(22.50 hodin)
(pokračuje Patrik Nacher)

Pokud jde o ty vaše příspěvky, já jsem aspoň rád, že ten váš příspěvek měl nějaký obsah, protože to, co jsem slyšel předtím, tak to bylo zase - teď je to populární - kňourání, fňukání, stěžování si na předchozí vládu. Ne, teď je to hlasování o nedůvěře této vládě, ne té předchozí. To jste si, kolegové, spletli. A pokud jde o ten váš přístup, tak připomenu, že ta předchozí vláda i přesto, že tady byla covidová krize, tak snižovala daně, ne zvyšovala. Snižovala. Dokonce jednu úplně zrušila, kterou ty předchozí vlády zvyšovaly. Mám tím na mysli daň z převodu nemovitostí. Takže to fakt není pravda.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Paní poslankyně Ožanová s faktickou poznámkou, následuje pan poslanec Rais.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji. Vážená paní předsedkyně, vážení dva ministři, já bych chtěla jenom vaším prostřednictvím paní poslankyni Levko říct, že došlo ke snížení počtu jednacích dnů a hodin v minulém roce. V předchozím volebním období byl šestitýdenní cyklus. Když to řeknu, dva týdny Poslanecká sněmovna, jeden variabilní, což je také Poslanecká sněmovna, dva týdny výborové a poslanecký týden. V minulém roce jste zavedli, že ten variabilní týden vypadl, což byly ty jednací dny, kdy se může jednat o zákonech, a navíc vypadlo odpoledne ve středu. Snížil se ve skutečnosti, prosím vás, to je normální matematika, enormně se snížily počty jednacích dnů a hodin, a pak se nedivte, že se zdá, že se nedá všechno projednat. Je pravdou, že došlo k poučení - kdyby tu byli kolegové z KSČM - z krizového vývoje, nyní už je zařazen ten variabilní týden, aby se zvýšil počet jednacích dnů. Takže jenom k tomu, co vy jste uváděla, bych chtěla říct, že je třeba také se podívat na to, proč dochází k některým věcem, proč se neprojednává...

Na druhé straně já teď možná budu hovořit i proti sobě, svým kolegům i vám všem. Souhlasím s kolegou Markem Bendou. Víte, naše někdy menší aktivita by byla prospěšná této zemi, protože méně zákonů, ale kvalitnějších by bylo vhodnější. Takže tady musím, bohužel, tady souhlasím s koalicí.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní následuje pan poslanec Rais s faktickou poznámkou a připraví se paní poslankyně Levko.

 

Poslanec Karel Rais: Přeji dobrý den. Na předcházejícím příspěvku, který jsem celkem pozorně poslouchal, mě tam upoutalo takové povzdechnutí, že vláda Petra Fialy převzala stát nebo vládu ve zuboženém stavu. Já si myslím, že by bylo korektní, kdyby minimálně části lidí jste také sdělili, a to právě té pedagogické veřejnosti, že vláda Andreje Babiše jako jediná splnila sliby, které jim před čtyřmi lety dala, co se týká navýšení průměrného hrubého platu, což dneska zatím vaše vláda nedělá. Přestože to je jedno z mála kvantitativních vyjádření, které v tom programovém prohlášení vaší vlády je, tak zatím tak nečiní. A pokud mám informace od odborníků, tak to vypadá, že ani činit nebude moct, minimálně letos. Takže ten zubožené stav spočívá v tom, že my jsme splnili to, co jsme řekli, kdežto zatím to vypadá u vás, že ta platová pozice vlády Petra Fialy nebude tak ideální, jak je. Takže bych byl rád, aby ty informace byly v podstatě vyvážené, aby tady nebylo jenom brečení o tom, jak je to všecko špatné. Děkuji vám.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: S faktickou poznámkou nyní vystoupí paní poslankyně Levko. Prosím.

 

Poslankyně Jarmila Levko: To je skutečně jenom faktická pro pana poslance Patrika Nachera, vaším prostřednictvím. Já jsem právě říkala, že jste daně snižovali. (Nesrozumitelná reakce poslance Nachera.) Ano. Tak jenom že pan poslanec říkal, že jsem říkala, že ne. Já jsem říkala, že jste je snižovali. To je v pořádku.

A ještě tedy, když už jsem tady, co se týče toho zuboženého stavu, tak tím jsem měla na mysli stav veřejných financí. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: S faktickou poznámkou se hlásí pan poslanec Rais z místa. Prosím.

 

Poslanec Karel Rais: Tak já se domnívám, že platy v rezortu školství jsou v podstatě víceméně mandatorní nebo semimandatorní výdaj, takže to patří do těch veřejných financí také. Proto jsem o tom mluvil. Děkuju.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní pan poslanec Nacher s faktickou poznámkou.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji za slovo. Snad naposled dneska. V tom případě se omlouvám, to jsem tedy špatně slyšel. V tom případě ale je to ocenění. Já to beru jako ocenění, protože my jsme tedy jednu daň zrušili, je to ta daň z převodu nemovitostí, dneska daň z nabytí nemovité věci, a to jsme hlasovali, tuším, určitě minimálně s ODS z opozice, možná s TOP 09. Pak zrušením superhrubé mzdy se snížila daň z příjmu fyzických osob o sedm procentních bodů. To jsme hlasovali také s ODS, vaším koaličním partnerem, aby bylo jasno, abyste neřekli, že my. Takže i přestože jsme snižovali daně, tak se zvyšovaly platy ve veřejném sektoru, což přece chcete i vy. Kdykoliv jsem s někým od vás v televizi, tak oceňujete jedou hasiče, jednou policisty, záchranáře, ale oni z toho ocenění z televize ty své faktury nezaplatí. Takže přece jste všichni i vy rádi, vy máte přece v programovém prohlášení takové ty přísliby, které jdou podle mě napříč politicky - 130 % průměrného platu že má mít učitel a podobně. To mají přece všichni. To znamená, že ta předchozí vláda navyšovala platy a snižovala daně, tak to mně přijde, jako že to je ocenění. Takže já nevím, co je na tom ke kritice.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Paní poslankyně Levko chce reagovat s faktickou poznámkou.

 

Poslankyně Jarmila Levko: Už naposled. To nebyla ani kritika, ani ocenění. Já jsem vlastně v tom úvodu hovořila o tom, že zároveň navyšovat výdaje, snižovat daně a snižovat schodek rozpočtu prostě nejde.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Vracíme se do rozpravy. Paní poslankyně Olšáková je nyní přihlášena a následuje pan poslanec Letocha. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Eliška Olšáková: Dobrý večer, vážená paní předsedkyně, vážený pane ministře, vážené kolegyně poslankyně, kolegové poslanci. My jsme se tady dnes sešli na mimořádné schůzi, která je svolána k vyslovení nedůvěry vládě. Ráda bych využila možnosti, kterou mám, a řekla několik slov o této vládě a uvedla důvody, proč tato vláda má mou důvěru.

Současná vláda nastupovala do rozjetého rychlíku končící pandemie a jejích dopadů, srovnávala se s vysokým schodkem státního rozpočtu, vzrůstající inflací a vysíleným zdravotnictvím a především s počáteční energetickou krizí, která v České republice odstartovala krachem Bohemia Energy. Už tento výčet je zběsilý, ale aby toho nebylo málo, začala válka na Ukrajině a vláda se musela velmi rychle vyrovnat s přílivem uprchlíků a jejich zajištěním, což zvládla opravdu dobře, přestože si to možná ani nechceme přiznat. Nezvedla se nám ani kriminalita, vlna nenávisti, ani nemáme problém s ubytováním a začleněním příchozích. Mohla bych jistě dál pokračovat o všem, co se této vládě povedlo, ať už to byly škrty v rozpočtu, které snížily výdaje, ale nezvýšily nezaměstnanost, tedy lidé nepřišli o práci, naopak i přesto se podařilo navýšit platy příslušníků bezpečnostních sborů nebo například došlo k navýšení úhradové vyhlášky v sociálních službách, díky čemuž budou klienti sociálních služeb pobývat v důstojných podmínkách. Podařilo se ustálit ceny pohonných hmot, zvýšila se minimální mzda i starobní důchod, bylo zrušeno EET a naopak zřízena Digitální a informační agentura a připraven antibyrokratický balíček, který usnadní podnikatelům život. Výčet bych mohla zakončit velkým úspěchem, který mělo české předsednictví v Radě Evropské unie. Možná je pro některé tento bod příliš vzdálený od našich domácích problémů, ale díky perfektně zvládnutému předsednictví se Česká republika v zahraničí vrátila opět na pozici respektovaného partnera. A to si myslím, není málo, uspět v evropském měřítku, kde je laťka mnohem výš než doma.

Já bych ovšem chtěla vypíchnout hlavní téma, které je pro mě zásadní, pro mě jako poslankyni, předsedkyni Sdružení místních samospráv, ale také jako bývalou starostku, a to je energetika. Tato vláda bohužel zdědila hříchy předchozích vlád. To už tady určitě bylo zmiňováno. Omlouvám se, že to zopakuji. V zásobnících nebyly zásoby plynu, společnosti jako Bohemia Energy nebyly dostatečně regulovány a kontrolovány a jejich zákazníci nebyli dostatečně ochráněni. Nebyla zde podpora obnovitelných zdrojů a stále jsme se orientovali na fosilní paliva a jejich nákup z nespolehlivých zdrojů. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP