(16.30 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní s faktickou pan poslanec Výborný, připraví se pan poslanec Exner. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji, paní místopředsedkyně. Milé kolegyně, milí kolegové, já bych nejprve rád vaším prostřednictvím reagoval na paní kolegyni Pastuchovou. Říkejme ty věci pravdivě, tedy v úplnosti. Ano, vy máte pravdu, že tato současná vláda nepřipravila a nepřinesla sem ono takzvané výchovné, které Ministerstvo práce a sociálních věcí a vláda začaly teď od 1. ledna maminkám, to je ta pětistovka za vychované dítě, vyplácet. To se skutečně hlasovalo ještě v té minulé Sněmovně za vaší vlády. Ale je potřeba říci, že ten návrh samotný, lidovci, KDU-ČSL, poprvé předložili jako pozměňovací návrh v roce 2017 ještě za předsedy Pavla Bělobrádka. Potom se tak stalo za mého předsednictví, potom za předsednictví Mariana Jurečky. Myslím, že minimálně čtyřikrát nebo pětkrát jsme to tady předkládali. Vždycky to vláda hnutí ANO a sociální demokracie ve spolupráci s dalšími zamítla. Až na konci volebního období těsně před volbami a tak trochu navzdory paní ministryni financí tehdejší jste podpořili tento návrh, nebo respektive se odhlasoval tento návrh. Takhle je poctivé to říkat. Takhle to bylo. A my jsme za to rádi. Ano, vy máte pravdu v tom, že to není věc, kterou by prosadila tato vláda. Ale my jsme za to rádi a od začátku u toho mimo jiné byly hlasy KDU-ČSL, ale taky hlasy ODS, která tehdy pro to v té minulé Poslanecké sněmovně hlasovala. Takže to je jedna věc.

Druhá věc. Já bych chtěl velmi poprosit, abychom trochu zracionalizovali to jednání Sněmovny. Pokud budeme u každého vystoupení v rámci faktických poznámek reagovat na to, co tady už opakovaně bylo vysvětleno, například to, proč včera předsedající postupoval tak, jak postupoval, tak se opravdu nedobereme nějakého rozumného konce dnešního jednání. Pojďme zkusit nereagovat opakovaně těmi samými argumenty na ty věci, které jsou tady přednášeny, a posuneme se k nějakému konci.

A na závěr na základě dohody předsedů poslaneckých klubů - i paní předsedkyně, vašeho poslaneckého klubu, hnutí ANO - (Předsedající: Čas.) Já s dovolením dokončím ten procedurální návrh, paní místopředsedkyně, mohu-li?

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Jestli s tím nemají kolegové problém ano, prosím, pokračujte.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji. Tak abychom skutečně dneska mohli hlasovat o vyslovení nedůvěry vládě České republiky, jak zní název této schůze, tak prosím, abychom si teď odhlasovali procedurálně, že budeme jednat po 19. a hlasovat po 19., 21., případně i 24. hodině. Ač pevně doufám, že se k tomu hlasování dostaneme dříve, než bude půlnoc. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Já přivolám kolegy z předsálí. Máme zde procedurální návrh, já ho zopakuji.

 

Návrh zní tak, že o vyslovení nedůvěry vládě bychom jednali po 19. a hlasovali po 19., 21. a 24. hodině. (Poslanec Benda upřesňuje mimo mikrofon.) Ano, to je pravda, děkuji za upozornění, po 21. a 24. hodině.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 4, přihlášeno 172 poslanců a poslankyň, pro 132, proti žádný. Návrh byl přijat.

 

A nyní budeme pokračovat ve faktických poznámkách. Přihlášen je pan poslanec Mašek k faktické poznámce, připraví se paní poslankyně Pastuchová. Prosím, máte slovo. (Výrazný hluk v jednacím sále.)

 

Poslanec Jiří Mašek: Vážená paní předsedající, kolegyně kolegové, nejprve...

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Omlouvám se, pane poslanče. Kolegové, kolegyně, vážené kolegyně, vážení kolegové, prosím o klid! Pokud máte nějaké rozhovory, přesuňte je prosím do předsálí.

 

Poslanec Jiří Mašek: Nejprve zareaguji na podle mě absurdní výzvu pana kolegy Výborného, vaším prostřednictvím, k tomu, abychom nediskutovali faktickými, abychom to zrychlili. Po tom co jste tady, pane kolego Výborný, prostřednictvím předsedající, vlastně nás takhle vyzval, tak když jsme tady celý minulý den nemohli říct ani slovo kromě přednostních práv na začátku, tak opravdu mi to nepřipadá korektní.

A teď bych ještě kolegovi Letochovi, který tady v rámci faktické navázal na svůj předchozí projev a vychválil tady řešení migrace, znovu musím říct, že tu migraci díky občanům, obcím, hejtmanům a tak dále se nám podařilo zvládnout. Nicméně registrace byla špatná a napravujeme to teď díky lex Ukrajina 4 a pětkou a najednou si slibujeme, že budeme mít opravdu registraci. Doteď nevíme, jestli tady máme 150 nebo 200 tisíc Ukrajinců. Dá se to odhadovat jenom podle nástupu dětí do škol, který byl poloviční, než se předpokládal. Totéž malinko souvisí s povinností po 150 dnech si upravit svůj vztah se zdravotními pojišťovnami. Tam to také udělala zhruba polovina předpokládaného počtu Ukrajinců, takže tady pan ministr, je škoda, že tady není, selhal. (Hluk v sále trvá.)

A k té nelegální migraci. To, že teď držíme dva měsíce už zbytečně zimní ostrahu slovensko-české hranice, když máme nulový záchyt převaděčů, to je zase jen takový dozvuk a promítne se to do toho, že nebudou peníze na přesčasy policistů. Čili všechno, co děláme, nebo tahle vláda dělá, začíná pozdě a potom pokračuje ve špatných rozhodnutích. (Předsedající: Čas.) Bohužel.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji za dodržení času. A nyní vystoupí s faktickou jako zatím poslední přihlášená k faktické paní poslankyně Pastuchová. A ještě jednou, ještě jednou opakuji, kolegové, kolegyně, prosím, přesuňte své rozhovory do předsálí. Děkuji. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji, paní místopředsedkyně. Tak já zareaguji na pana kolegu předsedu pana Výborného, vaším prostřednictvím, kde nás upozornil, ať nemáme asi faktické poznámky. Tak určitě je mít budeme, pane kolego. Protože jak řekl pan kolega Mašek, celý den jsme tu včera seděli, někdo z nás, do 11 hodin, myslím, nevím, jestli jste tu seděl vy. A vypůjčím si tady slova kolegy z koaličního, kdy 12. 1. na 360 stupních pan kolega Kohajda řekl, že standardem demokracie jsou diskuse. Tak já se tím budu řídit.

A další věc, k tomu vašemu výchovnému. Já jsem pouze upozornila pana kolegu, který tu v minulém volebním období nebyl, že výchovné, jak sdělil, neschválila tato vláda. Neschválila tato vláda, schválila to vláda naše a navrhla to paní ministryně Maláčová. A vy děláte vlastně teď úplně to samé, protože když si vzpomeneme na minulý týden a nikotinové sáčky, které teď běží ve všech novinách, jak jste je schválili, tak dva tyto návrhy to ležely už od dubna od našich poslanců. Takže si přivlastněte jenom to, co je opravdu vaše.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, to byla zatím poslední faktická poznámka. Nyní vystoupí v rozpravě řádně přihlášený pan poslanec Flek. Připraví se pan poslanec Hájek. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Josef Flek: Děkuji. Vážená paní předsedající, vážení kolegové, pane ministře, já nebudu zdržovat. Já jsem se tady vyjadřoval několikrát k faktickým poznámkám. Já jenom krátce řeknu, že svým hlasováním podpořím vládu, a je to z toho důvodu, že si myslím, že skládat účty by měla až za čtyři roky, až bude prokazatelné cokoliv. Ne dvakrát do roka. Za mě si myslím, že hodnotit vládu za problémy, které nevytvořila, je pro mě nepřípustné. Takže svým hlasováním podpořím vládu České republiky, vládu Petra Fialy. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní je přihlášen pan poslanec Jiří Hájek, toho tu nevidím, a dalším přihlášeným je pan poslanec Exner, připraví se paní poslankyně Šafránková. Prosím, pane poslanče, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP