(10.40 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. A konstatuji, že pan ministr je již delší dobu přihlášen v pořadí. Nyní pan předseda. Prosím.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji, paní místopředsedkyně. Vážená vládo, kolegyně, kolegové, když jsem se hlásil se svou faktickou, tak jsem netušil, že to spojím i s reakcí, vaším prostřednictvím, na paní kolegyni Mračkovou Vildumetzovou. Omlouvám se, musím zopakovat slova pana místopředsedy Bartoška a zastat se ho. Řekl to naprosto správně. Bohužel, neznáte jednací řád. A já vám řeknu ten důvod. Ty přihlášky s přednostním právem členů vlády byly podány s jasným písemným dovětkem, že to je přihláška s přednostním právem před otevřením rozpravy. Přesně v souladu s jednacím řádem. A kdyby tu schůzi řídil kdokoliv, i vaši místopředsedové, tak by museli postupovat úplně stejně. Tak jenom na vysvětlenou, pokud jste tuto informaci nedostala, tak vám ji říkám. Takhle to je a nešlo postupovat jinak. My jsme se skutečně večer dohodli i s vaší předsedkyní paní Alenou Schillerovou a postupovali jsme od večera potom jinak. Ale večer to bylo po dohodě předsedů klubů. Předtím nešlo postupovat jinak.

Ale já jsem se hlásil, chtěl jsem zareagovat svou faktickou poznámkou, vaším prostřednictvím, na pana kolegu Juchelku. Já jsem velmi rád, že pan předseda a volební výbor si téma dezinformací, které patří k velkým hybridním hrozbám, vzal za své a že se tím výbor bude zajímat. Jenom mě mrzí, že tady pan předseda evidentně zneužívá k politickému střetu něco, co není pravda, a já ho vůbec nepodezírám z toho, že by to nevěděl. On to samozřejmě moc dobře ví. Žádný zákon o dezinformacích neexistuje, není napsán. Vláda to téma otevřela, ale není doprojednáno ani na té odborné, ani na té koaliční politické úrovni. Takže je jistě dobře, že se tím budete zabývat, tím tématem, že si pozvete vládního zmocněnce, pány ministry na jednání výboru, od toho jsou výbory skutečně určeny, k tomu jsou určeny. Nicméně pane předsedo, neříkejte tady něco o tom, že vláda má napsaný zákon... (Předsedající: Mým prostřednictvím.) A že tady bude dávat náhubky nebo něco podobného, protože to není pravda. Moc děkuji za korektní diskusi tady na půdě Poslanecké sněmovny.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Ještě jednou poprosím - oslovovat mým prostřednictvím. Děkuji. A nyní pan poslanec Juchelka. Prosím, dvě minuty.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Ano, já moc děkuji. Já samozřejmě budu reagovat i na pana poslance Výborného, svého ctěného kolegu, vaším prostřednictvím. Víte, my jsme se mezi Vánocemi dozvěděli kusé informace o tom, co vládní zmocněnec pro média připravuje. A myslím, že to znejistilo nejen všechny poslance, kteří skutečně ctí demokratické hodnoty, ale taktéž to znejistilo novinářskou obec, která skutečně se snaží ty informace dávat objektivně, vyváženě, tak, jak to ona sama vlastně cítí a jaká je jejich profesní čest. To si musíte vyřídit tam u vás, poněvadž v tuto chvíli, když ty informace - a byly skutečně skandální - vyšly na světlo světa, tak okamžitě tiskový mluvčí Úřadu vlády pan Smolka bral zpátečku a říkal: Ne, ne, ne, ne, ne, všechno to, to, co, jak říkáte teď v tuto chvíli vy, pane poslanče Výborný, je jenom pracovní verze a tak dále. Jenže ono se to jakoby poprvé takhle netvářilo. Poprvé to bylo, že prostě pan Klíma má tady materiál. Ten materiál předkládá na vládu a ta by ho měla schválit, protože tak to je. Takže samozřejmě, já jsem rád, že právě pod tlakem veřejnosti, pod tlakem opozice i pod mým tlakem se tady toto změnilo, tady tento názor, a můžeme o tom začít konečně diskutovat. Ale to, co vyšlo jako fakta, 50 milionů, 100 milionů, trestní řád a tak dále, ne zákon o dezinformacích, to se omlouvám, tak to jsme skutečně mohli číst, to skutečně nebylo vyvráceno. A samozřejmě že toto jsme mohli v tom takzvaném pracovním materiálu najít. Samozřejmě já to chápu a chápu vaši argumentaci, ale vy jste ti, kteří začali s tím, aby pošlapávali, jak říkám, tu jednu z velikánských hodnot demokracie a to je svoboda slova. A když máme teď tady ten první autocenzurní stupeň, tak bychom měli být právě my všichni demokraté o to citlivější.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času. A nyní je čas pro pana ministra a jeho dvě minuty na řadu otázek. Prosím.

 

Ministr kultury ČR Martin Baxa: Děkuji za slovo. Kolegyně, kolegové, já jsem rád, že oceňujete to, že jsem připraven tady diskutovat, ale já se tedy už budu muset omluvit, abych se připojil k jednání vlády. Tak jenom v rychlosti tři reakce.

Já jsem se, paní poslankyně Pokorná Jermanová, prostřednictvím paní místopředsedkyně, neusmíval situaci, že by se mělo zdražovat vstupné. Já chci zdůraznit, že v žádném případě nechci spekulovat o nějakých návrzích, které probíhají, vždycky se vyplácí komentovat teprve rozhodnutí a vést ta příslušná jednání. Já jsem se, paní poslankyně, usmíval - já to tedy nerad říkám, ale řeknu to - bohužel tomu, že jako tradičně ve vašem vystoupení něco nebylo správné prostě proto, že třeba příspěvkové organizace mého ministerstva jsou ve své hlavní činnosti osvobozeny od DPH. Takže jakákoliv zvýšení činnosti by se jich netýkaly. Já to jenom podotýkám, že se na mě obracíte jako na ministra, tak to chci doříct.

Co se týká dotazů paní poslankyně Mračkové Vildumetzové. Ministerstvo poskytlo podporu 400 milionů na Císařské lázně. Tu podporu považuji za finální. Ministerstvo financí za působení paní ministryně Schillerové... Bohužel paní ministryně Schillerová a vaše vláda zapomněly na naplnění jiného důležitého závazku. Pan ministr Ilja Šmíd v první polovině roku 2018 podepsal memorandum o podpoře té koncertní hale v Ostravě. A já jsem rozhodl, že projekt, na kterém mimochodem participuje město Ostrava, v jehož čele stojí primátor za hnutí ANO Tomáš Macura, a Moravskoslezský kraj, v jehož čele stojí hejtman za ANO pan profesor Vondrák, podpoříme částkou 600 milionů korun, která nebyla z vaší strany naplněna. Takže tento unikátní projekt podpořen nebyl, tak já to splácím. A bez jakýchkoliv politických souvislostí. Jenom to dodávám, ale považoval jsem za potřebné dodat tuto věc. A chci jenom upozornit, že paní poslankyně Levko pořádá seminář o veřejné kulturní instituci, tak paní poslankyně... (Předsedající: Čas.) ... Pokorná Jermanová, určitě tam přijdete a budete klást dotazy.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. A nyní tedy prostor pro faktickou, pro reakci na průběh rozpravy, pro paní poslankyni Mračkovou Vildumetzovou. Připraví se paní poslankyně Pokorná Jermanová. Prosím.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Tak já v tuto chvíli poslední reakci. Děkuji za odpověď. Odpověď je, že tato vláda dala na Císařské lázně do strukturálně postiženého regionu, kterým je Karlovarský kraj, na obnovu národní kulturní památky nula korun. To je odpověď a to je fakt. Já bych jenom chtěla říct, že Karlovarský kraj má v rámci rozpočtu, v rámci daňových příjmů dostane zhruba 3 miliardy. Pokud bude muset dávat 1 miliardu ze svého rozpočtu na obnovu této národní kulturní památky, tak to bude mít obrovský dopad na občany, protože nebudou finanční prostředky na další oblasti, jako je sociální oblast, zdravotnictví a tak dále. Myslím si, že se k tomu tato vláda měla postavit čelem a měla tam dát další finanční prostředky, když se tedy přišlo s nápadem, že se tam ještě udělá unikátní koncertní sál.

V tuto chvíli mi dovolte ještě reakci na pana Výborného. Musím říct, že hovořil relativně korektně. Docela i ten tón musím nějakým způsobem pozdvihnout. Ale pane předsedo, vy moc dobře víte, proč byly ty přihlášky a proč tam bylo napsáno... (Předsedající: Mým prostřednictvím.), že se přihlásíte, prostřednictvím paní předsedající, s přednostním právem. (Hovoří velmi důrazně.) Ten důvod byl ten, že naše paní předsedkyně klubu za vámi šla a řekla, že pokud už je vás tam tolik přihlášených, tak aby se udělalo zipování, to za prvé. A za druhé, abyste otevřeli rozpravu! A vy jste hledali cestu... (Předsedající reaguje na zvýšenou hlasitost vystoupení, poslankyně již pak hovoří klidněji.) ... jakým způsobem to obejít. A tu cestu jste našli tak, že jste odevzdali předsedající schůze lístečky, na které jste napsali, že se přihlašujete s přednostním právem před otevřením rozpravy. Hledali jste prostě cestu, jakým způsobem tu rozpravu neotevřít. Já to považuju za neférové a myslím si, že ta rozprava prostě měla být otevřena. A pořád si stojím za tím, že je to na předsedajícím.

A poslední reakce, paní předsedající, když jste mě teď napomenula. (Předsedající: Vypršel vám čas, můžete se...) Vypršel mi čas, přihlásím se znovu a budu reagovat na váš postup.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já bych velmi poprosila o jaksi i při emočně vypjatých projevech o udržení nějaké mírnější hlasové intenzity.

A nyní s faktickou paní poslankyně Pokorná Jermanová. Připraví se pan ministr Baxa.

 

Poslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová: Pane ministře, já samozřejmě vím, že vaše příspěvkové organizace jsou osvobozeny od DPH. Ale v systému existují jiné organizace, které soukromě podnikají. Jsou to komerční divadla, komerční koncertní sály a další galerie a tam se jich to výrazně dotkne. Takže tak to je.

A co se týče toho semináře. Já se zúčastním a rovnou říkám, že 1. března chystám svůj seminář, kde budou všichni aktéři, kde nebude selektivní výběr účinkujících, vystupujících, a kde si o tom vašem tajném zákonu, o kterém je spoustu, spoustu mlhy a žádná realita, velmi rádi s vámi podiskutujeme. Doufám, že přijmete naše pozvání. Děkuju. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP