(12.20 hodin)
(pokračuje Zdeněk Nekula)

Osobně se zasadím o to, abychom společně s odborníky v oblasti SONOS zanalyzovali příčiny a cesty šíření letošní vlny ptačí chřipky a pro další sezonu využívali taková opatření, která budou zárukou minimalizace rizika výskytu ptačí chřipky. Ale nesedíme s rukama v klíně. Pro postižené chovy se připravuje finanční kompenzace vzniklých ztrát tak, aby produkce vajec mohla být co nejrychleji obnovena v původním rozsahu. Ve spolupráci s Ministerstvem financí je připraven kompenzační balíček, který nutně potřebují naši producenti vajec.

Aktivní a naprosto transparentní v této problematice jsme i vůči našim zahraničním obchodním partnerům. Náš zcela otevřený přístup a informování o stavu a přijatých opatřeních se promítá i do mezinárodní reputace České republiky. Jenom dvě země, a to je Singapur a Hongkong, uplatnily restriktivní opatření vůči našim importům do těchto dvou destinací. V případě ostatních exportních destinací je náš systém veterinárního dohledu zárukou bezpečnosti a garance pro export našich produktů a zvířat.

Dámy a pánové, mohl bych pokračovat hodiny, ale nechci. Jsem přesvědčen, že zdejší Sněmovna se má v této chvíli, kdy našim občanům prudce rostou životní náklady a bezpečnost Evropy je znovu na úrovni studené války, raději intenzivně věnovat smysluplnějším tématům. Opakovaný pokus o vyslovení nedůvěry naší vládě je divadlo se zbytečnou ztrátou času, neboť jako vláda máme důvěru všech našich poslanců. My to víme, vy to víte. A přesto neváháte ztrácet čas řečněním a tváříte se, že to je jen váš boj za lidi. Není. Je to jen zoufalá snaha udržet šanci na prezidentský mandát Andreje Babiše. Sdílím zděšení některých politických komentátorů a politologů z projevu poslance Andreje Babiše po prvním kole prezidentských voleb. Ano, tam jsme viděli tu ubohou strategii. Vyděsit, naštvat, rozvrátit, pourážet. A co bychom z toho mohli použít? Zhola nic. Já jsem ze slušné rodiny a chovám úctu k ostatním, ale takové zvyky nehodlám přejímat.

Děkuji vám za pozornost a přeji vám i České republice jednotu, prosperitu a úspěch do dalšího období. Ještě jednou děkuji. (Potlesk koaličních poslanců.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, přeji pěkné odpoledne. Já vám děkuji, pane ministře. Vaše vystoupení vyvolalo tři faktické poznámky. Nejprve pan poslanec David Pražák, potom paní poslankyně Margita Balaštíková a potom pan poslanec Josef Kott. Prosím, pane poslanče, vaše dvě minuty.

 

Poslanec David Pražák: Dobré poledne, paní ministryně, páni ministři, dámy, pánové. Já jsem rád, že došlo na zemědělství. My jsme se s panem ministrem vzájemně těšili na vystoupení už včera, na které nedošlo, ale i dnes jsme se potkali ráno. Já bych trošku si myslel, že aspoň pan ministr zemědělství vynechá některé ty invektivy vůči prezidentské volbě a tématům, které tady padaly, ale bohužel věřím tomu, že to tak asi musel mít. Ale já bych se chtěl věnovat věcem, které tam dneska padly, nebo které dneska padly hned na začátku. Asi to nestihnu v těch dvou minutách, ale určitě se potom přihlásím ještě znovu.

Vláda plní, co slíbila. DPH u potravin. No já právě nejsem úplně přesvědčený o tom, co jste říkal, pane ministře, že jsme nesnížili u některých potravin, tak jak jsme to chtěli my, u základních potravin snížit DPH, že vy jste to neudělali a že to je správně. Protože hromada českých občanů jezdila právě kvůli tomu, že Polsko mělo nižší cenu potravin a mělo i nulovou DPH, jezdila nakupovat do Polska. Takže ten výsledek pro náš rozpočet byl takový, že ty peníze nechávali v Polsku. To je jedna věc.

A druhá věc. Samozřejmě když vy jste DPH nesnížili, pak jste ty peníze z těch lidí vycucali v těch potravinách a v těch cenách, které se zvedly. Vy jste tady už někdy v červenci nebo v létě prostě říkal, že podle vašich informací do čtrnácti dnů začnou ceny potravin klesat. Víte sám, že to nedopadlo. Já jsem to ani nějak nikde moc jakoby neakcentoval, že to tak není. Ale i dnes všichni vidíme, kam se ty ceny dostaly. Dostaly se tam díky tomu, že vlastně - nebudu říkat, že vy jako ministr zemědělství, ale vláda nepomohla a neudělala pro zemědělce v loňském roce vůbec nic. Nepomohla k tomu, aby ty ceny těch hnojiv, které byly čtyř- až pětinásobně vyšší, aby jim nějakým způsobem pomohla. Chtěli jsme, aby se dostalo zemědělství do kritické infrastruktury státu, kdyby náhodou došlo k tomu, že by byl problém s naftou. Nepomohla ani s nějakým zastropováním cen nafty. (Předsedající: Váš čas.) Nechci tady... Aha, to bylo rychlý. Tak já se přihlásím znovu. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Přihlaste se případně s další faktickou poznámkou. Děkuji. Nyní paní poslankyně Margita Balaštíková a připraví se pan poslanec Josef Kott. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Margita Balaštíková: Tak ještě jednou dneska dobrý den, kolegyně a kolegové. Pane ministře, nevím, který Hans Christian Andersen z Ministerstva zemědělství vám to psal, ale mohl by se dát do psaní opravdu téhleté literatury a pobavit občany. Já to tady mám postupně, budu tady vystupovat víckrát.

Já jsem říkala na jaře, že se budou zvedat ceny, vy jste říkal, že to nebude hrozné. Pak se tedy to ukázalo, že hrozné to je. Vy jste v létě uklidňoval všechny, že se to spraví, že už nám klesají ceny na burzách. Já jsem říkala, že ne, a napsala jsem článek, který jsem nazvala Utěšitel z Těšetic, protože pan ministr bydlí v této obci. Protože on všechny utěšoval, jak to bude krásné. Nepotvrdilo se to. Nýbrž já bych se vás ale chtěla zeptat - vy jste řekl, že chleba stojí 45 korun. Tak já bych se vás chtěla zeptat, kde ten chleba za těch 45 korun kupujete, jestli je to ten tvrdý pro ty králíky, co chodím kupovat já do naší Jednoty, nebo co to je za chleba. Protože normální chleba o váze 2,5 kg se opravdu pohybuje kolem 100 korun. Jenom tak mezi námi, já tedy chodím nakupovat skoro každý den, takže mám ty ceny v malíčku. Nenazvala bych to mírné zdražení, protože opravdu máme velmi vysoké zdražení. Vy jste sice řekl, že rekordman v růstu cen je plyn a energie, OK, ale ten se promítá právě do toho zvyšování cen potravin, takže když mírně klesá, ono ještě dlouhou dobu potrvá, než se to projeví v těch cenách. A jako ministr zemědělství byste měl vědět, že léta se tady ceny nezvedaly, drželo se to dolů, zemědělci to sanovali z různých jiných činností a teď to určitě se nebude vracet na zpáteční ceny, s tím bych určitě nesouhlasila.

A to, co jste nám tady na začátku popisoval, to se netýkalo zemědělství, to se týkalo všeobecně, vy jste se snažil ukázat na různé věci (Předsedající: Váš čas.) a nevyužil jste čas o zemědělství.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji, paní poslankyně. Nyní s faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Josef Kott a připraví se pan poslanec Jiří Strýček. Prosím.

 

Poslanec Josef Kott: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já se budu snažit vystoupit jako ten zoufalec, tedy jak říkal pan ministr, ale také si myslím, že jsem ze slušné rodiny. Nicméně to, co tady padalo, tak samozřejmě je vždycky půl pravda, protože ceny výrobků do konce roku samozřejmě nemohly růst, protože ty obchodní řetězce mají udělané buď půlroční, nebo roční smlouvy. A ty roční smlouvy nebo půlroční smlouvy končily buď v listopadu, nebo v prosinci. Takže to není zásluha nikoho jiného než těch obchodních řetězců, které ty své dodavatele, byť oni měli nákupní ceny už úplně jiné, tak ty ceny podrželi.

Kdybyste si odpustil ty invektivy na ty agrobarony a na ty špinavé praktiky těch velkých firem, tak to vaše vystoupení beru jako zcela kompetentní a vyvážené, ale jsou některé věci, které tedy nejsem schopen přejít.

Precizní zemědělství. Já jsem dělal ve firmě, která precizní zemědělství zaváděla v roce 1998, takže tohleto není nic nového pod sluncem, co se tady snaží teď ministerstvo udělat. Samozřejmě silné společnosti, ať jsou to velké, nebo malé, ale jsou intenzivní, tak si s tím poradí, ale ty ostatní prostě precizního zemědělství nikdy, nikdy nemůžou využít. A věřte mi, že vím, o čem mluvím. Mluvil jste tady o spotřebě hnojiv a chemických prostředků, že se vsadíte, že nebude vyšší. No samozřejmě nebude vyšší, protože v loňském roce firmy měly prodáno a věděly, za jak vysoké ceny budou prodávat a jak nízké vstupy mají. V letošním roce je to přesně naopak. Obrovské vstupy a nikde není napsáno, jak budou realizovat svoji produkci. Takže já se s vámi sázet nebudu, protože v tomto máte samozřejmě pravdu. Ale zase to není to, že by se o to postaralo Ministerstvo zemědělství. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP