(11.00 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Velice děkuji. Využívám této možnosti reagovat na průběh rozpravy a děkuji za to umožnění paní kolegyni. Protože mě se to prostě velice osobně dotklo. Před několika lety, kdy o mně byla šířená přímo osobně s mou fotografií se smyšleným lživým citátem lež. Tohle je prosím případ dezinformace, případ, který nakonec ve finále, bylo to o smyšlených bytech pro migranty, se nějakým způsobem promítl i do předvolební kampaně šéfa největšího opozičního hnutí zde ve Sněmovně. On i po volbách pan poslanec Andrej Babiš přiznal, že to s těmi migranty do chalup byla tak trošku věc z říše fantazie. Ne tak trošku, to byl úplný výmysl.

Já jsem minulý týden vyhrála pravomocně soud proti tomu, aby nebylo možné šířit lži o lidech, s paní, která o mně šířila tu naprostou smyšlenost. Věděla to, bylo to vědomé a bylo to velmi nebezpečné. Ty výhrůžky násilím, vulgarity, opravdu věci, nepřála bych to vůbec nikomu, jsou totiž něco, co se znásobilo se sociálními sítěmi. Ale bylo to přítomné vždy, vždycky se míchaly nějaké vášně na základě nepravd. Jenom bych připomněla v minulosti už také známý fenomén veřejného davového lynče. Takže lži a dezinformace můžou spouštět takové věci.

Ta klíčová věc je: lež není názor. Já tedy chci každého prosím povzbudit k zamýšlení se - když šíříte informace, zda je máte ověřené. A když se tady bavíme o nějaké abstraktní svobodě slova, abychom si uvědomili, že je to i velmi konkrétní věc. Odpovědnost za to, co říkáme, a také odpovědnost za to, že se svobodou se zároveň pojí i odpovědnost. (Předsedající: Čas, paní místopředsedkyně.) Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Další s faktickou poznámkou je přihlášena paní poslankyně Maříková. Paní poslankyně, vaše dvě minuty. Prosím.

 

Poslankyně Karla Maříková: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Já bych reagovala na paní ministryni Langšádlovou a zároveň i na paní místopředsedkyni Richterovou. Nezaměňujme lež a informaci posunutou v čase, prosím vás. Nikdo neschvaluje určitě paní místopředsedkyně, prostřednictvím paní předsedající, aby se šířily na sociálních sítí lži a to, aby vám nebo komukoliv jinému někdo vyhrožoval. Pokud je to prokazatelná lež, nazývejme to lež. Ale já vám teď uvedu příklad. Včera na CNN Prima News vystoupil pan profesor Prymula a otevřeně tam mluvil o tom, jak virus covid-19 pochází z laboratoře. Já si pamatuju před dvěma lety, když tohle někdo řekl, tak byl nazýván minulou vládou a dalšími odborníky, že je těžký dezinformátor. Takže nazývejme věci pravými jmény. Pokud jde o lež, nazývejme ji lež, nikdo určitě neschvaluje, aby někdo o někom šířil někde na sociálních sítích lži a vyhrožoval mu. Ale pokud tu informace nemůžeme podložit, jestli je pravdivá, nebo nepravdivá, pak ji nemůžeme nazývat dezinformací. Je to pouze informace posunutá v čase, tak jako to bylo v tom případě, který jsem tady uvedla za příklad. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Další s faktickou poznámkou je přihlášen pan poslanec Juchelka. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Moc děkuji. Jenom ke ctěné, které si velmi vážím, paní místopředsedkyni Richterové. Paní místopředsedkyně, vy v médiích používáte vždycky ty informace, které se nějakým způsobem posunou. V tuto chvíli čelíte občanskoprávní žalobě jedné z organizací, o které jste šířila lež a dezinformaci na CNN Prima News, prokazatelnou. Neověřila jste si to. Stejně to tak udělala paní ministryně Langšádlová, která se za to omluvila, protože měla tu výšku a ten nadhled a omluvila se za to, že to dezinformace byla. A vy jste tady toto šířila, to je první věc.

Druhá konkrétní věc. Vy sama jste šířila na svém Twitteru dezinformaci o tom, zdali se bude wind fall tax platit, nebo neplatit za rok 2022, a pražská burza se zhoupla o 31 miliard korun. Vy jako jeden z nejvyšších ústavních činitelů jste tady tento Twitter, nebo tento tweet prostě a jednoduše použila bez jakéhokoliv rozmyslu, bez jakéhokoliv bych řekl nadhledu a úcty k nějakým informacím jako takovým. Prostě a jednoduše jste udělala zmatek na pár hodin na pražské burze. Takže pokud tady vy nějakým způsobem adorujete za to, abychom mluvili vždycky pravdu a abychom nelhali, abychom ty informace neposouvali, tak bych byl moc rád, a opravdu si vás vážím, abyste nedělala to samé a nenaskakovala vždycky na to, co někde uslyšíte, a přeposíláte to. Víte proč? Protože jste opravdu váženou místopředsedkyní vážené Poslanecké sněmovny a nesluší se to. Nejste jedna z dezinformátorek, tak prosím vás jim nenaskakujte a nebuďte jí.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Další s faktickou poznámkou je přihlášen pan poslanec Lang. Pane poslanče, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuji, paní předsedající. Také bych chtěl reagovat na paní místopředsedkyni Sněmovny, paní Richterovou. Když se tady hovoří o nějakých dezinformacích a šíření nějakých narativů, tak ověřená informace z Twitteru vašeho koaličního partnera, člena pražské ODS, známé to postavy, Pavla Novotného. Já bych to ocitoval, protože to je opravdu zajímavé, aby si udělali lidé představu, jaké máte koaliční partnery, když nás tady různě moralizujete. (Čte z mobilu.) Mně by nevadila mobilizace a posílání našich synů na Ukrajinu. Sám jsem se hlásil a pomáhal, jako se snažili a snaží pomáhat všichni slušní a normální lidé. Tak je válka - říká, tak je válka - a sousedi si mají pomáhat. Já být (bych) voličem (voliče) Andreje Babiše za Ukrajince okamžitě vyměnil. Takže on říká - já bych voliče Andreje Babiše, to znamená dva miliony českých občanů, okamžitě vyměnil za Ukrajince nebo za osmnáctileté Syřany přicházející s iPhony, nebo případně i za vrahy. Krásné vyjádření. Krásné vyjádření koaličního partnera. A zajímala by mě opravdu reakce, když tady hovoříte o tom, že někdo tady šíří nějaké dezinformace. Toto je ověřená informace z dnešního Twitteru. Pan Novotný to poté stáhl, protože zjistil, že přestřelil, ale samozřejmě už to žije svým vlastním životem. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Další s faktickou poznámkou je přihlášena paní místopředsedkyně Richterová. Prosím.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Ještě bych ráda jednou zdůraznila to, o co jde - že lež není názor a často se vyjeví až právě po dlouhých letech soudních tahanic, jak to přesně je. Já jsem teď zažila ukončení jedné takové soudní pře, kde se prostě jasně prokázalo a soud i vyslovil, že je to velice nebezpečné, když někdo lži a dezinformace šíří. Prokázalo, že o mně byla šířena lež. A co chci zdůraznit, bohužel v těch sociálních sítích je velice časté, že se takové věci dějí, včetně výzev k násilí, včetně věcí, které by v osobním kontaktu byly nemyslitelné.

Chci ještě upozornit na to, že bohužel té naprosté lži, kterou vlastně šířil předseda hnutí ANO v rámci své kampaně před parlamentními volbami ohledně nějakých migrantů do chalup, zdůrazňuji, že to byla naprostá lež a výmysl, i to po volbách sám uznal, že této lži uvěřilo zhruba 45 % Čechů. Tak to vyšlo v jednom průzkumu. Takže téměř polovina národa. Na tom chci zdůraznit, to jsou šílené věci.

Naopak to, že se někomu nelíbí nějaká věc, co o něm řeknu já. Já jsem naprosto v souladu s tím, že chci, aby to opět také prošlo soudním dokazováním. Jenom jsem přesvědčená o tom, že jsem neřekla vůbec nic špatného, že mi prostě záleží na tom, abychom zůstali liberální společností, společností, kde je možný názorový střet, a společností, kde se nesmazává rozdíl mezi politickým zápolením a šířením naprostých lží o protivnících. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Další s faktickou poznámkou je přihlášen pan poslanec Zlínský. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Vladimír Zlínský: Vážená paní předsedající, děkuji za slovo. My se trochu motáme v kruhu, protože pořád mně není jasné, jak rozlišit záměrnou lež od toho, když člověk se splete z důvodu toho, že nemá dostatek informací, že prostě nemá kapacitu mentálně, aby to pochopil nebo přijal ty informace. Kde je ta hranice, jak ji najít? A pak je otázka, jestli teda tyto lidi pak začít trestat, protože pak dojde k tomu, že si tady vytvoříme, řeknu to možná nadneseně, jako brutálně autocenzuru, že lidi budou mít strach cokoliv, co nebudou mít stokrát ověřeno, uveřejnit. Já si myslím, že to zásadním způsobem postihne nápaditost a kreativitu, která bohužel někdy se vyvíjí způsobem nevhodným, ale zas na druhou stranu někdy se vyvíjí vhodným.***




Přihlásit/registrovat se do ISP