(12.30 hodin)
(pokračuje Josef Kott)

Produkce olejnin, tam je pořád stejná výměra. Akorát že když se urodí o půl tuny víc na té výměře, tak to dělá ten vámi zmiňovaný objem. (Předsedající: Váš čas.) Já se přihlásím ještě jednou. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám. Nyní s faktickou poznámkou pan poslanec Jiří Strýček, připraví se pan poslanec David Pražák. Prosím.

 

Poslanec Jiří Strýček: Vážený pane předsedající, děkuji za slovo. Vážený pane ministře, prostřednictvím pana předsedajícího, já budu velmi krátký, možná by mohli využít ten můj čas i mí kolegové, ale mě zaujala na vašem projevu jedna věc. Vy jste tady sdělil, že vaši vládě důvěřuje 108 koaličních nebo vládních poslanců. To je sice pravda, ale vy jste si ještě, pane ministře, neuvědomil, že vaší vládě nedůvěřuje 70 % obyvatel této země.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní pan poslanec David Pražák, připraví se pan poslanec Josef Flek, potom paní poslankyně Margita Balaštíková. Všechno faktické poznámky. Prosím.

 

Poslanec David Pražák: Ještě jednou, dobrý den. Možná to bude ještě víckrát. Chtěl bych se jenom vrátit k tomu, co pan ministr říkal vlastně na začátku. Začalo to větou, že programové prohlášení plní. První věta, kterou on řekl, že mají v programovém prohlášení: účinněji budeme podporovat malé začínající ekologické zemědělce. To má pravdu, to tam máte. Ale vy tam máte napsáno a střední, jako střední zemědělce. A ty jste právě poškodili tou redistributivní platbou, kterou jste vymysleli. Ty jste úplně vynechali a ti tady tvoří nějakých 65 % produkce všeho v České republice.

A když jste říkal, že chcete podporovat bioplynové stanice. Dobré, fajn, ale čím ty bioplynky nakrmíte? Dneska jsme trošku prokaučovali podle mě předsednictví v Evropské unii, protože Evropská komise nám nařizuje některé věci, jako je zákaz podzimní orby. Nařizuje nám, co a jak budeme kde moct mít. A vy říkáte, že budeme kvůli erozi mít menší lány. Definitivně se rozloučíme s lány, jak jste řekl. To ano. My se ale definitivně rozloučíme i s tou produkcí. Protože to, co teď je v návrhu - a abych byl férový, měli jsme to na zemědělském výboru probírat a budeme to určitě probírat v budoucnosti - tak je to, že Česká republika nám zčervenala a víceméně v kukuřiční výrobní oblasti se nebude pěstovat kukuřice, v řepařské se nebude pěstovat cukrová řepa. A je možné, že v bramborářské oblasti nebudou brambory a naši studenti se budou jezdit koukat do Výzkumného ústavu rostlinné výroby na Ruzyni do genobanky, jak vypadá vlastně brambor. To je výsledek toho, jak vy říkáte, že jste evropské předsednictví zvládli. To je podle mě, toto, průšvih a je potřeba se k tomu vrátit. Ale věřím tomu, že na zemědělském výboru a nějakých podvýborech se dostaneme třeba k něčemu rozumnému. Ale tohle to je podle mě problém.

To samé s tou administrativou. Zatím jsem nikde nezaznamenal jako zemědělec, ale možná to je i tím, že pro vás snížení administrativy je i to, že třeba sejmete 2 miliardy v národních dotacích. Když nebudete mít peníze v národních dotacích, tak samozřejmě nebudete muset administrovat. To je pravda. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji, pane poslanče. Nyní tedy paní poslankyně Margita Balaštíková, připraví se pan poslanec Karel Smetana a potom pan poslanec Josef Kott. Všichni s faktickou poznámkou. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Margita Balaštíková: Ještě jednou dobrý den. Takže vy jste řekl, že jste zajistili férový přístup. Tak jestli jste něco, pane ministře, nezajistili v tom EU, ten férový přístup. Celých 30 let si zemědělci stěžují. Po vstupu do EU se ten férový přístup ještě zhoršil. A vy jste tomu nasadil korunu tím, že jste ani nechtěl absolutní hodnoty u pesticidů a hnojení, tím, že jste prostě dokument o společné zemědělské politice, na kterém se tady dělalo několik měsíců, spíš let, jste prostě změnil, aniž jste se ptal ostatních, takže vy jste to totálně podtrhl!

Co se týká vody, no promiňte, chlubit se vodním dílem Vlachovice, které teda udělala Babišova vláda, když on byl ministrem financí, byl to první výjezd té vlády do Zlínského kraje, a my jsme měli největší připravenost tohoto vodního díla, tak to už mě teda přijde opravdu za vlasy přitažené. A můžu říct, že jste se cizími činy chlubil od samého začátku vašeho projevu. To stejné je teda kůrovcová kalamita. V době, kdy byl ministrem váš člen pan Marian Jurečka, jsem pana Szóráda upozornila, že by měl začít pěstební činnost, že by se s kůrovcem mělo něco udělat. Byla jsem radní na Zlínském kraji za zemědělství a životní prostředí. Tam jsme udělali projekt podpory malým vlastníkům lesa na boj s kůrovcem, který pak převzalo Ministerstvo zemědělství. Tak si prosím aspoň ověřte, co děláte, čí nápady a úspěchy kradete a čím se vlastně tady chlubíte!

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní pan poslanec Karel Smetana, připraví se pan poslanec Josef Kott, potom David Pražák. Všichni faktické poznámky. Prosím.

 

Poslanec Karel Smetana: Hezké odpoledne, dámy a pánové. Rád bych zareagoval na svého předřečníka pana Pražáka. Ten tady zmínil, že pan ministr neudělal, nebo respektive vláda neudělala nic. Já bych chtěl tady vypíchnout ty důležité věci, které v projevu pana ministra zazněly. Kofinancování Programu rozvoje venkova na 65 %, až 200 miliard korun v programovacím období, 831 milionů korun, mimořádná pomoc ohroženým sektorům českého zemědělství. Mimořádná pomoc půdního rolnického garančního fondu ve výši 750 milionů korun.

Teď bych rád zareagoval na paní Balaštíkovou. Máte pravdu, možná chleba dvouapůlkilový stojí 100 korun. My běžně kupujeme spíše chleba o velikosti 1,2 kilogramu a tam se ta cena skutečně pohybuje, jak mluvil pan ministr. Takže tak jenom na dovysvětlenou. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám, pane poslanče. Nyní tedy vystoupí pan poslanec Josef Kott, potom pan poslanec David Pražák, Richard Brabec a další s faktickou poznámkou. Prosím.

 

Poslanec Josef Kott: Ještě jednou děkuji za slovo. Já bych teda dokončil to, o čem jsem tady chtěl hovořit. Ta protierozní opatření jsou skutečně obrovský problém. Obrovský problém. Protože díky tomu, jak je nastaven systém orby, tak skutečně na Vysočině, jestli nedojde k výraznému posunu - a vím, že s tím mají problémy nejenom velcí, jak zde mluvil pan ministr, ale všichni, všichni ti malí, kteří tam dělají okopaniny, všichni s tím mají problém - takže jestli nedojde k nějakému výraznému posunu, tak se ty brambory skutečně na Vysočině jako v regenerační oblasti přestanou dělat. To je první záležitost.

Druhá záležitost týkající se mléka, o které jsem tady ještě nebyl schopen mluvit. Cena mléka přece není daná zpracovateli a obchodními řetězci v České republice. Tam tu cenu udělal německý koncern, kam vlastně družstvo to mléko dováží. A jestli čeští zpracovatelé platí 13,40 nebo 13,80 a Německo platí 15,60, tak potom je to dané touto záležitostí.

Poslední záležitost, o kterém tady pan ministr mluvil, a za což děkuji, tak je záležitost týkající se ptačí chřipky, která prostě se Evropou každý rok nějakým způsobem valí, ale letošní rok je opravdu kritický. To, že Česká republika byla soběstačná z nějakých 82 %, teď sám řekl, že v podstatě ten chov na Tachovsku je minus 16 %, tak já bych se velice přimlouval za to, a myslím si, že to je na pořadu dne, abychom se začali zabývat tím, že budeme řešit zákaz klecových chovů slepic. Protože to, co jsme tady udělali, si nemyslím, že je správné, a víceméně to poškodilo pouze, pouze české producenty vajec. Děkuju za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Také vám děkuji, pane poslanče. Nyní tedy pan poslanec David Pražák, potom Richard Brabec, paní poslankyně Margita Balaštíková a další. Prosím.

 

Poslanec David Pražák: Ještě jednou děkuji. Budu pokračovat v tom, co jsem předtím pozastavil. Nebudu kritizovat úplně všechno. Samozřejmě třeba zákon o zadávání veřejných zakázek, který jsme spolu poupravovali, a můžou se tam využívat lokální potraviny při tom zadávání veřejných zakázek, je dobře. Chválím i tu podporu potravinových bank. Já jenom se cítím trošku jakoby skeptický v tom, že my se schováváme trošku za to, co nám Evropská komise zakazuje a nařizuje. A v tom jsem řekl, že si myslím, že jsme to prokaučovali při tom předsednictví v Evropské unii. Myslím si, že jsme na ty věci možná mohli tlačit v tom zemědělství trošku víc. Já totiž se bojím toho, že se za to budeme schovávat s vidinou toho, že vlastně to, co se nám tady omezí, zakáže a znemožní, tak se sem prostě doveze zvenku. Já jsem přesvědčený o tom, že čeští zemědělci bez rozdílu velikosti, malí, velcí, ale jsou schopni produkovat bezpečné kvalitní české potraviny. Myslím si, že bychom měli dělat všichni všechno pro to, abychom jim ty klacky pod ty nohy neházeli a naopak se jim snažili v té jejich produkci pomáhat. Děkuju.***




Přihlásit/registrovat se do ISP