(15.10 hodin)
(pokračuje Jan Skopeček)

Tak to fakt ne. Ve chvíli, kdy jste vyvolali hlasování o nedůvěře vládě, tak ministři mají plné právo svoji práci obhájit, zhodnotit a před tím hlasováním o samotné důvěře vyjádřit to, co za tu dobu udělali.

Pan předseda Fiala tady argumentoval tím, jak tady všichni hovořili o tom, jak je všechno bezvadné, úžasné a jak je všechno zalité sluncem. Myslím si, že to nezaznělo z úst žádného ministra ani premiéra. My si dobře uvědomujeme, že žijeme v době, která není jednoduchá, a jde jenom o to, jestli tou dobou provázíme Českou republiku lépe než vláda předchozí, a o tom jsme skutečně přesvědčeni. A ta vaše vystoupení a absence jakýchkoli alternativ toho je jenom důkazem. (Výrazný potlesk koalice.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji za dodržení času. Nyní je přihlášen pan poslanec Flek s faktickou poznámkou, následuje pan poslanec Juchelka. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Josef Flek: Děkuji, vážená paní předsedající. Vážení kolegové, já jenom v krátkosti. Kolega mi vzal slova z úst. Opravdu, tato vláda ty problémy nevytváří. A my to tady všichni víme, víte to i vy. Tady opravdu problémy jsou. Jsou ve zdravotnictví, jsou v bezpečnosti, jsou opravdu v širokém spektru celých rezortů, ty problémy tady jsou. A jak řekl kolega pan Skopeček, nikdy tady nezaznělo, že je všechno zalité sluncem. To není pravda. Ministři tyto problémy vnímají a snaží se je řešit. A to vidíme i u těch léků. Tam opravdu došlo k hrubému nezvládnutí situace na straně výrobců a na vládě je opět tento problém vyřešit, a ne se opravdu v tom nějakým způsobem utápět. A podání pana předsedy Fialy z SPD, že tato vláda tyto problémy vytváří, nikoliv řeší, není to pravda. Opravdu to jsou takové polopravdy, které se dobře pamatují, ale není tomu tak. Ona lež se rychle zapamatuje, ale vyvrátit to, to nám bude opravdu trvat zase dlouho. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní tedy pan poslanec Juchelka s faktickou poznámkou, pak jsem přihlášená já. Prosím.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Já moc děkuji, paní předsedkyně. Tak začneme těmi léky, odzadu. My když přejedeme v Ostravě hranice, tak nakoupíme například čípek pro děti proti horečce na každé pumpě, ne tak v lékárně u nás. A toto je jednoduše fakt. Já tam bydlím, já tam žiju, já to dělám.

Co se týče pana místopředsedy Skopečka, vaším prostřednictvím, paní předsedající, tak to si ale jako tady hodně nerozumíme. Takže když tato vláda tady řekne něco opozici a vládním poslancům o tom, jakým způsobem vládne a co dělá, a potom nikdo z nich nemá možnost na tato slova reagovat, ba bych řekl u některých je regulovat, ba bych řekl u některých je uvést na správnou a pravdivou míru, tak to znamená, že takhle si představujete nějakou demokratickou diskusi? Já jsem vděčný od dnešního rána panu ministru Baxovi, panu ministru Nekulovi. A u pana ministra Baxy to byla velmi korektní diskuse s námi jako s opozicí. Já jsem mu nenadával. Ale pozor, tady pan Skopeček říká dokonce, že se nesmí kritizovat ministr? Říkal, že tady budou sedět jako oukropci, aby jim někdo nadával a kritizoval je. Naopak. My jsme jako opozice tady proto - všichni poslanci jsou tady proto, aby tuto vládu, tu exekutivu jednoduše hlídali, kritizovali, určitě nenadávali, ale to se tady od dnešního rána nedělo, já osobně jsem tady vystupoval několikrát a nedělal jsem to. Tak bych moc poprosil pana Skopečka, aby si tu argumentaci nějak vycizeloval a uváděl ale hlavně pravdivé věci a pravdivé informace, protože tady toto jsem já tady od rána skutečně nezaznamenal, jenom jsme kritizovali vaši práci a vaše projevy. (Předsedající: Čas, pane poslanče.) A děkuji ještě jednou panu Baxovi a Nekulovi.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. S faktickou poznámkou následuje paní předsedkyně Pekarová, já budu na pana kolegu reagovat až ve faktické poznámce. Paní předsedkyně, prosím.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji za slovo. Mě mrzí, že pan předseda Radim Fiala opustil, hned co dohovořil, sál, protože chci reagovat, a jedním příkladem za všechny, byť by se daly rozebírat jednotlivé věty, které tady zazněly, lustrovat, jak si zakládá na pravdivosti. On kritizoval, že se přihlásil na schůzi už před deseti dny a teprve druhý den, co probíhá, se dostává na pořadí, a kritizoval tady ten způsob vedení schůze. Přitom žádost o svolání schůze podali poslanci hnutí ANO v pátek 13. ledna, schůze byla ten den okamžitě následně svolána, dnes máme, nepletu-li se 18. ledna. Ať počítám, jak počítám, tak mně to nějak nevychází, že by se dalo přihlásit se na schůzi, o kterou ani nebylo požádáno, natož aby byla svolána, už před deseti dny. A takhle se to má s pravdivostí mnoha jeho výroků. Tak snad jen abychom si to tady řekli. (Potlesk poslanců koalice.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Další faktická poznámka v tuhle chvíli zmizela, takže další v pořadí... Já se hlásím k faktické poznámce, jestli mě paní předsedkyně může vystřídat.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní tedy vystoupí pan místopředseda Skopeček s faktickou poznámkou.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji pěkně za slovo. Já chci reagovat na svého ctěného kolegu Juchelku. Jestli se chceme vybízet k tomu, abychom zlepšili svoji argumentaci, tak se prosím poslouchejme, klidně mně vytiskněte stenozáznam. Já jsem neřekl nic o tom, že opozice nemá právo kritizovat ministry. Já jsem ve svém vystoupení řekl, že je legitimní, že tady paní předsedkyně Schillerová vystoupila a ve svém velmi dlouhém projevu řekla všechny své kritické argumenty na stranu vlády, ministrů, k premiérovi. Já jsem jenom říkal, že se divím tomu překvapení, které tu předváděl pan předseda Fiala, že jako si ta vláda dovoluje vystoupit a taky se těm argumentům, často nesmyslným, často polopravdivým, či dokonce lživým, postavit. Já jsem se vám prostě snažil tady vysvětlit, že se zkrátka nemůžete divit tomu, že my tu nechceme asistovat v předvolební kampani prezidentského kandidáta Babiše v tom, že tu budete mluvit jenom vy a vláda se bude jen kritizovat, sedět a nic neříkat. Takto opravdu my fungovat nebudeme.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní s faktickou poznámkou je přihlášená paní poslankyně Peštová. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já si myslím, že budu rychlejší. Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Pane místopředsedo, já k vám chovám úctu. Prosím vás, já už jsem prosila i včera, oprostěte se od toho, že toto je nějaká předvolební kampaň pana Babiše. Není tady, dneska už jste zaplať pánbůh odnesli ty vaše fotky, které jste tady měli, které vám ho neustále připomínaly, asi zřejmě z nostalgie, že tady není. Prostě není tady, jsme tady my. A já si myslím, že si zasloužíme věcnou debatu. A je zbytečné neustále ho tady vzývat. Ať si vedou nějakou svoji kampaň, je řádně omluvený, jestli přijde na hlasování, jako že je přihlášený, že na hlasování přijde, ať přijde na hlasování. Ale v současné době si myslím, že opozice s vámi chce vést věcnou debatu. A problém je ten, že tady nemáme ani jednoho ministra... Jednoho ministra, pana ministra dopravy... Ale většinou ty otázky, které tady byly... Pardon... (Jako přítomní v sále se hlásí ještě ministři Balaš a Šalomoun.) Ale s panem ministrem legislativy jsme si už o tom popovídali, dokonce jsme si to vyříkali i venku, abychom zbytečně neotravovali. Ale spíš nás mrzí, že tady nejsou ti ministři, se kterými bychom rádi tu debatu vedli.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní s faktickou poznámkou je přihlášen pan poslanec Juchelka. V pořádku, s úsměvem, ano. Prosím.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Tak děkuji moc, paní předsedající. (S úsměvem.) Já znovu budu reagovat na pana místopředsedu Skopečka. Tak. My tady jsme během vánočních svátků a nového roku řešili několik věcí, na které jsme upozorňovali poté na prvním jednání Sněmovny, a to tím, že jsme chtěli načítat jednotlivé body programu tak, jak nás ty věci trápí - nedostatek léků, nezvládnutý závěr předsednictví Evropské unie, chaotická příprava rozpočtu, kde chybí několik desítek miliard, jak říkala Alena Schillerová, jako dočerpání z evropských fondů. Proto jsme svolali mimořádnou schůzi Sněmovny, ano? A vy tady už podruhé jste, pane místopředsedo, řekl, vaším prostřednictvím, paní předsedající, že přece nemůžeme očekávat, že tady bude sedět vláda a že si bude nechávat od nás nadávat, anebo dokonce kritizovat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP