(10.30 hodin)
(pokračuje Martin Baxa)

A ohledně debat k samosprávám. Ono to bude asi tím, paní poslankyně Jermanová, že vy máte také jenom informace z jedné strany, protože díky tomu, jak jsme komunikaci zvládli... (Předsedající: Čas, pane ministře.) ... tak se třeba rozběhl Národní plán obnovy.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Další s faktickou poznámkou vystoupí pan místopředseda Havlíček. Prosím, pane místopředsedo, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Ano. Dobrý den. Pane ministře, vy jste tak naznačil, že Ministerstvo průmyslu a obchodu byli ti zlí. Tak já bych jenom chtěl připomenout, že v rámci Národního plánu obnovy ještě za nás jsme pro váš sektor na rozvoj kulturního a kreativního průmyslu připravili 7,4 miliardy korun, což ze 180 miliard tedy rozhodně není malá částka. A v každém případě jste mohli v tomto roce, pokud se vám tam třeba něco nelíbilo, myslím tím v minulém roce, si to ještě doupravit.

Druhá věc je ta, že je třeba připomenout k těm covidovým podporám - nebýt Ministerstva průmyslu a obchodu, tak by nepřežily desetitisíce umělců, podniků, podnikatelů. Přetáhli jsme je na nás, měli jsme tam na ně zdroje, vytvořili jsme programy COVID - Kultura, tuším, jedna až čtyři. Komunikovali jsme s nimi. Nebylo nám to samozřejmě blízké ve smyslu toho, že jsme úplně detailně neznali jejich problematiku, potkávali jsme se s nimi a troufám si tvrdit, že jsme je zachránili. Poté ta covidová podpora v roce 2022 měla pokračovat na Ministerstvu průmyslu a obchodu. Neměli jste se s tím trápit, stejně jste tam tomu nerozuměli. To neříkám ve zlém, to je prostě realita, protože ono se do značné míry jednalo o obchodní aktivity, byla to malá divadla, umělci, umělkyně, spolky, byli to různí organizátoři kulturních akcí, a na Ministerstvu průmyslu jsme počítali s touto podporou, všechno bylo vypsáno a měli jsme na to i dostatečnou rozpočtovou rezervu. Navíc jste si rozpočet přepracovávali kompletně vy, takže jste si tam v klidu mohli zahrnout jakoukoliv podporu. Bohužel za mnou jako za poslancem potom chodili kulturní činitelé celé první pololetí roku 2002, že jste je hodili přes palubu, a to je škoda.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já děkuji za dodržení času. Srdečně zdravím a mám tam přihlášenou s faktickou paní poslankyni Balaštíkovou. Ano, pan poslanec Juchelka se pak připraví následně. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Margita Balaštíková: Dobrý den, kolegyně a kolegové. Já nekladu otázky, jenom bych udělala tady drobné zpřesnění. Pane ministře, vy jste úplně v začátku svého proslovu řekl, že jste nezavírali koncertní sály, že jste nedělali lockdowny. Já bych jenom chtěla říct, že ten, kdo čelí poprvé a je první, kdo musí čelit po dlouhé době něčemu takovému, tak někdy i dělá chyby. My už jsme to ke konci taky nedělali a vy jste, prosím pěkně, vy jste to nemuseli dělat, protože opadala ta vlna - za prvé. A za druhé jste se poučili i z některých věcí. A jenom bych ráda připomněla, že to dělali mnozí. A byl tady strach z toho, co napadlo svět. Takže prosím buďte korektní a pak nás nebudete nutit vystupovat. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Také děkuji za dodržení času. A nyní pan poslanec Juchelka.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Já děkuji moc. Já jenom navážu na pana ministra Baxu. Opravdu si probereme samozřejmě před třetím čtení v Poslanecké sněmovně na volebním výboru veškeré záležitosti týkající se novely zákona o České televizi a Českém rozhlase, ale také vás samozřejmě na volební výbor i všechny a veřejnost zvu 2. 2., kde budeme probírat právě také ten připravovaný skandální zákon o dezinformacích, o tom, co vláda připravuje. V tuto chvíli můžu říct, že jsme pozvali samozřejmě i Ministerstvo vnitra i pana vládního zmocněnce Klímu, pozvánka odejde během dnešního dne nebo příštího týdne. Poněvadž je to opravdu skandální. Sto milionů dát médiím, která jsou poslušná a která budou kvůli těm penězům muset být poslušná, je skandální. Vybrat neziskový sektor - a dát, zadotovat ho 50 miliony - který bude hlídat ve veřejném prostoru ty správné informace a ty nesprávné dezinformace, ať si o tom můžeme myslet cokoliv, je skandální. A samozřejmě příprava změny trestního řádu ohledně dezinformací, abychom měli nějakým způsobem strach a cenzuru v naší demokratické společnosti - a hodnotou, velkou hodnotou každé demokracie je svoboda slova - je taktéž skandální.

První stupeň cenzury, první stupeň cenzury je autocenzura. A v tuto chvíli už ji tady máme. V tuto chvíli už všichni občané, poslanci, média a novináři mají svou vlastní kontrolku blikající, co mohou a co nemohou říkat, co je a co není mainstream, co jde po proudu a co jde proti proudu, protože jim to vždycky přináší problémy, minimálně, minimálně velikánská hate speech.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já děkuji. Opravdu, faktické mají reagovat na průběh rozpravy. Nyní je pan poslanec Lubomír Brož přihlášen a potom paní poslankyně Pokorná Jermanová se může připravit. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Lubomír Brož: Děkuji. Pane ministře, já mám také několik připomínek k vašemu vystoupení. Mně tam chybí - a tím nemyslím jen to vystoupení, tam možná nějaké věci můžou zaznít, ale i ve vaší práci - nějaká koncepce, nějaká vize pro oblast kultury, něco nového, co jste sliboval před volbami koneckonců. My jsme se setkali v některých debatách před volbami, padala tam spousta zajímavých nápadů neotřelých. Nic z toho prostě nepřichází a to mě trošičku, trošičku mrzí, protože my lidi, co se kulturou zabýváme a věnujeme se jí, se dokážeme na spoustě věcí nakonec shodnout a i my jsme dokázali podpořit.

Já jenom vezmu namátkou nějaké daňové asignace nebo například snížení vstupného do příspěvkových organizací, například do Národní galerie, muzeí pro mládež do patnácti nebo osmnácti let. To je třeba myšlenka, která padala před volbami, všichni jsme si pokyvovali, jak je to zajímavé, protože nejde jen o to, že máme - teď budu dávat příklad Národní galerie, ale platí to na všechno ostatní - fantastické sbírky a výstavy, ale někdo tam musí do toho přijít. A nemůže to být jen pro těch horních deset tisíc. Ale hlavně si myslím, že bychom kulturní hodnoty měli zprostředkovat a umožnit mladým lidem.

Co se v tuhle dobu vrátit k tomu? Dobře, vláda nechce zvýšit příspěvek rodičovské dovolené, ale uvědomme si dneska, když jde rodina do Národní galerie na nějakou sbírku, dva dospělí, dvě děti, tak za to dají 800 korun. Pokud je jeden z rodič na rodičovském příspěvku, který se jim nezvedá, dneska inflace, veškeré náklady se zvedají, tak si to méně a méně lidí může dovolit. Máte na to prostředky, aparát, dala by se udělat analýza, co ve chvíli, kdy se tohle to stane, by to znamenalo na příjmech, kolik vůbec těch mladých chodí do těchto příspěvkových organizací. Takže já bych vás chtěl vyzvat i k tomuhle, abyste se nebránil novým příspěvkům a abyste přišel s novými myšlenkami. Věřte, že pokud to budou dobré a zajímavé věci, my je určitě podpoříme. (Předsedající: Čas.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Děkuji a nyní paní poslankyně Pokorná Jermanová se svojí faktickou, připraví se paní poslankyně Jana Mračková Vildumetzová. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová: Já využiji ty dvě minuty na dotaz na pana ministra. Pane ministře, jak se stavíte k tomu, že pan ministr Stanjura chce v podstatě zdražit vstupné do divadel tím, že budeme hýbat s těmi sazbami DPH? Já si myslím, že to je další hřebíček do rakve, další hřebíček do rakve financování kultury. Já vím, že se smějete. Určitě ředitelé těch divadel a příslušných organizací se také smějí, když uvidí, jaký propad v těch rozpočtech budou mít.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní paní poslankyně Jana Mračková Vildumetzová a připraví se pan předseda Výborný následně. Prosím.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Já děkuji za slovo. Já jsem viděla přicházet pana Bartoška, pana místopředsedu, tak jsem myslela, že se jde přihlásit s faktickou, že se mi jde omluvit za ten jeho výrok, který tady včera měl, že se nemohla otevřít rozprava. Všichni jsme věděli, že ve dvanáct hodin to nešlo a v sedm hodin to šlo, kdyby uvedl důvod, že tedy nedošlo k dohodě předsedů poslaneckých klubů. Ale je to vždy o předsedajícím, je na něm, kdy se rozprava otevře.

A já opravdu považuji za velmi neférové a chtěla bych tady teď vyzdvihnout pana ministra kultury, že přesně takto to mohlo vypadat, že jsem mohla reagovat na ministra vnitra bezprostředně, asi bych se pak už do té rozpravy nepřihlásila. Myslím si, že je to tak správně a že to mohlo být daleko efektivnější jednání. Chtěla bych na pana ministra kultury - protože moje kolegyně paní Balaštíková říká, že neklade otázky, já jsem tu otázku tady položila, vy jste mi na ni neodpověděl. Já bych byla hrozně ráda, kdybyste mně řekl, kolik současná vláda dala finančních prostředků do Karlovarského kraje na obnovu Císařských lázní. Je to otázka velmi jednoduchá a byla bych moc ráda, kdybyste mi na ni odpověděl. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP