(15.00 hodin)
(pokračuje Radim Fiala)

Pojďme dál. Průměrná reálná mzda českých pracujících občanů se ve třetím čtvrtletí loňského roku po zohlednění aktuální inflace propadla nejvýrazněji v historii samostatné České republiky, a to meziročně o 9,8 %. To jsou data Českého statistického úřadu. Opět to není žádná dezinformace, nevymýšlím si a cituji z veřejně dostupných zdrojů. Životní úroveň pracujících Čechů tedy klesla o desetinu. I to je v první řadě důsledek kroků vlády Petra Fialy a její zodpovědnost, přičemž dle vyjádření ekonomických expertů pro ČTK, když tato data komentovali, hrozí, že díky nečinnosti a nekompetentnosti vlády bude příští rok situace ohledně poklesu reálných mezd ještě horší, protože energeticky náročné provozy začnou propouštět zaměstnance a v důsledku vysokých cen energií podstatně klesnou i zisky firem napříč jednotlivými odvětvími hospodářství, což je právě nevyhnutelně spojeno s dalším poklesem úrovně mezd.

Teď si dokážu představit, že po mně na faktickou přijde nějaký ekonom z vládních hlavic a řekne, že pan poslanec Radim Fiala tady lhal. Prosím vás, já tady cituji ekonomické experty, kteří se vyjádřili pro Českou tiskovou kancelář. Neříkám to, že je to můj názor, i když s tím jejich názorem souhlasím. Tak jenom abyste zase tady neříkali něco, co není pravda.

Vláda si s touto situací vůbec neví rady a namísto snahy o její efektivní a funkční řešení šermuje výhrůžkami o zvyšování daní, zvyšování věkové hranice pro odchod do starobního důchodu a o krácení rodičovské dovolené a rodičovského příspěvku. Co se týče výroku o zvyšování daní, vláda všemožně mlží a snaží se tyto své úmysly zakrýt alibistickými frázemi o tom, že toto zvyšování bude rozpočtově neutrální, že se nezvýší celková daňová kvóta, anebo že se zvýší jen o některé daně. Přitom když se podíváme na výroky vládních představitelů, co se týče zvyšování daní, podrobněji, uvidíme, že ministr Stanjura hovoří, a to už docela konkrétně, o zvyšování DPH a ministr Jurečka o zvyšování daně z příjmů formou zvýšení a rozšíření daňové progrese, o zvyšování spotřebních daní a o zvyšování majetkových daní, konkrétně o zvýšení daně z nemovitostí. Samozřejmě to jsou jenom ty špatné daně, nejde vůbec o zvyšování daní. Zvýšíme jenom fakt ty špatné, nebojte se, nic vám nestane. Jenom z vašich kapes ubereme trochu víc peněz. Když tyto výroky seřadíme dohromady, jedná se o plány na zvýšení všech existujících typů daní v České republice, zatímco jsme dosud z vládních řad neslyšeli ani jeden výrok, který by hovořil o snížení alespoň jediného druhu daně.

A jsou tu i další nekompromisní statistiky. O více než pětinu se dle údajů Potravinářské komory z konce loňského roku v průměru za posledních 12 měsíců v České republice zvedly spotřebitelské ceny potravin, které tak rostou ještě rychleji než celková míra inflace. Ceny mnoha potravin, často základních, stouply meziročně i o více než 50 %. Jedná se o mléko, mléčné výrobky, mouku, cukr, tuky, vejce, vepřové maso. Agrární analytici přitom uvádějí, že ovšem během zimy a v souvislosti s vysokými cenami energií jejich zákonitě vyšší spotřebou může dojít k ještě dalšímu pokračujícímu zdražení některých potravinových položek běžného nákupního seznamu, hlavně například zeleniny a ovoce.

My jsme tady před pár hodinami slyšeli pana ministra zemědělství. Já jsem ho tady slyšel asi podruhé za toto volební období. Myslím, že to bylo proto, že měl povinný projev, který tady řekl, a z toho projevu jsem si zapamatoval několik vět, které rozhodně nejsou vytržené z kontextu. Pan ministr zemědělství řekl, že z hlediska potravin vznikla nějaká panika a díky té panice že se zvýšily ceny, ale že už se to všecko upravuje, protože panika opadává a ceny také opadávají. Tak já se vás chci zeptat i na základě toho, co jsem tady četl, když půjdete do jakéhokoliv supermarketu, obchodu, jestli stejně tak jak opadává panika, opadávají ty ceny, protože o tom se tady bavíme. Ti lidé kašlou na paniku. Ti lidé potřebují jít do obchodu a nakoupit si a nakoupit si pro své děti. A jestli prostě nebudou mít na to, aby - jestli budou mít 40 korun na den, tak samozřejmě je to špatně a nekoupí si vůbec nic.

A opět, jak na to reaguje ministr zemědělství? Jaká připravuje opatření? Jaké návrhy zákonů nebo podzákonných norem, jakou připravuje pomoc zemědělcům a potravinářům? Upřímně řečeno, lze to jen velmi těžko hodnotit, protože k této situaci za rok jeho působení ve funkci nelze dohledat jediný použitelný výrok. Ještě si pamatuju, že na výstavě v Českých Budějovicích, na zemědělské výstavě, řekl, že doufá, že bude pršet a že bude dostatek vláhy, což by zemědělcům strašně pomohlo, a viděl jsem vyděšený pohled Václava Klause staršího, který se na něho v té chvíli podíval, jestli to je všechno, co v této fakt špatné situaci pro zemědělce i pro potravináře pan ministr zemědělství řekne.

Doplňuji, že ekonomové se v zásadě shodují na tom, a dlouhodobě to říkáme i my, že velmi negativní vliv na růst spotřebitelských cen potravin v České republice má kromě cenové politiky zahraničních maloobchodních řetězců také vysoká daň z přidané hodnoty, tedy DPH, která je v České republice nejvyšší ve středoevropském regionu a jedna z nejvyšších v celé Evropě. Činí, jak víme, 15 %, zatímco v sousedních zemích je mnohem nižší. V Polsku je to standardně 5 %, přičemž zhruba rok je u některých základních potravin snížená na nulu, a v Německu je to 7 %, v Rakousku 10 %. Takže my jsme z hlediska daní, co se týče potravin, úplní exoti. Fialova vláda za celý rok své existence nepřikročila k jedinému regulačnímu ani jinému opatření, kterým by ulevila a pomohla těžce zkoušeným zemědělcům, potravinářům, spotřebitelům. Kromě opakování výroku, že trh to vyřeší, až panika klesne. Panika klesla, trh to nevyřešil. Vidíme, že nevyřešil ani ohledně potravin, a už vůbec ne v oblasti energií, a v poslední době vidíme, že selhal i ohledně situace v dodávkách léků a léčiv.

Spěju ke konci. Pokud bych měl na tomto základě shrnout dosavadní působení vlády jednou větou, tak by asi zněla: Dokázali jste, že to nedokážete. Nedokážete řídit náš stát. Nedokážete pracovat ve prospěch občanů České republiky. Zhoršili jste ekonomickou a sociální situaci prakticky ve všech oblastech, ohledech i parametrech.

Co říct závěrem? Asi nebudu příliš originální, ale úplně se nabízí parafráze - napsal jsem si tady slova lorda Olivera Cromwella, když v dubnu roku 1653 rozpouštěl anglický parlament: Sedíte zde již příliš dlouho. Odejděte prosím a nechte nás pracovat. Ve jménu božím jděte! Děkuji vám za pozornost. (Potlesk poslanců SPD a ANO 2011.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní jsou na řadě dvě faktické poznámky. Nejdříve pan místopředseda Skopeček. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji pěkně. Nebudu reagovat na samotný obsah, byť s ním samozřejmě nesouhlasím. Zaznamenal jsem tam celou řadu protichůdných argumentů, nesmyslů a polopravd, nicméně chtěl bych zareagovat na ten úvod pana předsedy a ten jakýsi údiv nad tím, jakým způsobem tato schůze probíhá. Pan předseda se tady podivoval nad tím, že vystupovali ministři. Tak opozice vyvolá hlasování o nedůvěře vládě, schůzi, vystoupí tady paní předsedkyně Schillerová za navrhovatele, měla velmi dlouhý úvodní projev, ve kterém nenechala nit suchou na této vládě, což je určitě legitimní právo opozice, a pak asi zřejmě kolegové z hnutí SPD a ANO čekali, že tady premiér a ministři budou sedět jako oukropci, nic nebudou říkat, budou si nechávat nadávat, kritizovat a budou tady přihlížet tomu, jak tady probíhá předvolební kampaň pro pana kandidáta Andreje Babiše. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP