(16.20 hodin)
(pokračuje Jana Pastuchová)

A k tomu, co říká pan kolega Králíček, vaším prostřednictvím, s tím musím jenom souhlasit. Já doufám, že na nás jako včera večer tady nikdo nebude křičet, že snad svým vystupováním tady někoho šikanujeme. Máme 16.20 a dostal se první diskutující z řad vašich, ale to je teď úplně jedno, na řadu. Takže jsme zase celé dopoledne slyšeli samochválu našich ministrů, jak se co podařilo. Ale to bylo. Ale lidi čekají na to, co bude. Teď jsou opravdu nespokojeni, nechtějí tuto vládu, a proto tu jsme.

Jestli vás mohu požádat, řekněte mi, z těch vystupujících, málo vystupujících z našeho klubu za hnutí ANO, za které mluvím, který z poslanců tady jedním slovem zmínil prezidentskou volbu, jako to děláte vy všichni z koalice.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. S faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Mašek. Připraví se paní poslankyně Hanzlíková. Prosím, máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Jiří Mašek: Vážená paní předsedající, kolegyně, kolegové, ke kolegovi Letochovi, vaším prostřednictvím. My spolu sedíme v bezpečnostním výboru. Část jeho projevu k činnosti vlády, všechno to bylo zalité sluncem, všechno to nemůže být lepší. Ale já bych šel k tomu bezpečnostnímu výboru. Tam pan poslanec Letocha, vaším prostřednictvím, přiznal, že jako opoziční poslanci tam trošku panu Rakušanovi zatápíme. Ale ono to je málo platné, pan Rakušan nedbá. Pana Rakušana jsme už v lednu loňského roku upozorňovali na problémy kolem registrace Ukrajinců, vy jste to asi tady omylem nazval náborem Ukrajinců, ale šlo o migrační vlnu, která se zvládla, ale ne díky ministrovi, ale díky obcím, krajům a jednotlivým občanům. Takže to je třeba si zopakovat.

Dále jsou tam věci, které se prostě evidentně nedaří ministrovi, nechám všechny ty skandály STANu, prostě zametání stop po korupčním hnutí a všechno to, co se tam děje, reorganizace NCOZ a věci související, mizerná personální práce. Připomeňme si pana Mlejnka, připomeňme si pana Knapa, odvolávání na dálku, potom tam zůstal na té, poště. Do pošty dolévání peněz. Prostě zavřela se voda. Je tam kupa věcí, které se vám nedaří. Policie rozvrácená, deficit 6 000 policistů se prohloubil o další tisícovku. 2 600 policistů odešlo v loňském roce, je to o 400 % víc. Docházejí peníze na přesčasy. Zevnitř policie zní, že v březnu nebude na přesčasy. Klesá úroveň služby policie na veřejnosti. Prostě je to tragédie. A vy jste to všechno zalil sluncem, je to prima, zatleskáme si. Prostě je to, pane kolego, špatně. Nedaří se vám, nedaří se této vládě a vaše vystoupení bylo takové vystoupení jako z Marsu, úplně odtržené od reality. Děkuji. (Potlesk opozičních poslanců.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji za dodržení času. Nyní s faktickou poznámkou vystoupí paní poslankyně Hanzlíková a připraví se pan poslanec Lang. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Hanzlíková: Děkuji za slovo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, ráda bych se obrátila na pana kolegu Letochu, vaším prostřednictvím, paní místopředsedkyně. On tady řekl, že u našich občanů opozice vyvolává strach. Já bych vám, pane poslanče, chtěla říci, že ten strach nevyvolává opozice, strach vyvolávají nedostatečné, naprosto nedostatečné a pomalé kroky této vlády, které ty lidi dostávají do chudoby, do naprosto neřešitelných sociálních a finančních situací. Chtěla jsem tady říci ten důchod, opravdu ho opět zmíním, i když jsem už asi třetí, ale ono to je opravdu důležité. Tato vláda valorizaci důchodů pouze realizovala, je daná zákonem. Možná že kdyby se tato vláda měla pro to rozhodnout, tak že ani k tomu nedošlo. Jinak tato vláda nechala půl roku obyvatele, ty nejchudší a nejzranitelnější cílové skupiny, bez pomoci.

My jsme tady několikrát interpelovali, chtěli jsme to zařadit jako body, ale koalice nás neposlouchala. A skutečně ti lidé na tu první pomoc, která přišla v srpnu, vlastně pětitisícová podpora pro rodiny, a bohužel zdravotně postižení a i ti, kteří opravdu mají velké problémy s nějakou dopravou, nebo ti, kteří jsou závislí na dýchacích přístrojích a podobně, tak čekali až do listopadu na zvýšení příspěvku na mobilitu, který nakonec byl naprosto nedostatečně zvýšen - o pouhých 350 korun. Navíc vláda nechala ty lidi tak dlouho bez pomoci, že v podstatě do chudoby upadá i střední třída. Já opravdu neznám jinou vládu, která by cíleně a zásadně zvyšovala skupinu lidí závislou na sociálních dávkách. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Také děkuji za dodržení času. S faktickou poznámkou je přihlášen pan poslanec Lang, připraví se pan poslanec Letocha. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuji, paní předsedající. Já bych také ke kolegovi Letochovi, prostřednictvím vás. Mě to nepřekvapuje, protože já když jsem viděl, že je tam přihlášen, tak jsem očekával, co bude následovat. On je prostě stanař. On je prostě zastánce ministra Rakušana, a kdyby čert na koze jezdil, tak on vždycky STAN a pana ministra vnitra vychválí. Pouze mě překvapilo, protože my jsme spolu v bezpečnostním výboru, tak kdybychom se dotýkali jenom té bezpečnostní problematiky, tak bych tomu rozuměl. Ale on to vzal z jedné vody načisto, přes zdravotnictví, zemědělství, zahraniční politiku, prostě všechno je bezvadné, všechno je krásné. Já si připadám jak v Jiříkově vidění, je to takové déjà vu. Včera jsme tu v tuto dobu byli a nebyli jsme ještě připuštěni úplně do té diskuse, dnes je ta situace trošku lepší, že můžeme alespoň fakticky reagovat. Ale ono to opravdu tak není, jak říkal můj předřečník, kolega Mašek, prostřednictvím paní předsedající, ono na tom něco je, je celá řada problémů. Já jestli se dostanu dnes nebo zítra nebo pozítří k nějakému svému projevu, který mám nazvaný "10 hříchů ministra Rakušana", tak já tam potom ozřejmím některé ty věci, které se mi z pohledu jako člověka zabývajícího se... nebo celý život pracujícího v rezortu vnitra, mi na tom vadí.

A to, co tady zaznělo od pana Letochy - já s tím nemohu souhlasit. Migrační krize, ano, nějakým způsobem jsme ji zvládli, zejména to zvládly ty kraje, zvládly to ty obce, zvládli to hejtmani, my jsme k tomu nějakým způsobem přispěli, ale není to úplně ideální, není to úplně růžové.

Bezpečnostní situace se zhoršuje, od policie odchází obrovské množství lidí, jak tady bylo zmíněno, 2 500 odchodů zkušených policistů, 25 let a více, je to tragédie personální z pohledu ministra vnitra. To že přišlo 1 500 nováčků do pěti let... to je, jako kdyby tam nebyli. O 20 % se nám zvedla trestná činnost oproti loňskému roku, 145 vražd navíc proti loňskému roku. Tak mohu pokračovat. A budu to mít ve svém vystoupení. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Nyní s faktickou je přihlášen pan poslanec Letocha, připraví se pan předseda Výborný. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Petr Letocha: Děkuji. Bylo těch příspěvků na mě tolik, takže doufám, že většinu z nich zvládnu okomentovat.

Tak prvotně - já nemám rád, když tady říkáme, že se neposloucháme, protože chápu, že v kontextu toho, co tady člověk řekne, tak občas si někdo něco domyslí a ta fantazie funguje. Například že jsem řekl "obava z války". Řekl jsem obava z ozbrojeného konfliktu. A já věřím, že i vy dokážete pochopit - já chápu, na co jste naráželi, ale já věřím, že i vy dokážete pochopit ten kontext toho, co pan premiér říkal, že "jsme ve válce". Samozřejmě myslel válku ekonomickou, respektive válku, co se týče dezinformací, takže válku dezinformační a tak dále. To s kontextem a narativem, který v tuto chvíli se ve společnosti nastoluje - (Předsedající: Pardon, pane poslanče, prosím o klid. Děkuji.) -, že přijde ozbrojený konflikt na naše území a že snad začínáme hledat nějaké brance, to je absurdní. To tady v životě nepadlo a to je to, co tady v tuto chvíli opozice živí. Takže o tom to je. To je ten kontext té války.

Půjdu rychle dál. Co se týče té fantazie, já jsem vůbec nezmiňoval nic o zemědělství, zdravotnictví. Zmiňoval jsem rezorty hnutí STAN, ano, já jsem poslanec za hnutí STAN, já si stojím za tím, že pan ministr vnitra Rakušan svou práci dělá velmi dobře, zejména na poli té uprchlické krize, která tady byla. Vždyť se od nás inspirovali se nebo zajímali, jakým způsobem jsme to velmi dobře zvládli, Poláci, Němci a další země Evropské unie. Jsou tady prostě úspěchy, které našim ministrům nemůžete vzít, i kdybyste tady křičeli sebevíc. Myslím, že na vás tady dnes nebude nikdo křičet z nějaké šikany, ale poslouchejme se a buďme féroví alespoň v tom kritickém hodnocení. Děkuji.***




Přihlásit/registrovat se do ISP