(22.00 hodin)
(pokračuje Karla Maříková)

Mimořádné daně mohou vést, už to také některé společnosti avizovaly, k odchodu firem do jiných, stabilnějších zemí. Velmi dobře si pamatuji sliby Petra Fialy, jak budou bojovat za uvolnění emisních povolenek, aby se zlevnila cena elektřiny a umožnila výrobu z uhlí po dobu potřebnou k překonání energetické krize. Nicméně pod vedením českého předsednictví Evropské komise bylo dohodnuto snížení počtu emisních povolenek, což vyvolalo paradox, kdy se prosazuje naprostý opak toho, co bylo slíbeno. Domácnosti tak nepřímo budou platit emisní povolenky a připlatí si násobně více za benzin, naftu i topení plynem nebo uhlí. Ať žije zelené pokrytectví, které následuje naše vláda po vzoru Bruselu bez toho, aby použila svůj vlastní mozek.

Uvedu vám malý příklad, o jak velké pokrytectví jde. Současná hmotnost baterií elektromobilů se obvykle pohybuje kolem 250 až 350 kilo. Abyste vyrobili každou baterii pro elektromobil, musíte recyklovat 11 000 kilo solanky pro lithium, 14 000 kilo rudy na kobalt, 2 000 kilo rudy na nikl, 11 000 kilo rudy na měď, vykopat 226 000 kilo půdy, a to je jen jedna baterie. Typická baterie elektromobilu má 11 kilo lithia, 27 kilo niklu, 20 kilo manganu, 13 kilo kobaltu, 90 kilo mědi, 181 kilo hliníku, oceli a plastu. První čtyři složky pocházejí z omezených zdrojů a jejich podíl se bude nadále zvyšovat. Stroj, který toto musí vytěžit, spálí za 12 hodin 1 000 litrů paliva, přesune 250 tun hlíny za účelem vytěžení materiálu na výrobu jedné jediné baterie. A lidé tomu stále říkají nulové emise, když jezdí svým elektromobilem. Žádná ochrana přírody, ale absolutní pokrytectví, které má za cíl zvýšit zisk těch, kteří už jsou tak bohatí, že své peníze do konce svého života neutratí, a ožebračit ty, kteří už nyní mají hluboko do kapsy.

Každá tato baterie potřebuje lithium a kobalt. Primárním zdrojem kobaltu je demokratická republika Kongo. Jsme v Africe a nesmíme si samozřejmě idealizovat místní pracovní podmínky. Kobalt často těží v nelidských podmínkách také děti. Před časem se americká vláda začala o tyto doly zajímat ve snaze potírat dětskou práci. Po čtyři roky po sobě nebyli inspektoři vpuštěni do dolů, k čemuž pravděpodobně existuje dobrý důvod. Děti kolikrát i předškolního věku dostanou jednoduše plátěný pytel a následně holýma rukama probírají vytěženou zeminu a hledají v ní malé kousky kobaltu. Odhaduje se, že takovýchto pracujících dětí v kobaltových dolech až 35 000. Co prašné prostředí dolů udělá s lidským organismem, je asi každému jasné.

Elektromobilita nejenže má od ekologie hodně daleko, ale ještě jí podporujete dětskou práci. O kolik století nás to zelené pokrytectví vrátí zpátky, nám už zapomněli sdělit. Pozor, jenom běžné občany, protože vrchnost, ta si bude jezdit v elektromobilech, protože běžní občané na to nebudou mít, a jíst maso, a na nás zbude cvrččí mouka a kolo, abychom neměli moc velkou uhlíkovou stopu. Nevím, čím nahradí vajíčka, protože už i ta se brzo stanou úzkoprofilovým zbožím. Za chvíli se dozvíme jako v USA, že sporáky na plyn způsobují dětem astma, jen proto, abychom nespotřebovávali plyn, který vláda nezajistila.

Jen doufejme, že až nám zaskočí ten cvrček krku, že se nám dostane adekvátní zdravotní péče, protože do chaosu se propadá už i naše zdravotnictví. Nemáme dostatek lékařů ani nelékařského zdravotního personálu. Lékárny hlásí výpadky i u životně důležitých medikamentů. Nejvíce chybí antibiotika a léky a léčiva pro děti postižené horečkami a respiračními chorobami. Konkrétně chybí například penicilin na léčbu angíny, chybí například Paracetamol neboli Paralen. Chybí Ibuprofen, Nurofen, sirup pro děti na záněty horních a dolních dýchacích cest a podobně. Pacienti, aby sehnali lék, který potřebují, musí objíždět lékárny kolikrát v okruhu desítek kilometrů. A co ministr zdravotnictví? Ten se snaží hasit požár, který však má už několik ohnisek.

Pojďme na obranu, která je pod velením ministryně obrany Jany Černochové, kterou přezdívají občané na sociálních sítích ministryní války. Ještě v živé paměti máme pád rakety v Polsku. Ministryně obrany Jana Černochová po zásahu dvou ruských raket na polské území nedaleko ukrajinských hranic se neuváženě vyjádřila na sociálních sítích, aniž by čekala na vyšetření incidentu. Od ministryně obrany by člověk čekal zdrženlivější reakce. Buďme rádi, že žádný z členských států NATO nejednal unáhleně jako naše paní ministryně. Představa, že by byla platná změna ústavy iniciovaná ministryní Černochovou, která v pátek prošla prvním čtením a umožní vládě vysílání ozbrojených sil České republiky mimo území našeho státu a naopak pozvat cizí vojska bez souhlasu Parlamentu až na 60 dní na území České republiky, tak by byla snad i schopná vyvolat válečný konflikt. Nic proti ženám ve vysokých funkcích, ale ten, kdo si hraje na generála a má problém s egem, by velet tomuto rezortu skutečně neměl. Odbornost paní ministryně ilustruje chvála tanků leopard, protože je doporučuje ministr zdravotnictví Vlastimil Válek, jenž rád hraje tankové hry. Mohla bych pokračovat dál, ale to bychom tu byli dlouho.

Shrňme si to. Priority české vlády - podpora Ukrajiny, korespondenční hlasování, změna volby a počtu členů Rady pro rozhlasové a televizní vysílání a změna ústavy, článků, které umožní vládě zmocnění pro pozvání cizích vojsk bez souhlasu Parlamentu až na 60 dní na naše území anebo vyslání ozbrojených sil České republiky mimo území našeho státu. Vidíte zde někde, že by tato vláda měla zájem zkvalitnit život občanů, aby se zvyšovala jejich životní úroveň, která klesá nejvíce za posledních 30 let, a mzdy v Česku se rekordně propadají? Já tedy ne. V letošním roce se k pokračující drahotě přidá propouštění, jaké Češi dlouho nepamatují. Upozorňují na to ekonomové. Například končí i fenomenální značka Botas, obuvnická firma ze Skutče, končí s výrobou botasek a důvodem je, jak jinak, obrovský nárůst cen energií, tak jako u dalších firem. Firma byla založena 4. července 1949 pod názvem Botana a běhal v jejích botách třeba Emil Zátopek a mnoho dalších sportovců, kteří v nich získali medaile na olympijských hrách. Tato vláda vyžene a zničí všechny. Možná si myslí, že je lepší vyrábět granáty a posílat je na Ukrajinu než boty.

Ministerstvo vnitra, to nějak mlčí o řešení kauzy Dozimetr, asi ze skromnosti, a chystá se nám zavřít tipec připravovanou cenzurou. No, tak to vypadá, když vládnou ti správní demokraté, co z kritiky a jiného názoru dělají dezinformace. Vzpomeňme si na covid, kdy každý, kdo připustil původ viru z laboratoře, byl nazván dezinformátorem. Dnes o tom otevřeně hovoří odborníci jako profesor Prymula. Dezinformace není nic jiného než informace posunutá v čase a často je to nehodící se pravda zrovna vládnoucí garnituře. Záměrně bývá smíchávána se lží, u které lze prokázat, že jde o nepravdivou informaci v daném momentě a čase.

Mohla bych tady stát a do rána vyprávět o vládě bez sebereflexe, která nežije v reálném světě, anebo snad pracuje na zakázku zničit Českou republiku, protože jinak si její počínání nedovedu vysvětlit. Při poslechu pana premiéra Fialy si říkám, zda stál v tom správném parlamentu, když zmiňoval stále pomoc Ukrajině. A co pomoc našim občanům? Čí zájmy tedy vlastně hájí?

I dnes mám na závěr vzkaz také pro naše občany. Chtěli jste změnu, ale volby do Poslanecké sněmovny se moc nepovedly. Člověk by řekl, že jste se poučili, ale první kolo prezidentských voleb ukázalo, že ne. A teď stojíte před Sophiinou volbou. Pamatujte: kdo se ze svých chyb a historie nepoučí, musí je opakovat a žít je znovu. Suverénem v tomto státě nejsou manipulativní média. Nejsme to ani my politici, ale jste to vy, občané, České republiky. Je to lid. Ten je zdrojem veškeré státní moci, jak říká ústava. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci pěkný večer. Přečtu omluvu. Pan poslanec Martin Hájek bere zpět svou omluvu, kterou nechal načíst, to znamená, pan poslanec Martin Hájek ruší omluvu.

Nyní tedy vystoupí s přihláškou do obecné rozpravy pan poslanec Vladimír Zlínský. Prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP