(19.40 hodin)
(pokračuje Vlastimil Válek)

No a poslední věc, co bych stručně okomentoval, to jsou nadstandardy. Já jsem nikdy - a vláda nikdy neřekla, že chce zavést nadstandardy. Na programové konferenci naší strany jsem vysvětloval, proč je nesmysl se dneska bavit o nadstandardech. A já jsem myslím rád, že to lehce, vaším prostřednictvím, v tom, co říkal kolega Mašek, zaznělo. Je to tak, že my máme klinické doporučené postupy. Ty spustil můj předchůdce, předpředchůdce, teď si nebudu dělat srandu a nebudu počítat těch pět ministrů v tom jednom roce, ale bavím se o normálních standardních ministrech, to znamená, myslím, že to bylo spuštěné v době pana ministra Němečka a podílí se na tom paní profesorka Adámková, podílela se na tom (nesrozumitelné), myslím, že i pan profesor Špičák byl do toho vtažen, pan profesor Vyzula v tom byl vtažen a řada dalších kolegů, kteří jsou v této Poslanecké sněmovně i mimo ni. Nebyli tam vtaženi jako politici, byli tam vtaženi jako odborníci ve svých oborech. Já jsem se třeba podílel na klinickém doporučeném postupu pro kolorektální karcinom a karcinom rekta a některých dalších ne jako poslanec, ale jako člen výboru Společnosti gastrointestinální onkologie, jako vědecký sekretář té společnosti.

Tyto klinické postupy právě mají ne definovat, co je standard a co je nadstandard, ale definovat to, co je nepodkročitelná kvalita péče. Já jsem naprosto nadšený z toho, že se na tom shodli nejen všichni lékaři odborné společnosti, ale že se na tom především shodli ti lékaři z různých politických stran, odhodili stranou politické rukavice a dohodli se na společném postupu. Ale nikdy tam nezaznělo o standardech nebo nadstandardech. Zdravotní péče, tak jak je hrazena v České republice, musí zvyšovat svoji kvalitu a hlavně se musí sbližovat ty rozdíly směrem k tomu kvalitnímu. Prostě pokud před léčbou karcinomu rekta víme, že je nutné dělat magnetickou rezonanci rekta, pak toto vyšetření musí mít všichni pacienti s touto diagnózou v České republice. A pod to nesmí jet vlak.

Jiná věc je možnost připojištění. A tady existuje jakýsi prostor. Můžou to být nové postupy v telemedicíně a propojení s některými umělými inteligencemi, mohou to být například oblasti sociálně-zdravotního pomezí, kde už dneska k platbám dochází. Ale nemůže to být nic z toho, co dneska konzumuje pacient v rámci zdravotního pojištění. Tam musíme zvyšovat dostupnost a kvalitu. Tedy nikdy tato vláda slůvkem nezmínila a nikdy ani nezmíní, pokud já budu ministrem zdravotnictví, že bychom měli prosazovat nějaké nadstandardy. Je jedno, co chci nebo nechci. Ten důvod je jednoduchý - to prostě ani teoreticky nejde. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, pane ministře. Díval jsem se v rychlosti, je to správně čtyřma očima. Takže je to tak, jak jste říkal.

Máme zde několik faktických poznámek. Pan Richard Brabec jako první, připraví se pan poslanec Kamal Farhan a jako další se připraví pan poslanec Robert Králíček.

 

Poslanec Richard Brabec: Děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo, kolegyně, kolegové, vážení členové vlády, krátká reakce na pana ministra zdravotnictví. Děkuji, že je možná ta reakce. Já nejsem lékař a mám v tuto chvíli tu možnost to nemístně zjednodušit, což by si Jirka Mašek nebo někdo další z ctěných kolegyň a kolegů lékařů nemohl dovolit. Ale byl jsem v té vládě osm let, byl jsem ve vládě, když skutečně jsme tady řešili covid, a tenkrát Adam Vojtěch byl tady podroben mnohokrát křížovým výslechům a až brutálnímu vydírání typu: Pane ministře, to si zařiďte, jak chcete. Máte roušky? Nejdou na světě sehnat? Přivezte si je z jiné planety, z Marsu, je to jedno, prostě sežeňte je. A tohleto byl jasný rozkaz od tehdejší opozice, a to ty roušky v tu chvíli nebo krátce potom nebyly k dostání takřka nikde. Určitě celá Evropa je dovážela. Víte dobře, že je dovážela většinou z Číny letadly, všichni se o to přetahovali, skoro si ta letadla unášeli, aby přistálo dřív u nich než u nás. A v této situaci, pane ministře, když si to vezmu, a to byla ta situace opravdu krizová, víme - i já jako laik - že pan profesor Prymula před řadou měsíců varoval, že můžeme čekat silnou epidemii chřipky právě proto, že tady chřipka dva roky nebyla, že na to bychom měli být připraveni i lékově. A proto já úplně stejně jako vy jste tenkrát Adamovi, a Adam to tady s tou svojí vrozenou slušností vždycky vysvětloval a trpěl, tak úplně stejně já říkám: Pane ministře, udělejte si to jak chcete, ale sežeňte to. (Nesrozumitelné) SÚKL, vezměte si letadlo, ale zařiďte, aby antipyretika, antibiotika měl každý. Když to dokážou v Polsku, je to třeba i tady. Takhle to jde zjednodušit. Děkuji. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Dalším přihlášeným je pan poslanec Farhan, poté pan poslanec Králíček.

 

Poslanec Kamal Farhan: Vážený pane předsedající, vážený pane ministře, děkuji za slovo. Já mám tři poznámky k těm vašim dvěma vystoupením.

První věc je, že vy jste tady říkal, že jste za týden sehnal 340 000 balení Nurofenu, což je chvályhodné, ale moje otázka je, proč jste nezačal o měsíc nebo o dva dřív s tím sháněním, když to trvá jenom jeden týden? Takže to je moje první připomínka.

Druhá připomínka je, že jste říkal, že měli přednost ti, co ta výroba byla v tom daném jazyce, ty léky. My máme podle zákona možnost dovézt do České republiky i cizojazyčné obaly, to znamená i obaly, které nejsou v češtině, ty léky. A dokonce můžeme dovézt, pokud je to nutné nebo to vyžaduje situace, i neregistrovaná léčiva.

A co mě tedy nejvíce zaujalo v tom předchozím vašem vystoupení, a teď budu citovat, bezesporu to byla ta reakce na sebrání těch 14 miliard ze zdravotního pojištění vládou Petra Fialy. Citace: Bezesporu každá koruna ve zdravotnictví je dobrá. Jen šílenec zdravotník by řekl, že chce méně peněz. - Já jsem ale nezaznamenal, že byste vy nebo kdokoli plédoval za to, aby nebyly tyto peníze zdravotnictví sebrány. Ani pravé spektrum, co já vím, nehlasovalo proti tomu, hlasovalo pro to, aby se ty peníze sebraly. A tímto mi na závěr dovolte, abych poděkoval zdravotníkům v levé části spektra, kteří tedy těmito šílenci nejsou. Děkuji. (Potlesk levé části sálu.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Teď prosím pana poslance Králíčka.

 

Poslanec Robert Králíček: Vážený pane předsedající, vážený pane ministře, kolegyně, kolegové, já bych na začátek opravdu zcela upřímně ocenil to, že pan ministr vystoupil a že mluvil, protože je to jeden z mála ministrů, který tu vystupoval. Nicméně na tom jeho vystoupení byla vidět ta zásadní disproporce, kdy my můžeme mluvit dvě minuty, on jako ministr může mluvit neomezenou dobu. Mluvil poměrně dlouze a obsáhle, za což mu dík, protože ta diskuse byla samozřejmě konstruktivní. Nejsem zdravotník, nechci to hodnotit, nicméně možná, kdyby před těmi 14 dny byl tak otevřen a schválil alespoň ten jeden bod ohledně těch léků a zdravotnictví, tak jsme tu nemuseli tři dny sedět.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. S další faktickou je přihlášen pan poslanec Zlínský a poté s přednostním právem se hlásí pan ministr.

 

Poslanec Vladimír Zlínský: Vážený pane předsedající, děkuji za slovo. Já se vaším prostřednictvím obracím na pana ministra, mám na něho dva dotazy.

Nevím, jestli jsem to dobře pochopil, on tady hovořil o nějakém nepodkročitelném minimu při léčbě různých onemocnění. Já mám takový pocit, že to právě otvírá prostor, on to nakonec řekl, pro nějaké formy připojištění. Takže si myslím, že skutečně to, že si stanovíme nějaké nepodkročitelné minimum, může vést pak k nějaké té diverzifikaci poskytování léčby.

Pak bych se chtěl zeptat, když on tady hovořil o systémech umělé inteligence a o telemedicíně, jelikož já se přiznám, že jsem hodně zvědavý na detaily, tak bych ho chtěl poprosit, kdyby nám to blíže přiblížil, co by to v případě léčby toho kolorektálního karcinomu mělo být. Děkuji za odpověď.***




Přihlásit/registrovat se do ISP