(12.00 hodin)
(pokračuje Zdeněk Nekula)

Pro příklad - jen loni jsme do pozemkových úprav investovali 2 miliardy korun. Ale chceme víc, a proto se snažíme a vám předložíme návrh novely zákona o ochraně zemědělského půdního fondu, kde velká část odvodů za vynětí půdy ze zemědělského půdního fondu půjde přímo na financování takových pozemkových úprav. Tedy pokud už musíme půdu jednou provždy vyjmout ze zemědělského hospodaření, pak chceme, aby peníze za její odnětí sloužily výhradně pro zlepšení stavu jiné zemědělské půdy. Nechceme, aby se jednoduše rozptýlily ve státním rozpočtu.

Podobně se musíme podívat na další dědictví komunistického režimu a to jsou meliorace. Dnes, v době postupujícího sucha, jsou v našich polích stále funkční meliorační zařízení, která nám tak důležitou vodu stále odvádějí z pole pryč. Je to s podivem, ale stále to funguje. A my musíme tyto meliorační sítě znovu zmapovat, zjistit jejich funkčnost a tam, kde vážně poškozují půdu, proti nim účinně zakročit. Jinak vydáváme z jedné ruky peníze na zadržování vody v krajině, a přitom z druhé ruky nám utíká voda a my jen nečinně přihlížíme.

Spolu s Ministerstvem životního prostředí pracujeme na tom, aby průmyslový a rezidenční rozvoj České republiky šel primárně směrem k brownfieldům a půdám těch nejnižších kvalit. A zde připouštím, že musíme ještě přidat. Musíme vyřešit historické právní problémy, které jsou často s těmito brownfieldy spojeny. Tyto problémy nám totiž mnohdy znemožňují využít tyto lokality, které jsou jinak vhodné pro zamýšlenou činnost. Chci věřit, že naši vnuci už pojem brownfield budou znát jen z historických pramenů.

Náš rezort dále podporuje i potravinové banky, které se výrazně loni zapojily do pomoci těm nejpotřebnějším a nejohroženějším. Podporujeme potravinové banky v rámci národního dotačního programu 18. V loňském roce byla vyplacena podpora v objemu téměř 100 milionů korun, z toho 89 milionů korun na provozní náklady a cirka 11 milionů korun na investice. Pro rok 2023 již byly přijaty žádosti o dotační podporu ve výši 102 milionů korun. Věřím, protože na to máme alokované prostředky, že bude stoprocentní pokrytí. Co to znamená? V prvé řadě podporujeme další pilíř nefinanční sociální podpory. V druhé řadě pomáháme v maximálním zužitkování vyrobených potravin. Ty, u kterých se blíží konec upotřebitelnosti, jsou předávány do potravinových bank a nekončí tak v odpadu.

Poté co bývalý dvojministr pan Havlíček z hnutí ANO po desítky měsíců blokoval schválení novely zákona o významné tržní síle, jsme tuto novelu úspěšně provedli legislativním procesem. Významným způsobem jsme tak zvýšili ochranu slabších subjektů na trhu, které se tak snadno nebudou stávat terčem špinavých praktik velkých kolosů. Naším cílem je nastavit podmínky tak, aby chování na trhu bylo férové a nedocházelo na něm k nekalým praktikám. Ty totiž vždy nakonec odnáší zákazník. Proto jsme nastavili pravidla tak, aby byl obchodní vztah v celém potravinovém řetězci transparentní. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže nyní může konečně kontrolovat celý řetězec od zemědělce přes potravináře až po obchod.

A nyní prosím obraťme svou pozornost k životadárné tekutině, a to je voda. Vodní hospodářství je tradičně jedním z pilířů našeho rezortu a s postupující dobou nabývá na důležitosti. Dlouhodobě podporujeme revitalizaci rybníků, výstavbu malých vodních nádrží, dobudování vodovodů, kanalizací, čističek odpadních vod, ale v souladu s dlouhodobými koncepcemi připravujeme i výstavbu velkých vodních nádrží. Nejdále jsme nyní v přípravě vodního díla Vlachovice na Zlínsku, na které okolní obce již několik desetiletí toužebně čekají. Probíhají výkupy potřebných pozemků, předprojektová příprava a související práce. V této souvislosti se připravuje vládní materiál pro schválení použití železniční vlečky na přepravu materiálu pro výstavbu vodního díla Vlachovice včetně financování. Chceme využít toho, že do oblasti budoucí hráze vodního díla fyzicky vede dnes již úředně zrušená železniční vlečka, která původně sloužila pro tamní nechvalně proslulé vojenské sklady Vrbětice. Maximální množství materiálu tak bude na stavbu tohoto vodního díla přiváženo po železnici. Dalšími nádržemi v přípravě jsou vodní díla Skalička na Bečvě, Senomaty a Šanov na Rakovnicku a vodní nádrž Kryry na Lounsku, tedy nádrže v jedné z nejsušších oblastí naší země.

Lesní hospodářství se stále potýká s následky kůrovcové kalamity, která na další desítky let změnila ráz naší krajiny. Jemnou útěchou je, že kůrovcová kalamita zvolna ustupuje a jednotlivým majitelům lesních porostů v čele se státním podnikem Lesy České republiky se daří přes různé problémy obnova vykácených porostů. Samozřejmě využíváme této příležitosti a namísto původních smrkových monokultur či porostů s převahou smrku ztepilého nyní vysazujeme mnohem pestřejší skladbu stromů tak, abychom se vrátili ke správné lesnické praxi a zejména nové porosty učinili odolnější vůči takovým pohromám, jako je například invaze zmíněného lýkožrouta smrkového. Dnes nám k tomu pomáhá i prudký růst výkupní ceny jednotlivých sortimentů dřeva, které jak státnímu podniku, tak i obecním i soukromým vlastníkům finančně konečně pomáhá pokrýt ohromné náklady spojené s obnovou porostů. Je však třeba mít na paměti, že situace vlastníků lesů je značně obtížná. Proto mohu konstatovat, že se nám výrazně zadařilo v obnově porostů. Opět převažovala plocha zalesněná listnatými dřevinami, a to za výrazné podpory Ministerstva zemědělství.

Za našeho předsednictví v Radě EU se podařilo dosáhnout politické dohody o prevenci odlesňování. Rada Evropské unie pod naším vedením, Evropský parlament a Evropská komise se dohodly na znění nařízení, které má zajistit, že při výrobě produktů získávaných z kávy, kakaa, palmového oleje, sóji, hovězího masa, dřeva a kaučuku nebude docházet k odlesňování nebo znehodnocování lesů.

Dále reflektujeme energetickou krizi. Státní podnik Lesy České republiky reagoval na vzrůstající zájem o palivové dříví kvůli prudkému růstu cen plynu a elektřiny a prodával ho veřejnosti ve všech regionech, za rok 2022 v celkovém objemu více než 300 000 kubíků. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP