbec nám dovolíte milostivě vůbec tady tu kritiku přednést, tak radši dopředu zkritizujete tu vládu.

A vážená kolegyně, my jsme tu důvěru, prostřednictvím paní předsedkyně, my jsme důvěru v předsednictví vyvolali zejména proto, koho jste jmenovali do čela rozvědky - člověka problémového. A to byla ta poslední kapka. A my nebudeme mlčet, pokud si tam dosazujete lidi napojené na pana Redla. To prostě nešlo! A dneska že máte nějakou mantru, že to máme jako předvolební kampaň - tak tu nešiřte dezinformace. Váš ministr vnitra proti nim bojuje a vy za jeho zády je tady šíříte!

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji za dodržení času. Nyní pan poslanec Hendrych a připraví se pan poslanec Vondráček. Prosím.

 

Poslanec Igor Hendrych: Děkuji, paní předsedkyně, za slovo. Vážený pane ministře, vážené kolegyně, kolegové, já mám stručný dotaz prostřednictvím paní předsedkyně k paní poslankyni Levko. Nerozumím tomu, proč tady hovoří o ministrech sociální demokracie, kteří byli... (Hlasy z pléna.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: To byla paní poslankyně Potůčková.

 

Poslanec Igor Hendrych: Potůčková. (Hlasy z pléna.) Tak se omlouvám tedy, došlo k záměně... Proč hovoří o výměně ministrů, kteří byli členy sociální demokracie jakožto koaličního partnera ANO v tehdejší vládě, když tady sociální demokracie dneska není? A je celkem standardní, myslím si, v jakékoliv době, že jakákoliv koaliční strana si může vyměnit ministra, jak chce, na základě svého uvážení, přestože je to strana menšinová. Myslím si, že by to takhle fungovalo i u vás. Kdyby se předseda vaší strany rozhodl, že vymění ministra, který je nominován vaším hnutím, tak by do toho asi pan premiér nemluvil, protože v rámci udržení koalice se prostě takové věci nedělají. Takže to šlo úplně mimo mě, tahle poznámka. Nerozumím tomu, proč se bavíme o sociální demokracii. A možná právě proto, že dělali takové věci, jaké dělali, že odcházeli ze sálu a nedrželi koaliční smlouvu, tak to jeden z důvodů, neříkám jediný, ale jeden z důvodů, proč tady třeba dneska nejsou. Takže já jsem tohle nepochopil.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní je s faktickou poznámkou přihlášen pan poslanec Vondráček a připraví se pan poslanec Volný. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji za slovo. Já jsem došel po zralé úvazek k závěru, že dneska už to opravdu tady nevyřešíme, a tak můžu vystoupit i já se svou faktickou poznámkou. Moje paní předřečnice Potůčková mně připomněla moje první setkání s Václavem Klausem starším, když mi říkal: Vy jste z toho ANO, vy nemáte žádný program. Ale ODS taky ne. Ti mají jeden program - nanebevzetí Petra Fialy. A já jsem teď pochopil, jak to tenkrát myslel, a už se to šíří i do jiných stran.

A teď ještě k druhé části vašeho vystoupení, tam, kde jste mluvila o tom předchozím volebním období. Ano, tam ta nedůvěra byla dvakrát. A já bych jenom chtěl opravdu zdůraznit, že tady motivem této schůze je opravdu něco jiného, a to že jsme nebyli jaksi připuštěni k tomu, abychom projednávali ty body, které nás zajímají. Opravdu už nám to zkuste věřit. Já jsem přesvědčený, že kdybychom měli možnost nějaké mimořádné schůze nebo bychom se domluvili, že středu odpoledne věnujete opozici, tak jak jsme to dělávali v minulých obdobích, tak jsme tady nemuseli stát. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP