(16.50 hodin)

 

Poslanec Milan Brázdil: Děkuji za slovo. Milé dámy, vážení pánové, vypadá to, že asi končí okénko, dvoudenní okénko, vládních poslanců a vlády. A nic proti ničemu. Nicméně jako červená niť se tady motá jedna obrovská dezinformace. Vláda chce proti ní bojovat a vy všichni skoro, a teď pan Exner taky na konci, jste se toho dotkli, tu dezinformací šíříte. A ta dezinformace se jmenuje, že tohle bylo svoláno na základě toho, že se tím chce podpořit nějaký kandidát, nebudu ani říkat kdo. Poslouchejte mě. Ta myšlenka vznikla na našem klubu minulý týden. Důvody jsme řekli - protože jste nás nechtěli vyslyšet. Dobře, je to možné, tak uděláme hlasování o důvěře. Prosím vás, v pátek jsme to všichni podepsali, nebo většina, odevzdalo se to, ale nikdo nevěděl, nikdo z vás - a pokud jste to věděli, tak máte informace někde od něho nahoře - nikdo nemohl vědět, kdo se do toho druhého kola dostane. Vaše informace, vaše dezinformace, že tohle je dělané na základě toho, že se tím chce někdo podpořit, jsou liché.

Rozuměli jste mně, prosím vás, v této logické argumentaci? Nerozuměli. Pro pana profesora, pardon, docenta ještě jednou. (Předsedající: Prostřednictvím.) Prostřednictvím, ještě jednou. My jsme si minulý týden řekli, už je toho moc, uděláme nedůvěru hlasováním, nebo vyvoláme jednání. Podepsali jsme to, odevzdali, ale ještě v ten moment nikdo nevěděl, kdo bude v druhém kole! Tudíž toto nemůže být.... (Poslanec Svoboda z místa: Bylo to pravděpodobné.) Bylo to pravděpodobné, říká mi kolega. Ještě jednou. Někdy jeden z těch kandidátů dokonce říkal, že se ani do druhého kola nedostane. Ale vy jste věděl, že to je pravděpodobné, pane kolego. (Předsedající: Prostřednictvím předsedající.) Prostřednictvím. Je to dezinformace. A vidíte, jak je ta linie velmi křehká. (Předsedající: Čas.) A tím jsem skončil. (Potlesk opozičních poslanců.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Prosím s faktickou poznámkou o vystoupení pana poslance Maška, poté vystoupí pan poslanec Babka. Prosím, máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Jiří Mašek: Děkuji za slovo. Chtěl bych reagovat, vaším prostřednictvím, na ctěného kolegu Exnera a připomenout jednání výboru pro bezpečnost, kterému on předsedal v době, kdy jsem já byl mimo v zahraničí a neúčastnil se ani předseda výboru pan doktor Žáček. A tam se představoval tým KRIT, představoval ho jeho vedoucí pan Hanousek, vysvětlil nám v krátkosti, jak to funguje. Pro vás, je to čtyřčlenný tým, který má dbát o to, aby sledoval radikalizaci na státních úřadech, na ministerstvech a podobně. V tom duchu jedná snad s týdenní frekvencí s pracovníky kolem pana Klímy pověřeného dezinformacemi, nebo potlačováním dezinformací na vládě. A tam nám vysvětlil ten člověk, že stojí oni, spolek Dekomunizace a pan ministr, za tou koláží, že si za tím stojí, to, co bylo s tím Putinem v pytli na budově Ministerstva vnitra, a dokonce nám řekl účel. A říkal, bohužel se ten účel nenaplnil, že si představovali, že se tam mají původně sejít demonstranti a že jim měl být odebrán ten pocit vlastenectví, aby se styděli za to, že tam jdou. Oni by tam šli kvůli energiím a kvůli svým problémům. Tak to je jedna věc, která tam zazněla na mikrofon a je dokazatelná. Takže to je spolek Dekomunizace. Čili tam to byla zakázka. Spolek Dekomunizace pracoval na pověření ministra vnitra a jeho spolupracovníků, tam se za to platily peníze, za vyvěšení a podobně, tam se čtrnáct dní tohle to hlídalo, a pak se to všechno zametlo, že to vlastně bylo na zadní straně budovy, takže se vlastně nic nestalo. Trošičku výsměch. I když na to byla podána trestní oznámení, která řešilo NCOZ, které podléhá kupodivu ministrovi a policejnímu prezidentovi.

K otázce migrace na česko-slovenské hranici. Vyřešila to zima, vyřešilo to to, že si to ti lidi řekli, že tam přestali jezdit. Ta migrace se přes zimu zmírnila i na ostatních trasách. Toť vše, reakce na vás.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Pan poslanec Babka je přihlášen k faktické poznámce, poté pan poslanec Exner. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Ondřej Babka: Děkuji za slovo, vážená paní místopředsedkyně. Já už jsem to tady říkal včera, ale nedá mi to zopakovat znovu. Já se prostě divím tomu, že poslanci hnutí STAN tady dokola víceméně všichni recyklují ty samé projevy, ve kterých chválí vládu. Nedokážu si představit, proč to dělají. Musí mít buď problém sami v hnutí, nebo ještě hůře ve vládě, kdy tady musí recyklovat jedny a ty samé projevy, slyšeli jsme asi 16 podobných pochvalných projevů na vládu, jak to dělá dobře, jak je tady všechno zalité sluncem. A já si myslím, že - i za kolegy - jsme rádi, že tato vystoupení máme za sebou.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní s faktickou vystoupí pan poslanec Exner, poté pan poslanec Králíček. Prosím.

 

Poslanec Martin Exner: Aby nedošlo k nějakému nedorozumění. Tím poslancem, který tu není a není v žádných výborech, jsem pochopitelně myslel pana předsedu ANO Andreje Babiše.

Jinak k panu Maškovi, můžeme se sejít nad zápisem, já jsem tam úplně ta slova neslyšel, jak to říkáte vy, myslím si, že to tak úplně nebylo. A myslím si, že banner na Ministerstvu vnitra nebyl žádná hrůza, mně se taky líbil a myslím, že vyjadřoval docela dobře náš názor.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní pan poslanec Králíček s faktickou poznámkou, poté pan poslanec Vondráček. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Robert Králíček: Já bych chtěl reagovat na pana poslance Exnera. Nicméně směrem k panu poslanci Výbornému, který tu bohužel není. Mně se hrozně líbí, že pan poslanec Výborný nás žádá, abychom stokrát nebo x-krát nereagovali nebo nevytahovali věci, které už tu byly zodpovězeny. A já prosím pana poslance Výborného, prosím i pana předsedu klubu Cogana, prostřednictvím paní předsedající, prosím vás, stokrát už nás neurážejte, stokrát nevytahujte stejné lži, stokrát nás nedehonestujte a my to nebudeme dělat taky. (Potlesk z řad poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní pan poslanec Vondráček s faktickou poznámkou, poté pan poslanec Flek. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Radek Vondráček: Velice stručná reakce na pana kolegu Exnera, který nás vyzval, jestli by nebylo lepší si vybrat nějaký vážnější důvod pro svolání schůze k nedůvěře vládě. Já prostě vážnější důvod než ohrožení slova v České republice neznám. A nevyslyšeli jste naše interpelace, nezařadili jste zvláštní bod, nevyslyšeli jste nás na mimořádné schůzi. Dostal jsem jednu arogantní odpověď na svoji interpelaci od ministra vnitra, který tam nebyl. Klobouk dolů, minulý čtvrtek tam byl a aspoň něco jsem se od něj dozvěděl. Ale v každém případě nejsem jediný - a budu o tom mluvit ve svém příspěvku - neznám vážnější důvod, než je to, co se děje, než jsou ty předpřipravené narativy. A to je i odpověď na to, co tady říkal kolega Milan Brázdil. To není dezinformace, co šíří kolega Exner. To je předpřipravený narativ. To se teď tak jmenuje. (Poslanec Brázdil mimo mikrofon: Aha. Děkuji.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. S faktickou pan poslanec Flek, poté pan poslanec Mašek. Prosím.

 

Poslanec Josef Flek: Děkuji. Já jsem chtěl jenom krátce zareagovat na pana kolegu Maška ohledně hlídání hranic. Ono to svůj účel splnilo, protože pokud si to trošku rozebereme, aktivní zálohy pomáhaly policii v hlídání hranic hlavně u nás na jižní Moravě. A ten úbytek té migrace, migrační vlny, nebyl jenom tím, že byla zima, ale opravdu že se ty hranice hlídaly. A bohužel, nebo bohudík, jak se to vezme, migranti si nachází nové cesty, jak se do Evropy dostat. A nachází nové trasy. A hlídáním těch hranic se to opravdu odklonilo. A my víme, že se snaží dostat do Evropy. Ale už to není přes Českou republiku, a to díky hlídání těch hranic. Já osobně jsem tam byl s paní ministryní Janou Černochovou, kde jsme byli na záchytovém středisku v Břeclavi, a opravdu ten účel to splnilo. Hlídka tam byla aktivní jak ze strany armády, tak samozřejmě ze strany Policie České republiky.

Pak bych chtěl krátce reagovat na pana poslance Babku. My opravdu ve STANu nejsme loutky. Opravdu nepapouškujeme, co nám někdo říká. A jestli jste dobře poslouchal od mých kolegů, nepřijde mně, že by říkali, že je vše zalité sluncem. Oni se snaží argumentovat tím, co se za nás - a možná i tím vnímáním okolí - mohlo povést rezortům ministerstev Petra Fialy. A proto bych byl rád, kdybyste si odpustil takové připomínky, že máme píáristy, kteří nám to připravuji. Není to pravda. Opravdu, jak vidíte, já se snažím mluvit úplně bez papíru a snažím se reagovat na ty věci, co tu zaznívají. A mí kolegové jsou na tom stejně. (Předsedající: Čas.) A opravdu si to připravují sami. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP