(17.00 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní pan poslanec Mašek s faktickou poznámkou, poté pan poslanec Lang. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Mašek: Děkuji. Hned několik reakcí na kolegu Fleka, vaším prostřednictvím. My jsme mluvili o tom, že vše je zalité sluncem, ve vztahu k projevu pana kolegy Letochy, vaším prostřednictvím, který skutečně byl zalit sluncem, jináč bych si to nedovolil říct.

Co se týká pomoci na hranicích, ta skutečně splnila svůj účel, splnila ho už po dvou měsících a poté rapidně klesly ty záchyty. Jde o tu rychlou reakci. Jestli to má smysl prodlužovat, což se nestalo, a prodlužovalo se to téměř v plném rozsahu, teď už jsou to jenom namátkové kontroly, což je dobře. A jináč je tam důležitý ten tlak na to, a budu rád, když to vaše vláda udělá, aby se hlídala schengenská hranice, o tom se hodně mluví, ale zatím od vás je příslib, že byste možná někdy na jaře navýšili počet o několik desítek policistů na ochranu schengenské hranice. Tak tady bych byl rád, kdybyste byli radikálnější.

K panu Exnerovi, vaším prostřednictvím. Ono s tím KRITem je to takové zvláštní. Já jsem poukázal na trojúhelník Rakušan, KRIT a Dekomunizace.cz a říkal jsem to v souvislosti s tou koláží, kterou, jak jste říkal, téměř obdivujete. A já bych to chtěl teď zmínit. Bohužel ta Dekomunizace.cz, ke které plynuly i nějaké peníze ze strany ministerstva, kam přišla objednávka na to, aby se udělaly údajně tři koláže, z čehož dvě nebyly vyvěšeny, byla vyvěšena jenom ta na zadní straně ministerstva, tak to stálo mnoho desítek tisíc korun. Ostraha té legrace stála také mnoho desítek tisíc korun a byli tam vyblokováni 24 hodin denně dva policisté. Takže ono to tak úplně jednoduché není. Je to ve všech souvislostech. A poslední souvislost je, že Dekomunizace.cz stojí za vyvěšením toho dehonestujícího banneru, který vlastně znevěrohodňuje možnost, aby Slovák - český občan mohl být prezidentem. A přátelé, jestli tam je nějaká souvislost, tak to už by bylo hodně smutné.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Čas. Děkuji za dodržení času. Nyní pan poslanec Lang s faktickou poznámkou, poté paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuji, paní předsedající. K panu kolegovi Flekovi, prostřednictvím vás. Víte co? kdyby tady hovořil ministr, hovořil jeden zástupce stanového městečka, tak bychom to pochopili, že to je prostě nějaké zhodnocení situace. Ale prostě 15 nebo 16 oslavných proslovů, kdy asi úplně jste neříkali, že všechno je zalité sluncem, ale prostě všechno je to bezvadné. Já nevím, jestli vy žijete v nějaké jiné části Země, než žijeme my. Prostě jestli žijete někde na Marsu a my na Venuši? Já tomu nerozumím.

A ke kolegovi Exnerovi, prostřednictvím paní předsedající. Je tam celá řada zásadních témat. Jako vy jste se tady dotkl toho banneru, se kterým jste byl spokojen. Já potom ve svém vystoupení mám dokonce i fakticky doloženo, že pan ministr vnitra, který nám říkal, že on s tím nemá tak něco společného, tak vlastně to zadal tomu spolku Dekomunizace. Ten banner, který byl vyvěšen na zadní straně Ministerstva vnitra, je jedno, kdo tam byl v tom pytli, i kdyby tam byl Eskymák, tak prostě to z našeho pohledu byla dehonestace státního symbolu, státní vlajky. To, že to bylo nakonec odloženo, protože to bylo na zadní straně budovy, je takové úsměvné.

Ale mě spíš zajímá, že - jak říkal kolega Mašek, prostřednictvím paní předsedající - ten jeden banner stál 70 000 korun. A byly tři. Jeden se povedlo vyvěsit, jeden měl být ještě na Staroměstském náměstí, jeden měl být na Václavském náměstí. Takže tři krát sedm je 210 000 korun. Zaplatilo se to ze státního rozpočtu, z rozpočtu Ministerstva vnitra, pravděpodobně, tyto hrátky. A mě by zajímalo, jestli pan ministr vnitra třeba bude takový borec, že třeba řekne ano, udělal jsem chybu, není to úplně ono, a zaplatí to třeba ze svého, pošle to na samoživitelky, pošle to na nějaké dobročinné účely nebo na nějakou charitu, ty peníze. Protože opravdu 210 000 korun není málo peněz.

A to, že tam ta policejní hlídka stála, my jsme se ptali na bezpečnostním výboru, 14 dnů dvoučlenná policejní hlídka 24 hodin hlídala tento banner, aby nedošlo k nějakému narušení na rubové straně kachlíkárny - Ministerstva vnitra, tak to mi taky připadá takové zvláštní. Bylo nám to zdůvodněno, že to jsou policisté z ochranné služby. (Předsedající: Čas.) Ale chyběli v tom případě někde jinde, že jo? Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Zatím s poslední faktickou poznámkou vystoupí paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Já si taky dovolím reakci. Kolegyně, kolegové, včera, když jsem tady vystupovala a chtěla jsem reagovat na pana ministra vnitra, tak mi to bylo odepřeno, jako to bylo odepřeno všem 200 poslancům. A pořád se nemusím opakovat s tím, že je na předsedajícím, jestli rozpravu otevře, nebo neotevře. Kdyby pan Bartošek řekl, že není shoda předsedů poslaneckých klubů, tak by to bylo správně. Ale je to vždy na předsedajícím schůze, kdy rozpravu otevře.

Chtěla bych vyzdvihnout všechny ministry, kteří tady dnes byli a postupovali tak a podstoupili tu rozpravu. Myslím si, že to bylo daleko efektivnější. Nepatří mezi ně ale pan ministr vnitra Vít Rakušan, který nechtěl, aby rozprava byla, a musí tady v tuto chvíli vystupovat za něj poslanci, kteří obhajují jeho práci, jako je třeba znovuzavedení kontrol na česko-slovenské hranici, ke které jsme ho vyzývali na bezpečnostním výboru už daleko dříve. On na to vůbec nereagoval. Reagoval až po volbách a až teprve pak znovu zavedl ty kontroly. Ale mělo to být už daleko dříve.

Zároveň bych chtěla zmínit, že tato vláda vůbec nejezdí do regionů, nejezdí do krajů. Vzpomeňte si na minulou vládu, jezdila do všech krajů, zajímala se o všechny problémy v krajích. Vůbec to neexistuje. A ty inspekční cesty pana premiéra, že přijede na Ministerstvo zdravotnictví, dají si kávičku, dají si koláček... Já se omlouvám, já si myslím, že takové cesty by měly být v nemocnicích, měly by být na úřadech práce, měly by být tam, kde jsou ty problémy, aby se řešily. Ale tak to vůbec bohužel není. A je to strašně smutné. Protože já nepamatuju, že by takováto vláda... Ta vláda je prostě arogantní a přezíravá. Tak to je. Děkuju. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Čas. Děkuji. S faktickou poznámkou je přihlášen pan poslanec Exner, poté pan poslanec Flek. A ještě než mu dám slovo, přečtu omluvy. Omlouvá se... Pardon. Pan poslanec Berki bere svou omluvu zpět.

Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Martin Exner: Chtěl bych tu zareagovat na to, že banner byl nějak speciálně hlídán. Není to pravda. Budova Ministerstva vnitra je chráněná budova v hlídaném režimu, takže tady žádné vícenáklady nevznikly. Zaznělo to i na výboru pro bezpečnost. Tak bych prosil, abychom zde nezanášeli takovéhle právě dezinformace nebo nepravdy.

A jinak prostřednictvím paní předsedající na pana Maška, zase moc nerozumím tomu, že... ano, pan ministr nechal vyrobit jakýsi banner s Putinem v pytli, ale vůbec nechápu ten oslí můstek k nějakému jinému banneru s Husákem. Vůbec nerozumím tomu, kde se to bere a co s tím má společného pan ministr. Jestli to dělá stejná firma, no prosím. Ale co to s tím má společného? Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Nyní s faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Flek, poté paní poslankyně Ochodnická. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Josef Flek: Děkuji. Já opravdu jenom s faktickou - k paní kolegyni Vildumetzové. Není to pravda. Není pravda, že by ministři nejezdili po krajích, po regionech. Jenom já osobně jsem si vymohl do Jihomoravského kraje ministra školství se svou kolegyní Janou Krutákovou a Martinem Hájkem, aby objel školy. Máme tam... Byla tam paní ministryně Jana Černochová v Jihomoravském kraji. Do Jihomoravského kraje je pozván i ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela, kde máme naplánované cesty po firmách a po podnicích, ať to bude zdravotnická firma, nebo to bude i slévárna. Takže opravdu oni jezdí po krajích. Teď záleží na tom, zda si o to řeknete. Já si myslím, že ta komunikace musí být asi oboustranná. Proto nechápu, z jakého důvodu říkáte, že nejezdí po krajích. U nás po krajích teda jezdí. A už tam byl dokonce pan ministr Kupka v Jihomoravském kraji na pozvání, řešili jsme dálnici I/73 rychlostku. Takže opravdu za mě ministři jezdí, a do Jihomoravského kraje velice často. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Nyní s faktickou poznámkou vystoupí paní poslankyně Ochodnická, poté pan poslanec Mašek. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Martina Ochodnická: Děkuji, paní místopředsedkyně. Vaším prostřednictvím bych také ráda zareagovala na paní poslankyni Mračkovou Vildumetzovou a na výjezdy našich ministrů a členů vlády do krajů. Já sama jsem s panem ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem absolvovala několik výjezdů do krajských nemocnic. Těch výjezdů se účastnili také zástupci zřizovatelů, to znamená ať už krajských úřadů, nebo městských úřadů. A pan ministr ve svém kalendáři pravidelně, a každý měsíc, má několik termínů právě určených pro návštěvy organizací, nemocnic a dalších. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP