(11.10 hodin)
(pokračuje Vladimír Zlínský)

Co se týká paní místopředsedkyně Richterové, já se přiznám, že když občas v té mé sociální bublině vidím výpady proti ní, tak mně je to taky z duše nepříjemné a odporné. Takže k tomuto bych se přihlásil, že i sám jsem vystaven takovým útokům. Jako politici si na to musíme zvykat, i když je to velmi těžké. Takže v tomto bych řekl, že jako politici to máme náročné a musíme mít vyšší odolnost, jak by nám řekla Evropská unie. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Tak děkuji za dodržení času. Vracím se k řízení schůze. Děkuju moc mojí kolegyni. A nyní s faktickou pan poslanec Patrik Nacher. A dále je přihlášen pan poslanec Radek Vondráček. Tak Patrik Nacher je v sále, již se blíží. Vaše dvě minuty.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji, paní místopředsedkyně. Já jsem to poslouchal pozorně a zas mi to nedalo, abych nereagoval, protože víte, že to téma boje s dezinformacemi a nástup cenzury, že se mu tady věnuji. Dokonce jsem chtěl zařadit informaci vlády vlády k tomu, co připravuje, bohužel jste to nezařadili na program. Interpeloval jsem pana premiéra. To byla historicky první písemná interpelace v tomto volebním období.

Ale vy jste mi, paní místopředsedkyně, nahrála. Vy jste přece tady dala příklad, že jste se soudila. Takže vlastně ukazujete to, že ten systém funguje. Tady přece nikdo nehájí to, aby se tady šířily lži, prokazatelné lži. Když někdo šíří lež, vy se bráníte, můžete žalovat, můžete podat trestní oznámení, ochranu osobnosti proti pomluvě a podobně. Dostanete se k soudu a vyhrajete. V pořádku. O mně se šířilo, že jsem někde nabral roušky v centrálním skladu, to bylo na Facebooku. Představte si, a pak jsem je rozdával v domovech seniorů. Ne, já jsem je koupil a tam jsem je pak rozdával. A někdo si to vymyslel. Já jsem podal trestní oznámení poprvé v životě. A víte, co řeklo státní zastupitelství? Že my jako politici máme snést určitou míru i lži, protože jsme ve veřejném prostoru a jsme veřejní činitelé. Takže dokonce tam to byla jasná lež, a přesto jsem neuspěl. Vidíte, a to je jasná věc. Ale vy jste důkazem toho, že to lze. A tady já jsem si našel - a že už na to platí současné paragrafy a zákony. Já jsem tady našel sedm let starý váš, jako Pirátské strany, názor - Piráti ke zřízení útvaru boje proti dezinformacím: Ministerstvo pravdy nechceme. Tak bych se chtěl zeptat, kde najednou je ten posun, kde Pirátům najednou tohleto nevadí, že tady bude ministerstvo pravdy? Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Tak děkuji i za dodržení času. A konstatuji, že se nám tady spustila taková úplná přívalová bouře faktických, takže já jenom aby každý věděl, jak je v pořadí. Nyní pan poslanec Vondráček, potom pan poslanec Radek Koten, Aleš Juchelka, následně se hlásím já a poté paní poslankyně Věra Adámková. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Radek Vondráček: Tak děkuji za slovo. Já jsem jeden z těch, kterého také to téma zajímá, takže samozřejmě ta debata mě přitáhla z mé kanceláře. A já jsem chtěl poděkovat paní místopředsedkyni za to, co tady řekla. Já se ztotožňuji s tím, co říkala, že lež není názor, opačně - názor není lež. A já bych byl hrozně rád, kdyby ještě si našla chvilku a zopakovala to, až tady bude pan ministr vnitra, a kdyby mu to řekla. Protože navazuji na to, co tady před chvilkou řekl Patrik. Jestliže Piráti zastávají tento názor, bylo by dobré, kdybyste to v té koalici šířili a kdybyste se jasně vymezili.

Já jsem minulý týden několikrát žádal o zařazení takovýchto bodů. Chtěl jsem právě vidět jednoznačný názor jednotlivých koaličních stran na to, jak se staví k tomu plánu, že se bude utrácet, že je potřeba minimálně 150 milionů, že se ustanovují různé týmy proti šíření dezinformací, které vlastně ve své podstatě budou ovlivňovat veřejné mínění. A protože jste nám ten bod nezařadili, tak je to jeden z těch hříchů, které tady říká naše paní předsedkyně, které vedly k téhle schůzi.

Vy jste potom taky říkala, že svoboda slova je abstraktní věcí. No, ano i ne, protože my ohrožení svobody, svobody slova cítíme každý den a není to zas tak abstraktní kategorie. Já bych chtěl říct, že je to především kategorie právní a je to především kategorie, která je regulována Listinou základních práv a svobod a poměrně mnoha rozhodnutími Ústavního soudu a Evropského soudu pro lidská práva. A ta Listina není jenom deklarací, ale právě závazným dokumentem, který konstatuje, že každý člověk má právo na šíření názoru jakýmkoliv technickým způsobem. To znamená, bojujme proti lžím. Mně se to moc líbilo, co jste říkala. A prosím, řekněte to panu Rakušanovi. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času. A nyní pan poslanec Radek Koten.

 

Poslanec Radek Koten: Dobrý den, vážená paní předsedající, dámy a pánové. Já jsem na tom podobně jako Radek Vondráček, tedy přitáhlo mě to z kanceláře sem za pultík, kde jsem tedy poslouchal všechny předchozí projevy.

O mně časopis Reflex napsal svého času, kdy tady byly hony na čarodějnice, aby náhodou Radek Koten nebyl předsedou výboru pro bezpečnost, tak tehdy Reflex o mně napsal, že jsem rudý konzistentní komunistický řezník. Teď si to představte, jak se na to dívali mí známí, mí kamarádi a podobně. Nebylo z toho samozřejmě nic pravda, protože nejsem ani řezník, ani jsem nebyl nikdy v komunistické straně, ani nejsem rudý, ani nejsem proputinovský, jak se o mně říkalo, a dokonce jsem dostal prověrku na stupeň tajné. A přesto jsem byl obviňován, že jsem konspirační teoretik, že šířím lži a podobně. Takže kde je ta hranice mezi pravdou, anebo nějakým tím přesně stanoveným vládou názorem? Já si myslím, že pravda, a to už tady říkal nějaký politik kdysi dávno, pravda je vládou povýšená lež.

Takže jak tomu tedy máme rozumět? Budeme bojovat proti dezinformacím. Nyní se tady dozvídám v přímém přenosu, že vlastně za demonstrace na Václavském náměstí napřed mohli proruští trollové, nyní to tedy organizovala Čína. Já tedy nevím, kdo tady lže a kdo tady tedy vydává rozporuplná stanoviska. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Tak děkuji. Nyní s faktickou poznámkou je přihlášená paní místopředsedkyně Richterová. Paní místopředsedkyně, prosím.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já ještě jednou děkuji za umožnění věcného vystoupení. A opravdu už věřím, že naposledy, jenom shrnu, o co jde.

Žijeme ve společnosti v době, kdy je prostě možné, aby šéf jednoho významného politického hnutí šířil úplnou lež, o které po volbách přizná, že věděl, že jsme to s tou fantazií asi trochu přehnali, jak to bylo v tom citátu, který uvedl třeba Respekt. A té lži uvěřilo zhruba 45 % občanů naší země, 45 % voličů. Proč tohle zdůrazňuju? Protože jsme v situaci, kdy takhle silný dopad tyhle věci mají. Myslím, že vy to úplně všichni víte. A pak se stanou občas chvilky, kdy někdo opravdu šíří něco úplně čistě osobního, a pak je možné se bránit.

To, co se stalo mně, bych opravdu nepřála vůbec nikomu. Šlo o to, že ke smyšlenému výroku byla přilepená moje fotka, moje jméno a šířilo se to s tím opravdu osobním. A když jsem požádala o stažení, protože já jsem vždycky zastánkyně slušného jednání a osvěty, tak vlastně k tomu stažení nedošlo, ale došlo k opětovnému šíření a ještě ke zveřejnění takového otevřeného, velmi útočného dopisu opakujícího ty lži. Proč toto říkám? Že to nebylo pouhé šíření lži a smyšlenky, ale opravdu velmi těžká situace takového řekla bych až útoku právě ze strany té části dezinformační scény. A proč se takto nazývá? Protože to je potom opravdu koordinované. Je to něco, co znamená opravdu těžké situace. A znamená to ohrožení svobody slova. Že se pak lidé budou bát říkat věci, co nejsou po chuti právě této části. A zrovna u té paní, která napadla mne osobně - ona se prohlašovala za ambasadorku Doněcké republiky. (Upozornění na čas.) Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. A nyní je s faktickou poznámkou přihlášená paní poslankyně Adámková. Pak se připraví pan poslanec Nacher, paní ministryně Langšádlová, pan poslanec Juchelka a paní poslankyně Peštová. Paní poslankyně, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP